Menu Sluit menu

Dagopname

dagziekenhuis

Bij een dagopname gaat u eerst langs de dienst inschrijvingen op het gelijkvloers. De medewerker van de inschrijvingen brengt een aantal administratieve zaken in orde. Na de inschrijving wijst de medewerker u de weg naar de juiste afdeling, waar een verpleegkundige u opvangt en informeert over uw verder verblijf.

Kunt u uw afspraak voor uw opname niet nakomen? Dan vragen we om zo snel mogelijk de opnameplanner te telefoneren op het nummer +32 14 40 68 63.

Wat brengt u mee?

  • Verwijsbrief van uw huisarts of specialist. 
  • Ingevulde vragenlijst die u kreeg op consultatie. Inclusief de actuele medicatielijst die bij voorkeur gecontroleerd of opgesteld werd door uw verpleegkundige, huisarts of apotheker. U kunt de in te vullen medicatielijst hier downloaden.
  • Andere documenten en voorschriften die u op consultatie kreeg.
  • Uw medicatie (in originele verpakking) in het daarvoor voorziene zakje. Meer info hieronder.
  • Uitslagen van onderzoeken (RX-foto's, labo-uitslagen, ECG,...) die u buiten AZ Turnhout liet uitvoeren en die betrekking hebben op uw huidige en vroegere gezondheidstoestand. 
  • Attesten die uw arts moet invullen (bijvoorbeeld formulieren voor arbeidsongeschiktheid, hospitalisatieverzekering, werkverlet, getuigschrift van arbeidsongeschiktheid,…) 

Download hier de volledige afvinklijst van wat u best meebrengt bij een opname.

Het opnamedossier

Medicatie

  • Neem uw dagelijkse geneesmiddelen gewoon verder in, ook op de dag van de ingreep of het onderzoek. Uitgezonderd: medicatie die tijdelijk gestopt werd (bv. bloedverdunners) of medicatie bij suikerziekte. Volg de instructies van uw behandelend arts.
  • Verwittig de arts best vooraf als u geneesmiddelen neemt met effect op de bloedstolling (bloedverdunners zoals Marcoumar®, Marevan®, Sintrom®, Ticlid®, Aspirine®,…). 
  • Is uw medicatie veranderd na het vooronderzoek bij de anesthesist? Vertel dit aan de verpleegkundige bij opname en vermeld dit ook op de thuismedicatielijst.

Roken is strikt verboden

Op heel het domein van AZ Turnhout (dus ook buiten) is er omwille van gezondheids- en veiligheidsredenen een absoluut rookverbod!
Wel zijn er op beide campussen rookpaviljoenen voorzien. U vindt deze buiten het gebouw, voor de inkom. Volg hiervoor de signalisatie. We vragen u uitdrukkelijk om NIET te roken aan de ingang van het ziekenhuis!
 

Wenst u de stoppen met roken? Neem contact op met www.tabakstop.be of telefonisch 0800/111 00.

Diefstal of verlies

Helaas constateren we regelmatig diefstal in ons ziekenhuis. Waardevolle zaken laat u dus beter thuis. Het ziekenhuis is niet verantwoordelijk voor eventueel verlies of diefstal. Waardevolle spullen of geld kunt u in bewaring geven bij de dienst inschrijvingen of u kan ze wegbergen in de kluisjes op de kamer. Meld eventuele diefstal zo snel mogelijk aan de verpleging.

Om te voorkomen dat u uw kunstgebit verliest, kunt u een daarvoor bestemd wit doosje vragen aan de verpleging. Voor hoorapparaten kunt u een groen doosje vragen.  
 

Voorbereiding op een dagopname

  • U moet nuchter zijn op het moment van een ingreep onder verdoving: 
    • operatie voor 15 uur: U mag vanaf middernacht niets meer eten of drinken. U mag nog wel uw medicatie innemen met een beetje water. 
    • operatie na 15 uur: U mag voor 8 uur 's morgens nog een licht ontbijt nemen (bijvoorbeeld 2 boterhammen met confituur met water, koffie of thee. Vermijd vetten.) 
  • We raden u aan om de uren voor uw ingreep niet veel te roken
  • Voor sommige ingrepen is het nodig dat u onthaard bent in bepaalde zones. Dit kan u thuis zelf doen, de avond voor de ingreep, met een tondeuse of een ontharingscrème. Zorg ervoor dat u geen wondjes veroorzaakt! 
  • Verwijder al uw make-up en nagellak voor u naar het ziekenhuis komt. 
  • U mag geen juwelen, piercings, tandprothesen, hoorapparaat, haarspelden, festivalbandjes en contactlenzen dragen als u naar het operatiekwartier vertrekt. 
  • U mag geen belangrijke beslissingen nemen tot 24 uur na de ingreep.
  • Als u een algemene verdoving, een ruggenprik of slaapverwekkende medicatie gekregen heeft, mag u niet alleen naar huis. U mag ook niet met de auto rijden tot 24 uur na de ingreep of alleen met het openbaar vervoer naar huis gaan. De eerste 24 uur na de ingreep kunt u best niet alleen thuis blijven.

Kijkt u graag al eens rond in het operatiekwartier? Hieronder kan u het hele traject zien dat u in ons ziekenhuis doorloopt, bij een geplande operatie. Van de aankomst in het ziekenhuis, een kamer op een verpleegdienst tot de verschillende ruimtes in het operatiekwartier. Omdat de meeste geplande operaties doorgaan op campus Sint-Jozef, ziet u deze campus. De ruimtes op Campus Sint-Elisabeth zien er iets anders uit, maar onze manier van werken is er helemaal hetzelfde. 

Contact met familie

  • Als uw familie wil weten hoe het met u gaat, kunnen ze het dagziekenhuis telefoneren via het algemeen telefoonnummer 014 40 60 11.
  • Tijdens uw onderzoek of operatie kan uw begeleider wachten op de kamer.
  • Neem maximum één begeleider mee. We vragen om niet de hele familie mee te brengen omdat dit storend is voor uzelf, de medepatiënten en de verpleegkundigen.

Uw vertrek

De arts bezoekt u na de ingreep of onderzoek op uw kamer. Nadien mag u naar huis.

Bij uw ontslag krijgt u volgende dingen:

  • informatie over uw verdere nabehandeling 
  • eventuele (pijn)medicatie of een medicatievoorschrift 
  • de nodige ziekteattesten en ingevulde verzekeringsformulieren 
  • een datum voor een controleraadpleging

Laat alle nodige documenten voor verzekering, werk, school,… invullen door de behandelende arts voor u naar huis gaat. 

Op beide campussen kunt u krukken kopen aan de onthaalbalie (zowel voor volwassenen als kinderen). Vraag hiernaar bij de sociale dienst of bij de dienst opname en onthaal. 

Bij het verlaten van het ziekenhuis moet u zich steeds laten begeleiden door een volwassen persoon. U mag het ziekenhuis niet alleen verlaten, of u alleen verplaatsen met de auto, (brom)fiets of het openbaar vervoer. Uw begeleider kan eventueel de auto voorrijden tot aan de hoofdingang van het ziekenhuis. Als u een taxi nodig heeft, kunt u dat op voorhand aan de verpleegkundige vragen. 

Na ongeveer één maand zult u de factuur van uw opname ontvangen. U krijgt uw factuur digitaal via mynexuzhealth of via de post. Indien u niet in regel bent met de mutualiteiten, vragen we op voorhand bij inschrijving een voorschot. 

Opgelet

Als u tegen het advies van de arts het ziekenhuis wil verlaten, dan moet u een verklaring ondertekenen waarbij u de arts en het ziekenhuis van elke verantwoordelijkheid ontslaat. Zelfs indien u dit formulier weigert te ondertekenen, zijn noch de arts, noch het ziekenhuis verantwoordelijk voor de gevolgen van uw voortijdig vertrek.

Bereikbaarheid

Campus Sint-Elisabeth

  • Met de fiets:  Er is een fietsenstalling vlak voor de hoofdingang van de campus. 
  • Met het openbaar vervoer: Buslijn 2 (Turnhout Markt - Station - Parkwijk - Den Brand) rijdt langs de halte Turnhout Sint-Elisabethziekenhuis in de Rubensstraat. We verwijzen voor de dienstregeling naar de website van De Lijn. 
  • Met de wagen: Bereken uw route hier.

Campus Sint-Jozef

  • Met de fiets: Campus Sint-Jozef is veilig bereikbaar met de fiets. Vlakbij de hoofdingang is een ruime fietsenstalling voorzien. 
     
  • Met het openbaar vervoer: Buslijnen 432 (Arendonk - Turnhout - Merksplas - Rijkevorsel - Brecht) en 430 (Arendonk - Turnhout - Hoogstraten) bedienen de halte voor de ingang van campus Sint-Jozef. We verwijzen voor de dienstregeling op deze trajecten naar de website van De Lijn. 
     
  • Met de wagen: Bereken uw route hier.

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.