Menu Sluit menu

Gewone opname

Bij een geplande opname moet u zich steeds inschrijven op het gelijkvloers en een aantal administratieve zaken in orde brengen. Na de inschrijving wijst de medewerker u de weg naar de juiste afdeling, waar een verpleegkundige u opvangt en informeert over uw verder verblijf.

Kunt u de gemaakte afspraak voor opname niet nakomen, gelieve dan zo snel mogelijk de opnameplanner op de hoogte te brengen op het nummer 014 40 68 63.

Onthaalbrochure AZ Turnhout 

Wat brengt u mee ?

 • Verwijsbrief van uw huisarts of specialist 
 • Ingevulde vragenlijst die u kreeg op consultatie. Inclusief de actuele medicatielijst die bij voorkeur gecontroleerd of opgesteld werd door uw verpleegkundige, huisarts of apotheker. U kunt ook de in te vullen medicatielijst hier downloaden.
 • Andere documenten en voorschriften die u op consultatie kreeg.
 • Uw medicatie in originele verpakking in het daarvoor voorziene zakje. Meer info hieronder.
 • Geneeskundige uitslagen van onderzoeken (RX-foto's, labo-uitslagen, ECG,...) die u buiten AZ Turnhout liet uitvoeren en die betrekking hebben op uw huidige en vroegere gezondheidstoestand. 
 • Attesten die moeten ingevuld worden door de behandelende arts ( bv. arbeidsongeschiktheid, hospitalisatieverzekering, werkverlet, getuigschrift van arbeidsongeschiktheid,…) 

Download hier de volledige afvinklijst van wat u best meebrengt bij een opname voor administratie, voor de arts of verpleging en voor uzelf of uw kind.

Het opnamedossier

Neem uw thuismedicatie mee

 • Neem uw thuismedicatie in de originele verpakking in het daarvoor voorziene zakje mee naar het ziekenhuis. Uitgezonderd medicatie die u in de koelkast bewaart. Tenzij uw arts er specifiek naar vraagt. 
 • Deze medicatie dient ter controle bij eventuele onduidelijkheden en soms om een korte periode te overbruggen tot uw medicatie door de ziekenhuisapotheek ter beschikking wordt gesteld.
 • Maak samen met uw huisarts of apotheker een lijst van de medicatie die u inneemt. U kunt de in te vullen medicatielijst hier downloaden.
 • Vertel de verpleegkundige of arts voor welke medicatie u allergisch bent.
 • Vraag informatie aan de verpleegkundige of arts als uw medicatie er anders uitziet dan u had verwacht.
 • Volg de geneesmiddeleninstructies van uw behandelend arts of huisarts nauwkeurig op. Indien u voor een ingreep komt, kunt u die instructies terugvinden op pagina 2 en 3 van het opnamedossier.

Roken is strikt verboden

In heel AZ Turnhout geldt om gezondheids- en strikte veiligheidsredenen een absoluut rookverbod!
Wel zijn er op beide campussen rookruimtes voorzien buiten het gebouw.  Volg hiervoor de signalisatie. We vragen u uitdrukkelijk NIET te roken aan de ingang van het ziekenhuis!

Diefstal of verlies

Spijtig genoeg constateren we regelmatig diefstal in ons ziekenhuis. Waardevolle zaken laat u dus beter thuis. Het ziekenhuis kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventueel verlies of diefstal. Waardevolle spullen of geld kunt u in bewaring geven bij de inschrijvingen van uw campus of wegbergen in de kluisjes op de kamer. Meld eventuele diefstal zo snel mogelijk aan de verpleging.

 • Om het verlies van een kunstgebit tegen te gaan, kunt u een daarvoor bestemd wit doosje vragen aan de verpleging.
 • Voor hoorapparaten kunt u een groen doosje vragen.

Faciliteiten

Telefoon en gsm

Mobiel bellen mag, behalve op de diensten intensieve zorgen, hartbewaking, het operatiekwartier en neonatologie (prematuren), omwille van mogelijke invloed op levensnoodzakelijke apparatuur en monitoringtoestellen.

Op alle kamers is een vast telefoontoestel, een bedsideterminal of een handset aanwezig waarmee u tegen betaling kunt bellen. Houd er rekening mee dat geen enkele hospitalisatieverzekering tegemoetkoming verleent in telefoonkosten. Voor informatie over het gebruik van de telefoon kunt u terecht bij de verpleging.

Briefwisseling

Een verpleegkundige bezorgt u de post. Aangetekende zendingen of postwissels worden door een medewerker van de sociale dienst aan u bezorgd. Vraag aan uw familieleden en kennissen om duidelijk uw naam, voornaam, de betrokken dienst en het kamernummer te vermelden. Postzegels kunt u in de winkeltjes van beide campussen kopen.

Radio en tv

Alle kamers zijn voorzien van een radio en tv-toestel (campus Sint-Jozef) of een bedsideterminal (campus Sint-Elisabeth). Het is niet toegestaan een eigen radio of tv mee te brengen. De handleiding is beschikbaar op elke kamer. Om de rust van de andere patiënten te waarborgen, krijgt u op een meerpersoonskamer gratis een wegwerp hoofdtelefoontje van de verpleging. Patiënten op een éénpersoonskamer kunnen een hoofdtelefoontje kopen aan het onthaal.

Draadloos internet / WIFI

Patiënten en bezoekers van AZ Turnhout hebben gratis toegang tot internet via hun laptop of mobiel toestel via INTERNET_PATIENTEN  en kies VERBINDING MAKEN.  Patiënten op campus Sint-Elisabeth kunnen op internet via de bedsideterminals.

Maaltijden

De maaltijden worden op vaste tijdstippen geserveerd (8u, 12u en 17u). Indien u een specifiek dieet moet volgen, zal  indien nodig een diëtiste u de nodige uitleg geven. Het is uitermate belangrijk dat het voorgeschreven dieet strikt gevolgd wordt. Vraag daarom ook familieleden om geen voedsel mee te brengen dat niet in uw dieet past. 

Op beide campussen komt elke weekdag een logistiek medewerker langs die u vraagt naar uw menukeuze voor de volgende dag. U heeft telkens de keuze tussen vis of vlees. 

Indien u op de kamer blijft bij uw kind, zal de logistiek medewerker u ook vragen naar een maaltijd op de kamer. 

Indien u vragen hebt over allergenen, kunt u zich richten tot de verpleegkundige of logistiek medewerker. Zij nemen contact op met de diëtiste die u zo snel mogelijk zal contacteren.

Cafetaria en automaten

Cafetaria campus Sint-Jozef

Gelijkvloers naast de centrale liften E-blok
Openingsuren :

 • weekdagen van 8.30u tot 18.00u 
 • weekend van 10.30u tot 18.00u 

Aangepaste uren tijdens de feestdagen :    

24/12/18 : 08.30u - 17.00u
25/12/18 : 10.30u - 17.00u
26/12/18 : 10.30u - 17.00u
31/12/18 : 08.30u - 17.00u
01/01/19 : 10.30u - 17.00u

Warme maaltijden verkrijgbaar tussen 11.30u en 14u. 

Automaten met frisdrank, warme dranken en snacks naast de cafetaria. Brood- en soepautomaat aan het onthaal.

Cafetaria campus Sint-Elisabeth

Gelijkvloers achter het onthaal. 
Openingsuren :

 • weekdagen van 9.00u tot 19.30u 
 • weekend en feestdagen van 11.00u tot 19.30u 

Aangepaste uren tijdens de feestdagen  (keuken sluit 30 minuten voor sluitingstijd) :    

24/12/18 : 09.00u - 17.00u
25/12/18 : 11.00u - 17.00u
26/12/18 : 11.00u - 18.00u
31/12/18 : 09.00u - 17.00u
01/01/19 : 11.00u - 18.00u

Naast de inschrijvingsloketten op het gelijkvloers staan automaten met frisdrank, warme dranken, snacks, een brood- en soepautomaat. Op de tweede verdieping (afdeling longziekten) vindt u een automaat met frisdrank en warme dranken.
 

Rooming-in

Met uitzondering van de kinderafdeling en de palliatieve eenheid biedt AZ Turnhout in principe geen overnachtingsmogelijkheid aan familieleden. Klik hier voor de kostprijs rooming-in ‘ouder en kind’. Vraag meer info aan de verpleegkundigen. 

Indien u van verder komt en toch graag in de buurt van uw familielid of kennis verblijft, verwijzen we u graag naar alle verblijfsmogelijkheden in en rond de stad Turnhout. Neem een kijkje op de site van stad Turnhout.

Winkel

Winkel campus Sint-Jozef

Grote centrale hal op het gelijkvloers (aan liften D-blok)
Openingsuren :

 • Weekdagen: 8u tot 20u 
 • Weekend en feestdagen: 12u tot 20u

Winkel campus Sint-Elisabeth

Inkomhal op het gelijkvloers vlakbij de inschrijvingen 
Openingsuren:

 • Weekdagen: 9.00u  tot 19.30u 
 • Zaterdagen, zondagen en feestdagen: 13.00u tot 19.30u
   

Wasserij

Patiënten, die gedurende langere periode gehospitaliseerd zijn en hun kleding wensen te laten wassen, kunnen zich hiervoor wenden tot de hoofdverpleegkundige. Een externe firma staat in voor het wassen van linnengoed. Wasserijkosten worden verrekend via het ziekenhuisfactuur.

Patiëntenvervoer

Indien u tijdens uw verblijf gedurende één dag voor bepaalde bijkomende onderzoeken of behandelingen naar een ander ziekenhuis moet (zonder overnachting), wordt het vervoer geregeld door het ziekenhuis en vallen de vervoerskosten ten laste van AZ Turnhout. Ook het vervoer tussen campus Sint-Elisabeth en campus Sint-Jozef is ten laste van het ziekenhuis. 

Indien u vanuit ons ziekenhuis wordt overgebracht naar een ander ziekenhuis en daar wordt opgenomen voor één of meer dagen, dan zijn de vervoerskosten voor u. Ziekenwagendiensten kunnen vrij kiezen welke prijs ze rekenen voor niet-dringend patiëntenvervoer. Met de ziekenwagendienst waar AZ Turnhout het meest mee samenwerkt, hebben we prijsafspraken in het voordeel van de patiënt gemaakt. 

In welbepaalde gevallen heeft u recht op een gedeeltelijke terugbetaling van de kosten voor dit ziekenvervoer. We raden u aan om dit na te vragen bij uw ziekenfonds. De tegemoetkomingen van verschillende mutualiteiten in het niet-dringend patiëntenvervoer variëren namelijk sterk. Zelfs binnen hetzelfde ziekenfonds zijn er vaak verschillen in tegemoetkoming naargelang de regio waar u woont.

Geen privé elektronische toestellen op de kamer

Omwille van brandgevaar worden er op de patiëntenkamers geen eigen elektronische huishoudtoestellen toegelaten. We denken aan kook-, grill- en verwarmingstoestellen zoals wafelijzers, croque monsieur machines, broodroosters, waterkokers, enzovoort. Ook toestellen zonder CE-keurmerk zijn verboden.

Bezoek ontvangen

Rust is belangrijk voor uw herstel. Om de verzorging in de beste omstandigheden te laten verlopen vragen we uw bezoekers daarom de bezoekuren te respecteren. De algemene bezoekuren zijn van 14 tot 20 uur. Er gelden afwijkende bezoekuren voor de verpleegafdelingen intensieve zorgen, psychiatrie, prematuren, cardiologie en de palliatieve eenheid. 

Meer info voor bezoekers

Uw vertrek

Uw behandelend arts deelt u de datum en het uur van ontslag mee. De hoofdverpleegkundige regelt alles voor uw ontslag en geeft de nodige uitleg in verband met de ontslagmodaliteiten, controleraadplegingen, geneesmiddelen en voorlopige brief voor de huisarts. Uw huisarts zal zo vlug mogelijk een definitief observatieverslag toegestuurd krijgen. 

Indien de aangifte van arbeidsongeschiktheid bij uw ziekenfonds nog niet gebeurd is, dan dient u dit bij uw ontslag uit het ziekenhuis onmiddellijk te doen. Vraag voor uw vertrek aan uw behandelende arts hiervoor een formulier in te vullen.

Bij uw ontslag zult u volgende dingen meekrijgen:

 • informatie over uw verdere nabehandeling 
 • een medicatievoorschrift 
 • de nodige ziekteattesten en ingevulde verzekeringsformulieren : vraag hiernaar 
 • een datum voor controleraadpleging 
 • op beide campussen kunt u krukken kopen aan de onthaalbalie (zowel gewone als kinderkrukken) 

Indien u geen eigen vervoer naar huis heeft, informeer op voorhand dan naar de mogelijkheden bij uw ziekenfonds. Indien nodig kan de verpleegkundige via de sociale dienst vervoer voor u regelen.

patiëntenlounge

Gelieve uw familie, kennissen of wie u vervoert, tijdig in te lichten over het geplande ontslaguur en de kamer ten laatste op dit voorziene ontslaguur te verlaten. Op die manier kan de opname van een volgende patiënt vlot verlopen. Als de arts zegt dat u naar huis kunt, maar men kan u niet onmiddellijk komen ophalen, kunt u even wachten in de loungeruimte (enkel campus Sint-Elisabeth !) op het gelijkvloers route A06. Zeker in drukke periodes moet uw kamer snel beschikbaar zijn om nieuwe patiënten op te vangen.

Infobrochure ‘Patiëntenlounge’

Na ongeveer één maand zult u de factuur van uw opname thuis ontvangen. Indien u niet in regel bent met de mutualiteiten, zal er op voorhand bij inschrijving een voorschot gevraagd worden. 

 

Opgelet

Indien u, tegen het advies van de geneesheer in, het ziekenhuis zou willen verlaten, dan dient u een verklaring te ondertekenen waarbij u de geneesheer en de instelling van elke verantwoordelijkheid ontslaat. Zelfs indien u dit formulier weigert te ondertekenen, kunnen noch de geneesheer, noch de instelling verantwoordelijk geacht worden voor de gevolgen van uw voortijdig vertrek.

Bereikbaarheid

Campus Sint-Elisabeth

 • Met de fiets: Campus Sint-Elisabeth is, dankzij haar ligging dicht bij het centrum van de stad Turnhout, perfect bereikbaar met de fiets. Er is een fietsenstalling voorzien vlak aan de hoofdingang van de campus. 
   
 • Met het openbaar vervoer: Buslijnen 1 (Turnhout - Vosselaar - Beerse halte Stadspark), 2 (Turnhout Markt - Station - Parkwijk) en 435 (Turnhout - Vosselaar - Hoogstraten) bedienen de halte in de Rubensstraat, waar campus Sint-Elisabeth gelegen is. We verwijzen voor de dienstregeling op deze trajecten naar de website van De Lijn. 
   
 • Met de wagen: Bereken uw route hier.

Campus Sint-Jozef

 • Met de fiets: Gezien de centrale ligging bij enkele grote invalswegen met afgescheiden fietspaden, is campus Sint-Jozef perfect veilig bereikbaar met de fiets. Vlakbij de hoofdingang van de campus is een ruime fietsenstalling voorzien. 
   
 • Met het openbaar vervoer: Buslijnen 432 (Arendonk - Turnhout - Merksplas - Rijkevorsel - Brecht) en 430 (Reusel - Turnhout - Hoogstraten - Meerseldreef) bedienen de halte voor de ingang van campus Sint-Jozef. We verwijzen voor de dienstregeling op deze trajecten naar de website van De Lijn. 
   
 • Met de wagen: Bereken uw route hier.

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.