Menu Sluit menu

Kinderafdeling

Kinderen (tot 15 jaar) die een langere tijd in het ziekenhuis moeten verblijven, komen terecht op de kinderafdeling. Voor een kind is een opname in het ziekenhuis vaak een spannende en soms ook wel ingrijpende gebeurtenis. We vinden het dan ook belangrijk dat u goed op de hoogte bent van de dagelijkse werking op de afdeling.

Route

Campus Sint-Jozef: E53

Kamers

207 - 241

Telefoon

014 44 42 40

Bezoekuren

Tijdens de coronacrisis kunnen enkel ouders op bezoek komen op de kinderafdeling.

Beperkt bezoek tijdens coronacrisis

Wegens de coronamaatregelen mogen enkel beide ouders op bezoek komen. Hierbij volgen jullie steeds de adviezen, zoals het dragen van een mondmasker. Lees alle afspraken voor bezoek hier

Voorstelling afdeling

De afdeling telt in totaal 41 bedden en heeft zowel één- als tweepersoonskamers. Elke kamer heeft een eigen toilet, een kleine koelkast en internet. U kan gebruik maken van de douche op de gang van de afdeling.

De kinderafdeling beschikt over een speelkamer met terras, waar kinderen die op de afdeling verblijven naartoe kunnen om te spelen en zich te ontspannen. Voor de ouders is er een zitruimte waar mama en papa even tot rust komen met een tas koffie of thee. Bovendien beschikt de ruimte over een magnetron om maaltijden van thuis op te warmen.

Opgelet

Tijdens de coronacrisis moeten we onze werking iets anders organiseren en zijn er voor zowel uw als onze veiligheid enkele bijkomende regels van kracht. In de brochure hieronder vindt u alle info over onze afdeling tijdens de coronacrisis. Deze kan lichtjes afwijken van de info die u verder op onze website leest. 

Brochure: welkom op de kinderafdeling tijdens de coronacrisis

Team

De kinderarts met zaaldienst komt elke dag langs. Tijdens dit bezoek kunnen ouders en kinderen de nodige vragen stellen. Ieder kind op de afdeling wordt zoveel mogelijk door dezelfde verpleegkundigen, kinesitherapeuten en diëtisten verzorgd. Dit geeft uw kind een geruststellend gevoel. Op het aanwezigheidsbord aan de ingang van de kinderafdeling, kunnen ouders en kinderen zien wie er die dag voor hen zorgt.

Betrokkenheid is belangrijk. Daarom stimuleren wij ouders om te helpen bij de basisverzorging van hun kind (temperatuur controleren, wassen en wegen, enzovoort). Uiteraard krijgt u hierbij de hulp van de verpleegkundigen.

 

Kinderartsen

Klik hier voor een voorstelling van de kinderartsen en de raadplegingsuren.

Verpleegkundigen

Zij staan in voor de dagelijkse verzorging van de kinderen op de afdeling en zijn voor ouders en kinderen het eerste aanspreekpunt. Hoofdverpleegkundige is Ann Van den Bossche.

Logistiek assistenten

Zij helpen de verpleegkundigen bij het dagelijkse werk.

Spelbegeleiding

De kinderafdeling heeft twee spelbegeleidsters. Op weekdagen zijn zij tijdens de voormiddag aanwezig in de speelkamer. Voor de kinderen die op de afdeling moeten verblijven, organiseren zij leuke activiteiten en spelletjes.

Kinderpsychologen

De kinderarts kan, steeds in onderling overleg met u, de kinderpsycholoog vragen om bij u langs te komen voor een gesprek. U kunt ook zelf via de kinderarts om een gesprek vragen. De kinderpsycholoog biedt advies en ondersteuning bij emotionele moeilijkheden (angst, verdriet,...), leer- en ontwikkelingsproblemen, gedragsproblemen en opvoedingsmoeilijkheden.

Ook aan het kinderdiabetesteam is een kinderpsycholoog verbonden.

Pyschosociale medewerkers

Een medewerker op de kinderafdeling helpt kinderen en ouders die nood hebben aan psychosociale ondersteuning verder.

Sociale dienst

Kinderen en ouders hebben de mogelijkheid om beroep te doen op een medewerker van de sociale dienst van het ziekenhuis.

Extra begeleiding

Indien nodig, worden kinderen extra begeleid door kinesitherapeuten en diëtisten.

Vrijwilligers

Er zijn regelmatig vrijwilligers aan de slag op de kinderafdeling. Zij helpen ouders en kinderen waar het kan. Zo houden ze kinderen die alleen zijn gezelschap of vergezellen hen naar onderzoeken. Bij een opname op het kinderdagziekenhuis vangen ze je op en vertellen ze wat je zo meteen allemaal kan verwachten. Soms spelen ze ook mee in de speelkamer.

Administratieve medewerker

Er is één medewerker die administratieve ondersteuning biedt op de kinderafdeling.

Schoonmaakpersoneel

De poetsdienst komt elke dag langs op de afdeling en houdt de kamers van de kinderen netjes.

Inschrijven

 • Bij een geplande opname moet u zich op de dag van de opname eerst laten inschrijven bij de dienst inschrijvingen (inkomhal gelijkvloers). Breng hiervoor de identiteitskaart van uw kind mee.
 • Als u bent ingeschreven, volgt u de oranje apenhandjes of route E53. Zij wijzen u beiden de weg naar de kinderafdeling. 
 • Is uw kind bij een geplande opname ziek of verhinderd, neem dan zo snel mogelijk contact op met de kinderafdeling (014 44 42 40 of 41) of de behandelende arts (014 44 44 16). Als u ons tijdig verwittigt, kunnen wij een ander kind helpen in uw plaats.

Wat brengt u mee?

Waardevolle zaken laat u best thuis.

 • Verzekeringspapieren
 • Lievelingsknuffel (tutje, doekje, beer, pop, enzovoort)
 • Speelgoed
 • Nachtkledij (luchtige kledij met brede of korte mouwen)
 • Ondergoed
 • Pantoffels
 • Eventueel kledij voor overdag
 • Handdoeken, washandjes en zeep
 • Tandenborstel, tandpasta en kam
 • Thermometer (geen oorthermometer)
 • Als uw kind lenzen draagt: lenzendoosje met spoelvloeistof

Bezoek

Bezoek op de kinderafdeling

Eén van de ouders mag dag en nacht bij het kind blijven en kan op elk moment op de kinderafdeling terecht. Als de gezondheidstoestand van het kind het toelaat, mogen ook andere mensen (broers of zussen, familie, vriendjes, enzovoort) een bezoekje brengen. Dit kan tijdens de algemene bezoekuren van het ziekenhuis: van 14 tot 20 uur. Om de rust van de kinderen op de afdeling niet te verstoren, vragen wij aan het bezoek om op de kamer te blijven en de bezoekuren strikt te respecteren.

 • Kom liefst niet met teveel personen tegelijk op bezoek. Voor het kind is het prettiger en rustiger als het bezoek wordt gespreid.
 • Als het kind omwille van zijn gezondheidstoestand geen bezoek mag ontvangen, kunnen eventueel wel specifieke afspraken worden gemaakt met broers of zussen om toch een keertje langs te komen.
Bezoek van de Cliniclowns

Iedere week op woensdagvoormiddag komen de Cliniclowns langs op de kinderafdeling. Zij brengen een bezoek aan alle kinderen die ouder zijn dan één jaar. Zij steken de kinderen een hart onder de riem, toveren een glimlach op hun gezicht en doen hen de realiteit van het ziek zijn even vergeten. 

Overnachting ouder

Als ouders dat wensen, kunnen ze bij hun kind op de kamer blijven overnachten (= rooming-in). De medewerkers voorzien een zetelbed of plooibed voor u. Rooming-in is slechts mogelijk voor één ouder. Ouders die blijven slapen, kunnen ervoor kiezen om 's morgens al dan niet een ontbijt te krijgen. U kan ook een all-in formule vragen (ontbijt, middag- en avondmaal). Voor rooming-in en de eventuele maaltijden wordt een extra vergoeding aangerekend.

Kleine kinderen die alleen in het ziekenhuis verblijven, liggen in een box. Deze zijn voorzien van glazen wanden, zodat de verpleegkundigen goed toezicht kunnen houden. In deze ruimten is rooming-in niet mogelijk.

Meer info over overnachten bij uw kind, vindt u in de brochure welkom op de kinderafdeling.

Dagindeling

Rond 7.30u

Ontbijt

Voormiddag

Verzorging van de kinderen en poetsen van de kamers.

De kinderarts met zaaldienst komt elke dag langs bij de kinderen. Dit is het moment waarop kinderen en ouders vragen kunnen stellen.

Rond 11.30u

Middagmaal

14u

Start bezoekuur

Rond 15u

Tussendoortje

Rond 16.30u

Avondmaal

Tussendoor

Tussendoor vinden bij je kind de voorgeschreven onderzoeken en behandelingen plaats.

20u

Einde bezoekuur

Het kan dat uw vaste kinderarts niet op de kamer komt wanneer uw kind opgenomen is. Per week is er één vaste kinderarts die toert op de afdeling. Hij of zij staat altijd in nauw contact met de collega's en dus ook met uw eigen kinderarts.

Pijn

We vinden het belangrijk dat ieder kind zich goed voelt. De afdeling heeft dan ook een specifiek pijnprotocol voor kinderen. Regelmatig vraagt de verpleegkundige aan het kind of het pijn heeft. De mate van pijn wordt aangeduid op een pijnscore. Afhankelijk van de score neemt de verpleegkundige de gepaste maatregelen om de pijn te verlichten. Wilt u graag meer weten over het pijnbeleid? Bekijk de brochure over pijnmeting.

Ontspannen in de speelkamer

Speelkamer pediatrie

We vinden het belangrijk dat kinderen die in het ziekenhuis verblijven zich regelmatig kunnen ontspannen. Daarom heeft AZ Turnhout op de kinderafdeling een speelkamer ingericht. Als de gezondheidstoestand van het kind het toelaat en na gunstig advies van de kinderarts, mogen de kinderen komen spelen. In de speelkamer is speelgoed aanwezig voor iedere leeftijd.
De speelkamer is elke dag open van 9.15 tot 16.30 uur. Op weekdagen is er een speeljuf, meestal van 9 tot 13 uur. De juf organiseert spelactiviteiten waaraan de kinderen kunnen deelnemen.

Als kinderen om gezondheidsredenen geen toegang hebben tot de speelkamer, mogen de ouders speelgoed van de speelkamer meenemen naar de kamer van het kind.

Bekijk de brochure over de speelkamer.

Terug naar huis

De dag van het ontslag mag uw kind het ziekenhuis verlaten rond de middag. Het exacte tijdstip hangt af van de behandeling. Het is het belangrijk dat de nodige attesten voor school, het werk en eventueel de hospitalisatieverzekering zeker ingevuld zijn. Geef dit tijdig door. 

Bij het verlaten van het ziekenhuis, krijgt u een brief mee voor thuis met richtlijnen voor de verdere nabehandeling. Indien nodig, wordt een datum afgesproken voor een controleafspraak bij uw arts. Ook de huisarts wordt op de hoogte gebracht. 

  Hoofdverpleegkundige

  Evelien Smets

  Evelien Smets

Infobrochures

De informatiefolders van AZ Turnhout worden met de grootste zorg opgemaakt. De inhoud ervan is echter algemeen en indicatief. De folder omvat niet alle medische aspecten. Hij vervangt de raadpleging bij je zorgverlener niet. Mocht deze folder vergissingen, tekortkomingen of onvolledigheden bevatten dan zijn AZ Turnhout, personeel en artsen hiervoor niet aansprakelijk.

Information pour les patients: Bienvenue au département de la pédiatrie
Laatst bijgewerkt op
Download
Informations destinées aux patients: Le coronavirus et les nouveaux-nés
Laatst bijgewerkt op
Download
Patient Information: The coronavirus and new-borns
Laatst bijgewerkt op
Download
Patient information: Welcome to the children 's ward
Laatst bijgewerkt op
Download
Patiënteninformatie: 24-uur urine collectie (standaard)
Laatst bijgewerkt op
Download
Patiënteninformatie: ACTH-test
Laatst bijgewerkt op
Download
Patiënteninformatie: Botscan
Laatst bijgewerkt op
Download
Patiënteninformatie: Contrastlavement of RX coloninloop
Laatst bijgewerkt op
Download
Patiënteninformatie: Coronavirus bij pasgeborenen
Laatst bijgewerkt op
Download
Patiënteninformatie: Coronavirus bij pasgeborenen (Arabisch)
Laatst bijgewerkt op
Download

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.