Menu Sluit menu

De zorg voor reumapatiënten vraagt een multidisciplinaire aanpak. Dat betekent dat we mensen met verschillende kennis en ervaring betrekken. Samen bekijken zij wat de beste behandeling is voor elke patiënt. Op onze polikliniek reumatologie volgen we onze chronische reumapatiënten (patiënten met blijvende problemen) op volgens de Europese richtlijnen. De reumatoloog, reumaverpleegkundige en huisarts hebben allemaal een belangrijke rol.

Reumatoloog en reumaverpleegkundigen

Reumatoloog: dr. Van Schaeybroeck

Bij de eerste afspraak (ook wel intake-afspraak genoemd) overloopt de reumatoloog de ziektegeschiedenis met de patiënt en doet ze een lichamelijk onderzoek. Indien nodig wordt extra onderzoek aangevraagd. Bij een extra onderzoek zal de patiënt kort na de eerste afspraak opnieuw bij de reumatoloog langskomen om de resultaten van dat onderzoek te bespreken.

Reumaverpleegkundigen

De reumaverpleegkundigen hebben een diploma in de reumatologie en zijn dus gespecialiseerd verpleegkundigen.

  • Ze werken nauw samen met de reumatoloog tijdens de raadplegingen.
  • Ze nemen in bepaalde omstandigheden de voorbereiding van de afspraak op zich.
  • Zelf nemen ze nooit een beslissing over behandelingen van patiënten. Dit is de beslissing van de reumatoloog.

Reumaverpleegkundigen informeren patiënten over hun ziekte en over het gebruik van medicatie. Therapietrouw maakt onderdeel uit van deze voorlichting.

Ook helpen ze reumapatiënten bij behandelingen naast de medicijnen die ze nemen, zoals kinesitherapie, hydrotherapie, psychotherapie, ergotherapie, het volgen van een dieet, hulpmiddelen van de bandagist (zoals steunzolen, braces, wandelstok, douchestoel,…) en geven ze hier informatie over.

De reumaverpleegkundigen kijken ook na hoe goed voorgeschreven medicatie werkt bij een patiënt en of de patiënt de medicijnen verdraagt. Hiervoor gebruiken zij ziekteactiviteitscores. Daarmee kunnen ze zien hoe actief of hoe ernstig de ziekte op dat moment is.

De reumaverpleegkundigen zijn de aangewezen persoon om met de patiënt te praten over onderwerpen zoals omgaan met een chronische (blijvende) reumatische ziekte, de impact op het leven en problemen op het werk. Voor deze vragen zijn zij het eerste aanspreekpunt. 

Secretariaat

Met al uw praktische vragen en voor het maken van een afspraak kunt u terecht bij het secretariaat van reumatologie. 

  • Op maandag, dinsdag en donderdag tussen 8 - 12u
  • Op vrijdag tussen 8 - 12u en 12.30 - 16u
  • 014 44 43 72

Huisarts

De huisarts is het best geplaatst om de eerste signalen van een reumatische aandoening te zien bij een patiënt. De huisarts heeft een actieve rol in de behandeling van reuma. Na ieder bezoek aan de reumatoloog of reumaverpleegkundige krijgt de huisarts een verslag vanuit het ziekenhuis.

Multidisciplinaire samenwerking

Systeemziekte

Wanneer u een systeemziekte hebt waarbij meerdere organen aangedaan zijn, werkt de reumatoloog samen met andere specialisten in het ziekenhuis.

Gewrichtsprobleem

Wanneer een gewrichtsprobleem enkel via een operatie verholpen kan worden, verwijst de reumatoloog door naar de dienst orthopedie.

Chronische pijn

Bij chronische niet-reumatische pijnproblemen, verwijst de reumatoloog u door naar het pijncentrum, fysische geneeskunde, huisarts of geestelijke gezondheidszorg.

Patiënt

In overleg met de patiënt bepalen we de behandeling. We vinden het belangrijk om informatie op maat te geven, dat patiënten betrokken zijn en om in overleg met de patiënt tot een gezamenlijk beslissing te komen (shared decision making). Verschillende hulpmiddelen zoals patiëntbrochures, online filmpjes of de reumamonitor kunnen de patiënt hierbij helpen.

Kinesist

Mensen met reuma doen er goed aan om regelmatig te bewegen. Het maakt de botten en de spieren sterker en de gewrichten soepel. De kinesist kan hiervoor de juiste oefeningen aanleren. 

Bandagist

Bij een bandagist kan de patiënt terecht voor steunzolen, orthopedische schoenen, spalken en braces.

Dagbehandeling

Soms is een infuusbehandeling (het geven van medicatie via een ader) voor de patiënt de beste oplossing voor de behandeling van reuma. Dit doen we in het algemeen dagziekenhuis van AZ Turnhout op campus Sint Jozef.

Wanneer u een afspraak hebt om aan het infuus te komen liggen, vraagt het daghospitaal (014 44 42 13) om hen 's morgens even op te bellen om uw komst te bevestigen. Dit om te vermijden dat ze dure medicatie onnodig voor u bereiden. Bij uw aankomst in het ziekenhuis verwachten we u eerst op de polikliniek reumatologie om het medicatie voorschrift op te halen. Nadien gaat u verder naar het daghospitaal.

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.