Menu Sluit menu

Aandoeningen

Op deze pagina vindt u een overzicht van enkele meer voorkomende reuma-aandoeningen. Klik door om meer over een aandoening te lezen.

Arteritis temporalis

Bij arteritis temporalis heeft u een ontsteking aan een slagader bij uw slaap (zijkant van het hoofd, achter de ogen). Meestal is de slagader aan één kant van het hoofd ontstoken maar u kunt ook aan beide kanten een ontsteking hebben. Arteritis temporalis is een vorm van reuscelartritis.

Reuscelarteritis (RCA) is een aandoening waarbij ontstekingen in (middel)grote slagaders in het lichaam ontstaan, zoals bijvoorbeeld de aorta, aftakkingen van de aorta, of andere slagaders richting hoofd of hersenen. Arteritis temporalis is dus niet hetzelfde als reuscelarteritis, maar het is de bekendste uitingsvorm daarvan.

Meer info: brochure arteritis temporalis

Artrose

Artrose is de meest voorkomende reumatische aandoening aan het lichaam. Het kraakbeen (een bedekkende laag over het bot in het gewricht) gaat in kwaliteit achteruit, het wordt dunner en zachter. Dit leidt tot vervorming van het bot dat direct onder het kraakbeen zit. Er vormen zich zichtbare en voelbare knobbels aan de rand van het gewricht, osteofyten genoemd. Deze knobbels zorgen ervoor dat bewegen moeilijker wordt. Ook kunnen zenuwen gekneld raken, wat pijn, gevoelsstoornissen en krachtsverlies veroorzaakt.

Voorheen werd gedacht dat artrose een ziekte van het kraakbeen alleen is, terwijl we nu weten dat het een ziekte van het hele gewricht is. Dit proces kan in alle gewrichten optreden maar er zijn gewrichten waarin het vaker voorkomt zoals de nek, onderrug, knieën, heupen, duim, vingers en grote teen.

Meer info: brochure artrose

Fibromyalgie

Fibromyalgie betekent letterlijk 'pijn in bindweefsel en spieren'. Het is een vorm van een goedaardig chronisch (blijvend) pijnprobleem. Het zorgt voor pijn, stijfheid, slaapstoornissen en vermoeidheid die u kunnen beperkingen in uw dagelijkse leven. De diagnose fibromyalgie wordt gegeven als er geen sprake is van schade of ontsteking van weefsels in het lichaam. De diagnose wordt door meerdere specialisten gesteld. Het is geen reumatische aandoening.

De oorzaak van de klachten van mensen met fibromyalgie zijn te verklaren door een storing van het pijnsysteem. Er zijn geen goede medicijnen om de aandoening te genezen of om de pijnklachten te verminderen.

Meer info: brochure fibromyalgie

Kristalartropathie (onder andere jicht)

Jicht is een reumatische aandoening die ontstaat doordat urinezuurkristallen neerslaan in de gewrichten. Dit kan leiden tot acute (plotse) aanvallen van gewrichtsontstekingen. Bij de meeste  mensen gaat een eerste aanval van jicht over in een chronische (blijvende) vorm. Bij chronische jicht komen de ontstekingen vaker voor en komen ze ook voor in meerdere gewrichten.

Bij een eerste aanval van jicht heeft u last van een acute (plotse) gewrichtsontsteking. De ontsteking ontstaat meestal in het gewricht van de grote teen of op de bovenkant van de voet tussen tenen en enkel. Het kan ook in andere gewrichten optreden. Een aanval van jicht is zeer pijnlijk en gaat soms samen met koorts. Vaak wordt gezegd dat jicht een ziekte is die enkel in rijkere landen voorkomt. Dat klopt niet. Wel kan te veel eten en drinken van alcohol een jichtaanval uitlokken. Deze factoren kunnen een jichtaanval in gang zetten, maar ze zijn niet de echte oorzaak. De oorzaak is te vinden in de stofwisseling. Die verloopt bij mensen met aanleg voor jicht niet goed.

Meer info: brochure jicht

Mixed Connective Tissue Disease (MCTD)

MCTD is een bindweefselaandoening. Deze Engelse benaming betekent letterlijk 'gemengde bindweefselziekte'. MCTD heeft kenmerken van enkele andere bindweefselziekten zoals:

Net als MCTD zijn dit auto-immuunziekten: het eigen afweersysteem valt het lichaam aan. Het fenomeen van Raynaud is ook bijna altijd aanwezig.

Meer info: brochure MCTD

Osteoporose

Als u osteoporose heeft, worden uw botten erg broos. Ze kunnen dan gemakkelijk breken. Osteoporose wordt ook wel botontkalking genoemd. De aandoening komt vooral voor bij vrouwen na de menopauze. Soms ontstaat osteoporose eerder, bijvoorbeeld bij mensen met andere reumatische aandoeningen zoals reumatoïde artritis (RA), ankyloserende spondylitis (de ziekte van Bechterew) of SLE (systemische lupus erythematodes). Ook langdurig gebruik van het medicijn prednison kan tot osteoporose leiden.

Als u osteoporose heeft, neemt de botdichtheid af en worden uw botten minder stevig. Meestal merkt u niet dat u deze aandoening heeft en geeft het pas klachten als u iets breekt. Breuken kunnen ook gebeuren zonder dat u uw botten zwaar belast. Een kleine misstap van een stoepje kan al voldoende zijn.

Meer info: brochure osteoporose

Psoriasis artritis

Artritis psoriatica is een combinatie van ontstekingsreuma en de huidziekte psoriasis. U kunt dus klachten aan uw huid hebben én klachten door gewrichtsontstekingen.

 • Artritis betekent gewrichtsontsteking. Bij artritis psoriatica komen de ontstekingen meestal voor in de gewrichten van uw armen of benen, zoals uw handen, voeten, ellebogen of knieën. De ontsteking kan ook onder in uw rug zitten, in uw bekken, of op de plek waar uw ribben aan uw borstkas vastzitten.
 • Psoriasis is een huidziekte. De bekendste vorm is psoriasis vulgaris. Als u dat heeft, wordt uw huid rood en gaat deze sterk schilferen. Meestal gaat het om de huid aan de buitenkant van uw ellebogen en knieën, uw hoofdhuid (bij de haargrens) en uw huidplooien. Psoriasis kan ook voorkomen bij uw navel, bilnaad en op uw handpalmen en voetzolen. Er is ook een vorm van psoriasis (psoriasis unguum) waarbij putjes in de nagels ontstaan en u bruine verkleuringen krijgt onder de nagel.

Psoriasis artritis is een vorm van spondyloarthropathie. Dit is een verzamelnaam voor een groep reumatische aandoeningen met een aantal gemeenschappelijke kenmerken, zoals ontstekingen in de wervelkolom, het bekken en de gewrichten van de armen of benen. De aandoening komt vaker voor binnen sommige families en bij mensen die het gen HLA-B27 in het bloed hebben.  

Meer info: brochure psoriasis artritis 

Reumatoïde artritis

Reumatoïde arteritis (RA) is een aandoening waarbij meerdere gewrichten ontstoken raken. De ontsteking ontstaat doordat het eigen afweersysteem de gewrichten aanvalt (auto-immuunziekte). Hoe dat komt is nog niet duidelijk. Reumatoïde arteritis kan langzaam en onopvallend beginnen of plotseling ontstaan. De ziekte gaat niet over. Soms is de ziekte actief en heeft u veel klachten, soms is er een rustige periode. Het verloop is dus grillig.

RA begint meestal bij de polsen, vingers en/of tenen. Het kraakbeen (een bedekkende laag over het bot in het gewricht) en het bot in de gewrichten kunnen beschadigd raken, waardoor u ze minder goed kunt gebruiken. Ook pezen en slijmbeurzen die in buurt van de ontstoken gewrichten zitten, kunnen gaan ontsteken.

Meer info: brochure RA

Polymyalgia reumatica (PMR) - spierreuma

Spierreuma is een reumatische ontstekingsziekte die pijn en stijfheid in de spieren van schouder- en/of heupgordel veroorzaakt. De klachten ontstaan door ontstekingen in de slijmbeurzen, pezen en peesscheden.

Polymyalgia reumatica is goed te behandelen. De aandoening kan echter wel jaren duren. Bij een klein percentage van de patiënten is de ziekte blijvend, waarbij rustige en actieve periodes elkaar afwisselen.

Meer info: brochure PMR

Spondyloartritis (SpA)

Spondyloartritis is een verzamelnaam voor een groep reumatische aandoeningen met een aantal gemeenschappelijke kenmerken, zoals ontstekingen in de wervelkolom, het bekken en de gewrichten van de armen of benen. De aandoening komt vaker voor bij sommige families en bij mensen die het gen HLA-B27 in het bloed hebben. Daarom wordt aangenomen dat erfelijke aanleg een belangrijke rol speelt bij het krijgen van spondyloartritis. Onder spondyloartritis vallen onder andere:

Axiale en perifere SpA

Meestal hebt u bij een vorm van spondyloartritis (SpA) last van klachten aan uw wervelkolom maar dit is zeker niet altijd het geval. SpA wordt onderverdeeld in 2 groepen, afhankelijk van welke klachten sterker aanwezig zijn:

 • Axiale SpA: u hebt vooral last van uw rug, waarbij spondyloitis ontstaat (= pijn of ontstekingen van de gewrichten van het bekken en/of van de wervelkolom). Het overheersende symptoom is een probleem ter hoogte van de wervelzuil (= axiaal). Ankyloserende spondyloitis (AS) is hiervan de bekendste vorm.
 • Perifere SpA: u hebt vooral last van klachten buiten uw rug, zoals artritis in je heupen, knieën of voeten of u hebt last van  enthesitis. Enthesis is een ontsteking op de plaats waar de pees of ligamenten overgaan in het botweefsel.

Andere klachten

De ene vorm sluit de andere niet uit: bij axiale SpA kan u ook last hebben van perifere artritis, en omgekeerd kan u bij perifere SpA ook last hebben van rugklachten. Misschien heeft u naast gewrichtsklachten ook last van andere klachten. Dat kan omdat beide SpA-vormen (axiaal en perifeer) kunnen voorkomen in combinatie met:

 • Ontstekingen aan de plaatsen waar pezen en ligamenten aan het bot gehecht zijn (bijvoorbeeld je achillespees)
 • Ontstekingen van de borstbeengewrichten
 • Een oogontsteking, genaamd uveïtis of iridocyclitis
 • Huid- of nagelpsoriasis
 • Darmontstekingen door colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn
 • Ontstekingen in de maag of darmen, aan de urinewegen of ontstekingen aan gewrichten aan de lichaamsuiteinden (bijvoorbeeld pols of enkel).

Meer info: brochure SpA

Systeemziekten

Systeemziekten zijn aandoeningen die ontstaan doordat het eigen afweersysteem het lichaam aanvalt (auto-immuunziekten). Ze vallen vaak meerdere organen en weefsels aan. Voorbeelden van deze ziekten zijn Systemische Lupus Erythematodes (SLE), de ziekte van Sjögren en sclerodermie (systemische sclerose).

Systemische Lupus Erythematodes (SLE)

Systemische Lupus Erythematodes (SLE) is een auto-immuunziekte die de huid, gewrichten en interne organen kan aantasten.Er zijn verschillende vormen van lupus erythematodes:

 • Cutane lupus erythematodes (CLE): alleen de huid is aangedaan.
 • Systemische lupus erythematodes (SLE): allerlei organen kunnen aangedaan zijn.
 • Drug induced lupus erythematodes  (DILE): wordt veroorzaakt door het gebruik van bepaalde medicijnen.

Meer info: brochure SLE

Het Syndroom van Sjögren

Het Syndroom van Sjögren is een auto-immuunziekte, waarbij vooral traan- en speekselklieren ontstoken raken. Hierdoor krijgt u droge ogen en een droge mond. Ook vermoeidheid en gewrichtsklachten komen vaak voor. Er is een primaire en een secundaire vorm van het syndroom van Sjögren. Heeft u het primaire syndroom van Sjögren, dan heeft u geen andere reumatische aandoening. Heeft u het secundaire syndroom van Sjögren, dan heeft u nog een andere reumatische aandoening naast Sjögren, bijvoorbeeld reumatoïde artritis (RA) of systematische lupus erythematodes (SLE). Mensen met het primaire syndroom van Sjögren hebben een verhoogd risico op de ontwikkeling van een specifieke vorm van het Non-Hodgkin-lymfoom (een type kanker dat begint in het lymfestelsel). Dit lymfoom komt het meest voor in de grote speekselklier.

Meer info: brochure ziekte van Sjögren

Sclerodermie (systemische sclerose)

Sclerodermie (systemische sclerose) is een ziekte waarbij het bindweefsel in uw huid, gewrichten, spieren en organen steeds stijver wordt. Er zijn 2 soorten. Bij de lokale vorm is alleen de huid aangetast. Bij de systemische vorm kunnen meerdere organen aangetast zijn, zoals de slokdarm, de longen, het hart en de nieren.

Meer info: brochure sclerodermie

Infobrochures

Artritis bij darmziekten
Download
Artritis Psoriatica
Download
Arteriitis temporalis
Download
Artrose
Download
Spondyloartritis en ankyloserende spondylitis (SA)
Download
Bacteriële artritis
Download
Botziekte van Paget
Download
Chondrocalcinosis
Download
Fenomeen van Raynaud
Download
Fibromyalgie
Download
Jicht
Download
Juveniele Idiopathische Artritis of kinder- en jeugdreuma
Download
Lupus erythematodes
Download
MCTD
Download
Ongeclassificeerde artritis
Download
Osteoporose
Download
Palindroomreuma
Download
Polymyalgia reumatica - spierreuma
Download
Reactieve artritis
Download
Reumatoide Artritis
Download
SAPHO
Download
Sarcoïdose
Download
SCCH
Download
Sclerodermie
Download
Syndroom van Sjogren
Download
Ziekte van Behçet
Download
Ziekte van Lyme
Download

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.