Menu Sluit menu

Onderzoek

De meeste aandoeningen worden gevonden door een onderzoek van het lichaam. Het verhaal van de patiënt speelt ook een belangrijke rol. Aanvullend onderzoek kan helpen om de aanwezigheid van een ziekte te bevestigen of te ontkrachten. De dienst reumatologie kan onder andere volgende aanvullende onderzoeken aanvragen:

Laboratorium onderzoek

Laboratoriumtesten worden enkel gedaan wanneer er een duidelijk vermoeden is van een aandoening. Patiënten testen op allerlei ziekten (een algemene screening) is niet waardevol. Zo’n algemene testen kunnen ten onterechte ongerustheid veroorzaken. Bij oudere patiënten is de kans op toevalsbevindingen groter dan bij jonge mensen.

In bepaalde situaties kan laboratoriumonderzoek de mogelijke evolutie van een ziekte in kaart brengen (prognose).

Aanvullend laboratoriumonderzoek wordt in de reumatologie herhaaldelijk aangevraagd. Zo houden we bijwerkingen en de evolutie van de ziekte in de gaten. Het dient ook vaak als uitgangspunt.

Echografie

Via echografie (op de polikliniek reumatologie) kunnen we ontstekingen in gewrichten opsporen. Ook botschade kan in een vroeg stadium duidelijker te zien zijn via een echografie dan op röntgenfoto’s.

Verder gebruiken we een echografie om de juiste plek voor injecties te bepalen, bijvoorbeeld bij moeilijker toegankelijke gewrichten zoals het heupgewricht.

Nagelriemcapillaroscopie

Hierbij kijkt de reumatoloog op de polikliniek reumatologie naar de kleinste bloedvaten in de vingers. Dit onderzoek helpt ons om vroegtijdig de ziekte systemische sclerose vast te stellen. Systemische sclerose is een een zeldzame bindweefselziekte.

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.