Menu Sluit menu

Pijncentrum

Het pijncentrum behoort tot de dienst anesthesie van AZ Turnhout. Naast pijnartsen of algologen werken er op de pijnkliniek nog specifiek opgeleide pijnverpleegkundigen, pijnpsychologen, een kinesist, een sociaal assistent en een ergotherapeut.

Het doel van ons pijncentrum is enerzijds patiënten te helpen om hun pijn te verminderen en anderzijds de levenskwaliteit van de patiënt te verbeteren.

Het pijncentrum heeft in AZ Turnhout een drievoudige rol. Deze opdeling weerspiegelt zich ook in de accommodatie van het pijncentrum waar vooraan het consultatiegedeelte gevestigd is met ruimtes voor gesprekken of groepssessies en achteraan het interventioneel gedeelte.

 • Multidisciplinair centrum voor de behandeling van chronische pijn (MDCCP)
 • Interventionele behandelingen
 • De algologische functie

Afspraak maken

Om bij het pijncentrum terecht te komen, moet u altijd doorverwezen worden door uw huisarts of behandelend specialist. Met de verwijsbrief van de huisarts of behandelend arts kunt u een afspraak maken in het pijncentrum op het nummer  014 44 42 71.

Welke informatie en documenten brengt u mee? 

 • Indien u medische beeldvorming (RX, CT, MRI, botscan,…) gehad heeft in een ander ziekenhuis, vragen we u om hiervan de code/protocol mee te brengen.
 • Gelieve een overzicht mee te brengen van de medicatie/bloedverdunners die u momenteel neemt.

Meld u aan in de inkomhal van campus Sint-Jozef op de dag van de afspraak

 • Voor een consultatie schrijft u zich in aan de witte kiosken met uw identiteitskaart. De identificatiestickers die u krijgt moet u meebrengen naar het pijncentrum (route E61).
 • Voor een inspuiting/behandeling in het pijncentrum schrijft u zich in aan de witte kiosken met uw identiteitskaart of aan de loketten voor een dagopname. De identificatiestickers die u krijgt moet u meebrengen naar het pijncentrum (Route E64).

U kunt een afspraak niet nakomen

Indien u uw afspraak niet kunt nakomen gelieve ons dan ten laatste 24 uur voordien te verwittigen op het nummer 014 44 42 71 of via pijncentrum@azturnhout.be . Indien u zich niet aanmeldt op het afgesproken tijdstip en ons hiervan niet op de hoogte gebracht hebt, zien wij ons genoodzaakt om hiervoor een verzuimde afspraak aan te rekenen.

Route raadpleging

Campus Sint-Jozef - 2e verdieping:

 • raadpleging: E61
 • pijncentrum inspuitingen: E64
Afspraken tijdens de coronacrisis

In het belang van de gezondheid van onze patiënten en medewerkers houden we het aantal personen in onze wachtzaal zo beperkt mogelijk. We verwachten u daarom alleen op de afspraak. 

Voor een raadpleging in het pijncentrum (route E61)

Een begeleider mag enkel mee indien de patiënt:

 • 75 jaar is of ouder.
 • Jonger is dan 18 jaar.
 • Een mentale of fysieke beperking heeft.
 • Aanwezigheid van een tolk vereist is.

Voor een behandeling in de pijnkliniek (route E64)

Indien u een afspraak heeft voor een inspuiting/behandeling op de pijnkliniek mag een begeleider u naar de pijnkliniek begeleiden tot aan de wachtzaal. In de opnamezaal van de pijnkliniek mag er enkel een begeleider aanwezig zijn indien de patiënt:

 • Jonger is dan 18 jaar.
 • Een mentale of fysieke beperking heeft.
 • Aanwezigheid van een tolk vereist is.

In deze gevallen mag er maximum 1 begeleider mee met de patiënt.

We vragen verder om in het ziekenhuis rekening te houden met enkele richtlijnen om uzelf en anderen te beschermen.

Aandachtspunt voor patiënten die komen voor een behandeling met corticoïden

Naar aanleiding van de startende Covid-19 vaccinatiecampagne voor het brede publiek, werden binnen de beroepsgroep van anesthesist-pijntherapeuten (VAVP) volgende aanbevelingen gedaan:

 • Indien mogelijk, stel  een infiltratie met corticoïden uit in periode van 1 week voor de 1e vaccinatie tot 1 à 2 weken na de 2e vaccinatie.
 • Indien een corticoïden-infiltratie reeds werd gegeven en u krijgt een afspraak voor vaccinatie binnen deze periode, stel deze dan niet uit.

Indien u daarom een afspraak wil verplaatsen, neem dan contact op met ons secretariaat. We zullen onze best doen om dit zo goed mogelijk aan te passen. 

Heeft u vragen bij deze aanbeveling, aarzel niet om die te stellen aan de medewerkers van het pijncentrum. 

Bereikbaarheid

Deze dienst is gevestigd op campus Sint-Jozef. 

Campus Sint-Jozef

Adres: Steenweg op Merksplas 44, 2300 Turnhout

 • Met de fiets: Gezien de centrale ligging bij enkele grote invalswegen met afgescheiden fietspaden, is campus Sint-Jozef perfect veilig bereikbaar met de fiets. Vlakbij de hoofdingang van de campus is een ruime fietsenstalling voorzien. 
 • Met het openbaar vervoer: Buslijnen 432 (Arendonk - Turnhout - Merksplas - Rijkevorsel - Brecht) en 430 (Reusel - Turnhout - Hoogstraten - Meerseldreef) bedienen de halte voor de ingang van campus Sint-Jozef. We verwijzen voor de dienstregeling op deze trajecten naar de website van De Lijn
 • Met de wagen: Bereken uw route hier.

Infobrochures

De informatiefolders van AZ Turnhout worden met de grootste zorg opgemaakt. De inhoud ervan is echter algemeen en indicatief. De folder omvat niet alle medische aspecten. Hij vervangt de raadpleging bij je zorgverlener niet. Mocht deze folder vergissingen, tekortkomingen of onvolledigheden bevatten dan zijn AZ Turnhout, personeel en artsen hiervoor niet aansprakelijk.

Patiënteninformatie Welkom in het MDCCP (Versie 2)
Laatst bijgewerkt op
Download
Patiënteninformatie: Atypische pijnmedicatie
Laatst bijgewerkt op
Download
Patiënteninformatie: Behandeling ganglion impar
Laatst bijgewerkt op
Download
Patiënteninformatie: Behandeling ganglion van gasser
Laatst bijgewerkt op
Download
Patiënteninformatie: Behandeling met Qutenza
Laatst bijgewerkt op
Download
Patiënteninformatie: Behandeling van achterhoofdzenuw
Laatst bijgewerkt op
Download
Patiënteninformatie: Behandeling van de bursa trochanterica
Laatst bijgewerkt op
Download
Patiënteninformatie: Behandeling van de facetgewrichten
Laatst bijgewerkt op
Download
Patiënteninformatie: Behandeling van een zenuwwortel: proefblok en PRF
Laatst bijgewerkt op
Download
Patiënteninformatie: Behandeling van nervus splanchnicus
Laatst bijgewerkt op
Download

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.