Menu Sluit menu

Materniteit

materniteit

Na de bevalling verblijft u nog enkele dagen met uw kindje op de afdeling materniteit. Een team van gynaecologen, kinderartsen, vroedkundigen, verpleegkundigen en zorgkundigen staan klaar om zowel baby als moeder te verzorgen.

Route

Campus Sint-Jozef: E33

Kamers

105 - 136

Telefoon

+32 14 44 42 21 (altijd bereikbaar)

Bezoekuren

Bezoekuur: 16 - 19u 
Partner en broers / zussen van de baby: overdag altijd welkom

Beperkt bezoek 

De partner van de mama en inwonende kinderen mogen overdag steeds op bezoek komen. Zij hoeven geen rekening te houden met de bezoekuren.

Naast het gezin van mama en baby mogen er nog twee bezoekers tegelijk op de kamer komen. Maak afspraken met je bezoek. Het is niet de bedoeling dat bezoekers lang op de gang staan te wachten tot zij aan de beurt zijn. Rust is belangrijk op onze dienst.

Wanneer je bezoek wil ontvangen op tweepersoonskamers vragen we om hierover af te spreken met de verpleging, zodat er telkens maar één patiënt bezoekers heeft. Het mag niet te druk worden op de kamer. 

lees alle afspraken voor bezoek hier

Bekijk onze afdeling materniteit van thuis uit

Via de virtuele rondleiding hieronder kan je in elk type kamer een kijkje nemen. Dit kan je helpen bij je kamerkeuze. Daarnaast kan je ook een kamer op het verloskwartier bekijken. We tonen ook hoe onze afdeling neonatologie eruit ziet. Hier verblijven baby's die te vroeg geboren zijn (prematuur). Maar ook baby's met een te laag geboortegewicht of met specifieke problemen houden we hier extra in het oog. 

Als je op je gsm kijkt, raden we aan om de tour liggend te bekijken. Als je je gsm staand vast houdt, zie je minder van de beelden en kan je niet alle teksten goed lezen. 

AZ Turnhout kindvriendelijk ziekenhuis

AZ Turnhout engageert zich om op een kindvriendelijke manier te werken. Om het verblijf van onze kinderen in het ziekenhuis zo aangenaam mogelijk te maken, heeft de kinderafdeling met verschillende diensten een charter opgesteld. Dit zijn de afspraken tussen de kinderafdeling en de dienst materniteit.

  1. De pasgeborene verblijft altijd samen met de mama (ouders) op de kamer.
  2. Alleen als het medisch noodzakelijk is, wordt de pasgeborene opgenomen op de dienst neonatologie. De ouders mogen steeds op bezoek komen.
  3. We helpen en stimuleren de ouders om aanwezig te zijn bij hun baby en deel te nemen aan de zorg voor hun kind. 
  4. Ouders hebben recht op informatie over de gezondheidstoestand van hun kind.
  5. Ouders hebben recht op alle informatie die noodzakelijk is voor het geven van toestemming voor onderzoeken, ingrepen en behandelingen. 
  6. We vermijden overbodige behandelingen en onderzoeken.
  7. Kinderen hebben recht op een verblijf in een stimulerende en veilige omgeving.
  8. Kinderen worden behandeld, verzorgd en met respect en begrip benaderd door speciaal opgeleid personeel.
  9. Kinderen worden zoveel mogelijk door dezelfde personen verzorgd (die onderling optimaal samenwerken).
  10. Privacy wordt gerespecteerd.

Kinesitherapie

Tijdens je verblijf op de dienst materniteit krijg je indien nodig kinesitherapie, bijvoorbeeld na een keizersnede (sectio).  Door het doorsnijden van de buikspieren, ondervind je de eerste dagen vaak wel wat hinder.  De kinesitherapeut leert je: 

  • De juiste ademhalings- en hoesttechnieken 
  • Oefeningen voor de eerste weken na de keizersnede  
  • Bekkenbodemspieroefeningen  
  • ​​​​​​​Hoe je je best beweegt  
  • Wat je niet mag doen 

Daarnaast geeft de kinesist ook advies. Hij of zij kan ergonomische verzorgingshoudingen aanleren en advies geven voor de eerste dagen in de nieuwe thuissituatie. 

Sterrenkindjes

Het nieuws dat je mama, papa, broer of zus wordt, brengt je op een roze wolk. Samen kijk je uit naar de komst van jullie kindje. Helaas loopt het bij sommige gezinnen mis. Ze moeten tijdens de zwangerschap of kort na de geboorte afscheid nemen. Soms zijn deze sterrenkindjes maar enkele maanden oud, soms de volledige 9 maanden. Maar altijd is het moeilijk afscheid nemen. Ons team wil jullie hier zo goed mogelijk bij helpen. Hierbij krijgen we ook de hulp van enkele vzw’s.

Berrefonds vzw

Het Berrefonds wil een houvast zijn voor (groot)ouders, familie en vrienden op het moment dat hen het ondenkbare overkomt: het verlies van een kind. Centraal in hun werking staat de Koesterkoffer, een mooi koffertje met daarin allerlei zorgvuldig gekozen spulletjes om tastbare herinneringen te maken aan je kind(je). In de Koesterkoffer zitten allerlei spulletjes en inspiratie om op het moment van het overlijden te helpen bij het maken van de laatste tastbare herinneringen en je te ondersteunen om op een mooie manier afscheid te nemen. Maar de koesterkoffer is nog veel meer. Het is een koffer die je in beweging zet en je laat kennismaken met het volledige aanbod van het Berrefonds.

Boven De Wolken vzw

Boven De Wolken biedt gratis professionele fotosessies aan voor sterrenouders bij het verlies van hun baby. Dit met veel respect, ervaring en liefde voor kostbare herinneringen.

Steun vanuit het ziekenhuis

Een medewerker van de sociale dienst staat voor je klaar als je hulp kan gebruiken bij het regelen van praktische zaken, bijvoorbeeld voor de begrafenis of afscheidsdienst. Er is ook een psycholoog verbonden aan de dienst materniteit. Je kan op haar beroep doen als je daar behoefte aan hebt. Ook onze medewerkers van de pastorale en spirituele dienst bieden je graag een luisterend oor.

Het ziekenhuis zette zelf project Koestering op. Het zijn aanvullingen op het aanbod van de vzw’s.

  • We zorgen voor houten bedjes in verschillende maten. Deze gebruiken we om sterrenkindjes mooi in op te baren.
  • Vlinderboek: Dit boek bieden we aan tijdens het verblijf in het ziekenhuis. Ouders die net hun kindje hebben verloren, kunnen er verhalen van andere lotgenoten in lezen.
  • De dagen rond de uitgerekende datum zijn voor veel ouders opnieuw een moeilijke periode. Tijdens je verblijf in het ziekenhuis, polsen we of we je rond dat moment een kaartje mogen sturen.
    Hoofdvroedkundige

    Griet Thys

    Griet Thys

Bereikbaarheid

Deze dienst is gevestigd op campus Sint-Jozef. 

Campus Sint-Jozef

Adres: Steenweg op Merksplas 44, 2300 Turnhout

  • Met de fiets: Campus Sint-Jozef is veilig bereikbaar met de fiets. Vlakbij de hoofdingang is een ruime fietsenstalling voorzien. 
  • Met het openbaar vervoer: Buslijnen 432 (Arendonk - Turnhout - Merksplas - Rijkevorsel - Brecht) en 430 (Arendonk - Turnhout - Hoogstraten) rijden langs de halte voor de ingang van campus Sint-Jozef. We verwijzen voor de dienstregeling op deze trajecten naar de website van De Lijn
  • Met de wagen: Bereken uw route hier.

Infobrochures

De informatiefolders van AZ Turnhout worden met de grootste zorg opgemaakt. De inhoud ervan is echter algemeen en indicatief. De folder omvat niet alle medische aspecten. Hij vervangt de raadpleging bij je zorgverlener niet. Mocht deze folder vergissingen, tekortkomingen of onvolledigheden bevatten dan zijn AZ Turnhout, personeel en artsen hiervoor niet aansprakelijk.

Brochure MOEKI A5
Laatst bijgewerkt op
Download
Informations destinées aux patients: Le coronavirus et les nouveaux-nés
Laatst bijgewerkt op
Download
Kindje op komst: Enquête prenatale raadplegingen bij de vroedvrouwen
Laatst bijgewerkt op
Download
Patient Information: The coronavirus and new-borns
Laatst bijgewerkt op
Download
Patiënteninformatie - Observatie op materniteit
Laatst bijgewerkt op
Download
Patiënteninformatie Therapeutische compressiekous
Laatst bijgewerkt op
Download
Patiënteninformatie: Borstvoeding werkboekje AZ Turnhout
Laatst bijgewerkt op
Download
Patiënteninformatie: Coronavirus bij pasgeborenen
Laatst bijgewerkt op
Download
Patiënteninformatie: Coronavirus bij pasgeborenen (Arabisch)
Laatst bijgewerkt op
Download
Patiënteninformatie: Coronavirus la nou-nascuti (Roemeens)
Laatst bijgewerkt op
Download

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.