Menu Sluit menu

Pastorale en spirituele dienst

Route

Campus Sint-Elisabeth: B65

Campus Sint-Jozef: C17

Telefoon

Christa Vandenberk: 014 44 41 27

Frans Schaffels: 014 40 68 38

Philip Hens: 014 40 68 37

Beate Verbruggen: 014 40 68 08

De medewerkers van de pastorale en spirituele dienst willen graag, indien u dit wenst, een eind meegaan bij uw vragen, twijfels, hoop en verwachtingen tijdens een ziekenhuisopname. Ze hebben een katholieke achtergrond maar staan open voor alle mensen die op zoek zijn naar zingeving. De pastors zijn werkzaam op zowel campus Sint-Jozef als campus Sint-Elisabeth. U kunt hen bereiken door hen rechtstreeks te contacteren of via een verpleegkundige op uw afdeling.

Waarvoor zorgt de pastorale en spirituele dienst?

 • Een goed gesprek doet wonderen. Zorgen en (geloofs)vragen die u bezighouden of dingen waar u blij om bent. 
 • Op moeilijke momenten, bij een ernstige ziekte, voor een zware ingreep of in de stervensfase kan de ziekenzegen zinvol zijn om met gelovig vertrouwen de toekomst tegemoet te zien. Het is een teken van Gods zorgende nabijheid doorheen mensen.
 • Ook na het overlijden kan beroep gedaan worden op een medewerker van de pastorale en spirituele dienst om (al dan niet gelovig) afscheid te nemen.
 • Met Pasen en Kerstmis zijn er vieringen om 10.30 uur op de beide campussen: in Sint-Jozef in de Troevenzaal (route C75) en in Sint-Elisabeth in de Hartenzaal (route A18).
 • De communie wordt wekelijks gebracht bij de patiënten die hierom verzoeken via de verpleegkundige of rechtstreeks bij de pastorale en spirituele dienst.
 • Op campus Sint-Elisabeth is er op de derde verdieping een stille ruimte ter beschikking voor patiënten en hun naasten (volg route A55). De stille ruimte is een neutrale plaats voor bezinning. U bent er van harte welkom.
 • Op campus Sint-Jozef is er een kapel op de derde verdieping vlakbij de bezoekersliften. U bent er van harte welkom.

Contactgegevens filosofische en spirituele bijstand

Iedere patiënt kan een beroep doen op een vertegenwoordiger van zijn of haar godsdienstige, morele of filosofische overtuiging. Deze hulpverleners zullen u bijstaan bij uw vragen en twijfels.

Vraag bij de opname een formulier voor bijstand, waarop u uw persoonlijke wensen kunt kenbaar maken. De door u ingevulde verklaring zal op een discrete manier behandeld worden en doorgegeven worden aan de persoon die u wenst te spreken. Als u geen persoonlijke wensen kenbaar hebt gemaakt, kan de pastor u mogelijk een bezoek brengen. Het staat u uiteraard steeds vrij dit aanbod af te wijzen. U mag ook zelf een vertegenwoordiger van uw eigen geloofsgemeenschap contacteren.

Israëlitische godsdienst: Jodendom 

Israëlitische Gemeente
Secretariaat Terliststraat 35  
2018 Antwerpen
03 232 01 87
Contact: telefonisch. Zij bekijken dan intern wie kan langskomen.

Protestantse kerk 

Steenweg op Gierle 188,
2300 Turnhout 
Dominee Marcel Pool
Tel. 014 45 18 00
protestantsekerkturnhout@skynet.be
www.protestantsekerkturnhout.be

Orthodoxe Kerk 

Roemeense Orthodoxe Parochie te Turnhout (ROPSMMG) Parochie “Heilige George” 
de Merodelei 193   
2300 Turnhout
0498 629 256
www.bisericaturnhout.be
Contactpersoon (priester): Gabriel Bogdan, 0498 629 256, gabriel_bogdan18@yahoo.fr

Islam 

Er is geen centraal aanspreekpunt of contactpersoon voor specifieke spirituele bijstand bij moslims. In Turnhout zijn er wel 2 moskeeën: 

Moskee Arrahmaan (moslims van Marokkaanse origine)
Bentelstraat 67
2300 Turnhout

Moskee Ittihad (moslims uit West-Afrika)
de Merodelei  97
2300 Turnhout

Vrijzinnige humanisten 

Begijnenstraat 53
2300 Turnhout
Tel.: 014 42 75 31
Fax: 014 42 54 40
Mail: turnhout@deMens.nu
Contact: de dienst is via het algemeen nummer telefonisch bereikbaar tijdens de kantooruren, anders een boodschap inspreken. Zij bekijken dan intern wie kan langskomen.

  Christa Vandenberk

  Christa Vandenberk
  014 44 41 27

  Frans Schaffels

  Frans Schaffels
  014 40 68 38

  Philip Hens

  Philip Hens
  014 40 68 37

  Beate Verbruggen

  Beate Verbruggen
  014 40 68 08

Bereikbaarheid

Campus Sint-Elisabeth

 • Met de fiets: Campus Sint-Elisabeth is, dankzij haar ligging dicht bij het centrum van de stad Turnhout, perfect bereikbaar met de fiets. Er is een fietsenstalling voorzien vlak aan de hoofdingang van de campus. 
   
 • Met het openbaar vervoer: Buslijnen 1 (Turnhout - Vosselaar - Beerse halte Stadspark), 2 (Turnhout Markt - Station - Parkwijk) en 435 (Turnhout - Vosselaar - Hoogstraten) bedienen de halte in de Rubensstraat, waar campus Sint-Elisabeth gelegen is. We verwijzen voor de dienstregeling op deze trajecten naar de website van De Lijn. 
   
 • Met de wagen: Bereken uw route hier.

Campus Sint-Jozef

 • Met de fiets: Gezien de centrale ligging bij enkele grote invalswegen met afgescheiden fietspaden, is campus Sint-Jozef perfect veilig bereikbaar met de fiets. Vlakbij de hoofdingang van de campus is een ruime fietsenstalling voorzien. 
   
 • Met het openbaar vervoer: Buslijnen 432 (Arendonk - Turnhout - Merksplas - Rijkevorsel - Brecht) en 430 (Reusel - Turnhout - Hoogstraten - Meerseldreef) bedienen de halte voor de ingang van campus Sint-Jozef. We verwijzen voor de dienstregeling op deze trajecten naar de website van De Lijn. 
   
 • Met de wagen: Bereken uw route hier.

Infobrochures

De informatiefolders van AZ Turnhout worden met de grootste zorg opgemaakt. De inhoud ervan is echter algemeen en indicatief. De folder omvat niet alle medische aspecten. Hij vervangt de raadpleging bij je zorgverlener niet. Mocht deze folder vergissingen, tekortkomingen of onvolledigheden bevatten dan zijn AZ Turnhout, personeel en artsen hiervoor niet aansprakelijk.

Ruimte om te rouwen
Laatst bijgewerkt op
Download

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.