Menu Sluit menu

Ondersteuning

Psychosociale ondersteuning

Borstkanker is een ingrijpend proces. AZ Turnhout biedt dan ook verschillende vormen van psychosociale ondersteuning. Iedereen is het erover eens dat kanker meer is dan een lichamelijke aangelegenheid. U wordt tot in het diepste van uw wezen geraakt. Er zijn gevolgen voor partner, gezin en familie.  Het verwerken van dit ziekteproces van diagnose tot behandeling en de tijd erna, is voor iedereen anders. Toch zijn er een heleboel reacties, te nemen hindernissen of problemen die voor velen erg herkenbaar zijn.

Brochure 'Kanker een ingrijpend proces - Psychosociale ondersteuning'

In deze brochure geven we u graag volgende info mee:

  • De diagnose: een ingrijpende gebeurtenis  
  • Eerste reacties 
  • Waar is praten goed voor ?  
  • De operatie: verder leven met een veranderd lichaam  
  • Tijdens de behandeling: een periode met ups en downs 
  • Na de behandeling: een tijd van emotioneel herstel breekt aan 
  • Wat vertellen we aan de kinderen? 
  • Praten met uw partner 
  • Psychosociale zorg in de borstkliniek

Borstverpleegkundige 

De borstverpleegkundige is een verpleegkundige met een speciale opleiding voor dit traject. Ze is er om u praktisch te ondersteunen en u emotioneel op weg te helpen om deze stressvolle periode zo optimaal mogelijk door te komen.

Wanneer de diagnose is gesteld en het verdere behandelingsschema aan u wordt voorgelegd, zal de borstverpleegkundige steeds aanwezig zijn. Zij is daar voor de eerste emotionele en praktische ondersteuning. Ze helpt de eerste heftige emoties bespreekbaar te maken en te uiten. Ze kijkt mee wat er aan ondersteuning in uw eigen omgeving beschikbaar is, helpt de veelheid aan informatie over de ziekte en behandeling te verduidelijken en ze verwijst door indien nodig.

Tijdens de hospitalisatie komt de borstverpleegkundige bij u langs met praktische informatie, om het ontslag en de thuiszorg te regelen. Tijdens de verdere behandeling (chemo-, radiotherapie) zal ze met u contact houden. Indien nodig, komt ze meerdere malen langs.

Psycholoog

Om tal van redenen kan het zijn dat iemand (tijdelijk) meer ondersteuning nodig heeft. Dan zal de borstverpleegkundige contact opnemen met de psychologe van het team. De psychologe kan steun bieden in de verwerking van het rouwproces dat met de ziekte gepaard gaat. Ze kan u helpen om nieuwe invalshoeken te ontdekken of nieuwe vaardigheden te leren om met de gevolgen van de behandeling te leven. 

Kanker krijgen zet uw leven op zijn kop. Ineens vindt u andere zaken belangrijker dan vroeger. Het kan een hele zoektocht zijn om de ziekte in uw dagelijks leven een plaats te geven en opnieuw gelukkig te worden. De psychologe begeleidt u daarbij en helpt u op weg.  

Doorheen het traject kunnen ook bij uw partner of kinderen vragen opduiken of hebben u en uw gezin misschien hulp nodig om gevoelens ten opzichte van elkaar te uiten. Ook alle leden van het gezin zijn welkom bij de psychologe.

Andere vormen van ondersteuning : Centrum voor Oncologie

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.