Menu Sluit menu

Ondersteuning

borstkliniek

Psychosociale ondersteuning

Iedereen is het erover eens dat kanker meer is dan een lichamelijke aangelegenheid. De ziekte raakt u tot in het diepste van uw wezen. Dit heeft niet alleen gevolgen voor u, maar ook uw partner, uw gezin en uw naasten.

Het verwerken van dit ziekteproces verloopt voor iedereen anders. Maar er zijn ok heel wat reacties, hindernissen of problemen die voor velen erg herkenbaar zijn.

Brochure 'Kanker een ingrijpend proces - Psychosociale ondersteuning'

In deze brochure geven we u info over psychosociale ondersteuning:

  • De diagnose: een ingrijpende gebeurtenis  
  • Eerste reacties 
  • Waar is praten goed voor ?  
  • De operatie: verder leven met een veranderd lichaam  
  • Tijdens de behandeling: een periode met ups en downs 
  • Na de behandeling: een tijd van emotioneel herstel breekt aan 
  • Praten met uw kind over uw ziekte
  • Deel uw gevoelens met uw partner
  • Kanker en de seksuele beleving
  • Psychosociale zorg in het ziekenhuis

Borstverpleegkundige 

De borstverpleegkundige is een verpleegkundige met een speciale opleiding voor dit traject. Ze is er om u praktisch te ondersteunen en u emotioneel op weg te helpen om deze stressvolle periode zo optimaal mogelijk door te komen.

Wanneer de diagnose is gesteld en uw arts het verdere behandelingsschema aan u voorlegt, zal de borstverpleegkundige steeds aanwezig zijn. Zij is daar voor de eerste emotionele en praktische ondersteuning. Ze helpt de eerste heftige emoties bespreekbaar te maken en te uiten. Ze kijkt mee wat er aan ondersteuning in uw eigen omgeving beschikbaar is. Ook helpt ze de veelheid aan informatie over de ziekte en behandeling te verduidelijken en ze verwijst door indien nodig.

Tijdens de hospitalisatie komt de borstverpleegkundige bij u langs met praktische informatie, om het ontslag en de thuiszorg te regelen. Tijdens de verdere behandeling (chemo-, radiotherapie) zal ze met u contact houden. Indien nodig, komt ze meerdere malen langs.

Psycholoog

Om tal van redenen kan het zijn dat iemand (tijdelijk) meer ondersteuning nodig heeft. Een psycholoog helpt mensen te begrijpen en te aanvaarden van wat er gebeurt als u ziek bent en behandeld moet worden.

Kanker kan uw leven op zijn kop zetten. Het roept heftige emoties op of misschien voelt u helemaal niets. Het kan een hele zoektocht zijn om de ziekte in uw dagelijkse leven een plaats te geven. Samen met de psycholoog kan u ontdekken of en welke zaken veranderen. Misschien ondervindt u veranderingen in uzelf, ook daar kan de psycholoog ondersteuning in bieden.

Doorheen het traject kunnen ook bij uw partner of kinderen vragen opduiken of hebben u en uw gezin misschien hup nodig om gevoelens ten opzichte van elkaar te uiten. Ook alle leden van het gezin zijn welkom bij de psycholoog.

Andere vormen van ondersteuning : Centrum voor Oncologie

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.