Menu Sluit menu

Borstkanker

tekening borst

Borstkanker is nog steeds de meest voorkomende kanker bij vrouwen in Europa en Noord-Amerika. In België ontwikkelt 1 op 9 vrouwen borstkanker. Zo werd in Vlaanderen in 2020 bij meer dan 6.300 personen borstkanker vastgesteld. De gemiddelde leeftijd bij diagnose is 63 jaar.

De oorzaak van borstkanker is vaak niet gekend. Wel bestaan er een aantal risicofactoren waaronder familiale belasting, overgewicht en overmatig alcoholgebruik. De overgrote meerderheid is echter te wijten aan toeval. Slechts 5 à 10% van alle gevallen van borstkanker is erfelijk. Hoewel de ziekte vaak voorkomt, is de kans op overleving groot in tegenstelling tot sommige andere kankers.

Borstkanker bij mannen is eerder zeldzaam en maakt slechts 1,5% uit van alle borstkankers. De behandeling bij mannen is in grote lijnen dezelfde als bij vrouwen.

Een tumor of kankergezwel is het gevolg van abnormale nieuwvorming van cellen door een ontspoorde celdeling. De snelheid waarmee dit gebeurt, is onder andere afhankelijk van het type kankercellen. Het is van groot belang dat tumoren zo vroeg mogelijk worden ontdekt en behandeld. Daarom is in België screening aanbevolen met mammografie 1x per 2 jaar.

Onderzoek bij vermoeden van borstkanker

Bij een afwijkende screening of een voelbare of zichtbare afwijking aan de borst zal verdere beeldvorming plaatsvinden van borst en oksels met onder andere:

  • mammografie
  • tomosynthese (3D mammografie)
  • echografie
  • en/of MRI van de borsten

Een knobbeltje in de borst hoeft niet altijd een kwaadaardig gezwel of kanker te zijn. Het kan ook goedaardig zijn.

Om de diagnose te kunnen bevestigen, nemen we een biopsie van de tumor en soms ook van een afwijkende lymfeklier. Dit gebeurt door de radioloog onder lokale verdoving. Op deze biopsie zal duidelijk worden om welke type borstkanker het gaat. De meest voorkomende vorm is hormoongevoelige borstkanker, maar er zijn ook minder frequente types zoals Her2+ of tripel negatieve borstkanker of borstkanker die ontstaat uit de melkklieren (lobulair borstcarcinoom). Dit onderscheid is essentieel om te bepalen welke behandelingen u nodig heeft. Het resultaat is na een 2-tal werkdagen bekend.

Onderzoek naar uitzaaiingen

Afhankelijk van het type tumor en het stadium, zal een bijkomende reeks onderzoeken plaatsvinden om te zien of er uitzaaiingen (metastasen) zijn. Deze onderzoeken bestaan meestal uit een:

  • bloedname
  • scan van longen en lever
  • bot-scan

Soms kunnen deze onderzoeken aangevuld worden met een PET-scan.

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.