Menu Sluit menu
oncologisch dagziekenhuis

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik me op de opname voorbereiden?

Om infectie door kleine wondjes te voorkomen, vragen we de oksel niet te scheren. Dit wordt in het ziekenhuis gedaan door de verpleegkundige, net voor de ingreep.

Het is wel aangewezen een bad of douche te nemen. Voor uw opname moet u make-up, nagellak en ook de ringen aan beide handen verwijderen.

Het is belangrijk dat u uw toiletgerief en persoonlijke medicatie meebrengt naar het ziekenhuis. Neem ook een sportbeha mee als u een borstsparende ingreep ondergaat.

Moet ik de inname van bloedverdunners stop zetten?

Als u een bloedverdunner inneemt, moet u dat steeds melden aan uw arts. Afhankelijk van het type bloedverdunner, zal u de inname ervan moeten stopzetten.

Kan ik nog medicatie innemen?

Uw arts en/of anesthesist bepaalt welke van uw eigen medicatie u moet innemen de ochtend van de ingreep. U mag deze slikken met wat water.

Mag ik nog eten voor de ingreep?

U blijft vanaf middernacht nuchter, dat wil zeggen dat u niet mag eten en/of drinken (behalve water voor uw medicatie). Tijdens de ingreep krijgt u een infuus met het nodige vocht en medicatie.

Vanaf wanneer kan ik weer eten of drinken na de ingreep?

U kan enkele uren na de ingreep al iets licht eten en/of drinken als:

  • u goed wakker bent
  • niet misselijk bent
  • geen sliklast hebt

Zal ik pijn hebben?

Het is niet uitgesloten dat u pijn ervaart. Bij grotere ingrepen zal de anesthesist daarom een PECS blok voorstellen. Dit is een vorm van pijnbestrijding waarbij we onder lokale verdoving de gevoelszenuwen in de regio van borst en oksel verdoven. Dit gebeurt in de voorbereidingsruimte of de operatiezaal.

In de ontwaakruimte zal men regelmatig een pijnevaluatie doen aan de hand van een pijnscore. U krijgt systematisch een pijnstiller toegediend (via het infuus). Indien nodig kunt u pijnstilling bijvragen.

Mag ik na de ingreep uit bed?

De dag van de ingreep blijft u best in bed. U mag naar het toilet maar enkel onder begeleiding van een verpleegkundige. De ochtend na de ingreep mag u rondwandelen als u hiertoe in staat bent.

Welk verband is er aanwezig op mijn borst?

Bij de meeste borstingrepen brengen we een kwalitatieve doucheklever aan over de wonde. Deze blijft meestal ter plaatse tot aan de controle raadpleging.

Bij een borstamputatie of okselklieruitruiming zijn er één of twee drains aanwezig. Deze verwijderen het overtollige lymfevocht en oud bloed. Als er minder dan 30 à 40 ml per dag uitkomt, mag de drain verwijderd worden. Dit gebeurt meestal op de raadpleging. Thuis laat u de drains verzorgen door de thuisverpleegkundige.

Hoe gebeurt verbandwissel na een borstamputatie?

Eén of twee dagen na de ingreep zal de verpleegkundige en/of chirurg de wonde inspecteren. U hoeft op dat moment de wonde nog niet zelf te zien als u dat niet wenst. Gun uzelf hierbij vooral tijd en geduld. Kijk er pas naar wanneer u uzelf hiertoe in staat voelt. We raden echter wel aan om de confrontatie niet uit te stellen tot thuis. De verpleegkundige en de borstverpleegkundige begeleiden u hierbij. Ook uw partner kan heel wat steun voor u betekenen. Aarzel zeker niet om samen naar de wonde te kijken en uw gevoelens hierrond te delen.

Mag ik mijn arm bewegen na de ingreep?

U mag uw arm voorzichtig gebruiken, maar u vermijdt best hevige beweging en kracht. Om de arm beweeglijk te houden, zal de kinesitherapeut samen met u vrij snel na de ingreep aangepaste oefeningen doen. Deze oefeningen moet u thuis verderzetten.

Hoe lang moet ik in het ziekenhuis blijven?

Bij een borstsparende ingreep mag u dezelfde dag of 1 dag na de ingreep naar huis.

Bij een borstamputatie blijven de meeste patiënten ongeveer 3 dagen in het ziekenhuis.

Moet ik nog thuisverpleging krijgen?

Na een borstamputatie en/of okselklieruitruiming komt de thuisver- pleegkundige de drain(s) verzorgen. Patiënten met een voorgeschiedenis van trombose, moeten thuis ook nog spuitjes tegen trombose krijgen (Fraxiparine® of Clexane®).

U krijgt instructies (attest) mee voor de thuisverpleegkundige, samen met een voorschrift voor apotheek en thuiszorg. De hoeveelheid vocht die uit de drain komt, kan u dagelijks noteren.

Hoe kan ik mij wassen na de ingreep?

U mag douchen van zodra dit mogelijk is. Dit kan al de dag na de ingreep onder begeleiding van een verpleegkundige. Het nemen van een bad stelt u best uit best totdat de wonden volledig geheeld zijn.

Wanneer ga ik langs bij de huisarts?

Voor de ingreep moet u langsgaan bij uw huisarts om het preoperatieve dossier verder in te vullen.

Na de ingreep kunt u bij uw huisarts terecht voor wondcontrole of eventueel het verwijderen van de hechtingen. Wij zullen ervoor zorgen dat uw huisarts steeds goed op de hoogte is van uw zorgtraject in het ziekenhuis.

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.