Menu Sluit menu
omkaderende zorg

Geconfronteerd worden met kanker en zijn therapieën kan zwaar vallen. Behandelingen kunnen lang duren en vermoeiend zijn.
Ook al is uw behandeling voorbij, toch kan het zijn dat u door aanslepende vermoeidheid en emotionele ontreddering geen energie meer vindt om de draad van het ‘gewone’ leven weer op te nemen. 

AZ Turnhout biedt verschillende vormen van begeleiding aan voor patiënten en hun familie die een kankerbehandeling hebben moeten ondergaan.

Brochure 'Sociale voorzieningen'

Brochure 'Psychosociale zorg' 

Samenwerkingen

Onco-revalidatie 

Fysiek en mentaal revalideren na een kankerbehandeling. Meer info in de brochure.

Yolo

Yolo staat voor 'You Only Live Once' en is een ruimte om kanker een plek te geven: in deze ruimte op campus Sint-Elisabeth kunnen kinderen en kleinkinderen van kankerpatiënten terecht om veilig en ongestoord op zoek te gaan naar informatie over en ondersteuning bij de ziekte van hun ouders of grootouders. 

Meer info over Yolo

Brochure Yolo

Vrijwilligerswerk

Zowel op de hospitalisatieafdeling als het oncologisch dagziekenhuis staan vrijwilligers van Kom op tegen Kanker paraat om u bij te staan in deze moeilijke en zware periode in uw leven. Ze geven u tips, ze bieden een luisterend oor wanneer u het nodig heeft of zijn er gewoon als u zich alleen voelt met uw ziekte. 

Website Kom op Tegen Kanker

Alegria

AZ Turnhout werkt nauw samen met de patiëntenvereniging vzw Alegria die mensen met kanker en hun familieleden helpen omgaan met de ziekte en een steun bieden voor hen die het nodig hebben. Alegria vzw is een organisatie in Turnhout die kankerpatiënten en hun familie opvangt, informeert en ondersteunt in hun moeilijke strijd tegen kanker. Mensen kunnen gratis terecht in het Open Huis  voor een gesprek, een luisterend oor, maar ook voor interessante workshops en verwendagen. De vzw brengt lotgenoten samen in koffiemomenten. Dit werkt helend en troostend. 

In het Open Huis in de Stationstraat in Turnhout wil Alegria mensen eerlijk en wetenschappelijk verantwoord informeren. Ook voor allerlei praktische vragen rond de ziekte en de gevolgen ervan kan men aankloppen bij de mensen van Alegria.

AZ Turnhout ondersteunt en promoot actief mee de activiteiten die Alegria organiseert. 

Website Alegria

Nieuwsbrief Alegria 

Lezing 'Eenzaamheid' op 12-12-19

Projecten en activiteiten

Dag Tegen Kanker

Vroeg of laat krijgt iedereen van ons te maken met kanker. Rechtstreeks of onrechtstreeks. Daarom organiseert Kom op tegen Kanker elke derde donderdag van oktober de Dag tegen Kanker. Die dag zetten meer dan 100 ziekenhuizen en zorgorganisaties tal van activiteiten voor kankerpatiënten op touw. Ook wij zetten onze schouders onder dit hartverwarmende initiatief, met tal van activiteiten voor kankerpatiënten en hun naasten. 

Meer info over de editie in 2024 volgt in september

Look Good Feel Better

Heb je kanker en wil je eruit blijven zien als jezelf? Tijdens deze workshop geeft professioneel consulente Mieke Moerbeek gratis advies over huidverzorging en make-up. 

Wat is de beste verzorging voor jouw huid? Hoe maak je je op wanneer je wenkbrauwen en wimpers zijn uitgevallen? Een haarwerker geeft informatie over pruiken en het gebruik van sjaals en andere hoofdbedekking. Kortom: je gaat zelf aan de slag zodat je stap voor stap in de vingers krijgt hoe je er weer uitziet als jezelf. En dat geeft zelfvertrouwen. 

Met de steun van Kom Op Tegen Kanker en Estée Lauder.

Blijde Gedachten

De kunst van het project 'Blijde Gedachten' in de wachtzaal van de raadplegingen oncologie op campus Sint-Elisabeth is al jaren een bron van troost en hoop voor de patiënten.

Kunst maakt positieve krachten los

De leerlingen van het tweede jaar secundair onderwijs, richting Kunst, van het Heilig Graf in Turnhout werken elk jaar rond het thema ‘Blijde Gedachten’. Ze zoeken samen met een kunstenaar naar een manier om door middel van kunst, troost en hoop te geven aan mensen die zich door ziekte in een moeilijke fase van hun leven bevinden. Mooie beelden en teksten kunnen negatieve gedachten breken en positieve krachten losmaken. 

De nog erg jonge leerlingen ontdekken op een spontane manier hoe ze mensen via allerlei kunstvormen moed kunnen geven. De kleurrijke aanpak en mooie woorden in de wachtkamer maken patiënten vrolijk en leiden hen even af van hun zorgen.

Kanker Beauty Professional

AZ Turnhout en het IFPC boden in 2017 een opleiding voor schoonheidsspecialisten aan. In 25 lesdagen leren ze om beter tegemoet te komen aan de noden van mensen met kanker.

Jaarlijks worden meer en meer mensen door kanker getroffen. Gelukkig wordt er vandaag verder gekeken dan de ziekte alleen. Alle aspecten rond het innerlijk en uiterlijk welbevinden van de patiënt hebben alleen maar aan belang gewonnen. Zo worden er in de ziekenhuizen verwen- en verzorgingssessies gegeven. Eénmaal buiten het ziekenhuis valt deze zorg echter weg en is er vaak een drempelvrees om naar een schoonheidsinstituut of kapper te stappen.

Angst voor onbegrip 

Veel kankerpatiënten aarzelen om naar een kapper of schoonheidsspecialiste te gaan en stellen vragen als ‘Zal die mij wel begrijpen?’, ‘Weet die wel wat ik doormaak?’. Maar ook de schoonheidsspecialiste of kapper heeft vaak schrik het niet goed aan te pakken. De opleiding ‘Kanker beauty professional’ geeft hier een antwoord op. 

Onder andere de nevenwerkingen van kankertherapie, hygiënemaatregelen die in acht genomen moeten worden, aangepaste behandelingen met make-up en massages met respect voor het getekende lichaam komen aan bod. Ook communicatie, zelfzorg en EHBO zijn belangrijke aspecten van de opleiding. Zo leren cursisten bijvoorbeeld om gepast te reageren op vragen of hoe ze zichzelf emotioneel kunnen beschermen.

Opleiding maakt verzorging buiten het ziekenhuis mogelijk

Schoonheidsverzorging wint steeds meer aan belang in de ondersteunende zorg voor kankerpatiënten. Gezien de specifieke noden van de patiënten is het niet altijd makkelijk om hen door te verwijzen naar een kapper of schoonheidsspecialist in de buurt. Daarom biedt AZ Turnhout wekelijks schoonheidsverzorging aan met hand- en voetmassage, gelaatsverzorging en make-up advies in het dagziekenhuis oncologie. Vier keer per jaar zijn er ook workshops gelaatsverzorging en make-up. Organisaties zoals Kom op Tegen Kanker en Kempen Fietst maken dit financieel mogelijk.

Het IFPC biedt nu een degelijk vormingsprogramma aan voor zelfstandige schoonheidsspecialisten en kappers. AZ Turnhout werkt mee aan de cursus en staat zo garant voor de kwaliteit van de opleiding. 

Elke kapper en schoonheidsspecialist die de opleiding volgt, krijgt bij het afstuderen een kwaliteitslabel en een erkenning. Belangrijk voor patiënten, zo weten ze dat deze professionals hen een behandeling op maat kunnen geven. 

Eerste opleiding in de Kempen

Momenteel zijn er in Vlaanderen 69 kappers en schoonheidsspecialisten opgeleid tot kanker beauty professional. De opleiding in AZ Turnhout is de eerste in de regio Kempen. 

Relevante links

Als Vlaamse koepelorganisatie komt Kom op tegen Kanker op voor de belangen van de kankerpatiënt. Ze doet dit door psychosociale hulp aan patiënten en hun familie, informatiecampagnes voor het voorkomen van kanker, en steun aan wetenschappelijk onderzoek. In het belang van de kankerpatiënt en de volksgezondheid wil Kom op tegen Kanker ook politieke invloed uitoefenen. Kom op tegen Kanker is de organisatie achter de jaarlijkse Dag tegen Kanker.

Het Belgisch KinderKanker Steunfonds vzw heeft tot doel de levenskwaliteit van gezinnen met een kindje met kanker te verbeteren. Het Belgisch KinderKanker Steunfonds tracht om tijdens de meest donkere dagen van de zieke kinderen een bron van hoop en verstrooiing te zijn en hen meer vreugde te bezorgen. 

De Borstkanker Informatiepagina's werden gestart in 1999 nadat de oprichtster Nancy Wauters zelf werd geconfronteerd met borstkanker. De site groeide uit een persoonlijke grote behoefte aan informatie op het web, die in die tijd absoluut niet beschikbaar was in het Nederlands. De site had van bij het begin steun van enkele artsen die zich engageerden om de medische juistheid van de gegevens te controleren. Na het overlijden van Nancy Wauters werd de website verder gezet door Think Pink.

Belenos is een lotgenotengroep die zich richt naar de iets actievere borstkankerpatiënten en hun familie. Ze brengen (ex-)patiënten samen d.m.v. allerhande activiteiten in de regio Turnhout.

Borstkanker Vlaanderen vzw is een samenwerkingsverband van Vlaamse lotgenotengroepen voor vrouwen en mannen met borstkanker. Ze promoten het belang van contact tussen lotgenoten, organiseren activiteiten voor bestaande borstkankerverenigingen en hun achterban en verdedigen de belangen van borstkankerpatiënten.

Borstkanker Kempen vzw is een lotgenotengroep voor mensen met borstkanker en hun omgeving. 
Het samenbrengen van lotgenoten, zodat zij elkaar kunnen bemoedigen en ondersteunen is een belangrijke pijler van deze organisatie.
Naast het begeleiden van lotgenoten ondersteunen zij ook de partners, kinderen en omgeving van de lotgenoot.
Zij organiseren infomomenten en activiteiten. Vier maal per jaar geven zij een gratis contactblad uit.
Samen met andere organisaties komen zij op voor de belangen van de kankerpatiënten.

De v.z.w. Ispahan - Palliatieve Zorgen Kempen is de palliatieve thuiszorgequipe in het arrondissement Turnhout. Ispahan is een palliatieve thuiszorgvereniging die de eerstelijnshulpverleners ( huisartsen, thuisverpleegkundigen, familiehulp, kinesitherapeuten, sociale diensten,...) wil ondersteunen om terminale begeleidingen mogelijk te maken. Zij wil menswaardig sterven thuis meer mogelijk maken indien dit de wens is van de zieke en zijn familie, door de reeds bestaande hulpverlening aan te vullen en te ondersteunen.

’ESPERANZA’, hoop die er steeds moet zijn, is een lotgenotengroep voor vrouwen met of na een gynaecologische kanker. Ons hoofddoel is deze vrouwen, hun familie en naasten samen te brengen, ervaringen uit te wisselen en emotionele steun te verlenen. Daarnaast organiseren we op regelmatige basis groepsactiviteiten.

Een interactieve site voor kinderen vanaf 9 jaar. Kinderen van ouders met kanker kunnen er terecht met de "spoken" die in hun hoofd en in hun hart ronddwalen. Zij kunnen er informatie krijgen, ze lezen hoe anderen het ervaren, ze kunnen praten met lotgenootjes die ook een mama of een papa hebben die kanker heeft. Ook ouders en leerkrachten kunnen op deze site terecht. De site wordt onderhouden door de Nederlandse Kankerbestrijding / Koningin  Wilhemina Fonds.

Website van kinesitherapeuten gespecialiseerd in manuele lymfedrainage. Op hun site vind je ondermeer een zoeksysteem voor adressen in uw regio.

De Belgische federatie heeft drie grote doelstellingen: het wetenschappelijk kankeronderzoek steunen, kankerpatiënten en hun gezin helpen, en preventiecampagnes opzetten.

De overkoepelende organisatie voor zelfhulpgroepen in Vlaanderen.

De vrijwilligsters van The Wave zijn actief op het gebied van psychische en morele begeleiding van vrouwen die een borstoperatie ondergaan hebben. Het zijn vrouwen die zelf een borstoperatie ondergingen en een borstreconstructie lieten uitvoeren. Zij doen individuele begeleidingen en geven praktische informatie over borstreconstructie.

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.