Menu Sluit menu

Oncologie - hematologie - radiotherapie

In ons centrum voor oncologie worden patiënten met kanker of hematologische aandoeningen opgevangen door artsen, verpleegkundigen en een uitgebreid begeleidingsteam. Samen streven we naar de optimale diagnose, behandeling en nazorg van elke patiënt. We onderscheiden 3 specialismen binnen het Centrum voor Oncologie (zorgprogramma oncologie) : hematologie, radiotherapie en oncologie.  Een doorgedreven afstemming tussen specialisten van AZ Turnhout en huisartsen is voor ons van cruciaal belang. 

De Borstkliniek is een samenwerking met AZ Herentals. Hier kunnen patiënten terecht met zowel goed- als kwaadaardige borstaandoeningen.  

Afspraak maken

Nieuwe afspraken worden bij voorkeur gemaakt door de huisarts of de verwijzende specialist. Op die manier kan er voor gezorgd worden dat u een afspraak krijgt bij de arts die het meest geschikt is om uw aandoening te behandelen. Bovendien kunnen belangrijke gegevens zo onmiddellijk worden uitgewisseld. Afspraken kunnen op lange termijn worden gepland en zo nodig worden aangepast in geval van onvoorziene afwezigheid van een arts.

Een afspraak maken of wijzigen : 014 40 69 02 (elke werkdag van 8 tot 16.30u). 

Op de dag van de afspraak meldt u zich aan bij de centrale inschrijvingen (route B27) om u in te schrijven. Hier krijgt u uw patiëntenklevers mee. Daarna kunt u doorlopen tot de onthaalbalie van de polikliniek oncologie (route B23).

Routes

raadpleging: campus Sint-Elisabeth - B23

radiotherapie: campus Sint-Elisabeth - B34

oncologisch dagziekenhuis: campus Sint-Elisabeth - A08

Coronamaatregelen

In het belang van de gezondheid van onze patiënten en medewerkers houden we het aantal personen in onze wachtzaal zo beperkt mogelijk. We verwachten u daarom alleen op de afspraak. Een begeleider mag enkel mee indien de patiënt:

 • 75 jaar is of ouder.
 • Jonger is dan 18 jaar.
 • Een mentale of fysieke beperking heeft.
 • Een ingreep of onderzoek moet ondergaan met verdoving.
 • Ook bij een slecht nieuws gesprek (oa oncologie) of op vraag van de arts mag er een begeleider mee komen. 

In deze gevallen mag er maximum 1 begeleider mee met de patiënt.

 We vragen verder om in het ziekenhuis rekening te houden met enkele richtlijnen om uzelf en anderen te beschermen.

Structuur en team

De polikliniek oncologie 

De polikliniek verzorgt de consultaties, zowel voor nieuwe patiënten als voor reeds gekende patiënten die voor opvolging komen. Hier kunt u terecht voor alle raadplegingen van de specialismen radiotherapie, medische oncologie en hematologie. (route B23) . De coördinator van de polikliniek is Dorien Blockx.

De afdeling radiotherapie

Deze afdeling bevindt zich op het gelijkvloers van campus Sint-Elisabeth rechtdoor voorbij de inschrijvingsloketten (route  B34). Voor de simulatie en eerste afspraak moet u zich altijd eerst aanmelden aan het onthaal van de polikliniek oncologie (route B23). Daar komt de verpleegkundige u ophalen.  De hoofdverpleegkundige voor radiotherapie is Sabine Swaans.

Het oncologisch dagziekenhuis

Het dagziekenhuis van het Centrum voor Oncologie bevindt zich op het gelijkvloers van campus Sint-Elisabeth onmiddellijk rechts naast de hoofdingang (route A08). Het dagziekenhuis en de verpleegafdeling zijn gespecialiseerd in het correct en efficiënt toedienen van cytostaticaproducten (chemotherapie) en het toedienen van bloedproducten aan patiënten met een oncologische of hematologische aandoening. Hoofdverpleegkundige van het oncologisch dagziekenhuis is An Bogaerts.

Verpleegafdeling oncologie - hematologie

De afdeling oncologie - hematologie bevindt zich op de 5de verdieping van campus Sint-Elisabeth (route A79). In het belang van de patiënten zijn bloemen en planten op deze afdeling niet toegelaten. Patiënten die op deze afdeling verblijven, hebben een verminderde weerstand en zijn gevoeliger voor infecties. Om de kans op infecties zo klein mogelijk te houden, zijn bloemen en planten, die een mogelijke voedingsbodem kunnen zijn voor schimmels en bacteriën, niet toegestaan. Kunstbloemen mogen wel. Hoofdverpleegkundige van de verpleegafdeling is Seppe Thoné.

Fysici en dosimetristen

De fysici en dosimetristen zijn verantwoordelijk voor de meer technische aspecten van de bestraling.  Wilt u meer weten over de taak van de stralingsfysici lees dan dit artikel over kwaliteitsverzekering.

Onthaal en secretariaat

De administratieve medewerkers en het secretariaat zijn vaak het eerste aanspreekpunt in ons centrum. Zij ontvangen de patiënt en zorgen voor een vlotte afwerking en ondersteuning van allerlei administratieve zaken.

Verpleegkundigen

Onze verpleegkundigen zijn professioneel opgeleid voor de zorg en begeleiding van patiënten met kanker of hematologische aandoeningen. Zij geven u aanvullende informatie over hetgeen de specialist met u besproken heeft. Verder kunt u bij hen terecht voor advies. Ook beantwoorden zij graag vragen over uw ziekte, de verwerking en de behandeling. Als u thuis bent en u heeft nog vragen, kunt u telefonisch contact opnemen met één van onze verpleegkundigen.  

Psychosociaal medewerkers

Sociaal verpleegkundigen : Informatie, advies, begeleiding van oncologische patiënten en hun familie.  Ga naar de rubriek 'psychosociale zorg' om te lezen welke vormen van ondersteuning wij kunnen bieden.  

Oncopsychologen : Er zijn in AZ Turnhout 4 oncopsychologen aan het werk. Meer informatie hierover onder de rubriek 'psychosociale zorg'.

Diëtisten

De diëtiste geeft advies bij:

 • voedingsklachten of te verwachten voedingsproblemen 
 • voedingsadvies op uw maat

 

Kinesitherapeuten

Op voorschrift van de arts kan een kinesist bij u langskomen voor bewegingsoefeningen, ademhalingsoefeningen, of een andere behandeling.

AZ Turnhout biedt een uitgebreid revalidatieprogramma aan voor kankerpatiënten onder de naam 'Oncologische Revalidatie'

Brochure 'Oncologische revalidatie'
 

Vrijwilligers

In het Centrum voor Oncologie zijn dagelijks vrijwilligers aan het werk. 

 • Ze geven informatie  over Kom op tegen Kanker : dienstverlening in het ziekenhuis, thuis of open huis van Alegria in Turnhout.            
 • Ze luisteren naar en ondersteunen de patiënt en zijn omgeving tijdens onder meer de wekelijkse koffiemomenten op de afdeling radiotherapie. 
 • Ze komen dagelijks op de (dag)hospitalisatieafdeling en één keer per week op de afdeling radiotherapie.

Wil jij ook als vrijwilliger werken in AZ Turnhout? 

Bereikbaarheid

Deze dienst is gevestigd op campus Sint-Elisabeth.

Campus Sint-Elisabeth

 • Met de fiets: Campus Sint-Elisabeth is, dankzij haar ligging dicht bij het centrum van de stad Turnhout, perfect bereikbaar met de fiets. Er is een fietsenstalling voorzien vlak aan de hoofdingang van de campus. 
 • Met het openbaar vervoer: Buslijnen 1 (Turnhout - Vosselaar - Beerse halte Stadspark), 2 (Turnhout Markt - Station - Parkwijk) en 435 (Turnhout - Vosselaar - Hoogstraten) bedienen de halte in de Rubensstraat, waar campus Sint-Elisabeth gelegen is. We verwijzen voor de dienstregeling op deze trajecten naar de website van De Lijn. 
 • Met de wagen: Bereken uw route hier.

Infobrochures

De informatiefolders van AZ Turnhout worden met de grootste zorg opgemaakt. De inhoud ervan is echter algemeen en indicatief. De folder omvat niet alle medische aspecten. Hij vervangt de raadpleging bij je zorgverlener niet. Mocht deze folder vergissingen, tekortkomingen of onvolledigheden bevatten dan zijn AZ Turnhout, personeel en artsen hiervoor niet aansprakelijk.

Bezoekersinformatie: Beschermende isolatie bij stamceltransplantatie
Laatst bijgewerkt op
Download
Net zwanger? Mijd straling (folder FANC)
Laatst bijgewerkt op
Download
Patiënteninformatie : Carboplatine - Alimta
Laatst bijgewerkt op
Download
Patiënteninformatie : Topotecan
Laatst bijgewerkt op
Download
Patiënteninformatie Therapie: Atezolizumab (Tecentriq®)
Laatst bijgewerkt op
Download
Patiënteninformatie: Ademhalingsgecontroleerde bestraling
Laatst bijgewerkt op
Download
Patiënteninformatie: Adviezen bij borstbestraling
Laatst bijgewerkt op
Download
Patiënteninformatie: Adviezen bij borstkasbestraling
Laatst bijgewerkt op
Download
Patiënteninformatie: Adviezen bij hersenbestraling
Laatst bijgewerkt op
Download
Patiënteninformatie: Adviezen bij huidbestraling
Laatst bijgewerkt op
Download

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.