Menu Sluit menu

Jaarverslag 2019

AZ Turnhout is een vooruitstrevend regionaal ziekenhuis dat een ‘Gast-Huis’ wil zijn in de letterlijke betekenis van het woord. Gespecialiseerde zorg bieden dichtbij huis was net als de voorbije jaren onze missie. Mensgericht en met aandacht voor de beleving van de patiënt en zijn of haar naasten. Hieronder vindt u onze belangrijkste realisaties en opvallende gebeurtenissen van het afgelopen jaar.

Het was een speciaal jaar, we vierden namelijk ons tienjarig bestaan. Tijdens de feestvreugde konden we niet vermoeden met welke crisis we in 2020 geconfronteerd zouden worden. De coronacrisis vroeg veel van onze mensen. Iedereen schakelde een versnelling hoger om onze patiënten te blijven ontvangen als Gasten in ons Huis en elkaar te ondersteunen waar het kon. We zijn er van overtuigd dat AZ Turnhout sterker uit deze crisis komt. Onze 2.000 artsen en medewerkers vonden op korte termijn immers antwoorden op onverwachte en ongekende uitdagingen. Dit allemaal dankzij hun inzet, betrokkenheid, collegialiteit en aanpassingsvermogen.
 
2019 lijkt door de coronacrisis al een eeuwigheid geleden. Toch geven we u hieronder graag nog een overzicht van ons afgelopen jaar.

AZ Turnhout in cijfers (2019)

  • 1.987 medewerkers         
  • 202 artsen            
  • 111 vrijwilligers         
  • 647 erkende bedden 
  • 395.219 consultaties    
  • 45.706 spoedregistraties
  • 25.684 klassieke opnames
  • 9.615 ingrepen in dagziekenhuis
  • 1.649 bevallingen
  • 15.354 dialyses

AZ Turnhout heeft 2019 afgesloten met een positief financieel resultaat van 5,5 miljoen euro. Het behalen van gezonde financiële ratio’s blijft in de toekomst een belangrijke prioriteit en is noodzakelijk voor de verdere uitbouw van kwalitatieve patiëntenzorg.

Belangrijke realisaties (2019)

Groei van het elektronisch patiëntendossier

Sinds 2018 hebben onze patiënten altijd en overal toegang tot hun medisch dossier via het online portaal MyNexuzHealth. In 2019 maakten we ook echo’s en ziekenhuisfacturen online raadpleegbaar en patiënten kunnen nu ook online afspraken maken bij bepaalde poliklinieken. Hiermee waren een voortrekker op vlak van digitale en transparante communicatie met patiënten. 

Dagelijks loggen er meer dan 1.200 van onze patiënten aan in hun online patiëntendossier. 

Meer lezen

Chemobereidingen in nieuwe cleanroom van Akwadraat

Door de groei van ons Centrum voor Oncologie, werd het voor onze apotheker in onze huidige infrastructuur het steeds moeilijker om de groeiende vraag naar op maat gemaakte chemo bij te benen.

Het Turnhoutse maatwerkbedrijf Akwadraat bood de ideale oplossing. Het ziekenhuis huurt  één van hun nieuwe cleanrooms: een ruimte waar medische en farmaceutische producten in de meest veilige omstandigheden gemaakt kunnen worden. De nieuwe cleanroom voldoet aan de meest recente normen, waardoor het ziekenhuis de lat op vlak van kwaliteit nog hoger kan leggen.

Meer lezen

AZ Turnhout groeit: verhuis van administratieve diensten

De ruimte binnen de ziekenhuismuren werd door de groei van onze poliklinieken stilaan te klein om iedereen voldoende ruimte te bieden. Daarom verhuisden een groep van 100 administratieve medewerkers naar een losstaand administratief gebouw op het terrein van campus Sint-Elisabeth. Het gebouw waar vroeger het OCMW gevestigd was, kreeg voor de verhuis een grondige opfrissingsbeurt. In juni 2020 zal ook de directie en het directiesecretariaat naar dit administratief gebouw verhuizen.

Meer lezen

Opening van hoogtechnologische hybride operatiezaal

In november konden onze vaatchirurgen voor de eerste keer opereren in de gloednieuwe hybride operatiezaal op campus Sint-Elisabeth. De operatiezaal combineert uiterst nauwkeurige beeldvorming in de meest steriele omgeving.

Met behulp van deze toptechnologische infrastructuur zijn onze vaatchirurgen in staat om patiënten nog beter en dicht bij huis te kunnen behandelen, vooral in de meer uitdagende vaatpathologie. Ook de neuro-interventionele ingrepen (behandelen van bloedklonters in de hersenen) verhuisden van het cathlab naar de nieuwe hybride zaal.

Meer lezen

10 jaar AZ Turnhout en dat vierden we!

In september 2009 besloten de twee Turnhoutse ziekenhuizen Sint-Elisabeth en Sint-Jozef samen te smelten tot één ziekenhuis: AZ Turnhout. We organiseerden het hele jaar door activiteiten om onze verjaardag te vieren, zowel met onze patiënten als met onze medewerkers.

Onze medewerkers genoten eind september van een groots verjaardagsfeest in de kapel Merksplas Kolonie. Op het feestprogramma van de patiënten stond onder andere Dag van de Zorg. We verwelkomden maar liefst 10.000 bezoekers op deze opendeurdag. Ook onze maandelijkse nocturnes, waar we dieper ingingen op verschillende medische thema's, waren steeds een succes.

Gast in ons Huis trofee voor troostpopjes op palliatieve eenheid

AZ Turnhout wil een 'Gast-Huis' zijn in de letterlijke betekenis van het woord: we willen patiënten en hun naasten ontvangen zoals we thuis gasten ontvangen: met respect voor ieders verwachtingen en eigenheid, terwijl wij ook van onze patiënten mogen verwachten dat zij zich respectvol gedragen. Aandacht voor deze menselijke kant geeft onze patiënten een goed gevoel en creëert een omgeving waarin we graag en geëngageerd komen werken. Omdat we de medewerkers die bijdragen aan ons 'Gast-Huis' graag in de bloemetjes zetten, reiken we om jaarlijks een trofee uit aan de meest gastvriendelijke dienst. Vorig jaar won de palliatieve eenheid de trofee. 

De medewerkers van palliatieve eenheid zorgen in eerste instantie voor palliatieve patiënten, maar ook hun familieleden en naasten krijgen de nodige aandacht. De troostpopjes zijn een initiatief voor de jongste bezoekertjes die afscheid zullen moeten nemen van mama, papa, oma, opa of iemand anders die belangrijk is in hun leven.

Met de troostpopjes willen de medewerkers een tastbare herinnering geven aan die belangrijke persoon van wie ze afscheid moeten nemen. Collega Nelly Van Steen maakte popjes in allerlei kleuren en figuren. De kinderen mogen zelf een popje uitzoeken. Door de variatie zit er altijd wel eentje bij die hen aanspreekt.

Het maken van de popjes is een hele onderneming als je weet dat er op de palliatieve eenheid gemiddeld honderdtwintig keer per jaar afscheid genomen wordt van patiënten.

Snoezelhoek voor kinderen op campus Sint-Jozef

AZ Turnhout hecht reeds vele jaren uitzonderlijk belang aan het welzijn van kinderen in het ziekenhuis. Aapje KIKO verwelkomt zieke kinderen in het ziekenhuis en brengt hen tot op de kinderafdeling. Ook op andere afdelingen staan kinderen centraal. De snoezelhoek in de inkomhal past dan ook volledig in dit kindvriendelijk beleid.

De ruimte - waarvan nu het eerste gedeelte klaar is - biedt een aangename afleiding voor kinderen die langere tijd in het ziekenhuis zijn opgenomen, maar ook voor kinderen die op bezoek komen. 

Voor dit nieuwe initiatief sloegen AZ Turnhout en Cartamundi de handen in elkaar. Jaarlijks organiseren de werknemers van Cartamundi een aantal inzamelacties ten voordele van het goede doel. Vorig jaar was het gekozen goede doel AZ Turnhout en kon met het ingezamelde geld de snoezelhoek worden opgestart. Voor de praktische uitwerking van dit project zette Cartamundi een samenwerking op met de leerlingen van de VTST Turnhout.

AZT stopt met roken

Als tegengewicht op de strengere regels rond roken op de werkvloer, lanceerden we de campagne 'AZT stopt met roken'. Werknemers, (maar ook hun partners en onze vrijwilligers) konden vrijwillig samen aan deze gezonde uitdaging deelnemen. Onder begeleiding van een erkend tabakoloog werden ze gecoacht om te stoppen met roken. 

Na de eerste reeks groepsessies zijn 14 van de 18 deelnemers definitief gestopt met roken. Dat is een onwaarschijnlijk mooi resultaat. 

Campagne handhygiëne

De medewerkers van de dienst ziekenhuishygiëne lanceerden een campagne rond handhygiëne. Tijdens de laatste interne audit bleek dat slechts 84,80% van de collega’s in orde was. De ambitie is om 100% te halen. Het was dus tijd om een tandje bij te steken.

Naast een informatieve campagne via de interne communicatiekanalen van het ziekenhuis, werkte het team ziekenhuishygiëne ook een handhygiëne escape room uit. Hier konden medewerkers en artsen op een leuke manier hun kennis rond handhygiëne opfrissen. De groep met de beste tijd, kreeg een leuke beloning na de campagne. Maar liefst 23 teams probeerden zo snel mogelijk uit de escape room te geraken. Uiteindelijk bleek het team spoedgevallen het team met het meeste kennis over handhygiëne.

Team cardiologie wint LEAN award

In een organisatie waar 2.000 medewerkers en 200 artsen zich elke dag inzetten om de beste zorg te geven aan onze patiënten, is het belangrijk om processen continu in vraag te stellen. Daarom volgden al heel wat medewerkers een LEAN opleiding. Hierbij leren ze om kritisch naar onze werking te kijken en hoe processen in het ziekenhuis efficiënter kunnen verlopen. Op die manier willen we meerwaarde creëren voor de patiënt.

In 2019 werd een verbeterinitiatief van onze verpleegafdeling cardiologie door de zorgsector gekozen als het beste LEAN initiatief in Vlaanderen. Op de verpleegafdeling cardiologie bleek dat de opnameverpleegkundige vaak grote afstanden moest afleggen. Daarom besloten de leidinggevenden om de taken van de opnameverpleegkundige te analyseren. Er werden 14 opnames gevolgd, zodat er een goed beeld was van waar er vertraging zat in het proces. Er werden een vijftal aanpassingen doorgevoerd om de flow van de opnames te verbeteren.

Het initiatief zorgt voor een betere kwaliteit van de zorgverlening en de verpleegkundigen hopen dat ze hierdoor in de toekomst hun patiënten meer gespreid over dag kunnen laten opnemen, wat meer patiëntvriendelijk is.

De medewerkers van AZ Turnhout waren in grote getale aanwezig op de uitreiking, want van de 4 genomineerde projecten, kwamen er maar liefst 3 uit ons ziekenhuis.

  • Jan Colman: opnameverpleegkundige
  • Marian Roelen: ochtendbriefing
  • Stefanie Vervoort: calculatie schoonmaak

‘Mobie’ helpt revaliderende patiënten

Je hebt misschien het schattige kleine autootje in de inkomhal van campus Sint-Jozef al zien staan, maar je afgevraagd wat die daar staat te doen? ‘Mobie’ is het resultaat van een creatief idee van Ine Vos en dr. Ilse van den Brand van SP Loco die vonden dat er nog iets miste in het revalidatietraject van hun patiënten. ‘Mobie’ staat voor Mobiliteit - Innovatie - Ergonomie.

"In en uit een auto stappen (autotransfers)  is voor zowel voor de patiënten als hun mantelzorger vaak een frustrerende en moeizame handeling. Om de patiënten van SP Loco beter voor te bereiden op hun terugkeer naar huis, werd er in het verleden al wel eens met een familielid geoefend in hun echte wagen…. En zo zijn we tot het idee gekomen van een oefenwagentje.” zegt hoofdverpleegkundige Ine Vos. “Om het wagentje te bouwen, zijn we gaan aankloppen bij de Talentenschool Turnhout, die het project met beide handen hebben aangenomen. Leerlingen uit verschillende richtingen hebben nauw samengewerkt om uiteindelijk tot dit resultaat te komen.”

‘Mobie’ zal niet alleen gebruikt worden voor patiënten van SP Loco maar kan ook voor bredere ergonomische doeleinden gebruikt worden door patiënten van verschillende afdelingen (rugklachten, geriatrische patiënten, …).

Senioren langer actief dankzij revolutionaire schroeftechniek in de wervelkolom

In maart 2019 demonstreerden dr. Geert Mahieu van de dienst orthopedie van AZ Monica en dr. Patricia Verstraete van het Orthopedisch Centrum van AZ Turnhout een revolutionaire techniek aan een gespecialiseerd internationaal publiek via live surgery. Het gaat om een techniek die gebruik maakt van 3D-printing, die een stevigere fixatie van schroeven in een wervel toelaat bij patiënten met botontkalking, waar chirurgie de enige oplossing biedt. Het resultaat is dat actieve senioren nu kunnen behandeld worden als jonge mensen en een rug hebben waar ze nog jaren mee verder kunnen.  

De ingreep waarbij schroeven worden verankerd in een wervel om deze steviger te maken, bestaat al lang. Traditioneel worden de schroeven vastgezet in het zachte binnenste gedeelte van het bot. Een veel voorkomend probleem hierbij is echter dat de schroeven op termijn makkelijk loskomen met alle gevolgen van dien: pijn, slechter kunnen bewegen, enzovoort.  Met name bij osteoporosegevoelige patiënten konden we tot voor kort geen lange termijn oplossing bieden. Met de nieuwe techniek komt daar verandering in. Van de wervel (waar schroeven in moeten komen) wordt een 3D- afdruk gemaakt met een daarbij horend perfect passend hulpstuk. Dat hulpstuk moet ervoor zorgen dat de schroeven zo precies worden vastgezet dat ze niet alleen in het zachte gedeelte maar ook in het harde bot worden gefixeerd.

De nieuwe techniek biedt heel wat voordelen voor de patiënt. Niet alleen moeten we de insnede minder groot maken en dus ook minder spieren raken, maar ook de hospitalisatie- en revalidatietijd wordt veel korter, er is minder bloedverlies en de fixatie van de schroeven in poreuze botten is vele malen groter in vergelijking met traditionele schroeven. We zien hierin dus  op de eerste plaats een enorme meerwaarde voor de actieve senior, maar uiteindelijk kan de techniek omwille van deze redenen ook bij jonge mensen worden toegepast. Bovendien is de techniek ook economisch interessant in vergelijking met de traditionele dure techniek van ‘navigatie’ van de schroeven.

De techniek is in het buitenland ontwikkeld. Dr. Mahieu en dr. Verstraete zijn bij de eerste orthopedisten in Europa die ondertussen de schroeftechniek reeds een jaar toepassen in AZ Monica en in AZ Turnhout. Zij leiden andere internationale collega’s op en geven overal ter wereld demonstraties en presentaties. 

Klinisch labo slaagt voor verlenging accreditatie

De artsen en medewerkers van het klinisch labo kregen gedurende 5 dagen bezoek gekregen van het BELAC-auditteam in het kader van de naleving van de ISO norm 15189. De werking van de labo’s op beide campussen werden onder de loep genomen.

Het auditteam feliciteerde het labo met het goed functionerend kwaliteitssysteem - waarvan het voltallig team is doordrongen - dat op de werkvloer succesvol wordt toegepast en onderhouden om zo een hoge kwaliteit aan onze patiënten te kunnen bieden.

Drie medewerkers op inleefreis naar het Afrikaanse Benin

In mei 2019 gingen onze collega's Seppe, Karin en Natalie twee weken op inleefreis naar Afrika (Benin) om met eigen ogen te zien hoe Memisa (met onder andere de financiële steun van Belgische ziekenhuizen) bijdraagt aan een betere gezondheidszorg in Afrika. Ze bezochten tijdens hun reis verschillende hospitalen en gezondheidscentra. 

Nathalie: We hadden een strak schema dat op voorhand werd uitgestippeld door het ziekenhuis. We vulden onze dagen met bezoekjes aan andere centra in de buurt, het volgen van vergaderingen enzoverder. Het was echt een inleefreis, dus helpen of meewerken ter plaatse deden we niet. Er waren voor mij persoonlijk wel een paar momenten waarbij ik een handje uit de mouwen had willen steken, zoals in de verloskamer. Niet omdat ik het beter zou kunnen, maar het kriebelt dan wel als je zelf vroedvrouw bent.

Seppe: De reis heeft bij mij een diepe indruk nagelaten. De artsen en verpleegkundigen weten echt met wat ze bezig zijn. Ze stoten niet op hun eigen grenzen maar de grenzen die daar aanwezig zijn, zoals gebrekkige infrastructuur en weinig middelen.

Karin: Voor mij was de ervaring persoonlijk wel heftig. Je kan zelf kleine dingen proberen te verbeteren en materiaal doneren, maar een aantal zaken kan je niet oplossen. Er is een belangrijke taak voor de overheid weggelegd om verbeteringen aan te brengen. Iedereen is erg hoopvol maar de grote veranderingen moeten van binnenuit komen.

AZ Turnhout doneert sinds 2012 jaarlijks een bedrag van 12.500 euro aan Memisa. Om dat bedrag bijeen te zamelen organiseren geëngageerde collega's verschillende activiteiten doorheen heel het jaar. 

Vijfjarig bestaan Kempens Hartcentrum

Vijf jaar na de opstart van het Kempens Hartcentrum, is ons cathlab één van de grotere van België met gemiddeld meer dan 3000 patiënten per jaar. In het Kempens Hartcentrum komen onder meer patiënten uit de hele Kempen terecht na een acuut hartinfarct voor een stent of ballondilatatie of voor een diagnostisch onderzoek (katheterisatie). Het is een ver doorgedreven en zeer geslaagde samenwerking tussen de ziekenhuizen van Mol, Herentals en Turnhout.

De Kempense cardiologen vierden hun verjaardag met een mooi en boeiend symposium voor specialisten en zorgverleners uit de ruime regio.

Nieuw toestel voor netvliesonderzoeken

Als één van de weinige ziekenhuizen in België beschikken de oogartsen sinds eind 2019 over het toestel ‘Clarus700’ van de firma Zeiss. Dit toestel wordt gebruikt om onderzoeken van het netvlies te doen, waarvoor haarscherpe beelden nodig zijn. Het toestel maakt de combinatie mogelijk van kleurenbeeldvorming en fluo-angiografie.

Vroeger moest de patiënt oogdruppeltjes krijgen die de pupil verwijdt, met alle lastige neveneffecten tot gevolg, zoals niet mogen autorijden en zonlicht vermijden na het onderzoek. De Clarus700 maakt deze oogdruppels overbodig en kan toch de fijnste bloedvaatjes in het oog in beeld brengen.

Vooral voor diabetespatiënten heeft dit toestel een groot voordeel. Zij moeten jaarlijks op routine onderzoek komen bij de oogarts. Door onder meer de aanschaf van dit toestel en de aanwerving van een optometrist, zijn de lange wachttijden verleden tijd en gebeuren de onderzoeken efficiënter. Zo kunnen we meer tijd maken voor de patiënt.

Oudere jaarverslagen

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.