Menu Sluit menu

Apotheek maakt voortaan chemobereidingen buiten de muren van het ziekenhuis

25 juni 2019

De activiteiten van ons Centrum voor Oncologie zijn de laatste jaren sterk toegenomen, onder andere door een groei van het aantal artsen en de uitbouw van nieuwe disciplines en therapieën zoals hematologie (bloedkanker) en stamceltransplantaties. Een van de mogelijke behandeling van kankerpatiënten is chemotherapie. Dit medicament bestaat in de vorm van tabletten, maar kan ook vloeibaar via een infuus of een injectie in de spier of ader toegediend worden. De apotheek van het ziekenhuis maakt dagelijks zo’n 60-tal infuuszakjes en spuiten met chemo op maat van de patiënten.

In de huidige infrastructuur werd het steeds moeilijker voor de apotheek om de groeiende vraag naar op maat gemaakte chemo bij te benen. De huidige bereidingsruimte uitbreiden was geen optie, gezien de beperkte beschikbare ruimte in het ziekenhuis. Deze uitbreiding zou ook een enorme financiële kost vergen en veel tijd vragen. Het Turnhoutse maatwerkbedrijf Amival bood de ideale oplossing. Zij zijn al langer gespecialiseerd in het verwerken van producten uit de gezondheidssector. Het ziekenhuis huurt voortaan één van hun nieuwe cleanrooms: een ruimte waar medische en farmaceutische producten in de meest veilige omstandigheden gemaakt kunnen worden.

cleanroom amival

Gloednieuwe omgeving

De verhuis naar een grotere bereidingsruimte zorgt ervoor dat de apotheek de stijgende vraag aan chemobereidingen kan blijven verwerken. De nieuwe cleanroom in Amival voldoet ook aan de meest recente normen, waardoor het ziekenhuis de lat op vlak van kwaliteit nog hoger kan leggen. “Op campus Sint-Elisabeth hadden we maar één bereidingskast waar we chemo konden maken, in de nieuwe ruimte op Amival beschikken we over twee gloednieuwe isolatoren”, legt hoofdapotheker Annelies Deckers uit. Deze bieden een nóg hogere veiligheid dan onze huidige infrastructuur, en dit niet alleen voor de patiënt maar ook voor onze bereiders.”

“Wij zijn heel tevreden met deze samenwerking”, vertelt Jan Boeckx, algemeen directeur van Amival. “We deden al wel wat labelwerk voor AZ Turnhout, maar dit is toch nog van een andere orde. Niet alleen is dit een mooi voorbeeld van inclusie, waarbij onze medewerkers en die van AZ Turnhout elke dag samenwerken, het is bovendien één van de eerste resultaten van onze strategie van ‘proactieve ontzorging’. Daarmee bedoelen we dat we samen met onze klanten op zoek gaan naar manieren waarop wij hen kunnen helpen om te focussen op hun kerntaken.”

“In de toekomst zal de samenwerking tussen Amival en AZ Turnhout mogelijks nog groeien”, vult Jo Leysen, gedelegeerd bestuurder van AZ Turnhout aan. “In onze apotheek wordt bijvoorbeeld heel wat medicatie herverpakt omwille van veiligheidsredenen. Dit is iets wat we op termijn ook zouden kunnen doen op Amival.”

Wachttijden vermijden

De verantwoordelijke ziekenhuisapotheker Hettie Delannoi en Daniëlle Van Steenwinckel hebben samen met de betrokken artsen voorzorgen getroffen om de wachttijd voor de patiënt zoveel mogelijk te minimaliseren. Zo zijn er stappen gezet die de planbaarheid van de bereidingen verhogen. Ook dankzij het voortdurende transport tussen het ziekenhuis en Amival zal de wachttijd voor de patiënt niet toenemen. Beide locaties liggen trouwens op een boogscheut van elkaar. De patiënt zal dus weinig merken van de verhuis van de chemoproductie naar Amival

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.