Menu Sluit menu

SP neuro

verpleging fysio

Heb je na een acute opname op de dienst neurologie of stroke nog verdere revalidatie nodig? De gespecialiseerde revalidatieafdeling SP Neuro zorgt voor een op maat gemaakt revalidatietraject. 

Hier kunnen mensen terecht met een tijdelijke of definitieve beperking ten gevolge van een neurologische aandoening (beroerte, MS, ziekte van Parkinson, ...). 

Route

Campus Sint-Elisabeth: A39

Kamers

230 - 254

Telefoon

+32 14 40 62 00 (altijd bereikbaar)

Bezoekuren

15 tot 20 uur

Traject

De impact van een neurologische letsel kan erg groot zijn. Specifieke revalidatie begeleidt door een gespecialiseerd multidisciplinair team is dan ook noodzakelijk.  

Op advies van de revalidatiearts en in overleg met de neuroloog komt u op SP neuro terecht.  

Start van de opname

Bij het begin van de opname nemen we testen af om de mogelijkheden van de revalidant in kaart te brengen en een revalidatietraject uit te schrijven. Deze testen herhalen we op regelmatige tijdstippen zodat we de resultaten kunnen vergelijken. Er kunnen zowel motorische testen als ook cognitieve testen worden afgenomen. 

We bespreken het revalidatietraject met de revalidant en zijn familie.  

Op SP- neuro draagt de patiënt mee de regie over de zorg: we stimuleren de zelfstandigheid van de patiënten door hen de verantwoordelijkheid te geven over hun revalidatie (uren van therapie, oefeningen op de kamer, …). 

We stellen een dagschema op om de revalidant structuur te geven. We maken oefenschema’s op zodat de revalidant ’s avonds en tijdens het weekend zelfstandig kan oefenen op de kamer. 

Tijdens de opname

Op regelmatige tijdstippen bespreken we het revalidatietraject en de resultaten ervan met alle zorgverstrekkers waaronder revalidatiearts, neuroloog, kinesitherapeut, ergotherapeut, logopedist, verpleging, psychologische dienst, sociale dienst… 

Doorheen het hele revalidatietraject is er regelmatig ook overleg met familie van de revalidant door middel van familiegesprekken, vragenlijsten, meeloopdagen, gesprekken met familie telefonisch of op de kamer. We geven regelmatig uitleg over de behandeling die de revalidant krijgt en hoe de familie kan betrokken worden. 

Dagelijks hebben de revalidanten recht op kinesitherapie, ergotherapie en eventueel logopedie. De verschillende therapieën worden zo goed mogelijk verdeeld over de ganse dag naargelang de mogelijkheden van de revalidant.  

Overgang naar thuissituatie

Om de overgang naar de thuissituatie beter te laten verlopen kunnen proefweekends (half dagdeel, heel dagdeel, weekend met overnachting) worden georganiseerd.

Na het proefweekend volgt steeds een evaluatie. De bedoeling is om problemen en werkpunten in de thuissituatie op te sporen en hier verder aan te werken tijdens de revalidatie. 

De therapie

We stellen individuele doelstellingen (motorisch en cognitief) op en maken voor het realiseren hiervan gebruik van allerlei technieken. We oefenen in verschillende situaties. 

Kinesitherapie

De kinesitherapeut focust zich op: 

  • de algemene beweeglijkheid 
  • kracht 
  • conditie 
  • ​​​​​​​gangrevalidatie 
  • evenwicht 
  • ​​​​​​​coördinatie,
  • ...  

Met als doel het behalen van de hoogst mogelijke motorische functionaliteit van de patiënt.   

Ergotherapie

De ergotherapeut wil met u een zo groot mogelijke zelfredzaamheid nastreven voor uw terugkeer naar huis of een geschikte woonomgeving.

  • We stimuleren het zelfstandig functioneren in verschillende oefensituaties. 
  • Activiteiten van het dagelijkse leven (wassen, kleden, eten drinken, …) komen aan uitgebreid aan bod.   
  • Waar nodig reiken we mobiliteitshulpmiddelen aan (rolstoel, rollator, elleboogkruk of stok) om dagelijkse taken terug op te kunnen nemen. Het gebruik van deze hulpmiddelen oefenen we tijdens de therapie. 
  • ​​​​​​​Ook het cognitieve aspect komt zeker aan bod. We kunnen, indien nodig,  cognitieve revalidatie op maat geven. 
  • Aanbieden van aangepaste vrijetijdsbesteding (lectuur, puzzelen, handwerk, ...) 

Logopedie

Neurologische aandoeningen kunnen aanleiding geven tot logopedische stoornissen zoals een:  

  • Taalstoornis (afasie) 
  • Spraakstoornis (dysartrie/ spraakapraxie) 
  • Slikstoornis (dysfagie) 
  • ​​​​​​​Cognitieve stoornissen  

De logopedist neemt de nodige testen af om in te schatten welke problemen er zijn opgetreden en stelt zo nodig een gepast behandelplan op. De patiënt wordt dan opgevolgd tijdens zijn verblijf. 

Bij ontslag zorgen de therapeuten voor verderzetting van de therapie bij thuiskomst: ambulante neurorevalidatie, kinesitherapie aan huis of een gespecialiseerde revalidatiesetting. 

Wanneer komt u in aanmerking? 

Uw behandelend arts bepaalt samen met de revalidatiearts of je in aanmerking komt voor een opname op SP neuro. 

Na goedkeuring door de revalidatiearts helpt de sociale dienst van AZ Turnhout u verder bij het plannen van uw opname op de SP neuro. 

Voor zorgverleners

Aanvraag tot opname op G- of SP-dienst of geheugen
Download
    Hoofdverpleegkundige

    Nadine Vloemans

    Nadine Vloemans

Bereikbaarheid

Deze dienst is gevestigd op campus Sint-Elisabeth.

Campus Sint-Elisabeth

  • Met de fiets:  Er is een fietsenstalling vlak voor de hoofdingang van de campus. 
  • Met het openbaar vervoer: Buslijn 2 (Turnhout Markt - Station - Parkwijk - Den Brand) rijdt langs de halte Turnhout Sint-Elisabethziekenhuis in de Rubensstraat. We verwijzen voor de dienstregeling naar de website van De Lijn. 
  • Met de wagen: Bereken uw route hier.

Infobrochures

De informatiefolders van AZ Turnhout worden met de grootste zorg opgemaakt. De inhoud ervan is echter algemeen en indicatief. De folder omvat niet alle medische aspecten. Hij vervangt de raadpleging bij je zorgverlener niet. Mocht deze folder vergissingen, tekortkomingen of onvolledigheden bevatten dan zijn AZ Turnhout, personeel en artsen hiervoor niet aansprakelijk.

Patiënteninformatie: Maatregelen om een beroerte te voorkomen
Laatst bijgewerkt op
Download
Patiënteninformatie: Schouderpijn bij de hemiplegische patiënt (HSP)
Laatst bijgewerkt op
Download
Patiënteninformatie: Vrijheidsbeperkende maatregelen bij kwetsbare patiënten
Laatst bijgewerkt op
Download
Patiënteninformatie: Welkom op de afdeling neurologische revalidatie
Laatst bijgewerkt op
Download

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.