Menu Sluit menu
MRI toestel

Wat is een MRI?

MRI of ‘magnetic resonance imaging’, is een van de nieuwste beeldvormingstechnieken in de geneeskunde. Andere benamingen voor een MRI zijn NMR of MR. Hierbij wordt geen gebruik gemaakt van röntgenstralen zoals bij gewone radiografieën of een CT-scan, maar van een magnetisch veld. Het magnetisch veld van een 1,5 Tesla MRI-scanner is 30 000 keer sterker dan het magnetisch veld van de aarde, dit om u een idee te geven met welke krachten we werken.  Dit is dan ook de reden waarom het zeer belangrijk is dat alle metalen voorwerpen buiten de MRI-ruimte blijven.
 

Voorbereiding op een MRI-onderzoek

  • Het aanvraagformulier van de arts samen met uw identiteitskaart en de ingevulde vragenlijst (MRI-screeningsformulier). 
  • Indien u nog geen vragenlijst hebt, zal men deze bij aankomst op de dienst radiologie overhandigen. Wanneer er onduidelijkheden of problemen zijn bij het invullen, zal de verpleegkundige u hierbij graag helpen. Download hier de MRI-vragenlijst. 
  • Het kan handig zijn om de beelden, van vorige onderzoeken van de te onderzoeken regio’s, mee te brengen naar de dienst (indien deze niet in AZ Turnhout gebeurd zijn). 
  • U mag een CD met muziek meebrengen indien u dit wilt. Deze wordt gebruikt om u af te leiden van het lawaai dat de scanner maakt tijdens het onderzoek. 

Voor een MRI-onderzoek hoeft u niet nuchter te zijn, met uitzondering van een MRCP (dit is een onderzoek van de galwegen) of bovenbuik. Hierbij moet u 4 uur voor het onderzoek nuchter zijn (ook niet drinken). Medicatie mag normaal genomen worden.

Het is zeer belangrijk dat u 30 minuten voor het onderzoek aanwezig bent op de dienst medische beeldvorming. We raden u aan het afgesproken uur dan ook zo goed mogelijk op te volgen. U moet rekenen dat u minstens 1.30 uur op de dienst aanwezig zult zijn.

Belangrijk is dat u volgende informatie altijd meldt aan de verpleegkundige vóór het onderzoek start: 

  • Zwangerschap (het eerste trimester van een zwangerschap is het  meest cruciale, dit melden is van groot belang)
  • Allergie voor bepaalde voedingsstoffen en/of medicatie
  • Ingeplante elektronische of mechanische apparaten (pacemaker,…) 
  • Metalen voorwerpen op kritische plaatsen (oog,…) 
  • Nierproblemen
     

Verloop van een MRI-onderzoek

  • Voor het onderzoek op de dienst medische beeldvorming schrijft u zich eerst in aan de loketten van de inschrijvingen op de benedenverdieping (enkel op weekdagen voor 18u). Hoe inschrijven voor een MRI? 
  • Meldt  u daarna aan bij de inschrijfbalie van de afdeling medische beeldvorming op de eerste verdieping. U wordt hier verwezen naar de juiste wachtzaal.  (route B47)
  • De verpleegkundige haalt u op in de wachtzaal en begeleidt u naar een omkleedruimte.
  • Door de constante aanwezigheid van een zeer sterk magnetisch veld mag u het toestel niet benaderen met metalen voorwerpen (munten , juwelen, haarspelden, sleutels, hoorapparaten, enzovoort) of met magneetkaarten (bv. bankkaarten). Al deze voorwerpen laat u samen met uw kledij achter in uw persoonlijk toegewezen en afsluitbare wachtruimte. 
  • De verpleegkundige zal u een ‘schortje’ overhandigen dat u aantrekt. U mag enkel een slip aanhouden.
  • Op advies van de radioloog zal, indien nodig, een contraststof (kleurstof) toegediend worden door middel van een eenvoudige prik in arm of elleboog. Deze prik is vergelijkbaar met een bloedafname. Een contrastvloeistof zorgt ervoor dat  bloedvaten en organen beter zichtbaar worden op de beelden.
  • Vervolgens wordt u begeleid tot aan de MRI-onderzoekstafel en zo comfortabel mogelijk geïnstalleerd. Deze onderzoekstafel is een verplaatsbare tafel die zachtjes in de magneettunnel wordt geschoven. De magneettunnel is zowel vooraan als achteraan open.
  • Alvorens het onderzoek te starten zal de verpleegkundige een drukknop in de hand geven waarmee u hem/haar onmiddellijk kunt verwittigen.
  • Tijdens het onderzoek wordt u via een camera goed geobserveerd en staat u via een interfoon systeem in verbinding met de verpleegkundige. Dit maakt het mogelijk om tijdens het onderzoek uw medewerking te vragen (bv. “heel even uw adem inhouden”). 
  • Het is van groot belang voor de kwaliteit van de beelden dat u tijdens het onderzoek zo stil mogelijk blijft liggen.
  • Een MRI-onderzoek duurt gemiddeld 10 tot 30 minuten.

Tijdens het MRI-onderzoek zelf maakt het toestel veel lawaai (kloppende geluiden). Daarom zal men u een hoofdtelefoon aanbieden met achtergrondmuziek om dit onderzoek zo aangenaam mogelijk te laten verlopen.
Het is mogelijk dat u trillingen voelt of een beperkt tot meer uitgesproken warmtegevoel ervaart. Dit is volledig normaal en ongevaarlijk.

De beelden worden eerst verwerkt en daarna zal er een verslag worden opgemaakt door de radioloog. Dit verslag wordt bezorgd aan de aanvragende arts die de resultaten van het onderzoek met u zal bespreken. Wanneer het verslag naar een andere specialist moet gestuurd worden, kunt u dit aan het secretariaat melden.
 

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.