Menu Sluit menu

Borstonderzoek

Mammografie-echografie

Een mammografie is een röntgenonderzoek van de borst. Hiervoor wordt de borst stevig samengedrukt om een goed beeld te kunnen krijgen van de structuur van het klierweefsel en om zelfs kleine afwijkingen zichtbaar te maken. Er worden standaard 4 foto’s gemaakt (2 van elke borst) en eventueel enkele bijkomende opnames.

Nieuwe techniek : digitale tomosynthese (3D)

De borst wordt op hetzelfde toestel en op dezelfde manier samengedrukt. De buis beweegt echter boven de borst, waardoor een dataset wordt bekomen, van waaruit de computer een reeks beelden berekent ‘als sneden’ om de millimeter door de hele borst. Zo bekomt men een soort 3D-beeld in plaats van 2D bij gewone mammografie. Letsels die verborgen blijven door overlapping worden zo gemakkelijker  gedetecteerd en de uitgebreidheid is beter te beoordelen.De stralendosis is binnen de norm van een normale mammografie.

2 soorten mammografie

Bij een diagnostische mammografie, aangevraagd door de huisarts of de specialist, wordt een mammografie meestal aangevuld met een tomosynthese en een echografie van de borsten.

Een screeningsmammografie dient om vroegtijdig borstkanker op te sporen bij vrouwen zonder klachten tussen 50 en 69 jaar. Zij krijgen tweejaarlijks een uitnodiging van de Vlaamse overheid om kosteloos een mammografie te laten nemen via het bevolkingsonderzoek.

Meer info

Brochure mammografie

Enkele tips voor het onderzoek

  • Er is geen specifieke voorbereiding nodig.
  • Het is nuttig het onderzoek in te plannen tussen dag 5 en 12 na het begin van de menstruatie (dan is de borstklier minder gespannen en minder pijnlijk, en ook beter beoordeelbaar).
  • Voor het onderzoek kunt u best geen bodylotion, crème, poeder of zinkzalf op het bovenlichaam gebruiken.
  • U hoeft voor deze onderzoeken enkel het bovenlichaam te ontbloten, dus kunt u uw kledij daar eventueel op aanpassen.

MRI-mammo

Voor welbepaalde indicaties kan de arts van de Borstkliniek u doorverwijzen voor een MRI van de borsten.
Lees meer over een MRI (magnetic resonance imaging, ook wel MR of NMR genoemd). 

Enkele tips voor het onderzoek

  • Voor de planning van de afspraak: indien mogelijk wordt het onderzoek bij voorkeur ingepland in de eerste helft van de menstruatiecyclus (liefst vanaf dag 5 tot dag 12 na het begin van de menstruatie) omdat het klierweefsel dan minder actief is onder hormonale invloed.
  • Er is geen specifieke voorbereiding nodig en u hoeft niet nuchter te zijn.
  • Er zijn een aantal situaties waarbij u niet in het MRI toestel mag.
  • Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten en het is uiterst belangrijk dat u gedurende die tijd stil kunt blijven liggen (er worden berekeningen op de beelden gemaakt die niet meer juist zijn als uw borst zelfs maar minimaal verplaatst is).
  • Er wordt een contrastvloeistof toegediend (Gadolinium).  Allergie hiervoor is uiterst zeldzaam.  
  • Indien uw voorafgaande beeldvorming (mammografie/echografie) in een ander ziekenhuis werd uitgevoerd, gelieve deze dan mee te brengen op de dag van het onderzoek.

Borstbiopsie

Indien bij een borstonderzoek een afwijking wordt vastgesteld waarvan men de juiste aard wil achterhalen, kan de arts van de Borstkliniek u doorverwijzen voor een borstbiopsie. Met een biopsie bedoelen we het wegnemen van een weefselstukje met een biopsienaald, zodat dit weefsel microscopisch kan worden onderzocht op de dienst anatomopathologie. Er zijn twee soorten biopsies:

  • Dunne naald biopsie (core-biopsie): als het letsel dat men wil onderzoeken goed zichtbaar is met echografie gaan we via deze weg, onder lokale verdoving, een weefselstukje nemen met een fijne naald (core-biopsie).
  • Vacuümgeassisteerde biopsie (mammotoombiopsie): als men grotere weefselstukjes nodig heeft en/of wanneer de afwijking enkel op mammografie te zien is (stereotactische VAB) gebruiken we een iets dikkere naald waarop een vacuümsysteem is aangebracht om het weefsel in de naald te zuigen. Deze procedure gebeurt eveneens onder lokale verdoving, maar duurt wat langer (meestal tussen 30 en 60 minuten). Meer info vindt u in de brochure Stereotactische vacuüm-geassisteerde biopsie van de borst 

Enkele tips voor het onderzoek

  • Als u medicijnen gebruikt die de bloedstolling beïnvloeden is het belangrijk dit vooraf te melden en te bespreken met de arts die de biopsie voorschrijft.
  • Er is geen specifieke voorbereiding nodig en u moet niet nuchter zijn.
  • Het onderzoek geeft nadien relatief weinig ongemak, buiten een blauwe plek. Als u, wanneer de verdoving uitgewerkt is, toch te veel last heeft kunt u lokaal ijs gebruiken (met koude-kompres drukken). Dit vermindert ook de vorming van een inwendige bloeding. U mag ook altijd pijnstilling nemen (maar geen acetylsalicylzuur (aspirine)).
  • Na het onderzoek best geen zware handenarbeid en lichamelijke activiteiten plannen.

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.