Menu Sluit menu

Kindvriendelijkheid

verpleegafdeling pediatrie

AZ Turnhout hecht belang aan een kindvriendelijke aanpak. Want kinderen, voor wie een ingreep of opname in het ziekenhuis ingrijpend kan zijn, verdienen zorg op maat. Kindvriendelijkheid in AZ Turnhout uit zich op verschillende manieren:

  • De kinderafdeling is uitgerust met vrolijke kleuren en mooie foto’s.
  • Kinderen zijn fier als ze bij een prik of onderzoek een dapperheidsdiploma behalen.
  • Ouders en kinderen krijgen speciale informatiebrochures met Kiko de aap. Zo zijn ze goed voorbereid op de ingreep of het onderzoek dat hen te wachten staat.
  • Bij een ingreep mogen de ouders bij het kind blijven tot het in slaap wordt gebracht. Na de ingreep mogen zij bij hun kind zijn vanaf het moment van ontwaken in de recovery.
  • Kinderen worden, uitgezonderd bij overmacht, niet op afdelingen voor volwassenen opgenomen.
  • Op campus Sint-Elisabeth is een speciale ruimte ingericht - die de naam Yolo heeft - voor de begeleiding van kinderen met een (groot)ouder met kanker.
  • De kinderafdeling heeft de belangrijkste punten van zijn kindvriendelijke aanpak omschreven in een kindvriendelijk protocol en samengevat in het kindvriendelijk charter.

Kiko de aap

Kiko de aap is het symbool van kindvriendelijkheid in AZ Turnhout en tegelijk de mascotte van de kinderafdeling. Kiko is de afkorting van ‘Kind is koning’. 

Kiko woont op de kinderafdeling en is de vriend van alle kinderen. Hij duikt overal op: in de informatiebrochures, op affiches, in de speelkamer, de wachtruimten, enzovoort. Hij steekt kinderen een hart onder de riem en zorgt er mee voor dat een onderzoek of ingreep rustiger en vlotter verloopt.

Protocol kindvriendelijkheid

AZ Turnhout streeft naar een kindvriendelijke aanpak, zowel bij kinderen die op raadpleging komen als bij kinderen die in het dagziekenhuis of op de kinderafdeling verblijven. Om dit waar te maken, heeft AZ Turnhout een protocol 'kindvriendelijk ziekenhuis' opgesteld. Het protocol omschrijft de rechten van het kind en de criteria om het verblijf van het kind, van opname tot ontslag, zo aangenaam mogelijk te laten verlopen. Een overzicht van de belangrijkste aandachtspunten uit dit protocol heeft de kinderafdeling in 10 punten samengevat in het kindvriendelijk charter.

Veiligheid primeert

De veiligheid van de kinderen op de afdeling is een belangrijk aandachtspunt. De kinderafdeling neemt dan ook verschillende maatregelen om de veiligheid te garanderen.

Veiligheidsmaatregelen

  • Elke patiëntenkamer heeft een eigen nummer en afbeelding. Door de afbeelding vinden ook de kleine kinderen gemakkelijk hun kamer terug.
  • Bij elke (dag)opname krijgt het kind een identificatiearmbandje om de pols waarop zijn naam, geboortedatum en kamer staan vermeld. Het is belangrijk dat dit bandje aanblijft tijdens de volledige duur van de opname.  Het maakt onder alle omstandigheden duidelijk wie het kind is, ook als het dit zelf niet kan zeggen.
  • De infrastructuur, het meubilair en het materiaal op de kinderafdeling zijn aangepast aan strikte veiligheidsnormen.
  • Kinderen mogen enkel op het terras van de speelkamer onder begeleiding van een volwassene.
  • De kinderafdeling treft maatregelen om de toegang tot dienstlokalen te verhinderen.
  • Kinderen mogen enkel de afdeling verlaten onder begeleiding van een volwassene én na goedkeuring van de kinderarts of een verpleegkundige.
  • Op de kinderafdeling zijn twee patiëntenkamers uitgerust met observatiecamera’s. De beelden van de camera’s worden getoond in de verpleegpost en continu opgevolgd door de verpleegkundigen.
  • Ouders krijgen concrete tips en adviezen om mee toe te zien op de veiligheid van hun kind.

Veiligheidstips en adviezen voor ouders

  • In elke patiëntenkamer hangen tips waar u op moet letten om de veiligheid van uw kind te waarborgen.
  • Zorg ervoor dat het spijlenbed van uw kind steeds gesloten is.
  • Plaats geen speelbakken of groot speelgoed in het spijlenbed. Kinderen zouden dit kunnen gebruiken als opstap om over de spijlen te klimmen.
  • Zet het bed in de laagste positie zodat uw kind makkelijk kan in- en uitstappen.
  • Ontsmet uw handen na elke luierwissel, als u uw kind op het toilet hebt geholpen of als u de kamer verlaat. Op elke kamer is handalcohol aanwezig.
  • Verwittig de verpleegkundige als u de kamer verlaat én ook als u weer terug bent.
  • Vraag naar de kinderstoelen die op de afdeling beschikbaar zijn.
  • Kinderen mogen enkel op het terras van de speelkamer onder begeleiding van een volwassene.

Kinderen op bezoek op intensieve zorgen

De dienst intensieve zorgen van het AZ Turnhout maakte een filmpje en infobrochure op kindermaat om kinderen een idee te geven hoe oma of opa er zal uitzien wanneer ze op bezoek gaan. Zonder voorbereiding is zo'n bezoek vaak te confronterend. Voor dit initiatief kreeg AZ Turnhout  een prijs van de Belfius Foundation. Het project werd uit bijna 180 uitzendingen verkozen bij de wedstrijd 'Colour your hospital'.

Download hier de onthaalbrochure IZA voor kinderen: 'Ga je mee op verkenning op intensieve zorgen?'

Klasbezoeken

Kinderen van de lagere school kunnen met hun klas een bezoek brengen aan de kinderafdeling van AZ Turnhout. Tijdens een leerrijke rondleiding maken de kinderen op een ongedwongen en speelse manier kennis met de afdeling. De klasbezoeken, die gebeuren in nauwe samenwerking met het psychosociaal team, geven kinderen een realistisch beeld over een ziekenhuis.

Praktische info

Voor wie?

Kinderen van de lagere school.

Wanneer?

Elke maand worden twee dagen gereserveerd voor een klasbezoek. Dit kan zowel in de voormiddag (9 – 11 uur) als in de namiddag (13 – 15 uur).

Waar?

Kinderafdeling AZ Turnhout 
campus Sint-Jozef
Steenweg op Merksplas 44
2300 Turnhout

Klasbezoek aanvragen

Vul dit formulier in en wij mailen u zo snel mogelijk terug.

Uitleenkoffer voor kleuterklassen

Met onze uitleenkoffer leren kleuters op een leuke manier bij over het ziekenhuis. Leerkrachten kunnen deze uitlenen voor de periode van één week. Na reservatie en bevestiging van de reservatie van onze kant, kunnen leerkrachten de koffer ophalen in het ziekenhuis vanaf de startdatum van de uitleenperiode. Op de laatste dag van de uitleenperiode brengt de leerkracht de koffer terug naar het ziekenhuis. 

Vul dit aanvraagformulier in en we mailen u zo snel mogelijk terug.

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.