Menu Sluit menu

Kinderdagziekenhuis

Kinderen die voor een bepaalde ingreep of onderzoek maar voor één dag naar het ziekenhuis moeten komen, worden opgenomen in het kinderdagziekenhuis. 

Route

Campus Sint-Jozef: E60

Kamers

201 - 206

Telefoon

014 44 42 44

Team

In het kinderdagziekenhuis worden de kinderen met de beste zorgen omringd door een enthousiast team van verpleegkundigen. Zij staan in voor de dagelijkse verzorging van de kinderen, proberen hun verblijf zo aangenaam mogelijk te maken en zijn voor ouders en  kinderen het eerste aanspreekpunt. 

Inschrijven

 • Op de dag van de opname moet u zich eerst laten inschrijven bij de dienst inschrijvingen (inkomhal gelijkvloers). Breng hiervoor de identiteitskaart van uw kind mee.
 • Als u bent ingeschreven, volgt u de oranje apenhandjes of route E60. Zij wijzen u beiden de weg naar het kinderdagziekenhuis.
 • Is uw kind ziek of verhinderd, neem dan zo snel mogelijk contact op met het kinderdagziekenhuis (014 44 42 44) of de behandelende arts (014 44 44 16). Als u ons tijdig verwittigt, kunnen wij een ander kind helpen in uw plaats.

Wat brengt u mee?

Waardevolle zaken laat u best thuis.

Voor ouders en kind

 • Lievelingsknuffel, tutje, speelgoed, boekje, enzovoort
 • Reserveondergoed (en eventueel pyjama)
 • Eigen drinkbeker of zuigflesje. Als uw kind nog poedermelk drinkt, neem dan genoeg poeder en water mee (minimum voor twee flesjes)

 

 • Luiers
 • Handdoek en washandje
 • Als uw kind lenzen draagt: lenzendoosje met spoelvloeistof

Voor verpleegkundigen en de arts

 • Medicatielijst (opgesteld door huisarts of kinderarts)
 • Verwijsbrief van huisarts of specialist
 • Bloedgroep- en vaccinatiekaart
 • Aangifteformulier voor hospitalisatieverzekering

 

 • Medische documenten uit het preoperatief dossier die betrekking hebben op de vroegere en huidige gezondheidstoestand van uw kind
 • Ingevuld preoperatief dossier (indien nog niet aan het ziekenhuis bezorgd)

Richtlijnen voor de opname

Waar moet u rekening mee houden?

Nuchter zijn

Voor de ingreep of het onderzoek moet uw kind soms nuchter zijn. Dit betekent dat het na middernacht niets meer mag eten en drinken. Als uw kind flessenvoeding krijgt, dan mag u de laatste fles geven uiterlijk zes uur voor de ingreep. Borstvoeding mag tot uiterlijk vier uur voor de ingreep. 

Nuchter zijn is belangrijk. Zo wordt tijdens de narcose voorkomen dat inhoud uit de maag via de slokdarm in de luchtpijp en de longen terechtkomt.

We raden ouders aan om op de dag van de ingreep zelf wel goed te ontbijten. Zo verkleint u de kans dat u door de spanning of door de niet alledaagse omstandigheden flauw zou vallen.

Douchen

Laat uw kind thuis nog een douche nemen.

Nagellak en juwelen

Verwijder alle make-up en nagellak. Ook juwelen, haarspelden, contactlenzen, enzovoort moet u uitdoen ten laatste één uur voor de ingreep.

Kledij

Doe uw kind makkelijke kledij aan.

Gezelschap van ouders

Het is wenselijk dat één ouder of verzorger aanwezig is tijdens de opname. Uw kind voelt zich dan veilig en vertrouwd. Om de rust voor de opgenomen kinderen te garanderen, mag uw kind door maximum twee personen vergezeld worden. Komt u met twee, dan kan één ouder mee naar de operatiekamer. De andere ouder wordt gevraagd op de kamer te wachten.

Broers en zussen

Het is niet toegestaan broers en/of zussen mee te brengen tijdens de daghospitalisatie. Regel zo nodig oppas voor uw andere kinderen, zo kan u alle aandacht aan uw opgenomen kind geven.

Bezoek

Er is geen bezoekuur voorzien in het kinderdagziekenhuis omdat het een dagbehandeling betreft.

Verloop

Aankomst

Bij aankomst in het dagziekenhuis maakt de verpleegkundige u en uw kind wegwijs op de afdeling. Ze wijst u de weg naar de kamer en overloopt samen met u de planning en de vragenlijst.

Operatiekwartier

Eén van de ouders mag het kind vergezellen naar het operatiekwartier. De aanwezigheid van een ouder is steunend en troostend voor uw kind. Dit betekent echter niet dat u verplicht bent dit te doen. De ouder mag bij het kind blijven tot het in slaap wordt gebracht. In verband met de hygiënevoorschriften krijgt u speciale kledij die in het operatiekwartier gedragen moet worden. Het is belangrijk zelf rustig te zijn en uw aandacht aan uw kind te schenken. U mag gerust iets tegen uw kind zeggen en zijn/haar hand vasthouden.

Ontwaakruimte

U mag weer bij uw kind zijn zodra het naar de ontwaakruimte wordt gebracht.

Terug naar de kamer

Als uw kind goed wakker is, wordt het naar de kamer gebracht. Als de gezondheidstoestand van uw kind het toelaat, mag het nog wat spelen in de speelkamer van de afdeling. 

Benieuwd hoe een verblijf in het kinderdagziekenhuis verloopt? Ga op ontdekkingstocht en bekijk het filmpje!

Kennismaking voor de opname

Heeft de arts voor uw kind een opname gepland op het kinderdagziekenhuis, dan kunt u vooraf (ter kennismaking) een bezoek brengen aan de afdeling. U kunt hiervoor een afspraak maken bij de psychosociale medewerker, Hilde Peeters (via mail hilde.peeters@azturnhout.be of telefonisch 014 44 42 46).

Terug naar huis

Nadat de arts toestemming heeft gegeven, mag uw weer naar huis. U krijgt voor thuis richtlijnen mee voor de verdere nabehandeling en eventueel een datum voor een controleraadpleging bij uw arts. 

Het is belangrijk dat de nodige attesten voor school, het werk en eventueel de hospitalisatieverzekering zeker ingevuld zijn. Geef dit tijdig door. 

  Hoofdverpleegkundige

  Evelien Smets

  Evelien Smets

Infobrochures

De informatiefolders van AZ Turnhout worden met de grootste zorg opgemaakt. De inhoud ervan is echter algemeen en indicatief. De folder omvat niet alle medische aspecten. Hij vervangt de raadpleging bij je zorgverlener niet. Mocht deze folder vergissingen, tekortkomingen of onvolledigheden bevatten dan zijn AZ Turnhout, personeel en artsen hiervoor niet aansprakelijk.

Patiënteninformatie: Botscan
Laatst bijgewerkt op
Download
Patiënteninformatie: DMSA-scan
Laatst bijgewerkt op
Download
Patiënteninformatie: Glucagontest
Laatst bijgewerkt op
Download
Patiënteninformatie: Insulinetolerantie test
Laatst bijgewerkt op
Download
Patiënteninformatie: Lactose-ademtest
Laatst bijgewerkt op
Download
Patiënteninformatie: LHRH test
Laatst bijgewerkt op
Download
Patiënteninformatie: Nazorg bij neus-keel-ooroperatie
Laatst bijgewerkt op
Download
Patiënteninformatie: Nazorg bij urologische ingreep/ onderzoek
Laatst bijgewerkt op
Download
Patiënteninformatie: Orale glucosetolerantietest
Laatst bijgewerkt op
Download
Patiënteninformatie: Plaatsen van trommelvliesbuisjes
Laatst bijgewerkt op
Download

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.