Menu Sluit menu

Intensieve zorgen

Op de afdeling intensieve zorgen (soms ook afgekort tot IZA) verblijven patiënten die meer of intensievere verzorging nodig hebben. De leeftijd van onze patiënten varieert, gaande van kleine kinderen tot hoogbejaarde personen. Het zijn vaak ernstig zieke mensen bij wie de functie van één of meerdere organen faalt. Om bijkomende problemen te vermijden, moeten ze van zeer nabij opgevolgd en behandeld worden.

Op onze afdeling staat een multidisciplinair team van artsen, verpleegkundigen en kinesitherapeuten garant voor een kwalitatief hoogstaande patiëntenzorg. Wij gebruiken hoogtechnologische apparatuur voor de ondersteuning van de ademhaling, de hartfunctie, de nierfunctie en de drukmeting in de hersenen.

Route

Campus Sint-Elisabeth: A56

Bezoekuren

11.00 - 11.30 uur

19.00 - 20.00 uur

Rust is belangrijk voor het herstel van onze patiënten. Daarom houden wij de bezoekuren beperkt. Indien u door omstandigheden niet tijdens de bezoekuren kan komen, willen wij graag met u een alternatieve oplossing zoeken. Gelieve de verpleegkundige hiervoor tijdig te verwittigen.

Ook kinderen zijn na overleg met onze dienst steeds welkom om op bezoek te komen. Meer info hierover onder de rubriek 'kindvriendelijkheid IZA'.

Contact

U mag dag en nacht contact opnemen met onze dienst op het rechtstreeks telefoonnummer 014 40 63 06

Eén contactpersoon als aanspreekpunt voor onze dienst

We stellen het op prijs om binnen uw familie of vriendenkring één contactpersoon aan te duiden. Zijn of haar nummer wordt door de verpleegkundige in het dossier van de patiënt genoteerd. Deze contactpersoon geeft de nodige informatie door aan andere familieleden.

Tegelijk fungeert de contactpersoon ook als aanspreekpunt voor de verpleegkundigen en/ of artsen bijvoorbeeld over de transfer naar een ander ziekenhuis of over bijkomende ingrepen. 

Het werken met één contactpersoon vinden we belangrijk om misverstanden te voorkomen bij het doorgeven van informatie en om de privacy van de patiënt maximaal te kunnen garanderen.

Kinderen op bezoek

De medewerkers van de dienst intensieve zorgen maakten een filmpje en infobrochure op kindermaat. Zo krijgen kinderen een idee hoe oma of opa er zal uitzien wanneer ze op bezoek gaan.  Dit bereidt hen goed voor op het bezoek, want kinderen zijn zeker welkom op onze afdeling. In de wachtzaal verwelkomt Kiko de aap alle kinderen. Hij steekt de kleinste bezoekers een hart onder de riem. 

Download hier de onthaalbrochure IZA voor kinderen : Ga je mee op verkenning op intensieve zorgen?

AZ Turnhout kindvriendelijk ziekenhuis

AZ Turnhout engageert zich om op een kindvriendelijke manier te werken. Om het verblijf van onze kinderen in het ziekenhuis zo aangenaam mogelijk te maken, heeft de kinderafdeling met verschillende diensten een charter opgesteld. Dit zijn de afspraken tussen de kinderafdeling en de dienst intensieve zorgen.

 1. Kinderen zijn welkom op intensieve zorgen.
 2. Kinderen die op bezoek komen bij een kritieke patiënt, krijgen de nodige ondersteuning.
 3. Voor kinderen die op bezoek komen, is er in de wachtzaal een kindvriendelijk hoekje voorzien.
 4. Kinderen worden enkel op intensieve zorgen opgenomen als zorg op de kinderafdeling niet mogelijk is.
 5. Kinderen krijgen steeds de mogelijkheid om een vertrouwenspersoon bij zich te hebben. We helpen en stimuleren de ouders om aanwezig te zijn en indien mogelijk deel te nemen aan de zorg van hun kind.
 6. Kinderen en hun ouders hebben recht op alle informatie, aangepast aan de leeftijd en het bevattingsvermogen van het kind.
 7. Kinderen worden behandeld, verzorgd en met respect en begrip benaderd door het personeel.
 8. Kinderen worden zoveel mogelijk door dezelfde personen verzorgd.
 9. Privacy wordt gerespecteerd.

Onze artsen

Het team

  Hoofdverpleegkundige

  Saara Winters

  Saara Winters intensieve zorgen

Bereikbaarheid

Deze dienst is gevestigd op campus Sint-Elisabeth.

Campus Sint-Elisabeth

 • Met de fiets: Campus Sint-Elisabeth is, dankzij haar ligging dicht bij het centrum van de stad Turnhout, perfect bereikbaar met de fiets. Er is een fietsenstalling voorzien vlak aan de hoofdingang van de campus. 
 • Met het openbaar vervoer: Buslijnen 1 (Turnhout - Vosselaar - Beerse halte Stadspark), 2 (Turnhout Markt - Station - Parkwijk) en 435 (Turnhout - Vosselaar - Hoogstraten) bedienen de halte in de Rubensstraat, waar campus Sint-Elisabeth gelegen is. We verwijzen voor de dienstregeling op deze trajecten naar de website van De Lijn. 
 • Met de wagen: Bereken uw route hier.

Infobrochures

Patiënteninformatie voor kinderen: Ga je mee op verkenning op intensieve zorgen
Laatst bijgewerkt op
Download
Patiënteninformatie: Mogelijke ingrepen en onderzoeken op de afdeling intensieve zorgen.
Laatst bijgewerkt op
Download
Patiënteninformatie: Tracheostomie
Laatst bijgewerkt op
Download
Patiënteninformatie: Welkom op de afdeling intensieve zorgen
Laatst bijgewerkt op
Download

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.