Menu Sluit menu
consultatie fysische geneeskunde

Afspraak maken

campus Sint-Jozef: +32 14 44 44 81
(Elke werkdag: 9 - 11u en 14 - 16u. Niet bereikbaar op vrijdag).

campus Sint-Elisabeth: +32 14 40 63 45
(Elke werkdag: 9 - 11u en 14 - 16u)

Rolstoeladviesteam voor een rolstoeladviesrapport: +32 14 40 63 45 
(elke maandagnamiddag op campus Sint-Elisabeth)

Online afspraak maken

Via uw patiëntendossier : www.mynexuz.be of de app mynexuzhealth.

Heeft u hulp nodig bij het maken van een online afspraak? Ons team digitale dienstverlening helpt u graag verder: 

+32 14 39 44 19 (elke werkdag: 9 - 12u en 13 - 16u)
patientenportaal@azturnhout.be
U kan ook mailen voor een afspraak naar secretariaat.fysischegeneeskunde@azturnhout.be. 

Route raadpleging

campus Sint-Jozef: D03

campus Sint-Elisabeth: B63

Heeft u een symptoom van een luchtweginfectie?

  • keelpijn of
  • plotse kortademigheid of 
  • hoest of
  • loopneus of
  • verlies smaak / reukzin of
  • koorts (> 38 °C)

Dan draagt u een mondmasker in ons ziekenhuis (ook verplicht voor kinderen vanaf 12 jaar). Zo beschermt u onze andere patiënten en zorgverleners. Meer info

Specialismen van onze artsen

Aanvragen voor mobiliteitshulpmiddelen

De meeste mobiliteitshulpmiddelen zoals een looprek en manuele rolstoel kunnen worden voorgeschreven met een medisch voorschrift door uw huisarts of specialist.  Het formulier en informatie daarover zijn te vinden op de website van Vlaams Sociale Bescherming.

Voor meer geavanceerde mobiliteitshulpmiddelen zoals een elektrische scooter, elektrische rolstoel of op maat gemaakte hulpmiddelen heeft u een rapport nodig van een erkend rolstoeladviesteam.  Dat team bestaat uit een arts fysische geneeskunde & revalidatie en een kinesist of ergotherapeut.  Zij maken een rolstoeladviesrapport op en geven dat aan de patiënt. Met dat rapport kan de rolstoelverstrekker, samen met zijn eigen rapport een aanvraag indienen bij de zorgkas voor tegemoetkoming in de kost van  het mobiliteitshulpmiddel.

Het rolstoeladviesteam van AZ Turnhout houdt elke maandagnamiddag consultatie op campus Sint-Elisabeth.  U maakt een afspraak via het nummer 014 40 63 45. Bij twijfel of een rolstoeladviesrapport nodig is, kan u vooraf een telefonisch consult vragen. Dit kan helpen om onnodige verplaatsingen naar het ziekenhuis te vermijden.

Enkele uitzonderingen 

  1. Personen met een snel degeneratieve aandoening worden verwezen naar een gespecialiseerd rolstoelteam in een neuromusculair referentiecentrum.
  2. Bij hernieuwing van een geavanceerd mobiliteitsmiddel na het verstrijken van de hernieuwingstermijn is enkel een medisch voorschrift nodig.
  3. Bij  hernieuwing van een geavanceerd mobiliteitshulpmiddel vóór het verstrijken van de hernieuwingstermijn en vervanging door een ander mobiliteitshulpmiddel  is wel een nieuw rolstoeladviesrapport nodig  en dient de achteruitgang van de  toestand aangetoond.

EMG onderzoek

Bij een elektromyografie of EMG meten we de elektrische activiteit van uw spieren. Daarnaast meten we ook de activiteit van de zenuw die de spier aanstuurt.

Het doel van het onderzoek is de werking van de zenuwbanen en spieren na te gaan.  Zo kunnen we aandoeningen of letsels vaststellen, zoals:

  • zenuwletsels in ledematen, rug of nek
  • zenuwaandoeningen zoals polyneuropathie
  • spieraandoeningen zoals myopathie
Hoe verloopt dit onderzoek?

Het onderzoek bestaat meestal uit 2 delen: een geleidingsonderzoek van de zenuwbanen en een naaldelektromyografie van de spieren. 

  1. Geleidingsonderzoek: hierbij gebruikt de arts kleine elektrische stimuli om de zenuwbanen te activeren. Zo kunnen we de werking van de zenuw meten met kleefelektroden die op huid of spier worden geplaatst.

  2. Naald-EMG: met een elektrodenaaldje prikt de arts in de spier om de werking van de spier te meten. Meestal worden meerdere spieren onderzocht.  

Voorbereiding

Houd rekening met volgende zaken als u langs komt voor een EMG onderzoek:

  • Gebruik geen crèmes of zalven die de huid vet of glad maken. De electroden blijven dan onvoldoende kleven. 
  • Zorg dat handen en voeten voldoende warm zijn. Desnoods kan u ter plekke voorafgaand aan het onderzoek de handen opwarmen met warm water. 
  • Zorg dat armen en benen zoveel mogelijk vrij zijn: horloge, braces, verbanden en dergelijke moet u verwijderen om de meetpunten te kunnen bereiken. 

Afspraak maken

Via het secretariaat fysische geneeskunde:

campus Sint-Jozef: +32 14 44 44 81 (Elke werkdag: 9 - 11u en 14 - 16u. Niet bereikbaar op vrijdag).

campus Sint-Elisabeth: +32 14 40 63 45 (Elke werkdag: 9 - 11u en 14 - 16u)

Intrathecale baclofen

Wat is spasticiteit? 

Door een aandoening van het centrale zenuwstelsel kan het gebeuren dat bepaalde spieren ongewenst actief gaan zijn. Dit noemen we spasticiteit. U kan dan last hebben van plotse samentrekkingen in de spieren of meer aanhoudende spanning in de spieren. Dit kan storen bij onder andere bewegen of verzorging. 

Er zijn verschillende behandelingen voor hinderende spasticiteit mogelijk. Behandeling met een geïmplanteerde pomp die de medicatie baclofen direct aflevert bij het ruggenmerg is daar een voorbeeld van.  

Opvolging van de behandeling 

In overleg met het centrum waar de intrathecale baclofenpomp geplaatst is, kunnen we de vullingen van de pomp en het aanpassen van de dosages overnemen. 

Het vervangen van de pomp wanneer deze end-of-life is, gebeurt bij voorkeur in het centrum waar deze geplaatst is. 

Pompvulling en aanpassing 

Het uitlezen en aanpassen van de pompgegevens gebeurt door een apparaatje boven de huid van de geïmplanteerde pomp (in de buikwand) te houden. 

Het vullen van de pomp gebeurt door het aanprikken van het pompreservoir in de buikwand. De resterende medicatie wordt verwijderd en nieuwe medicatie wordt ingespoten in het reservoir. 

Afspraak 

Voor overname behandeling vanuit een ander centrum vragen we de behandelend arts om contact te leggen met/ een verwijsbrief te sturen naar ons secretariaat gericht aan dr. N. Draulans. 

Behandeling met botuline toxine

Wat is spasticiteit? 

Door een aandoening van het centrale zenuwstelsel kan het gebeuren dat bepaalde spieren ongewenst actief gaan zijn. Dit noemen we spasticiteit. U kan dan last hebben van plotse samentrekkingen in de spieren of meer aanhoudende spanning in de spieren. Dit kan storen bij onder andere bewegen of verzorging. 

Er zijn verschillende behandelingen voor hinderende spasticiteit mogelijk. Behandeling met botuline toxine is daar een voorbeeld van. Maar ook kinesitherapie, spalken of medicijnen kunnen uitkomst bieden. Samen met u bekijken wij welke behandeling het meest geschikt is in uw situatie.  

Wat is botuline toxine?  

Botuline toxine is een stof die door bepaalde bacteriën wordt geproduceerd en door de farmaceutische industrie wordt geïsoleerd voor toepassingen in de geneeskunde. Botuline toxine blokkeert de prikkeloverdracht van de zenuw naar de spier. De spanning en de kracht van de spier wordt na de injectie verminderd, afhankelijk van de dosering.  

De behandeling  

Bij behandeling met botuline toxine gaan we als volgt te werk:

  • We zoeken met een echoapparaat de spier(en) op en de beste plaats voor de injectie.
  • Hierna volgt de daadwerkelijke injectie. Deze kunt u vergelijken met de prik die u voelt bij bloedprikken.
  • Soms gebruiken we, naast of ter vervanging van de echo, een naald die een elektrisch signaaltje uitzendt om de goede plaats voor injectie te vinden. Dit voelt als een prikkeling.
  • Elke spier wordt apart behandeld.
  • De totale behandeling duurt circa 30 minuten.
  • Daarna kunt u gewoon naar huis. U hoeft ook geen speciale leefregels aan te houden na de injectie. 
Voorzorgsmaatregelen  

Als u bloedverdunners gebruikt, dient u dit te bespreken met de arts. 

Als u uw INR moet laten controleren in kader van de bloedverdunning die u neemt (zoals bij sintrom, acenocoumarol, marcoumar, fenprocoumon), dient de INR kleiner of gelijk aan 3,5 te zijn voor behandeling. 

Er hoeven geen maatregelen genomen te worden bij bloedverdunners, bijvoorbeeld ascal, plavix, clopidogrel. 

Werkingsduur  

Botuline toxine werkt pas enkele dagen na de injectie en slechts voor een bepaalde tijd, meestal drie maanden of langer. Daarna is het effect dus weg en kan eventueel gekozen worden voor een volgende behandeling. De werkingsduur kan verlengd worden door het doen van rekoefeningen of dragen van een spalk. De botulinebehandeling vervangt het toepassen van oefeningen of een spalk niet. Het is een aanvulling daarop.  

Bijwerkingen  

Bij sommige mensen die een behandeling met botuline toxine ondergaan, treden bijwerkingen op. Het meest voorkomende bijverschijnsel is tijdelijke pijn in het gebied waar de injectie gegeven is.

Zeer zelden kan een allergische reactie of griepachtige verschijnselen optreden.

Als u klachten krijgt, zoals roodheid op de plaats van de injectie, koorts of erge pijn, neem dan contact op met uw arts.  

Contra-indicaties  

Er wordt niet met botuline toxine behandeld:  

  • bij een allergie voor botuline of een toegevoegde stof;  
  • bij spierziekten zoals Myasthenia Gravis;  
  • als een tetanusvaccinatie (onderdeel van het DKTP-vaccin) korter dan drie maanden tevoren gegeven is.  
  • tijdens de zwangerschap (in uitzonderlijke gevallen wel) 
Controle  

Ongeveer 4 tot 8 weken na de eerste behandeling met botuline toxine volgt een controle door de revalidatiearts om het effect van de behandeling te beoordelen. Als het effect onvoldoende is, wordt bij een volgende behandeling eventueel de gebruikte hoeveelheid botuline toxine aangepast of een andere spier behandeld.  

We wachten altijd tot 12 weken na de laatste injectie, voordat we opnieuw behandelen.  

Meer informatie  

Heeft u na het lezen van deze info nog vragen of zijn er onduidelijkheden, neem dan contact op met uw behandelaars. 

Praktisch 

Afspraak bij dr. N. Draulans, via het secretariaat. 

De dokter zal u eerst op raadpleging zien, alvorens een behandeling met botuline toxine te plannen. 

Hielspoorkliniek

Hielspoor (of fasciopathie plantaris) is de meest voorkomende oorzaak van hielpijnklachten en is verantwoordelijk voor 10 tot 15% van alle voetklachten waarvoor mensen professionele medische hulp zoeken.

Met de doorgedreven samenwerking tussen twee medische disciplines, namelijk de dienst Fysische Geneeskunde & Revalidatie en het Orthopedisch Centrum Turnhout, willen we een kwaliteitsvolle zorgoplossing aanbieden aan de patiënt met hielspoor.  

Patiënten met het vermoeden van een hielspoor kunnen terecht bij de dienst fysische geneeskunde en revalidatie. Tijdens uw afspraak zal de arts u onderzoeken en een behandeling op maat voorstellen. Hierbij doen we ook beroep op kinesitherapeuten in eerste lijn. 

Bij aanhoudende klachten is een bijkomende behandeling aangewezen, gericht op correctie van risicofactoren, aanpassing van oefentherapie of ESWT (extracorporele shock wave therapie). In zeldzame gevallen is een operatieve behandeling noodzakelijk. Hiervoor zal de arts u doorverwijzen naar de dienst orthopedie. 

Contactgegevens van de Hielspoorkliniek 

U kunt een afspraak maken bij de hielspoorkliniek via het secretariaat van de dienst fysische geneeskunde & revalidatie. 

Telefonisch: 014 44 44 81 of 014 40 63 45 (elke werkdag tussen 9 - 11u & tussen 14 - 16u)

Wervelzuilpathologie

De dienst fysische geneeskunde staat in voor het zoeken naar de oorzaken en de verschillende factoren die kunnen bijdragen aan uw rug of nekklachten. 

Dit begint met het zorgvuldig informeren naar de aard van uw klachten, welke hinder en beperking u ondervindt en onderzoek met testen van beweging en houding. Aanwijzingen voor ernstige pathologie zoals zenuwletsels worden nagekeken. 

Als de keuze van behandeling meer informatie vereist, kan beslist worden een onderzoek zoals elektromyografie, radiografie, scan of bloedonderzoek te plannen.

Behandeling

Als er geen indicatie voor chirurgisch ingrijpen is, maken we een behandelplan voor uw rugklachten. 

Dat kan gaan van:

  • manuele geneeskunde door één van onze artsen
  • het aanbieden van een rugrevalidatie programma
  • het voorschrijven van gerichte kinesitherapie
  • voorschrijven van medicatie, infiltraties of doorverwijzen voor infiltratie door onze collega’s van de pijnkliniek

Waar van toepassing krijgt u advies naar beroepsactiviteit of sportbeoefening. 

Bij complexe gevallen kan een overleg in het multidisciplinair spine consult worden afgesproken. Het multidisciplinair spine consult is een overleg tussen de arts fysische geneeskunde, de orthopedisch rugchirurg, neurochirurg en algoloog (pijnarts). Op dit overleg bespreken en onderzoeken we de rugproblematiek om tot een gezamenlijk advies te komen. Voorafgaand aan dit overleg bent u al door minstens één van de artsen van het team onderzocht. Deze arts vraagt in bepaalde gevallen de bespreking aan.

Meer info over lage rugpijn:  https://www.gezondheidenwetenschap.be/richtlijnen/lagerugpijn-en-beenpijn 

Shockwavetherapie

Shockwavetherapie is een behandelingsmethode waarbij we weefselherstel trachten te bekomen doormiddel van hoogenergetische, specifieke mechanische golven.  

Er bestaan 2 soorten shockwavemethoden namelijk radiale shockwave (RSWT) en focale shockwave (ESWT). Onze dienst beschikt over beide soorten toestellen.  

Alhoewel deze therapieën bij meerdere aandoeningen kunnen worden ingezet, garanderen zij de hoogste succesratio bij:

  • plantaire fasciitis (hielspoor)
  • achillespeesklachten
  • verkalkingen van de schouderpezen. 

De ESWT behandelingen  gebeuren meestal in 3 sessies en de RSWT behandelingen in 6 sessies.

Onze shockwave toestellen zijn niet zo pijnlijk bij toepassing. Een lokale verdoving is meestal niet nodig.

Binnen de RIZIV nomenclatuur is geen terugbetaling voorzien voor de shockwave behandelingen.  Hierdoor moeten we u een extra kost aanrekenen van ongeveer 110 euro voor 3 ESWT behandeling en 110 euro voor 6 RSWT behandelingen.  

Behandeling van pijnlijke schouderpeesverkalkingen 

Pijnlijke peesverkalkingen in de schouder komen vaak voor.  Om de pijn te bestrijden kan u ontstekingsremmers nemen of een cortisone spuit laten zetten. Wanneer de klachten hiermee onvoldoende afnemen, kan u voor een operatie kiezen of een andere methode die niet heelkundig is zoals shockwave therapie en barbotage (tendon needling).  

Op onze dienst kiezen we meestal voor een combinatietherapie, zijnde barbotage met enkele weken nadien 3x een wekelijkse ESWT behandeling. Bij 75% van onze patiënten helpt deze behandeling.

Wanneer we met deze techniek onvoldoende succes bereiken, verwijzen we u door naar de schouderorthopedist om verdere heelkundige therapie te bespreken. Voor andere minder vaak voorkomende peesverkalkingen zoals onder andere deze rondom de heup is onze combinatietherapie ook bruikbaar.

Behandeling van tendinopathie

Bij pijnklachten omwille van peesproblemen zijn goede diagnostiek, gedoseerde rust en load management van essentieel belang.  Ook oefentherapie is zeer waardevol. 

Medicatie hebben eerder een beperkte werking vooral bij langdurige peesblessures.  

  • Bruikbare aanvullende therapieën die door onze dienst kunnen worden toegepast zijn: locale injecties met corticoïden
  • hyaluronzuur of prolotherapie al dan niet onder controle van echografie
  • shockwave therapie
  • tendon needling
  • EPTE behandeling (percutane elektrolyse)
  • PRP behandeling (bloedplaatjes)
  • HVI (high volume injecties).  

Wanneer al deze interventies onvoldoende resultaat geven, verwijzen we u door naar de artsen orthopedie voor heelkundig advies.

Bereikbaarheid

Campus Sint-Elisabeth

  • Met de fiets:  Er is een fietsenstalling vlak voor de hoofdingang van de campus. 
  • Met het openbaar vervoer: Buslijn 2 (Turnhout Markt - Station - Parkwijk - Den Brand) rijdt langs de halte Turnhout Sint-Elisabethziekenhuis in de Rubensstraat. We verwijzen voor de dienstregeling naar de website van De Lijn. 
  • Met de wagen: Bereken uw route hier.

Campus Sint-Jozef

  • Met de fiets: Campus Sint-Jozef is veilig bereikbaar met de fiets. Vlakbij de hoofdingang is een ruime fietsenstalling voorzien. 
     
  • Met het openbaar vervoer: Buslijnen 432 (Arendonk - Turnhout - Merksplas - Rijkevorsel - Brecht) en 430 (Arendonk - Turnhout - Hoogstraten) bedienen de halte voor de ingang van campus Sint-Jozef. We verwijzen voor de dienstregeling op deze trajecten naar de website van De Lijn. 
     
  • Met de wagen: Bereken uw route hier.

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.