Menu Sluit menu

Wanneer moet u nog een mondmasker dragen in het ziekenhuis?

3 mei 2023

Volwassenen en kinderen (vanaf 12 jaar) dragen een mondmasker in volgende gevallen: 

U heeft één van deze symptomen:

  • hoesten
  • niezen
  • kortademigheid
  •  keelpijn

Komt u op afspraak of op bezoek in het ziekenhuis en heeft u last van één van deze symptomen? Dan draagt u een mondmasker. Zo beschermt u onze patiënten en zorgverleners. 

Bij patiënten die vatbaarder zijn voor infecties

De arts kan beslissen dat u een mondmasker moet dragen wanneer u op bezoek gaat bij een patiënt met een verminderde weerstand: . Op de affiche van de kamerdeur hangt een affiche die dat aangeeft. De verzwakte patiënt zelf hoeft geen mondmasker te dragen. 

Patiënt in isolatie

Bijvoorbeeld een patiënt met Covid of een andere besmettelijke ziekte. Bezoek is meestal toegestaan, maar met mondmasker. Aan de kamerdeur hangt een affiche die dit aangeeft. 

Opgelet

De meeste patiënten en bezoekers hoeven dus geen mondmasker meer te dragen in het ziekenhuis. Uiteraard MAG het nog wel steeds. Met een chirurgisch mondmasker beschermt u zowel anderen als uzelf tegen virussen.

Wanneer moeten zorgverleners een mondmasker dragen?

Onze medewerkers hoeven niet overal meer een mondmasker te dragen. U kan dus zorgverleners tegenkomen in ons ziekenhuis  met en zonder mondmasker.

Wanneer moet het wel?

  • Bij contact met patiënten die vatbaarder zijn voor infecties.
  • Bij de verzorging van een patiënt in isolatie.
  • Wanneer de zorgverlener een symptoom heeft van een luchtweginfectie.

Wat zijn de 3 dreigingsniveaus die de overheid heeft vastgelegd?

  • Niveau 1 betekent dat de epidemiologische situatie onder controle is. Er worden nergens mondmaskers nodig geacht, al blijven ze aanbevolen bij patiënten die symptomen van een luchtweginfectie vertonen en bij patiënten met immuniteitsproblemen
  • Niveau 2: er gaan verschillende virussen rond die luchtweginfecties zoals corona, griep of RSV kunnen veroorzaken en bijgevolg de druk op huisartsen en ziekenhuizen kunnen doen toenemen. Hier zal een beperkte mondmaskerplicht van kracht zijn.
  • Niveau 3: de viruscirculatie is zo hoog dat mondmaskers voor iedereen in de zorgsector worden aanbevolen. Een mondmaskerplicht wordt dan terug ingevoerd voor alle patiëntencontacten (in front-office patiëntenzones). Hierover zal gecommuniceerd worden wanneer de fase van toepassing is.

 
Momenteel bevinden we ons op niveau 1. 

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.