Menu Sluit menu

Week van de Patiëntveiligheid : samen voor veilige zorg

11 september 2020

Het bieden van veilige patiëntenzorg is onze dagelijkse ambitie. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft 17 september uitgeroepen als internationale dag van de patiëntveiligheid. De doelstelling van deze dag is  het vergroten van het wereldwijde begrip van patiëntveiligheid, van de publieke betrokkenheid bij de veiligheid van de gezondheidszorg en het promoten van wereldwijde acties om de patiëntveiligheid te verbeteren en het letsel voor de patiënt te verminderen. 

De COVID-19 pandemie heeft de gezondheidszorg in de hele wereld voor één van de grootste uitdagingen ooit gezet. Een reden te meer om dit jaar, ook in AZ Turnhout, patiëntveiligheid meer dan eens in de kijker te zetten.

We benadrukken deze week elke dag één belangrijke tip rond patiëntveiligheid, want veilige zorg is de absolute prioriteit van al onze medewerkers en artsen. Maar wist u dat u ook zelf kunt meewerken aan uw veiligheid in het ziekenhuis ?  

Meer op deze website over veilige zorg in AZ Turnhout.

Download de infobrochure ‘Samen voor veilige zorg’ en de patiëntveiligheidskaart

Help infecties voorkomen door een goede handhygiëne

Nog meer dan anders is in deze coronatijden gebleken dat een goede handhygiëne een zeer doeltreffende manier is om de verspreiding van infecties en virussen tegen te gaan. Onze medewerkers dragen geen juwelen aan de handen of polsen, hebben korte en verzorgde natuurlijke nagels en korte mouwen. 

Ook als patiënt of bezoeker heeft u baat bij een goede handhygiëne. Durf bovendien uw zorgverleners te vragen of ze  hun handen hebben ontsmet alvorens ze u behandelen of verzorgen. 

Zeg ons wie u bent en help misverstanden te voorkomen!

U krijgt bij opname een bandje om uw pols waarop uw naam en geboortedatum staan vermeld. Het maakt onder alle omstandigheden duidelijk wie u bent. Ook in situaties waarin u zelf niet kunt zeggen wie u bent, mocht zich dat voordoen. Medewerkers die een onderzoek uitvoeren, kunnen altijd hun eigen gegevens controleren met uw polsbandje. Vraag aan de verpleegkundige een nieuw bandje als het los geknipt werd om bijvoorbeeld een infuus te plaatsen.

Op verschillende momenten tijdens uw verblijf zal u gevraagd worden naar uw voornaam, achternaam en geboortedatum en zult u het bandje moeten tonen. Dit is niet omdat we u niet kennen, maar is gewoon een extra controle!

Medicatie werkt goed bij gebruik zoals het moet

Maak een lijst van alle medicijnen die u gebruikt (met of zonder voorschrift) en neem deze lijst mee. Vraag gerust uw huisarts om hulp bij het maken van zo’n lijst. Breng eventueel uw medicatie in de originele verpakking en met bijsluiter mee als u opgenomen wordt. Zo kunnen de arts en verpleegkundige de juiste dosis en frequentie van medicatie noteren in het dossier. Laat weten voor welke medicijnen u allergisch bent of waarvan u weet dat ze bij u niet werken. Aarzel niet om uitleg te vragen aan uw zorgverlener als de medicatie die u krijgt er anders uit ziet (verpakking, hoeveelheid,..) dan wat u gewend bent. 

Stel vragen en laat van je horen

Ook al heeft elke zorgverlener in ons ziekenhuis de ambitie om jou alle nodige informatie te geven, toch zijn voor ons sommige dingen misschien zo vanzelfsprekend dat we ze vergeten te vermelden. Aarzel niet om vragen te stellen aan verpleging en artsen. Bereid u goed voor op het gesprek met uw arts en verpleegkundige. Zet uw vragen op papier. Vertel de arts en verpleegkundige hoe u zich voelt en maak duidelijk wat u van de arts en verpleegkundige verwacht. Begrijpt u iets niet of twijfelt u over iets? Vraag het onmiddellijk. Stel beter twee vragen teveel dan ééntje te weinig.  

Wees met ons alert voor gevaarlijke situaties en voorkom dat u valt

Wij doen er in AZ Turnhout alles aan om een valveilige omgeving te garanderen voor onze patiënten, bezoekers en medewerkers. Merkt u ergens een onveilige situatie (kabel op de grond, natte vloer) ? Meld het ons dan!  De ‘Valkuil’ biedt u een houvast om vallen te voorkomen. Vraag de verpleegkundige naar de folder ‘Valpreventie’.

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.