Menu Sluit menu

Vraag en antwoord

Wat moet ik doen met een oogontsteking?

Hiervoor kunt u best eerst de huisarts raadplegen. Wanneer de ingestelde behandeling niet helpt of wanneer de huisarts meent dat u in urgentie moet gezien worden door een van onze oogartsen, dan kan de huisarts hiervoor onze dienst contacteren.

Doet de dienst oogziekten refractieve chirurgie (manier om bril weg te werken)?

Op onze dienst wordt geen refractieve chirurgie uitgevoerd. Voor de laserbehandeling van het hoornvlies voor het corrigeren van een refractieve afwijking (verziendheid/bijziendheid/astigmatisme) zult u door één van onze oogartsen worden doorverwezen indien nodig.

Ik zie zwarte vlekken, Help!

Vitreous floaters (of glasvochttroebeling) zijn structuren die rondzweven in het glasvocht, de geleiachtige vloeistof die het oog vult. Ze volgen vertraagd de snelle oogbewegingen. Floaters worden waargenomen als schaduwachtige vormen in het gezichtsveld. Ze hebben de vorm van puntjes, draden of webben. Vooral in erg lichte omstandigheden (vb. in felle zon of in ruimte met witte muren) worden ze waargenomen. Glasvochttroebelingen zijn heel normaal, maar soms kunnen ze het zicht echter ernstig verstoren.

Wat moet ik doen met een gesprongen adertje?

Wanneer een bloedvaatje onder het slijmvlies springt (“subconjunctivale” bloeding), wordt het oogwit rood. Het bloed bevindt zich echter oppervlakkig en is onschuldig. De bloeding zal spontaan verdwijnen over enkele dagen tot weken. Enkel wanneer deze gepaard gaat met pijn of verminderd zicht, kunt u beter een oogarts raadplegen.

Wat is en hoe verlopen intravitreale injecties?

Lees hiervoor de brochure “intravitreale injecties” die u terugvindt op deze website.

Wat is anti-VEGF?

Lees hiervoor de brochure “intravitreale injecties” die u terugvindt op deze website.

Wat moet ik doen bij vermoeide ogen/droge ogen?

Vermoeide, branderige ogen, zandkorrelgevoel in de ogen, drukkend gevoel op de ogen,… Dit kunnen allemaal symptomen zijn van droge ogen. Om dit te verhelpen kunnen kunsttranen (artificiële tranen) gedruppeld worden. Deze druppels kunt u zonder doktersvoorschrift in de apotheek kopen. 

Wat te doen bij scheelkijkende baby's?

Tot de leeftijd van 3-6 maanden is het heel normaal dat baby’s scheelkijken. Als dit echter na de leeftijd van 6 maanden aanhoudt, dan kunt u best een nazicht bij een oogarts vragen. Scheelzien of strabisme kan namelijk aanleiding geven tot een lui oog (amblyopie).

Wat doet een orthoptiste?

Orthoptie komt van het Grieks "ortho" (recht) en "optikas" (zien). Een orthoptiste gaat de afwijking in oogstand, oogbewegingen en coördinatie tussen beide ogen onderzoeken en de oorzaak hiervan opsporen.

Wat is glaucoom?

Glaucoom is een chronische oogaandoening waarbij aantasting van de oogzenuw optreedt, meestal door een verhoogde oogdruk. In het ergste geval kan dit tot tunnelzicht en later blindheid leiden. Daarom wordt aangeraden om vanaf 40 jarige leeftijd de oogdruk te laten controleren door een oogarts.

Wat is een optometrist?

Een optometrist is iemand die voor zijn of haar beroep oogmetingen en uiteenlopende gezichtsfunctieonderzoeken uitvoert om oogafwijkingen en oogziekten op te sporen en om optische hulpmiddelen zoals een bril of lenzen voor te schrijven.

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.