Menu Sluit menu
koken

Onze diëtisten delen graag enkele lekkere en gezonde gerechten. Elke maand vullen we ons lijstje aan met een nieuw recept.

In de kijker: gezonde lunch recepten

GEZONDE EIERSALADE

Ingrediënten:

  • 4 eieren
  • 1 theelepels mosterd
  • 2 eetlepels magere (Griekse) yoghurt
  • 1 klein sjalotje
  • snuifje paprikapoeder
  • snuifje kerriepoeder
  • 1 eetlepel bieslook
  • peper en zout

Bereiding:

  1. Kook de eieren hard in ongeveer 8-10 minuten. Laat de eieren schrikken met koud water en pel de eieren vervolgens. Snijd de afgekoelde eieren in kleine stukjes.
  2. Snipper het sjalotje zo fijn mogelijk en doe in een kommetje. Voeg vervolgens de yoghurt en mosterd erbij. Breng op smaak met een snuf paprikapoeder, een snuf kerriepoeder en peper en zout en meng goed. Voeg hierbij de stukjes ei en meng nogmaals goed door. Hak de bieslook fijn en voeg dit erbij.
  3. Tip: lekker op een geroosterde boterham of cracker.

GROENE PANNENKOEKJES MET SPINAZIE

Ingrediënten (voor 12 stuks)

  • 400 gr hüttenkäse
  • 2 eieren
  • 1 snuifje peper en zout
  • 75 gr spinazie
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 130 gr volkorenmeel
  • Vloeibare bak- en braadvetstof

Benodigdheden: Blender of keukenmachine

Bereiding:

  1. Doe de Hüttenkäse in een blender of keukenmachine samen met de eieren en een snuf peper en zout. Voeg ook de spinazie toe en mix dan fijn.
  2. Voeg de bakpoeder toe en spatel daarna het meel door het groene beslag.
  3. Verhit boter of margarine in een pan en schep met een sauslepel hoopjes beslag in de pan en verdeel mooi in de vorm van een klein pannenkoekje.
  4. Wacht tot er belletjes ontstaan aan de bovenzijde en draai ze dan voorzichtig om. Bak ze ook aan de andere kant lichtbruin.
  5. Serveer ze direct. Ook lekker met wat extra Hüttenkäse erop en/of wat gehakte noten.

Pasen

Paasbrunch

Gemberthee

Ingrediënten 

  • 1 l  water 
  • 5 cm  gemberwortel, geraspt 
  • 1 citroen: sap & rasp van schil
  • Eventueel wat zoetstof

Bereidingswijze:

  1. Breng het water met gember en citroensap en -rasp aan de kook, laat het 10 minuten trekken.
  2. Zeef het mengsel.
  3. Breng de thee eventueel op smaak met zoetstof.

Tip: Ook lekker met een extra snuifje kaneel, een paar takjes verse tijm of salie.

Exotische fruitsla met verse kaas

Ingrediënten (voor 4 à 6 personen):

  • 4 passievruchten
  • 2 kiwi's
  • 200 gram magere verse platte kaas
  • 4 eetlepels muesli

Bereidingswijze:   

  1. Lepel het vruchtvlees uit de passievruchten en snij de kiwi’s in kleine blokjes.
  2. Meng het vruchtvlees van de passievruchten onder de blokjes kiwi.
  3. Verdeel de verse kaas over 4 dessertpotjes, lepel er de fruitsla over en bestrooi met de muesli.

Paasmannetjes

Ingrediënten (voor 8 mannetjes)

  • 1 pak bruin broodmix (500 gram)
  • 2 eetlepel vloeibare margarine
  • bloem
  • 9 eieren (small of medium)
  • 1 eetlepel rozijnen

Bereidingswijze:

  1. Maak van het pak broodmix met 300 ml warm water en de margarine een deeg volgens de gebruiksaanwijzing.
  2. Laat het deeg afgedekt met een schone theedoek 15 minuten op een warme plaats rijzen.
  3. Verdeel het deeg in acht stukken.
  4. Rol ieder stuk op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een ca. 15 cm brede en 20 cm lange ovalen lap.
  5. Vorm van iedere lap deeg een mannetje met een hoofd, lijf, 2 armen en 2 benen. Gebruik eventueel een schaar of mesje om de armen en benen te maken.
  6. Bestrijk een bakblik met wat margarine en leg de mannetjes op het bakblik.
  7. Leg op de buik van ieder mannetje een ei. Vouw de armen over het ei en plak ze met wat water goed vast.
  8. Laat het deeg op een warme plaats nog eens 30 minuten rijzen.
  9. Warm de oven voor op 225 °C.
  10. Klop het overgebleven ei met 2 eetlepels water los en bestrijk hiermee het deeg.
  11. Druk de rozijnen in het gezicht als ogen.
  12. Bak de mannetjes in het midden van de hete oven in 10-15 minuten gaar en lichtbruin.
  13. Bestrijk de mannetjes met wat water om ze te laten glimmen.
  14. Laat ze op een rooster afkoelen.
  15. Vorm eventueel het deeg tot paashaasjes. Druk dan in het gezicht van het haasje 3 rozijnen: 2 voor de ogen en 1 voor de neus.

Quiche met prei en hamblokjes (zonder bladerdeeg)

Ingrediënten voor 1 quiche:

  • 4 eieren       
  • 300 g prei                                                                                  
  • 100 g ham blokjes
  • scheutje halfvolle melk
  • kruiden naar keuze: peper, zout, Provençaalse kruiden, bieslook,...
  • 40 g geraspte light kaas om te gratineren (of geraspte light mozzarella, gruyère light)

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Spoel de prei, snijd in ringen en stoof aan tot wanneer gaar.
  3. Bak de hamblokjes zonder vetstof.
  4. Kluts de eieren en voeg een scheutje melk toe. Kruid het eiermengsel af met de kruiden naar keuze.
  5. Vet een bakvorm zeer goed in of werk met bakpapier.
  6. Voeg de prei en de hamblokjes bij het eiermengsel en voeg dit alles in de bakvorm.
  7. Werk af met de geraspte kaas en eventueel nog wat bieslook.
  8. Bak de quiche 30 minuten af in de oven.

Tip: Serveer met een slaatje en wat donker brood.

Opmerking: indien de quiche niet meteen wordt gegeten, haal hem dan na het bakken onmiddellijk uit de vorm en laat afkoelen op een luchtdoorlatend rooster.

Tonijnsla

Ingrediënten:

  • 2 eieren
  • 1 tomaat
  • ¼ komkommer
  • 1 blikje, 150g tonijn in water
  • 4 eetlepels kappertjes
  • 1 soeplepel magere yoghurt
  • 1 koffielepel gedroogde Italiaanse kruiden
  • 1 koffielepel citroensap
  • Peper en zout naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Kook de eieren 10 minuten en prak ze fijn.
  2. Was en ontpit de tomaat en komkommer en snij in blokjes.
  3. Laat de tonijn uitlekken.
  4. Hak de kappertjes fijn.
  5. Meng voor de dressing de yoghurt met Italiaanse kruiden, de kappertjes, het citroensap, peper en zout.
  6. Meng de dressing met de tonijn, de eieren,  de komkommer en tomaat.
  7. Werk eventueel af met wat fijngehakte verse kruiden.

Vogelnestjes uit de oven met aardappelpuree

Vogelnestjes zijn echt Vlaams culinair erfgoed. Pure nostalgie die nog steeds erg goed smaakt! Een heerlijk gerecht om aan je paasdiner toe te voegen.

Ingrediënten (voor 2 – 4 personen):

  • 2 eieren
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 300 g bloemige aardappelen
  • 300 g americain natuur
  • 2 el paneermeel
  • 1 koffielepel Italiaanse kruiden
  • 500 ml tomaten­passata
  • 2 tomaten
  • 5 g krulpeterselie
  • 2 el olijfolie
  • 3 el magere of halfvolle melk
  • snufje nootmuskaat
  • peper, zout

Bereidingswijze:

  1.  Verwarm de oven voor op 200 °C. Breng een steelpannetje met water aan de kook en kook de eieren gedurende 8 minuten.
  2.  Snij de ui fijn en pers de knoflook.
  3.  Schil de aardappelen en snij ze in gelijke stukjes. Kook gaar in 20 minuten in gezouten water. Pel de hardgekookte eieren.
  4.  Meng de americain natuur met het paneermeel. Kruid met nootmuskaat, peper en zout. Rol er per persoon een balletje van. Maak een kuiltje in het balletje en verpak elk ei in een portie americain natuur. Maak je handen vochtig en druk de bol americain natuur goed aan zodat het niet openbarst tijdens het bakken. Zorg ervoor dat het ei mooi in het midden zit.
  5.  Verhit de helft van de olijfolie in een grote antikleefpan en bak de vogelnestjes kort rondom aan. Leg ze in een ovenschaal en laat 20 minuten garen in de oven.
  6. Verhit de rest van de olijfolie in de pan en stoof de fijngesneden ui en knoflook aan. Voeg de Italiaanse kruiden toe. Voeg na 4 minuten de tomatenpassata toe. Breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes pruttelen. Breng op smaak met peper en zout. Snij ondertussen de tomaten in 4, haal de pitjes eruit en snij in fijne blokjes. Hak de peterselie fijn.
  7. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn. Voeg de melk, peper, zout en een snuifje nootmuskaat toe. Meng goed.
  8. Voeg vlak voor het serveren de tomatenblokjes en de peterselie toe aan de saus, roer goed om. Halveer de vogelnestjes en serveer met de tomatensaus en de aardappelpuree.

Andere paasrecepten

Voorgerecht: ei met zalm en asperges

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 groene mini-asperges
  • 1 ei
  • 1 plakje gerookte zalm
  • ½ eetlepel zure room
  • ½ theelepel bieslook

Werkwijze:

  1. Kook de eieren in 10 minuten hard. Spoel ze onder koud water en laat afkoelen. Pel de eieren, plet ze fijn met een vork.
  2. Kook of stoom de asperges tot ze zeer zacht zijn (net iets verder als beetgaar). Laat ze schrikken onder koud water, en laat ze uitlekken.
  3. Snij de zalm in reepjes en rol zo op tot roosjes.
  4. Lepel het ei in de glaasjes, steek er de asperge in. Spuit er wat zure room op en bestrooi met bieslook. Duw het zalmroosje zachtjes in het de zure room.
  5. Serveer het voorgerecht.

Hoofdgerecht: ovenschotel met schelvis en spinazie

Ingrediënten voor 4 personen

  • 500gr spinazie
  • 400gr schelvisfilet
  • 1ui
  • 200gr gemalen 30+ kaas
  • 200 ml light room
  • 4 eetlepels vloeibare margarine
  • Witte peper en zout

Tip: Serveer met volkoren tagliatelle. Voor een persoon na een GB-operatie zal dit +-50g gekookt zijn (ongekookt 20gr).

Werkwijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een ovenschaal in met 1 eetlepel vloeibare margarine.
  2. Spoel de spinazie.
  3. Warm de kookroom in een steelpannetje op.
  4. Snij de schelvis in grote stukken. Breng ze op smaak met witte peper en zout. Schik ze in de ovenschaal. Giet er de warme room tussen.
  5. Zet de ovenschaal 10 minuten in de voorverwarmde oven.
  6. Snipper de ui en stoof aan met 3 eetlepels vloeibare margarine. Voeg de spinazie toe, kruid met witte peper en zout. Laat de spinazie slinken.
  7. Haal de schaal uit de oven. En verdeel het spinazie-ui mengsel over de schelvis. Bestrooi met gemalen 30+ kaas.
  8. Zet gedurende 5-10 minuten onder de grill tot de kaas begint te verkleuren.
  9. Serveer met tagliatelle (die je volgens de verpakking hebt gekookt).

Hoofdgerecht: zalmrolletjes met een salade van krieltjes en venkel

Ingrediënten voor 4 personen

  • 500 g krieltjes in de schil
  • 3 bosuien
  • 15 g verse dille
  • 2 el mierikswortel in pot
  • 150 ml halfvolle yoghurt
  • 350 g verse groene asperges
  • 12 kwarteleieren
  • 2 venkelknollen
  • 300 g gerookte zalmfilet
  • 50 g kappertjes

Recept

  1. Snijd de krieltjes in vieren. Kook ze in een ruime pan water in 10 min. gaar. Snijd ondertussen de bosui in dunne ringetjes en de dille grof. Meng de bosui, dille en de helft van de mierikswortel door de yoghurt.
  2. Verwijder de houtachtige onderkant van de asperges. Kook de asperges en de kwarteleitjes in ca. 3 min. gaar. Giet af, laat de asperges uitlekken en afkoelen. Laat de kwarteleitjes schrikken onder koud stromend water.
  3. Snijd de stelen en een stukje van de onderkant van de venkelknollen. Halveer de knollen in de lengte, verwijder de harde kern en snijd in flinterdunne plakjes.
  4. Bestrijk de zalmplakjes aan 1 kant met de rest van de mierikswortel. Wikkel een paar plakjes zalm om 2 à 3 asperges tegelijk. Maak op deze manier 2 zalmrolletjes per persoon van alle zalm en alle asperges.
  5. Giet de krieltjes af. Pel de kwarteleitjes en halveer ze. Meng de krieltjes met de venkel en de yoghurtdressing. Leg de kwarteleitjes op de salade en strooi de kappertjes erover. Serveer de zalmrolletjes met de salade.

Dessert: suikerarme chocomousse

  • 30gr cacaopoeder (bv. Cankao)
  • 3,5gr gelatine
  • 200ml light room
  • 1 koffielepel vanille-essence
  • Tafelzoetstof naar eigen smaak indien niet zoet genoeg.

Werkwijze:

  1. Los de gelatine op in 2 eetlepels lauw water.
  2. Klop de room stijf met een keukenrobot of mixer. Voeg de vanille-essence en daarna het cacaomengsel toe. Proef of het mengsel zoet genoeg is. Indien niet voeg dan extra tafelzoetstof toe.
  3. Klop er als laatste de opgeloste gelatine door, blijf goed mixen.
  4. Verdeel over glaasjes en zet het minstens 2 uur in de koelkast.

Dessert: aardbeienkwarktaart

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 50 gr kristalkorrel Sugerly Candarel
  • 45 ml (3 eetlepels) water
  • 120 gr bloem
  • 1 koffielepel Bakpoeder
  • 750 gr aardbeien
  • 250 gr slagroom, light
  • 700 gr Plattekaas, natuur (0% vet)
  • 2 druppels zoetstof (type polyol erythritol)
  • Paar druppels vanillearoma
  • 2 koffielepels Cacaopoeder, ongezoet (bv. CanKao Candarel)

Benodigdheden

  • Springvorm 26 cm
  • Bakpapier

Bereidingswijze

  1. Splits voor het deeg 4 eieren en klop het eiwit stijf. Klop de eidooiers met 50 g kristalkorrel en 3 eetlepels water witromig.
  2. Meng 120 g bloem met 1 koffielepel bakpoeder en schep er het eiwit voorzichtig door. Doe het deeg in een, met bakpapier beklede, springvorm (Ø 26 cm) en bak ca. 25 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.
  3. Haal de taart uit de vorm, laat afkoelen en halveer horizontaal.
  4. Snij voor de vulling 750 g aardbeien in stukjes en verdeel 2/3 daarvan over de onderste bodem. Klop 250 g slagroom op. Breng 700 g magere plattekaas op smaak met een paar druppels zoetstof en een paar druppels vanillearoma. Roer de slagroom erdoor en verdeel 1/3 van de room over de aardbeien. Leg de tweede bodem erop en bestrijk de taart met de rest van de room.
  5. Zet de taart ca. 2 uur in de koeling. Bestuif met 2 koffielepels cacaopoeder en garneer met de overgebleven aardbeien.

Gezonde lunchrecepten

Groenteomelet

Als je nog groenten over hebt, gooi deze dan niet weg! Een groenteomelet als lunch is ideaal om deze restjes te verwerken.

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 2 eieren
  • 50 ml halfvolle of magere melk
  • +/- 50 gram groenten, bv. paprika, doperwten, broccoli, spinazie, lente ui, courgette, champignon, tomaten.
  • 1 kleine ui
  • 50 gram hamblokjes
  • Peper en eventueel zout
  • 1 eetlepel vloeibare margarine

Bereiding:

  1. Snipper de ui fijn en snij de groenten in kleinere stukjes. Verhit in een pan de margarine. Fruit de ui op een zacht vuur gedurende 5 minuten. Voeg vervolgens de hamblokjes en de groenten toe. Bak voor 5 minuten.
  2. Klop ondertussen de eieren samen met de melk. Giet over de groenten en ham. Bak voor 8-10 minuten de omelet aan beide zijden.
  3. Laat afkoelen en neem mee in je lunchbox.

Bewaaradvies:

Plaats de omelet nadat het is afgekoeld, zo snel mogelijk in de koelkast. Je kunt de groenteomelet voor 2 dagen in de koelkast bewaren.

Frisse salade met makreel

Makreel is een bron van gezonde vetten zoals omega 3-vetzuren, vitamine D en ook eiwitten. Deze salade is gemakkelijk mee te nemen.

Ingrediënten voor 1 persoon:

  • 100 gram gerookte makreel 
  • 100 gram sla naar keuze
  • ¼ komkommer
  • ½ groene appel
  • 1 meergranen cracker

Dressing:

  • 1 eetlepel magere platte kaas
  • 1 theelepel grove mosterd
  • 1/2 theelepel (verse) dille
  • Peper en eventueel zout

Bereiding:

  1. Snijd de komkommer en de appel in dunne plakjes of reepjes.  Trek de makreel uit elkaar in kleine stukjes.
  2. Doe de sla in een kom. Voeg de appel, komkommer en de makreel hieraan toe.
  3. Meng voor de dressing alle ingrediënten door elkaar en sprenkel dit over de salade. 
  4. Breek de cracker in stukjes en verdeel als croutons over de salade.

Variatiemogelijkheid:

In plaats van makreel zou je ook kunnen kiezen voor gerookte kipfilet, zalm of tonijn uit blik. 

Frittata met zoete aardappel

Ingrediënten

voor 3 – 5 personen

  • 450 gr zoete aardappel
  • 50 gr feta (light)
  • 4 eieren
  • 50 ml magere of halfvolle melk
  • 200 gr spinazie
  • 2 tenen knoflook
  • Peper en zout
  • 1 eetlepel olijfolie

 

Materiaal

  • Quichevorm

 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor tot 200° graden.
  2. Schil (optioneel) en snijd de zoete aardappels in plakjes van ca. 2 à 3 mm dik.
  3. Doe ze in een kom en voeg de olijfolie toe en breng op smaak met peper en zout. Verdeel de schijfjes over de quichevorm en bak ze ca. 20 minuten beetgaar in de oven, schep tussendoor een keer om.
  4. Bak ondertussen de spinazie in een pan tot deze geslonken is. Laat de spinazie goed uitlekken en doe deze vervolgens in een kom. Klop de eieren erbij met de uitgeperste knoflook, melk, peper en zout.
  5. Haal de zoete aardappelschijfjes uit de oven en verdeel mooi over de schaal. Giet het eiermengsel met spinazie er over. Schep eventueel een beetje door.
  6. Kruimel de feta erover en zet de frittata ca. 30 minuten in de oven tot de eieren goed gestold zijn. Haal uit de oven en snijd de frittata in punten.

Italiaanse croque

Een croque heeft als voordeel dat het brood geroosterd is. Hierdoor wordt het over het algemeen goed verdragen na een gastric bypass of gastric sleeve operatie.

Ingrediënten  voor 1 à 2 porties:

  • 2 sneden brood
  • 2 plakken mozzarella light (of 1 bol in plakken gesneden)
  • +/- 4 snoeptomaatjes
  • Enkele blaadjes rucola
  • Italiaanse kruiden

Bereiding:

  1. Beleg de sneden brood met een plakje mozzarella light en kruid af met de Italiaanse kruiden. Leg vervolgens op één van de boterhammen de, in schijfjes gesneden, tomaatjes en de rucola. Plaats de andere boterham hier bovenop.
  2. Toast de croque tussen je grill.

Havermoutpannekoeken

Een lekker recept voor havermoutpannenkoekjes. Eet ze als ontbijt of als lunch.

Ingrediënten voor 4 personen :

  • 75 g havermout
  • 2 rijpe bananen
  • 1 mespunt kaneel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2 eieren
  • 100 ml magere of halfvolle melk
  • vloeibare margarine
  • 200 g fruit zoals frambozen, blauwe bessen (optioneel)

Bereidingswijze:

  1. Doe de havermout in een hoge kom en mix met de staafmixer de vlokken klein.
  2. Voeg de bananen in stukken toe en pureer dit met de staafmixer.
  3. Voeg wat kaneel, het bakpoeder en de eieren toe en pureer kort met de staafmixer. Voeg wat melk toe tot er een dik beslag is ontstaan.
  4. Verwarm een beetje margarine in een koekenpan met een anti aanbak bodem. Schep hoopjes van het beslag in de pan en strijk een beetje glad. Bak de pannenkoekjes in ca. 6 minuten aan beide zijden gaar en lichtbruin.
  5. Bak de rest van het beslag.
  6. Was het fruit en laat het goed uitlekken.
  7. Verdeel de pannenkoekjes over borden en schep het fruit erop.

Appel kaneel wafels

Lekker als ontbijt/lunch of als een gezond tussendoortje.

Ingrediënten voor 1 persoon (3 grote wafels of 4 kleinere):

  • 50 gram appelmoes
  • 30 gram havermout
  • 20 gram bloem
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 ei
  • In optie: appel + extra kaneel of eventueel een maatschapje eiwitrijkpoeder.

Ben je niet zo'n fan van appel/kaneel dan kan je dit recept ook eens proberen met banaan. De appelmoes vervang je dan door ½ rijpe banaan. De andere ingrediënten blijven het zelfde.

Werkwijze:

  1. Verwarm het wafelijzer voor volgens de aanwijzingen van het apparaat.
  2. Klop het ei samen met de appelmoes los. Roer hier de havermout, bloem, bakpoeder en kaneel doorheen. Indien je het eiwitrijkpoeder gebruikt kan je het maatschepje hier aan toevoegen.
  3. Laat het beslag even staan, totdat het wafelijzer warm is.
  4. Verdeel een ruime eetlepel beslag over elke deel van het wafelijzer.
  5. Bak de wafels in ongeveer 3 minuten gaar. Ga door tot het beslag op is.
  6. Eventueel: Snijd de appel in kleine stukjes en bak dit samen met de kaneel in een pan op het vuur.  Bak dit zolang tot de appelstukjes zacht zijn.
  7. Serveer de wafels met de gebakken appel, smakelijk!

Broodje gezond

Ingrediënten (voor 1 broodje)

  • Bruine piccolo
  • Smeerkaas of mayo light
  • Ijsbersla
  • Tomaat
  • Komkommer
  • Geraspte wortel
  • Gekookt ei
  • Gekookte ham
  • Light kaas

 

Bereidingswijze: Gezonde variant op het klassieke ‘smoske’

  1. Kies voor een klein broodje (piccolo, ronde pistolet…) en neem een bruine of volkoren variant
  2. Gebruik ipv mayonaise een magere smeerkaas of ga voor een dun laagje light mayo
  3. Beleg met rauwe groentjes, ham en/of kaas en een hardgekookt ei

Gezond ontbijt

Overnight oats met banaan en kiwi

Ingrediënten (voor 2 porties)

  • 1 banaan
  • 90 gram havermout
  • 1 tl kaneel
  • 250 ml sojadrink ongezoet
  • 1 kiwi

Bereidingswijze:

  1. Prak de banaan fijn. Roer de havermout met de banaan en kaneel door de sojadrink tot alles goed gemengd is.
  2. Verdeel over twee glaasjes of potjes. Dek af en laat 1 nacht in de koelkast staan.
  3. Snijd de kiwi in blokjes en verdeel over de glaasjes/potjes en serveer.

Zomerse recepten

Koude komkommersoep met feta en platte kaas

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 2 komkommers
  • 120 gram feta (witte kaas) light
  • 200 g magere of halfvolle platte kaas (natuur)
  • 150 ml light room
  • 1 teentje knoflook
  • 1 blokje vetarme kippenbouillon
  • 4 takjes dille
  • ½ koffielepel komijnpoeder
  • Peper en zout

Bereidingswijze:

  1. Schil de komkommers en snij ze in stukken. Pel en snipper de knoflook.
  2. Doe ze samen in de blender. Doe er het vetarme bouillonblokje, de light room en de plattekaas bij.
  3. Mix fijn. Breng op smaak met komijn, peper en zout.
  4. Serveer de soep in glaasjes en werk ze af met fetablokjes en een plukje dille.

Tip: Lekker in combinatie met sesamstengels.

Gezonde pastasalade

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 100 gram ongekookte volkoren pennen (pasta)
  • 1 avocado
  • Handje rucola
  • 2 courgette of gegrilde paprika
  • 24 kleine cherrytomaten
  • 1 bol light mozzarella
  • 250 gram magere bacon
  • Handje pijnboompitten
  • Verse basilicum
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • Peper en zout

Werkwijze:

  1. Kook de pasta gaar. Kijk op de verpakking voor de gaar tijd.
  2. Bak de magere bacon zodat het roze ziet van kleur.
  3. Snijd de courgette in plakken eventueel met een kaasschaaf en grill ze in de oven of in de pan.
  4. Doe de olijfolie, citroensap en balsamico azijn onder elkaar werk af met en snuifje zout en peper. Roer goed onder elkaar.
  5. Snij de tomaten doormidden.
  6. Haal de pit uit de avocado en snij het vruchtvlees in plakjes.
  7. Meng de dressing onder de gekookte pasta. Doe de tomaten, gegrilde courgette en een handje rucola onder de pasta.
  8. Scheur de light mozzarella in stukken en doe onder de pasta.
  9. Werk af met de verse basilicum en pijnboompitten. 

Vegetarische quinoa salade met broccoli en feta

Ingrediënten voor 3 personen:

  • 275 gr quinoa
  • 350 gr broccoli (in kleine roosjes)
  • 300 gr kikkererwten (uit blik)
  • scheutje olie
  • peper en zout
  • snuf cayennepeper (of milde paprikapoeder)
  • 25 gr amandelschaafsel
  • handje gedroogde cranberries
  • 100 gr feta light

Dressing:

  • scheutje olie
  • 2 eetlepels citroensap
  • blaadjes verse munt (fijngesneden)
  • peper en zout

Bereiding:

  1. Verwarm de oven op 200 graden. Laat de kikkererwten uitlekken en doe in een kom. Voeg een scheutje olie, peper, zout en cayennepeper toe en schep door elkaar. Verspreid de kikkererwten over de helft van een bakplaat. Verdeel de broccoliroosjes over de andere helft en besprenkel ook een beetje met olie, peper en zout. Zet de bakplaat 20 minuten in de oven, haal dan de broccoli er af en schep de kikkererwten om en bak nog eens 20 minuten (40 min in totaal).
  2. Kook ondertussen de quinoa gaar. Meng de ingrediënten voor de dressing door elkaar en voeg toe aan de quinoa. Schep daarna de gegrilde broccoli, kikkererwten, cranberries en amandel er door. Kruimel er wat feta over.

 Tip: deze quinoa salade is ook lekker om mee te nemen en om koud te eten.

Tips voor een gezonde BBQ

  • Let op voor vloeibare calorieën. Beperk daarom je alcohol en frisdrank inname én drink vooral water. Indien je dit wenst, kan je eventueel afwisselen met wat light frisdrank, een zelfgemaakte mocktail of zelfgemaakte ice tea. (voor inspiratie, zie onze mocktailrecepten iets lager op deze pagina).
  • Laat het vlees op zich wachten? Met wat groenten bereid je in een handomdraai een lekker voorgerecht.
  • Groenten à volonté: gebruik de barbecue niet alleen voor vlees, maar gril ook wat groenten, maak er een groentenbrochette van of eet ze in een papillot.
  • Kies voor kip, vis of niet-gemarineerd mager vlees. Wil je meer pit? Marineer je vlees dan zelf met één van deze ingrediënten:
    • olijfolie
    • citroensap
    • knoflook
    • chilipeper
    • verse kruiden
  • Eet beter geen bereide sauzen. Wist je dat je zelf een heerlijke dressing kan maken op basis van yoghurt?
  • Schep kleine hoeveelheden op je bord. Schuif je een tweede keer aan? Neem dan vooral groenten.
  • Eet rustig door tussendoor je bestek eens neer te leggen, zo ben je meer bewust van wat je eet.
  • Denk bij gezond barbecueën ook aan beweging: zet bijvoorbeeld ook statafels.

Recept voor op de BBQ: provencaalse papillot met zalm

Papillotjes zijn ideaal om vis te garen op de barbecue, zoals deze Provençaals getinte papillot met zalm.

Ingrediënten: voor 4 personen

  • 4 zalmfilets
  • 1 courgette 
  • 1 aubergine
  • 2  tomaten 
  • 200 g kerstomaten 
  • 12 zwarte olijven 
  • 1 el tijm 
  • 1 el oregano
  • peper 
  • zout
  • witte wijn

Instructies

  1. Was al de groenten. Ontvel de tomaten door ze kort de blancheren in water. Snijd de tomaten, courgette en aubergine in blokjes
  2. Halveer de kerstomaten en zwarte olijven.
  3. Leg 4 vellen aluminiumfolie open.
  4. Verdeel hierover de groenten met daarop de vis.
  5. Kruid met tijm, oregano, peper en zout naar smaak.
  6. Giet er een scheutje wijn over.
  7. Vouw het bakpapier dicht en leg 30 minuten op de barbecue.

Zalm uit de airfryer met frisse salade

Ingrediënten voor 2 personen
  • 200g verse zalmfilet
  • 100g veldsla (gewassen)
  • 125g cherrytomaten (halveren)
  • halve rode paprika (in stukjes)
  • halve komkommer (in kwartjes)
  • citroen
  • saladedressing: 1 eetlepel olijfolie, enkele druppels citroensap, peper en zout
Bereidingswijze
  1. Verwarm de airfryer met de grilplaat op 180°C.
  2. Kruid de zalm met peper en zout.
  3. Leg de zalm op de grilplaat van de airfryer en laat 6 minuten gaar worden.
  4. Maak ondertussen de saladedressing door alle ingrediënten hiervoor samen te voegen.
  5. Serveer de zalm met een frisse salade van veldsla, cherrytomaatjes, paprika en komkommer, besprenkel met een beetje dressing en werk af met een schijfje citroen.

Smakelijk!

Gegrilde kippenhaasjes met courgetti

Pasta valt helaas niet altijd goed na een bariatrische ingreep. Courgetti kan dan een goed alternatief zijn voor spaghetti en is een goede manier om meer groenten binnen te krijgen. Geen tijd om zelf courgetti te maken? Dit is vaak ook kant- en klaar te verkrijgen.

Ingrediënten (4 - 6 personen)

  • 3 courgettes
  • 400 gram kippenhaasjes
  • 1 avocado
  • 15 gram basilicum
  • 1 el citroensap
  • 40 gram amandelen
  • 1 teen knoflook
  • 30 gram Parmezaanse kaas
  • 5 el olijfolie
  • Peper en eventueel zout.

Bereidingswijze:

  1.  Snijd de courgette in dunne noedels door middel van een spiraalsnijder. Leg de courgette op keukenpapier zodat het overtollige vocht kan worden opgenomen. Kruid de courgette met peper en eventueel zout.
  2. Doe de avocado, basilicum, citroensap, amandelen, knoflook en Parmezaanse kaas in een hakmolen of blender. Pureer het geheel en voeg dan 2 eetlepels olijfolie toe tot een gladde en romige pesto ontstaat.
  3. Besprenkel de kippenhaasjes met 2 eetlepels olijfolie en wrijf ze hiermee in. Kruid de kip met peper en eventueel zout. Verhit een grillpan en bak de kippenhaasjes voor 4-5 minuten aan elke zijde.
  4. Verhit ondertussen in een pan 1 eetlepel olijfolie. Doe de courgetti erin en bak dit in totaal 2 minuten. Voeg vervolgens de pesto toe en roer door.

Variatiemogelijkheden

In plaats van kip zou je ook kunnen kiezen voor een stukje zalm of gerookte kipfilet. Ook van andere groenten kun je spaghetti maken! Denk aan: pastinaak, wortel of zoete aardappel.

Indien pasta wel verdragen wordt: 200 gr gekookte volkoren pasta + courgetti (van 2 kleine courgettes) mengen voor 4-6 personen.

Falafel balletjes met tzatziki

De wereld op je bord met deze balletjes.

 

Ingrediënten: voor 4 persoon

  • 16 falafel balletjes
  • 1 theelepel olijfolie
  • 1 komkommer
  • 200g Griekse yoghurt 0%
  • 1 teentje knoflook
  • 2 bladjes munt
 

Instructies

  1. Schil en halveer de komkommer. Verwijder hierna de zaadlijsten met een lepel.
  2. Rasp de komkommer en laat deze goed uitlekken in een vergiet.
  3. Pers de knoflook en hak de munt.
  4. Giet de Griekse yoghurt in een kom en roer alle ingrediënten erdoor.
  5. Bak de falafelballetjes in de pan met 1 theelepel olijfolie.

Meloenblokjes met ham

Een klassiek aperitiefhapje op een stokje.

 

Ingrediënten: voor 24 stuks

  • 1 galia meloen
  • 150g parmaham
  • Verse basilicum
 

Instructies

  1. Verwijder de schil van de meloen en snijd deze in gelijke parten.
  2. Snijd de parmaham in de lengte doormidden en rol hier een stuk meloen in.
  3. Steek de meloen en de parmaham vast met een prikker en een blaadje basilicum.

 

Komkommerschijfjes met kruidenkaas, zalm en dille

Ingrediënten: voor 8 stuks

  • 1/2de komkommer
  • 75g gerookte zalm
  • 8 theelepels light Philadelphia
  • dillekruiden
 

Instructies

  1. Snijd de komkommer in 8 plakjes van ongeveer 1cm dik.
  2. Voeg een theelepel light Philadelphia toe op elk plakje komkommer.
  3. Snijd de gerookte zalm in kleine blokjes en leg deze op de roomkaas
  4. Werk af met dillekruiden.

Verfrissend waterijsje

Ingrediënten (4 ijsjes):
  • 4 aardbeien
  • 2 el fruitsiroop aardbei 0%
  • 300 ml kraanwater
Benodigdheden:
  • Ijsvormpjes
Bereidingswijze:
  1. Verwijder het kroontje van de aardbeien en snijd ze in dunne plakjes.
  2. Meng de siroop met het water en verdeel over de ijsvormpjes.
  3. Verdeel de aardbeienplakjes over de limonade.
  4. Zet de ijsvormpjes in de diepvriezer.
  5. Laat in minimaal 4 uur bevriezen.
Nog meer tips voor een gezond ijsje
  • Ga voor één bol (ook wanneer je kiest voor light-ijs) en kies een standaard smaak zonder al te veel extraatjes.
  • Beperk toppings zoals slagroom, chocolade, gesuikerde nootjes en andere zoetigheden.
  1. Serveer de zalm met een frisse salade van veldsla, cherrytomaatjes, paprika en komkommer, besprenkel met een beetje dressing en werk af met een schijfje citroen.

Smakelijk!

Meloen - komkommer - limoen ijsjes

Ingrediënten (voor 5-7 ijsjes)                                                                            

  • 1 komkommer
  • 2 limoenen
  • 1/3 galiameloen
  • Enkele takjes muntblaadjes

 

Bereidingswijze:

  1. Schil de komkommer, galiameloen en snijd deze in blokjes.
  2. Doe ze in een maatbeker samen met enkele blaadjes munt.
  3. Pers de limoenen uit, voeg dit sap toe.
  4. Met een staafmixer (of blender) maak je er een gladde massa van.
  5. Giet het meloen- komkommer-limoen mengsel in een ijsjesvorm tot iets onder de rand.
  6. Steek de stokjes in de vorm en zet de ijsjes zo’n 4-6 uur in de diepvriezer.

Watermeloen - kiwi ijsjes

Ingrediënten (voor 6 ijsjes):

  • 400 gram watermeloen
  • 3 kiwi’s
  • 1 limoen

Bereidingswijze:

  1. Verwijder de schil van de watermeloen en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  2. Pureer fijn in een blender en zeef de pitjes eruit.
  3. Pers de limoen uit en meng de helft van het sap met de gemixte watermeloen.
  4. Vul elk ijsvormpje voor drie vierde op en zet 4 uur in de diepvries.
  5. Schil de kiwi’s en pureer samen met de rest van het limoensap.
  6. Haal de ijsjes uit de diepvries en vul de vormpjes verder op.
  7. Zet nog minstens 2 uur in de diepvries.

Mocktails

Homemade ice tea green/citroen

Ingrediënten:

  • 1 liter kokend water
  • 2 zakjes groene thee
  • halve citroen
  • handjevol verse muntblaadjes
  • Optioneel: zoetstof

Bereidingswijze:

  1. Kook het water en laat de theezakjes ongeveer 5 minuten trekken. (Voeg eventueel zoetstof toe).
  2. Voeg sap van een halve citroen toe en eventueel nog wat schijfjes citroen
  3. Laat de thee afkoelen door er een klein beetje koud water of ijsblokjes bij te doen en plaats daarnaast in de koelkast.
  4. Kneus wat muntblaadjes wanneer de thee is afgekoeld en doe deze ook in de kan.
  5. Serveer met ijsblokjes of gemalen ijs.

Alcoholvrije aardbei mojito

Ingrediënten (voor 2 mojito’s):

  • 5 grote aardbeien 
  • 10 muntblaadjes 
  • 300 ml lichtbruisend water 
  • Het sap van een limoen 
  • 2 koffielepels zoetstof vb. Stevia  
  • Gemalen ijs 

Bereidingswijze:

  1. Doe de aardbeien, muntblaadjes, limoensap en de zoetstof in een shaker. Verpletter de ingrediënten met een stamper. 
  2. Voeg het lichtbruisend water toe en meng. 
  3. Giet in glazen gevuld met gemalen ijs.
  4. Garneer met muntblaadjes, limoenstukjes en aardbeien.

Frisse mocktail met passievrucht, munt en limoen

Ingrediënten: (voor 2 mocktails)

  • 3 kleine theelepels zoetstof vb. Stevia
  • 4 passievruchten
  • 300 ml tonic light/zero
  • Het sap van één limoen
  • Munt

Bereidingswijze:

  1. Snijd de passievrucht doormidden en vang het vruchtvlees op.
  2. Kook 100 ml water. Voeg het vruchtvlees en de zoetstof toe. Kook even. 
  3. Filter het resultaat en laat afkoelen.
  4. Vul het glas met ijs. Giet eerst de tonic in het glas. Giet dan langzaam de 'passiesiroop' en het limoensap.
  5. Garneer het glas met een schijfje limoen en munt.

Homemade ice tea peach

Ingrediënten:

  • 2 zakje zwarte thee
  • 3 lepels zoetstof vb. canderel sugarly
  • Perziksiroop zonder suiker
  • vb. merk Teisseire of huismerk Delhaize
  • 1 limoen
  • 2 perziken
  • Ijsblokjes

Bereidingswijze:

  1. Zet een pot op het vuur en vul deze met 1/2 liter water, voeg hier de zoetstof en de zwarte thee aan toe en warm op. Laat de thee 3 à 4 minuten trekken.
  2. Snij terwijl de perziken, deze zullen gebruikt worden als garnituur in de ice tea.
  3. Wanneer de thee voldoende getrokken heeft haal je de theezakjes eruit en breng je hem op smaak met het sap van de limoen.
  4. Voeg vervolgens de perzikensiroop toe. Start met 50 ml siroop. 
  5. Roer even en proef of de verhouding goed zit. Je kan nog steeds extra siroop toevoegen als je onvoldoende perzik proeft.
  6. Voeg de stukjes perzik toe en laat het geheel afkoelen met ijsblokken.

Negrita zomerse mocktail

Een verfrissende mocktail om deze zomer mee af te koelen.

Ingrediënten: voor 1 persoon

  • 50 ml pompelmoessap
  • 50 ml ongezoet veenbessensap
  • 100 ml Schweppes zero
  • Optioneel: enkele peulen kardemom
 

Instructies

  1. Vul het glas met ijsblokjes.
  2. Voeg 50 ml pompelmoessap, 50 ml ongezoet veenbessensap en 100 ml Schweppes zero toe.
  3. Hou je van kruidig? Voeg enkele peulen kardemom toe.
  4. Werk af met stukjes kaneel en enkele schijfjes gedroogde citroen

Frambozen mojito

Een klassieke mocktail met een twist.

 

Ingrediënten: voor 1 persoon

  • 60 ml koude frambozenthee
  • 30 ml frambozensiroop 0% suiker
  • 40 ml vers limoensap
  • 5 muntblaadjes
  • 5 basilicumblaadjes
  • 60 ml lichtbruisend water
 

Instructies

  1. Vul het glas met ijsblokjes.
  2. Voeg 60 ml frambozenthee, 40 ml limoensap en 30 ml frambozensiroop 0% suiker toe.
  3. Scheur de munt en basilicumblaadjes in reepjes, voeg ze toe.
  4. Vul het glas verder aan met het lichtbruisend water.
  5. Werk af met een gedroogd citroenschijfje

Kruidige tonic met pompelmoes

Een verfrissende mocktail om de zomer wat meer pit te geven.

 

Ingrediënten: voor 1 persoon

  • 200 ml Schweppes Tonic zero
  • 50 ml pompelmoessap
  • 3 blaadjes verse salie
 

Instructies

  1. Vul het glas met ijsblokjes.
  2. Pers 50 ml pompelmoessap en hou 1 schijfje pompelmoes apart.
  3. Snipper 2 blaadjes salie en voeg ze toe.
  4. Vul het glas verder aan met de zero tonic.
  5. Werk af met een pompelmoesschijfje en 1 blaadje salie.

Gezonde dips voor de aperitief

Tijdens de zomer komt er al sneller een aperitief op tafel. Ooit al eens stil gestaan dat je de dips zelf kunt maken? Voeg er wat groenten, volkoren crackers of volkoren stokjes aan toe en je krijgt een gezonde aperitief.

Dip van radijzen

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 bosje radijzen
  • 3 lente-uitjes
  • 2el gehakte dille + 1 takje dille voor de afwerking
  • 1 el citroensap
  • 100 gram feta
  • 150 gram zure light room ( boni zure room 15%, Delhaize zure room 15%, …)   
  • Peper en zout

Werkwijze:

  1. Maak de radijzen schoon. Snij ze in fijne reepjes. Hou er enkele apart voor de afwerking.
  2. Maak de lente-uitjes schoon en snipper ze in fijne stukjes.
  3. Meng de feta, dille, en citroensap onder de zure room.
  4. Doe de radijzenreepjes en de lente-uitjes bij het mengsel en werk af met peper en zout.
  5. Werk af met de plakjes radijs en een takje dille.

Zoete aardappel humus

Ingrediënten voor 4 personen:

  • Kikkererwten 300 gram
  • 100 gram zoete aardappel
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el citroensap
  • 2 el tahin
  • ½ koffielepel paprikapoeder
  • ½ koffielepel komijnpoeder
  • 3 el olijfolie
  • Peper en zout

Werkwijze:

  1. Spoel de kikkererwten en laat ze goed uitlekken.
  2. Schil de zoete aardappel en snij hem in blokjes. Kook de zoete aardappel gaar.
  3. Pel en pers de knoflook.
  4. Doe de kikkererwten en de zoete aardappel in de blender.
  5. Voeg de tahin, citroensap, knoflook, paprikapoeder, komijnpoeder en de olijfolie toe aan de blender. Mix alles tot en glad mengsel.
  6. Indien de humus te dik is voeg je wat water toe.
  7. Voeg peper en zout toe voor de smaak.

Pesto dip

Ingrediënten voor 100 gram:

  • Handje verse basilicum
  • 50 gram geroosterde pijnboompitten
  • Teentje knoflook
  • 50 gram Parmezaan
  • 3 el olijfolie

Werkwijze:

  1. Pel de knoflook.
  2. Doe de knoflook samen met de Parmezaan en pijnboompitten in de keukenrobot.
  3. Mix alles fijn en doe de basilicumblaadjes samen met de olijfolie erbij.
  4. Mix alles tot een glad mengsel.

Winterse gerechten

Ovenschotel met pompoen

Ingrediënten:

Voor 4 tot 6 personen

  • 1 kg, voorgesneden pompoenblokjes
  • 300 gram herfst melange paddenstoelen (oesterzwammen, shiitake, enzovoort)
  • 2 rode uien
  • 3 tenen knoflook
  • 4 eieren
  • 400 gram Hüttenkäse (cottage cheese)
  • ½ bosje verse tijm (ca. 8 gram)
  • 1 el gedroogde oregano
  • 1 handje pijnboompitten
  • Olijfolie
  • Peper en zout naar smaak

 

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een ovenschaal in met olijfolie. Ris de blaadjes tijm van de stokjes. Verdeel de pompoenblokjes oven de bodem van de schaal, giet er een scheutje olijfolie, de tijm, peper en zout overheen. Hussel door elkaar en zet 30 minuten in de oven. Schep af en toe om.
     
  2. Verwarm ondertussen een pan met 1 eetlepel olijfolie. Snijd de rode ui in halve ringen, de knoflook fijn en de paddenstoelen in stukken. Fruit de ui een paar minuten op laag vuur en bak de laatste minuut de knoflook mee. Voeg hierna de paddenstoelen toe en bak nogmaals een paar minuten. Breng op smaak met peper en zout.
     
  3.  Pak daarnaast een kom en mix hierin de eieren met de Hüttenkäse, gedroogde oregano, peper en zout.
     
  4. Wanneer de schaal met pompoen uit de oven komt schep je hier het paddenstoelenmengsel en de eieren/Hüttenkäse over en meng door elkaar. Strooi er een handje pijnboompitten overheen en eventueel kan je er een paar takjes tijm op leggen. Zet nog 45 minuten in de oven en dan is het smullen maar!

Romige pasta met bloemkoolroosjes

Ingrediënten (voor 1 pers na gastric bypass operatie)

  • 20gr ongekookte spaghetti (liefst volkoren)
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 75gr kippenblokjes
  • 75 gr bloemkoolroosjes
  • 125 ml vetarme kippenbouillon
  • 75 ml crème fraîche light
  • Citroensap
  • Parmezaanse kaas
  • Peterselie
  • zout en peper

Recepten

  1. Kook de bloemkool circa 10 à 15 minuten.
  2. Doe de helft van de olijfolie in een (steel)pan en pers het teentje knoflook hierin.  Laat deze heel kort (circa 15 seconden) aanfruiten.
  3. Doe de bouillon, crème fraîche light, citroensap en een snuifje peper en zout in de (steel)pan en voeg de spaghetti toe zodat deze hierin kan gaar koken.
  4. Laat 7-10 minuten koken. Kijk eventueel even naar de kooktijd op de verpakking van de spaghetti. Indien deze kooktijd langer is dan kan je deze best hanteren.
  5. Neem een andere pan, doe de andere helft van de olijfolie erin.
  6. Bak de kippenblokjes gaar, en kruid deze met peper en zout.
  7. Schep de bloemkool en kippenblokjes door de pasta als het vocht allemaal is opgeslorpt door de pasta.
  8. Dresseer en werk af met verse peterselie en Parmezaanse kaas.

Pepernoten

Wie kan zich Sinterklaas voorstellen zonder pepernoten of kruidnoten? Met dit recept maak je kruidnoten die wat gezonder zijn dan de traditionele variant. En toch overheerlijk.

Ingrediënten (voor +/- 55 stuks):

  • 60 g volkoren tarwemeel
  • 30 g tarwebloem
  • 30 g vloeibare margarine
  • 25 g zoetstof in poedervorm bv tagatesse (ter vervanging van 50 g suiker)
  • 2 theelepels speculaaskruiden
  • 2 g bakpoeder
  • 25 ml magere melk

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden.
  2. Meng de boter met de zoetstof en de speculaaskruiden.
  3. Voeg de tarwebloem, het volkorenmeel, de bakpoeder en de melk toe. 
  4. Kneed het geheel met koude handen tot deeg. Vorm van het deeg +/- 55 kleine  balletjes.
  5. Leg de balletjes op een ingevette of met bakpapier beklede bakplaat. Druk ze nog iets plat en laat 12-15 minuten bakken.

Pompoensoep met bloemkoolroosjes

Ingrediënten (voor 4-6 personen): 

  • 4 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 800 g bloemkoolroosjes
  • 800 g voorgesneden pompoenblokjes
  • 2 tl gemalen komijn
  • 2 blokjes vetarme kippenbouillon
  • 500 ml water
  • 30 g verse koriander

Bereidingswijze:

  1. Snijd de uien in vieren, snijd de knoflook fijn. Snijd de bloemkoolroosjes in kwarten.
  2. Doe de uien, knoflook, pompoenblokjes, komijn, de bouillon en het water in een (soep)pot en breng aan de kook.
  3. Laat 10 à 15 min. op laag vuur koken, tot de pompoen gaar is.
  4. Mix de soep en voeg de bloemkoolroosjes toe. Laat de soep nog 15 min. koken tot de bloemkool gaar is.
  5. Snijd ondertussen de koriander fijn.
  6. Verdeel de soep over kommen, bestrooi met de koriander

TIP: Lekker met een sneetje naanbrood of volkorenbrood.

Pompoensoep met kikkererwten

De koude dagen komen eraan en dan smaakt een lekkere warme pompoensoep. Je kan dit nemen als tussendoortje maar evengoed bij de maaltijd of als vervanging van een warme maaltijd.

Ingrediënten: 2-4 personen

  • 300 gram pompoenblokjes (diepvries of vers gesneden)
  • 75 gram gesneden prei wit
  • 50 gram ajuinringen
  • 1 eetlepel fijn gesneden bieslook
  • 62,5 ml light zure room
  • 500 ml water
  • 1/3 blokje vetarme kippenbouillon
  • 100 gram kikkererwten
  • 2 eetlepel olijfolie
  • Peper en zout

Bereidingswijze:

  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in de pan en bak er de kikkererwten  +/-5 minuten in zodat ze krokant zijn.  
  • Voeg 500ml water in de kookpot. Los hierin 1/3 vetarme kippenbouillon blokje in op.
  • Doe de ajuinringen en het wit van de prei bij in de kookpot.
  • Voeg de pompoenblokjes toe en laat 20 minuten sudder op laag vuur.
  • Mix de soep en kruid af met peper en zout.
  • Meng de light zure room met de bieslook (kruiden naar keuze).
  • Verdeel de soep over de borden en werk af met een eetlepel zure room en de kikkererwten.
  • Laat het smaken!

Vegetarische lasagne

Lasagne! Wie wordt daar niet blij van? Super lekker, maar vaak niet zo gezond. Hoe maak je een lasagne nu voedzamer?

  • Gebruik volkoren lasagnebladen. Deze zorgen voor meer vezels.
  • Voeg extra veel groenten toe. Dit kan door gebruik te maken van laagjes groenten (aubergine, courgette) en door extra groenten toe te voegen aan de tomatensaus.
  • Vervang je bechamelsaus door laagjes ricotta of cottage cheese.
Ingrediënten (voor 4 à 6 personen):
  •  1 ui
  • 2 teentjes look
  • 125 gram champignons
  • 1 rode of gele paprika
  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 500 ml passata
  • 250 gram tomatenblokjes
  • 300 gram ricotta/cottage cheese
  • 125 gram mozzarella light
  • 100 gram volkoren lasagnebladen
  • 1 blokje groentebouillon
  • 2 eetlepels gedroogde Italiaanse kruiden
  • 4 eetlepels olijfolie
  • Peper en zout

Bereidingswijze:

  1. Schil de ui en knoflook en snipper deze fijn.
  2. Snijd de champignons in schijfjes en de paprika in blokjes.
  3. Bak de ui met de knoflook en gedroogde Italiaanse kruiden in een pan tot de ui zacht is.
  4. Voeg de champignons en paprika toe.
  5. Voeg de gezeefde tomaat en tomatenblokjes toe.
  6. Doe het bouillonblokje erbij en laat eventjes pruttelen op een laag vuurtje.
  7. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  8. Snijd de aubergine en courgette in de lengte in plakjes. Smeer in met olijfolie en breng op smaak met peper en zout.
  9. Grill de plakjes aubergine en courgette aan beide kanten in een grillpan.
  10. Pak een ovenschaal en begin met het opbouwen van de lasagne.
  11. Bedek de bodem van de ovenschaal met een laagje tomatensaus. Leg daarop lasagnebladen. Bedek de lasagnebladen met gegrilde aubergine of courgette. Bedek de gegrilde groenten met ricotta/cottage cheese en tomatensaus en ga zo door met stapelen.
  12. Eindig met een laagje ricotta/cottage cheese en bedek deze met stukjes mozzarella.
  13. Bak de lasagne in 40 minuten af in de voorverwarmde oven.

Wortel-pastinaak soep met peterselie

Ingrediënten:

  • 2 winterpenen (550 gram)
  • 3 pastinaken (550 gram)
  • 1 (rode) ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 liter water
  • 2 vetarme groentebouillonblokjes
  • 1/2 theelepel gemalen komijnzaad
  • 1 theelepel kurkuma
  • Peper
  • Peterselie ter garnering

Bereidingswijze:

  1. Breng het water aan de kook. Verkruimel de bouillonblokjes er in.
  2. Plet de look. Pel de ui, schil de winterpenen en pastinaken en snijd alles in blokjes.
  3. Voeg de groenten toe aan de bouillon. Doe ook het komijnzaad en de kurkuma erbij.
  4. Kook 15 minuten op middelhoog vuur en roer regelmatig door.

Pureer de soep met de staafmixer.

Breng de wortel pastinaak soep op smaak met peper en garneer met de peterselie.

Minestronesoep

In de winter is een lekkere kop soep altijd aangenaam. Om snel een verse gezonde soep te maken, in plaats van een kant en klare minute soep, hebben we een leuk alternatief gevonden. Met deze MINUUT MINESTRONE soep zal je meteen opgewarmd zijn!

Deze soep kan een gezond alternatief zijn voor de warme maaltijd (of eventueel als tussendoortje).

Ingrediënten (1 portie):

In de winter is een lekkere kop soep altijd aangenaam. Om snel een verse gezonde soep te maken, in plaats van een kant en klare minute soep, hebben we een leuk alternatief gevonden. Met deze MINUUT MINESTRONE soep zal je meteen opgewarmd zijn!

Deze soep kan een gezond alternatief zijn voor de warme maaltijd (of eventueel als tussendoortje).

Ingrediënten (1 portie):

  • 250 ml tomatensap
  • 2 afgestreken eetlepels witte bonen (uit blik)
  • 3 eetlepels fijn gesneden snoepgroenten (kant en klaar in koelvak of diepvries)
  • 15 gr gedroogde vermicelli noedels
  • Zout en peper naar smaak
  • Parmezaanse kaas (optioneel)
  • Een takje basilicum (optioneel)

Benodigdheden:

  • Microgolf oven

 

Bereidingswijze:

  1. Doe het tomatensap in een grote tas die je kan afdekken. Voeg er de bonen, de groenten, noedels, zout en peper aan toe.
  2. Verwarm het geheel in de microgolf op de hoogste stand gedurende 2 à 3 minuten. (Je kan er ook voor kiezen om alles in een pan op te warmen.) Je moet de soep voldoende verwarmen zodat de noedels koken. Indien je diepgevroren soepgroenten gebruikt kan het zo’n 3 à 4 minuten duren.
  3. Roer door de soep en plaats deze nog eens in de microgolf als je vermoedt dat deze niet warm genoeg is.
  4. Strooi wat Parmezaanse kaas en/of basilicum op de soep om op te dienen. Dit hoeft echter niet, maar is een leuke “touch”.

Knolselderij-bloemkoolsoep met geroosterde kikkererwten

Ingrediënten voor 4 personen

  • 400 g kikkererwten in blik
  • 1 el paprikapoeder
  • 3 el olijfolie
  • 1 knolselderij
  • 1 middelgrote ui
  • 2 tenen knoflook
  • 400 g bloemkoolroosjes
  • 7.5 g verse tijm
  • 1.2 l kraanwater
  • 1 groentebouillonblokje

Recept

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Doe de kikkererwten in een vergiet en spoel af onder koud stromend water. Laat uitlekken en dep droog met keukenpapier. Meng met de paprikapoeder, peper en 1⁄3 van de olie op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ca. 15 min. in het midden van de oven.
  2. Schil ondertussen de knolselderij en snijd in stukken van 2 cm. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Halveer de grotere bloemkoolroosjes. Ris de blaadjes van de takjes tijm.
  3. Verhit de rest van de olie in een soeppan met dikke bodem. Fruit de ui 3 min. Voeg de knolselderij, bloemkool, knoflook en tijm toe en bak 2 min. op middelhoog vuur mee. Voeg het water en het bouillonblokje toe, breng aan de kook en laat 10 min. zachtjes koken.
  4. Pureer de soep met de staafmixer glad.
  5. Verdeel de soep over kommen. Garneer met de geroosterde kikkererwten.

Witte aspergesoep

Ingrediënten voor 2 - 4 personen:

  • 12 witte asperges
  • 1 lente-ui
  • 300ml halfvolle melk
  • 400ml vetarme kippenbouillon (= 1 blokje)
  • Tuinkers naar smaak
  • Nootmuskaat, peper en zout (naar smaak)

Bereidingswijze:

  1. Breng de vetarme kippenbouillon aan de kook;
  2. Hak de asperges in kleinere stukken en snijd de lente-ui klein;
  3. Kook de asperges en lente-ui in 10 minuten gaar;
  4. Mix alles tot een gladde soep met een keukenblender of staafmixer;
  5. Giet vervolgens de melk erbij, breng de soep weer aan de kook en draai het vuur uit;
  6. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout;
  7. Werk af met tuinkers.

Smakelijk!

Asperges met hardgekookte eieren en garnalen

Ingrediënten voor 4 à 6 personen:

  • 350 g garnalen (gepeld)
  • 1500 g asperges
  • 4 eieren
  • 1 bussel peterselie
  • 2 el magere of halfvolle yoghurt
  • peper
  • zout (optioneel)
  • volkorenbrood

Bereidingswijze:

  1. Schil de asperges en snijd de harde onderkant af. Kook ze 10-15 minuten beetgaar;
  2. Kook de eieren hard in 8 - 10 minuten;
  3. Pel de eieren als ze voldoende afgekoeld zijn en prak ze met een vork. Schep er wat yoghurt onder om het smeuïg te maken;
  4. Meng de gepelde garnalen en de fijngesnipperde peterselie eronder. Breng op smaak met peper (en zout);
  5. Leg de asperges op een bord en werk af met het ei-garnalenmengsel.
  6. Serveer met volkorenbrood.

Witloof met hesp en knolselder-kaassaus

Ingrediënten (voor 2 -3 personen)

  • 4 witloofstronken
  • 250 gr knolselder (+/- ¼ knolselder)
  • 200 gr ontvette ham
  • 250 ml magere of halfvolle melk
  • 150 gr geraspte (light) kaas 
  • peper & zout
  • 1 tl nootmuskaat

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Was de knolselder. Snijd ze in blokjes en kook gaar in de melk (10-tal min).
  3. Was je witloof. Verwijder eventueel het harde stukje onderaan. Kook ook dit in een beetje water tot het gaar is. Laat het witloof nadien even uitlekken. Anders wordt je saus redelijk waterig.
  4. Mix de gekookte knolselder met de melk, een beetje kookvocht van het witloof en kruid met nootmuskaat, peper & zout. Doe hier ook het grootste deel van je geraspte kaas bij. Dit wordt je kaassaus.
  5. Rol je witloof in de ham. Leg deze in een vuurvaste schotel.
  6. Doe hier je knolselder-kaassaus en de overgebleven geraspte kaas over en zet nog zo'n 15 minuten in je voorverwarmde oven.

Tip: Lekker met puree, gekookte aardappelen of een geroosterde boterham.

Zoete aardappelfrietjes met kip en champignons

Ingrediënten: 2-4 personen

  • 2 zoete aardappels
  • 1 komkommer
  • 150 gram ijsberg salade
  • 100 gram champignons
  • 75 gram kipfilet per/persoon
  • 2-4 eetlepels arachideolie
  • Bakpapier
  • Zoet en peper

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven op 200°C.
  • Schil de zoete aardappel en snij ze in frietjesvorm. (+/- 1cm dik)
  • Leg het bakpapier op de ovenplaat en sorteer hier de frietjes op.
  • Bestrooi de frietjes met zwarte peper en een snuifje zout.
  • Zet ze 25 minuten in de oven zodat ze krokant worden.
     
  • Maak ondertussen de champignons schoon.
  • Snij de champignons klein en bak ze in de pan zodat ze goudbruin zien. 
     
  • Bak onder tussen de kip goudbruin.
  • Doe 2 eetlepels olie in de pan.
  • Leg de kip erin en bak ze goudbruin aan.
  • Bestrooi de kip met peper.

Valentijnsmenu

Witloof gevuld met eiersalade

voor 4 personen

Ingrediënten

  • 1 witloof
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels magere platte kaas
  • 0.5 eetlepel magere dressing
  • 0.5 koffielepel curry
  • peper en zout
  • kerstomaatjes
  • bieslook

Bereidingswijze

  1. Kook de eieren hard.
  2. Laat afkoelen en pel ze.
  3. Plet de eieren en doe er de platte kaas en dressing onder.
  4. Breng op smaak met het currypoeder, peper en zout.
  5. Maak het witloof proper en doe de blaadjes uiteen.
  6. Vul deze met de eiersalade en werk of met de kerstomaatjes en bieslook

Zeeduivel met mosterdkorstje met een preipuree

voor 4 personen

Ingrediënten

  • 300 gram zeeduivel (75 gram per persoon, portie na bypass)
  • 2 dikke aardappelen
  • Schuit magere of halfvolle melk
  • 2 stengels prei
  • olijfolie
  • 2 eetlepels zachte mosterd
  • 2 eetlepels paneermeel
  • nootmuskaat
  • peper en zout

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Schil de aardappelen en kook ze gaar.
  3. Maak de puree met de melk en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
  4. Snij het groen van de prei en snij de prei in fijne stukken. Kook de prei gaar en laat goed uitlekken.
  5. Meng de prei onder de puree.
  6. Snij de zeeduivel in 4 gelijke stukken en schik ze in een ovenschaal met  olijfolie en besmeer ze met de mosterd en strooi het paneermeel erover.
  7. Laat de vis garen gedurende 15 minuten en plaats nog enkele minuten onder de gril zodat je een mooi korstje krijgt.
  8. Serveer de zeeduivel op een bedje van preipuree.

Luchtig plattekaasdessetje met frambozen coulis

voor 6 glaasjes

Ingrediënten

  • 200 gram frambozen (diepvries)
  • Zoetstof naar smaak
  • 1 eetlepel water
  • 500 gram magere platte kaas
  • 2 eiwitten

Bereidingswijze

Voor de coulis:

  1. Doe de frambozen en het water in een steelpan en breng op een matig vuur aan de kook.
  2. Laat dit een 5 tal minuutjes koken. Roer af en toe.
  3. Zeef de pitjes uit de coulis en breng op smaak met het zoetstof.

Tip: De overschot van deze coulis kan je best bewaren in de diepvries (bv. in ijsblokvormpjes), altijd lekker dagelijks tussendoortje zoals yoghurt, vanillepudding of plattekaas een beetje feestelijk te maken.

  1. Klop de eiwitten stijf samen met 1 à 2 eetlepels zoetstof
  2. Meng het eiwit voorzichtig onder de plattekaas.
  3. Verdeel het plattekaasmengsel over 6 glaasje en giet de afgekoeld coulis erover.
  4. Werk af naar smaak met wat rood fruit.

Best de dag zelf consumeren.

Feestdagen

Roze bubbels zonder alcohol

Ingrediënten voor 4 personen

  • 3 el zwarte-bessensiroop zonder toegevoegde suiker
  • 600 ml bruiswater
  • 4 takjes verse rozemarijn
  • 2 el granaatappelpitjes

Bereidingswijze

  1. Verdeel de siroop over de glazen, schenk het bruiswater erover. Roer door.
  2. Brand de puntjes van de rozemarijnnaaldjes 10 sec. rondom boven het gasfornuis (of een aansteker) tot ze geuren en steek in het glas. Garneer met de granaatappelpitjes.

Hapje: kruidige zoete aardappel met avocado

Ingrediënten (voor 16 hapjes):

  • 1 zoete aardappel
  • 1 avocado
  • Enkele cherry tomaten
  • 1-2 eetlepels creme fraiche light
  • 1 eetlepel verse peterselie, fijngehakt
  • ½ theelepel paprikapoeder
  • 1 -2 eetlepels citroensap
  • 1 eetlepel olie
  • Zout en peper

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Was de zoete aardappel grondig (de schil laten we er namelijk aan zitten) en snijd hem in plakjes van ongeveer een paar millimeter tot een halve centimeter dik.
  3. Doe de plakjes in een kom en bestrooi met paprika poeder, zout, peper en de olie. Hussel goed door elkaar zodat elk plakje bedekt is met wat kruiden. Leg ze op een bakplaat en zorg dat ze elkaar niet overlappen.
  4. Bak ze in het midden van de oven voor ongeveer 15 minuten tot ze gaar zijn.
  5. Zet ze apart om iets af te koelen.
  6. Snijd ondertussen de cherry tomaatjes in plakjes.
  7. Prak de avocado fijn in een kom en voeg chili poeder, zout, peper en citroensap toe en meng tot een guacamole.
  8. Roer een paar el creme fraiche los in een klein bakje.
  9. Leg met een theelepel een klein beetje avocado op ieder plakje aardappel. Druppel er een klein beetje creme fraiche op en leg er vervolgens een plakje tomaat op. Ga zo door tot alle aardappelschijfjes belegd zijn.
  10. Besprenkel het geheel met de verse peterselie en serveer. Je kunt dit zowel warm als koud eten.

Hapje: omeletrolletjes met ham

Ingrediënten (16 hapjes):

  • 2 eieren
  • 4 plakken ham
  • 4 eetlepel roomkaas light
  • 2 bosuitjes
  • Zout en peper
  • 2 handjes rucola
  • Scheutje water

Bereidingswijze:

  1. Klop het ei los met een scheutje water. Voeg naar smaak peper en zout toe.
  2. Bak van het losgeklopte eitje een dunne omelet. Als de omelet klaar is laat je het even afkoelen op een bord.
  3. Als de omelet goed is afgekoeld besmeer je hem met de roomkaas light.
  4. Leg er vervolgens de plakken ham op. Tip: bak de ham even kort in een (gril)pan. Laat de ham daarna wel goed afkoelen.
  5. Snij de bosui in ringen en verdeel over de omelet. Verdeel hierover wat rucola en rol de omelet op.
  6. Snij de omelet in gelijke rolletjes en prik er een prikkertje in.
  7. Eet smakelijk!

Hapje: gevulde aubergine rolletjes (12 hapjes)

Ingrediënten:

  • 1 aubergine
  • 4 gegrilde parika’s
  • 12 blaadjes basilicum
  • 150g ricotta
  • 3eetlepels olijven tapenade
  • olie (voor in te bakken)

Bereiding:

  1. Snijd de aubergine in 12 plakken met een mandoline of met een mes en smeer deze in met olie.
  2. Verhit een grillpan en bak de aubergines gaar tot er mooie grillstrepen te zien zijn. Laat de aubergines afkoelen.
  3. Neem een plak aubergine en leg er een stukje gegrilde paprika en een basilicum blaadje op.
  4. Voeg vervolgens een beetje ricotta en olijven tapenade toe.
  5. Rol de aubergine nu op en zet vast met een prikker.
  6.  Herhaal dit met de rest van de ingrediënten.
  7. Eet smakelijk!

Hapje: snackgroenten

Ingrediënten: voor 2-4 personen

  • 1 rode paprika
  •  2 wortels
  • 200 gram snacktomaten
  • 1 komkommer
  • 100 gram radijzen
  • 2 potjes hummus naar keuzen. (pompoensmaak, zongedroogde tomaat,…)

Bereidingswijze:

  • Spoel de groenten onder koud stromend water.
  • Snij de paprika, komkommer en wortel in reepjes van 1 cm dik.
  • Serveer de groenten op een leuke manier samen met de humus dip.
  • Laat het smaken!

Hapje: bruschetta met courgette en mozerella

Ingrediënten: voor 2-4 personen

  • ½ courgette
  • 1 Meergranen stokbrood (2 bruschetta’s per persoon)
  •  ½ bol light mozzarella
  • 8 blaadjes verse basilicum
  •  1 teentje look
  • 3 eetlepels pesto
  • Peper en zout

Benodigdheden:

  • Oven
  •  Grilplaat

Bereidingswijze:

  • Zet de oven op 180°C.
  • Snij het meergranen stokbrood in stukken van 3 cm dikte.
  • Leg ze op een rooster en steek ze voor +/- 8 min in de oven.
  • Zet de grilplaat op.
  • Snij de courgette in plakjes en leg ze tussen de gril.
  • Bestrooi de courgette met peper en een beetje zout.
  • Haal de broodjes uit de oven na +/- 8 min en wrijf ze in met het teentje look.
  • Besmeer de broodjes met een dun laagje pesto.
  • Leg de plakjes courgette op de broodjes en verdeel de mozzarella over de 8 stuks.
  • Serveer de bruschetta’s met verse basilicum.

Hapje: gezonde chips

Ingrediënten:

  • 3 volkoren wraps
  • Kruiden naar keuze (paprikapoeder, peper, rozemarijn,…)
  • 1 eetlepel zonnebloemolie

Tip:

  • Hummus als dip kan genomen worden.

Benodigdheden:

  • Oven

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Scheur de volkoren wraps is kleine stukken.
  • Leg ze op een bakplaat.
  • Doe er de kruiden naar keuze op.
  • Besprenkel de wraps met de zonnebloemolie.
  • Zet ze in de oven voor 10-15 minuten.
  • Laat het smaken.

Voorgerechtje: fris slaatje met gerookte zalm

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 100 g gerookte zalm
  • 1 bosje waterkers
  • 8 radijsjes
  • 2 eetlepels zure room
  • 1 zure appel (bv. Granny Smith)
  • Peper en zout

Bereidingswijze:

  1. De waterkers goed wassen, houd een deel apart voor de garnering. Versnijdt de rest en schik in een diepe kom.
  2. De radijsjes schoonmaken en fijnsnijden, hierna mengen met de waterkers.
  3. De appel schillen, fijnsnijden in blokjes en samen met de zure room mengen met de waterkers en de radijsjes.
  4. De gerookte zalm in stukjes snijden van ongeveer 1 cm en bijvoegen in de kom.
  5. Mengsel op smaak brengen met peper en zout.
  6. Voor het opdienen in een mooie ronde vorm drukken en afwerken met een bosje waterkers.

Scampi in een pittig sausje in de wok

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 12 grote scampi’s
  • 2 wortelen
  • Handje sojascheuten
  • 1 preistengel
  • 1 teentje look
  • 1 limoen, uitgeperst
  • Currypoeder
  • Tabasco (enkele druppels)
  • Thaise vissaus
  • Zonnebloemolie
  • Donkere sojasaus

 

Bereidingswijze:

  1. Ontdooi en pel de scampi, kruiden met een beetje tabasco en marineren in de vissaus en het limoensap.
  2. De wortelen en de prei goed fijnsnijden.
  3. Wortelen roerbakken in een beetje zonnebloemolie en afkruiden met currypoeder. De wortelen eruit halen en hetzelfde overdoen met de prei, deze keer met een beetje sojasaus erbij.
  4. De groenten moeten gaar genoeg zijn en niet “al denté” (wordt beter verdragen). Schep de groenten uit de wok. Daarna kan je de scampi’s roerbakken gedurende 1  tot 2 minuten in een beetje zonnebloemolie. Voeg daarna de gesnipperde look en sojascheuten erbij.
  5. De groenten er terug onder mengen. Breng alles eventueel nog extra op smaak met het currypoeder, sojasaus, tabasco,... en eventueel afwerken met koriander, fijngesneden pijnajuin, … naar smaak.
  6. Opdienen met een beetje noedels, rijst of een stukje brood.

Warmgerookte zalm met groene asperges en spinaziedressing

De combinatie van warmgerookte zalm, asperges, radijsjes en kiemgroente zorgt voor een feestje op je bord! Een ideaal (voor)gerechtje tijdens de feestdagen!

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 citroen
  • 100 g babyspinazie
  • 4 el olijfolie
  • 350 g groene asperges
  • 200 g radijsjes
  • 250 g warmgerookte zalmfilets*

* De warmgerookte zalmfilets kan je kant-en-klaar kopen in Albert Heijn of je kan zelf verse zalmfilets bakken in de pan met een scheutje olijfolie.

Bereidingswijze:

  1. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil van de vrucht. Doe de spinazie in een hoge beker en voeg ¾ van de olie,1 tl citroenrasp (per 4 personen), peper en eventueel zout toe. Pureer met de staafmixer tot een dressing.
  2. Verwijder de houtachtige onderkant van de groene asperges en snijd elke asperge in 3 stukken. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de asperges 5 min. op middelhoog vuur. Snijd ondertussen de radijsjes in parten.
  3. Schep een volle eetlepel spinaziedressing in het midden van elk bord en maak met de achterkant van je lepel een cirkel van Ø 12 cm. Verdeel de groene asperges, radijspartjes en warmgerookte zalm in stukken over de spinaziedressing. Garneer met de kiemgroente.
  4. Smakelijk!

Gourmetten op een gezonde manier, hoe doe je dat?

  • Kies bewust wat je eet. Vet vlees zoals bijvoorbeeld worst, bevat relatief veel calorieën. Je kunt beter kiezen voor mager vlees zoals kipfilet, varkenshaasje, biefstukreepjes. Ook vis of een omelet kan. En natuurlijk groenten.
  • Kijk welke sausjes je kiest. Sauzen op basis van room bevatten meer calorieën, dan bijvoorbeeld een yoghurtsaus of saus op tomatenbasis. Vaak smaakt iets trouwens ook lekker zonder saus.

  • Terwijl je wacht op iets dat gaar wordt, neem je wat (rauwe) groenten om op te knabbelen.

  • Alcoholische dranken, frisdrank en sap bevatten veel calorieën. Water bevat geen calorieën en kun je feestelijk maken me

Nagerecht: perzik met een romige mousse

Ingrediënten (voor 4 personen):

500 gram perzik uit blik op eigen sap

  • 20 gram amandelpoeder
  • 100 gram Skyr
  • 2 eiwitten
  • 1 à 2 eetlepels zoetstof
  • Zout
  • Eventueel amandelschilfers voor de afwerking (indien dit verdragen wordt)

 

Bereidingswijze:

  1. De Skyr opkloppen in een diepe kom samen met het amandelpoeder en de zoetstof.
  2. De eiwitten met een snuifje zout stevig opkloppen tot “sneeuw” en dit mengsel voorzicht door de Skyr spatelen.
  3. De perziken in vier snijden en in een schaaltje leggen. Het romige mengsel erover gieten, eventueel afwerken met amandelschilfers. Koud opdienen.

Nagerecht: panna cotta met amandelmelk en rood fruit

Ingrediënten (voor 4 personen):

Panna Cotta

  • 500 ml ongezoete amandelmelk
  • 4 gelatineblaadjes
  • 1 vanillestokje (of 2 theelepels vanille extract. )
  • 25 gr zoetstof (poeder bv Tagatesse)

 

Rode vruchten compote

  • 200 gram rood fruit (uit diepvries)
  • 4 eetlepels water
  • 1 eetlepel zoetstof (poeder bv Tagatesse)
  • 120 gr rood fruit ter decoratie

 

Bereidingswijze:

  • Neem een kommetje koud water en week de 4 gelatineblaadjes minimum 5 minuten.
  • Snij het vanillestokje in de lengte en schraap het binnenste eruit.
  • Breng 500ml ongezoete amandeldrink, het vanillestokje, het uitgeschraapte van het vanillestokje en de zoetstof samen en verwarm het mengsel in een steelpannetje. Het mag niet koken.
  • Haal het vanillestokje eruit.
  • Haal ook de geweekte gelatineblaadjes uit het kommetje, knijp goed uit en voeg ze dan toe aan het steelpannetje. Geef de gelatine een paar minuten om op te lossen. Schenk het mengsel in glaasjes of potjes en laat in de koelkast opstijven.
  • Doe 200 gram fruit, water en zoetstof in een pannetje. Verhit op een laag vuur en roer regelmatig door. Prak of pureer het fruit desgewenst fijn en laat een paar minuten pruttelen in de pan.
  • Laat de compote volledig afkoelen.
  • Neem de panna cotta uit de koelkast. Verdeel de compote over de glaasjes. Leg er wat rood fruit op als finishing touch.
  • Klaar en smullen maar!

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.