Menu Sluit menu
operatie dokter Caluwé

De twee meest uitgevoerde ingrepen in ons centrum zijn de gastric bypass en de sleeve gastrectomie. Dankzij een standaardisatie van de ingreep kunnen we zeer goede resultaten voorleggen inzake zeer laag lekkage-risico en complicatie-percentage. Daarnaast heeft ons centrum een uitgebreide ervaring met heringrepen na een voorafgaande vermageringsoperatie.

Traject voor een ingreep

Bent u kandidaat voor een heelkundige ingreep?

In het obesitascentrum van AZ Turnhout behandelen we patiënten uit de Kempen, de ruimere regio rond Antwerpen, maar ook uit Nederland. De voorwaarden zijn wettelijk vastgelegd. De ziekteverzekering zorgt voor een terugbetaling van de procedure als:

  • u minstens 18 jaar oud bent 
  • u minstens 1 jaar geprobeerd hebt om op niet chirurgische wijze af te vallen zonder blijvend effect
  • u heeft een BMI (Body Mass Index) groter of gelijk aan 40. Bereken hier uw BMI. 
  • u heeft een BMI groter of gelijk aan 35 in combinatie met: 
    • type 1 of type 2 diabetes
    • slaapapneu (bewezen door middel van een slaapstudie)
    • blijvende hoge bloeddruk ondanks inname van 3 soorten medicatie
    • falen van voorafgaande vermageringsoperatie

Contacteer ook steeds op voorhand uw ziekenfonds en hospitalisatieverzekering.

Wat als u geen kandidaat bent voor een terugbetaling?

Voldoet u niet aan de wettelijke voorwaarden van terugbetaling maar zorgt uw overgewicht voor een grote hinder in uw dagelijkse leven of uw gezondheid, dan kan een ingreep in sommige gevallen toch worden uitgevoerd. Dit na meermaals overleg met het team en instemming van de behandelend arts. Besef wel dat de kosten van de opname en ingreep door uzelf gedragen worden.

Een alternatief is ons Eat-Fit programma. Dit is een totaalpakket waarbij u gedurende drie maanden, tweemaal per week, intensief begeleid wordt door een revalidatiearts, kinesitherapeut, diëtiste en psychologe.

Welk traject moet u doorlopen?

Na 2 kennismakingsgesprekken met een chirurg zal - indien u nog steeds instemt met een operatie - er overgegaan worden tot het opstarten van het voortraject. Hierbij maakt u kennis met alle leden van het obesitasteam. We voeren volgende onderzoeken uit:

  • een consult bij de diëtiste en psychologe
  • een maagonderzoek (gastroscopie)
  • een echografie van de buik
  • een advies van een endocrinoloog (om de werking van de hormonen na te kijken)

Wanneer alle onderzoeken positief uitvallen, kunnen we een ingreep inplannen.

Ingrepen

Sleeve gastrectomie

De sleeve gastrectomie is beter gekend als de maagverkleining. De maag wordt herleid tot een buismaag. Hierdoor wordt een versneld verzadigingsgevoel opgewekt.

Omdat een deel van de maag wordt weggenomen is de ingreep per definitie onomkeerbaar.

Dit korte filmpje toont wat er bij een sleeve gastrectomie ingreep gebeurt.

Gastric bypass

De gastric bypass is wereldwijd de meest uitgevoerde ingreep en geldt nog steeds als de gouden standaard. Enerzijds is er een factor restrictie (maagverkleinig) waarbij ongeveer 95% van de maag kortgesloten wordt. Het kleine overblijvende stukje (pouch) zorgt voor een versnelde verzadiging. Anderzijds is er een factor malabsorptie doordat ook de twaalfvingerige darm en een stuk dunne darm mee kortgesloten worden en dus niet in aanraking komen met voeding. Dit zorgt voor minder opname van suikers en vetten. 

Gezien er tijdens de operatie geen orgaan wordt verwijderd is deze ingreep per definitie omkeerbaar.

Dit korte filmpje toont wat er bij een gastric bypass ingreep gebeurt.

Ingrepen na gastric bypass

Een gastric bypass operatie geeft niet het gewenste resultaat bij elke patiënt. 15 tot 30% van de patiënten zullen onvoldoende gewicht verliezen. Voor deze patiënten kunnen we een bijkomende ingreep uitvoeren.

Distalisatie van de gastric bypass

Hierbij nemen we de voedingslis door aan de dundarmnaad en herplaatsen deze naar achter zodat de lis die instaat voor de opname van de voedingsstoffen verkort wordt tot 150 - 200 cm. Aldus wordt de lis die instaat voor de afvoer van de spijsverteringssappen verlengd. 

Na deze ingreep is het belangrijk om dagelijks strikt de voorgeschreven supplementen te nemen. Zo voorkomt u:

  • diarree
  • tekort aan eiwitten
  • tekort aan calcium, ijzer, vitamine A en vitamine D

Re-sizing van de voormaag en banding van de voormaag

We stellen deze ingreep voor als uit de onderzoeken blijkt dat de voormaag uitgezet is naar een minimale diameter van 5 cm. Tijdens de ingreep zullen we de voormaag opnieuw verkleinen.

Als blijkt dat het begin van de voedingslis ook uitgezet is, kunnen we over gaan tot het plaatsen van een aanpasbare maagring.

Verblijf in het ziekenhuis

Dag van de operatie

Meestal wordt de opname in het ziekenhuis voorzien op de dag van de ingreep. U moet zich nuchter melden aan de opnamedienst en u krijgt een kamer op de heelkundige afdeling. Op uw kamer vragen de verpleegkundigen nog administratieve gegevens of worden die gecontroleerd. Er zijn nog enkele laatste praktische voorbereidingen op de ingreep.

De operatie gebeurt onder volledige verdoving en duurt ongeveer een uur. Bij supermorbide obesitas of ernstige co-morbiditeit kan na de operatie een korte periode van intensieve bewaking nodig zijn. Het verblijf op de dienst intensieve zorgen duurt meestal één dag.

Wanneer u wakker wordt:

  • U heeft een infuus voor vocht en pijnstilling.
  • U heeft een wonddrain in de buik om wondvocht af te voeren. De drain wordt verwijderd na 24 tot 48 uur.
  • U kunt kleine slokjes water beginnen drinken.
  • De kinesitherapeut komt langs voor ademhalingsoefeningen

Dag 1

U mag uit bed en kunt rechtop zitten.

Bij een heringreep wordt er een röntgenfoto genomen na drinken van contraststof. Zo kan de gemaakte verbinding tussen het maagreservoir en de dunne darm worden gecontroleerd. Als alles normaal is, kunt u starten met vloeibare voeding.

De diëtiste komt langs om uw dieet te bespreken.

Dag 2 en volgende

We streven naar verdere mobilisatie en langzame uitbreiding van het dieet, volgens de richtlijnen van de diëtiste.

Ontslag uit het ziekenhuis

Ontslag uit het ziekenhuis is mogelijk als u zich met de dagelijkse bezigheden kunt redden, voeding langs de mond kunt verdragen en u zich comfortabel voelt qua pijn.

In de meeste gevallen kunt u op dag 2 of 3 het ziekenhuis verlaten.

Terug thuis

  • Lichte lichamelijke activiteit moedigen we aan, zware lichamelijke inspanningen moet u zeker een drietal weken uitstellen.
  • De pijn na de operatie is meestal goed te verdragen, soms is een lichte pijnstiller nodig voor enkele dagen.
  • De onderhuidse inspuitingen en steunkousen om bloedklontervorming in de benen te voorkomen worden nog 10 dagen verder gezet.
  • Er wordt gestart met levenslang vitamine-supplement.
  • Er wordt gestart met maagzuurremmende tabletten voor 2 maanden.

Positieve gevolgen van obesitas chirurgie

Na een maagverkleining is overgewicht verliezen nog maar het begin. Obesitas zorgt voor veel bijkomende kwaaltjes en ernstige aandoeningen zoals migraine, slaapapneu, leverziekten, astma, type 2 diabetes, gewrichtsslijtage en depressie. Door het verlies van kilo's verdwijnen ook deze ziektes of worden ze minder ernstig. Patiënten worden gezonder en voelen zich beter in hun vel.

De filmpjes hieronder tonen aan welke positieve gevolgen een maagverkleining heeft op het hele lichaam. Omdat de resultaten verschillen bij mannen en vrouwen, is er per geslacht een ander filmpje om te bekijken. 

Mannen
Vrouwen

Complicaties

Hoewel we alles in het werk stellen om de kans op medische verwikkelingen zo klein mogelijk te houden, kunnen bij elke ingreep toch onverwachts neveneffecten optreden en dit zowel tijdens de ingreep als in de herstelperiode. Sommige worden met geneesmiddelen behandeld, sommige vergen een nieuwe heelkundige ingreep.

Na een bariatrische ingreep zijn de voornaamste risico’s (lijst is niet volledig):

  • Wondinfectie
  • Nabloeding
  • Naadlekkage
  • Obstructie (een blokkade of afsluiting van je darm)
  • Thrombose (een bloedstolsel blokkeert de bloedstroom in een ader)
  • Pneumonie (een longontsteking)
  • Hartinfarct

Laattijdige complicaties

Galsteenvorming

Na vermagering heeft u een verhoogde kans op galsteenvorming. Daarom wordt in de opvolgingsperiode een echografie van de galblaas uitgevoerd. Als er steentjes gevonden worden, kan er best een galoperatie worden uitgevoerd.

Interne herniatie

Tijdens de ingreep worden er op 2 plaatsen defecten tussen darmlissen gesloten. Door vermagering kunnen er echter nieuwe defecten ontstaan of kan de geplaatste hechting inscheuren. Hierdoor kan er in de buikholte brugvorming ontstaan waardoor darmlissen bekneld kunnen geraken. Dit leidt tot buikpijn en obstructie.

De behandeling is heelkundig, meestal via een kijkoperatie.

Dumping

Na gebruik van sommige voedingsproducten ontstaan soms dumpingklachten: krampachtige pijn, misselijkheid, opgezet gevoel, transpiratie, hartkloppingen, ijl gevoel in het hoofd. De behandeling komt meestal neer op een aanpassing van het voedingspatroon.

Soms worden geneesmiddelen gegeven.

Tips om dumping te vermijden.

Voedingstekorten

Door de gastric bypass zullen een aantal vitamines en mineralen te weinig worden opgenomen. Om tekorten te voorkomen, raden we aan levenslang voedingssupplementen te nemen en zal er zeker jaarlijks bloedonderzoek moeten gebeuren.

Gevolgen voor geneesmiddelengebruik

  • Vermijd grote tabletten.
  • Vermijd sommige geneesmiddelen (ontstekingsremmers, vochtafdrijvende middelen, sommige bloedverdunners, …).
  •  Zoek een alternatief voor orale contraceptiva.

Informatie over contraceptie en zwangerschap

  • Orale contraceptiva (de pil) zijn minder betrouwbaar.
  • Zwangerschap liefst uitstellen tot het gewicht gestabiliseerd is.

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.