Menu Sluit menu

Obesitascentrum Vivé

Een groeiend aantal mensen hebben te kampen met overgewicht. Met behulp van ons team proberen we samen de beste strategie te vinden om een blijvend gewichtsverlies te bekomen. Ook bespreken we samen wat te verwachten van en na een operatie, welke dieetmaatregelen in te bouwen in uw dagelijkse leven en welke strategieën in te bouwen in uw nieuwe levenswijze.

Maak kennis met ons team van artsen, diëtisten en psychologen.

Oorzaken van obesitas

Obesitas of ernstig overgewicht is een complexer probleem dan je op het eerste zicht zou denken. Je krijgt niet alleen met overgewicht te maken wanneer je kiest voor een levensstijl met veel en ongezond eten of door te weinig te bewegen. Vaak ontstaat het door een samenloop van omstandigheden. 

Obesitas is een biologische reactie van het lichaam op onze moderne omgeving. Ernstig overgewicht hebben is een ziekte, geen keuze. Onderstaand filmpje gaat meer in detail in op de oorzaken van obesitas. 

Wie helpen we in ons centrum?

Bent u kandidaat voor een heelkundige ingreep?

In het obesitascentrum van AZ Turnhout behandelen we patiënten uit de Kempen, de ruimere regio rond Antwerpen, maar ook uit Nederland. De voorwaarden zijn wettelijk vastgelegd. De ziekteverzekering zorgt voor een terugbetaling van een maagverkleining als:

 • u minstens 18 jaar oud bent 
 • u minstens 1 jaar geprobeerd hebt om op niet chirurgische wijze af te vallen zonder blijvend effect
 • u heeft een BMI (Body Mass Index) groter of gelijk aan 40. Bereken hier uw BMI. 
 • u heeft een BMI groter of gelijk aan 35 in combinatie met: 
  • type 1 of type 2 diabetes
  • slaapapneu (bewezen door middel van een slaapstudie)
  • blijvende hoge bloeddruk ondanks inname van 3 soorten medicatie
  • falen van voorafgaande vermageringsoperatie

Contacteer ook steeds op voorhand uw ziekenfonds en hospitalisatieverzekering

Wat als u geen kandidaat bent voor een terugbetaling?

Voldoet u niet aan de wettelijke voorwaarden van terugbetaling maar zorgt uw overgewicht voor een grote hinder in uw dagelijkse leven of uw gezondheid, dan kan een ingreep in sommige gevallen toch worden uitgevoerd. Dit na meermaals overleg met het team en instemming van de behandelend arts. Besef wel dat de kosten van de opname en ingreep door uzelf gedragen worden.

Een alternatief is ons Eat-Fit programma. Dit is een totaalpakket waarbij u gedurende drie maanden, tweemaal per week, intensief begeleid wordt door een revalidatiearts, kinesitherapeut, diëtiste en psychologe.

Hoe ziet het traject eruit?

Na 2 kennismakingsgesprekken met een chirurg zal - indien u nog steeds instemt met een operatie - er overgegaan worden tot het opstarten van het voortraject. Hierbij maakt u kennis met alle leden van het obesitasteam. We voeren volgende onderzoeken uit:

 • een consult bij de diëtiste en psychologe
 • een maagonderzoek (gastroscopie)
 • een echografie van de buik
 • een advies van een endocrinoloog (om de werking van de hormonen na te kijken)

Wanneer alle onderzoeken positief uitvallen, kunnen we een ingreep inplannen.

Ook na de ingreep begeleiden we u bij uw nieuwe levenswijze, onder andere met hulp van van onze diëtisten, revalidatiearts, kinesitherapeuten en psycholgen. Bij drastische vermageringen kunnen we op een later moment een figuurcorrigerende ingreep inplannen om de overschot van huid en onderhuid weg te nemen. 

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.