Menu Sluit menu

Diabetescentrum

Team kinderdiabetes

AZ Turnhout is erkend door het RIZIV als kinderdiabetescentrum. We kunnen diabetes type 1 helaas niet genezen, maar wel goed behandelen. Het doel van deze behandeling is het normaliseren van het suikergehalte in het bloed, zodat het kind of de jongere zich goed en fit voelt én zodat er in het lichaam zo weinig mogelijk schade aangericht wordt door schommelende, hoge bloedsuikerwaarden.

Wat is diabetes?

‘Diabetes Mellitus’ of ‘suikerziekte’ is een aandoening waarbij het glucosemetabolisme in het lichaam verstoord is. Hierdoor stapelen de suikers zich op in het bloed, waardoor het gehalte aan suiker in het bloed te hoog is.

Er bestaan verschillende vormen van diabetes. De meest voorkomende vormen zijn diabetes mellitus type 1 en diabetes mellitus type 2. Kinderen en jongeren hebben meestal diabetes type 1.

Diabetes Mellitus type 1

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte (dit is een ziekte waarbij het afweersysteem een stukje van het eigen lichaam aanvalt) waarbij de pancreas of alvleesklier geen insuline meer aanmaakt. Insuline is een heel belangrijk hormoon in ons glucosemetabolisme. Het zorgt er namelijk voor dat de koolhydraten of suikers uit onze voeding opgenomen kunnen worden in onze lichaamscellen en daar kunnen dienen als energiebron. Je kan insuline eigenlijk vergelijken met een soort sleutel die de deur van onze cellen kan openmaken, zodat de suiker of glucose uit ons bloed in de lichaamscellen kan stromen.

Diabetes type 1 ontstaat meestal op kinderleeftijd. Het is belangrijk om weten dat het kind of de ouders geen schuld treft in het ontstaan van diabetes type 1. Er werden bijvoorbeeld niet teveel suikers gegeten of te weinig gesport.

Symptomen

Doordat er bij diabetes type 1 een absoluut te kort aan insuline is, stapelen de suikers zich op in het bloed en krijgen we een te hoog bloedsuikergehalte. Hierdoor treden volgende symptomen op:

  • Heel veel drinken (polydipsie)
  • Heel veel plassen (polyurie)
  • Gewichtsverlies
  • Futloos, moe zijn
  • In een latere fase kan er ook misselijkheid en braken optreden.

Indien u deze symptomen opmerkt bij uw kind, raadpleegt u best onmiddellijk de huisarts of uw kinderarts.

Diabetes Mellitus type 2

Diabetes type 2 wordt in de volksmond ook vaak ‘ouderdomsdiabetes’ genoemd, omdat het meestal pas ontstaat op oudere leeftijd. Uitzonderlijk zijn er ook kinderen of jongeren die lijden aan diabetes type 2. Bij deze vorm van diabetes zijn de lichaamscellen eerder ongevoelig voor de aanwezige insuline. Type 2 diabetes heeft een totaal andere oorzaak dan type 1 diabetes en heeft bijgevolg ook een andere behandelmethode. 

Aangezien kinderen en jongeren in het merendeel van de gevallen lijden aan diabetes type 1, geven we verder enkel info over diabetes type 1. 

Behandeling

We kunnen diabetes type 1 helaas niet genezen, maar wel goed behandelen. Het doel van deze behandeling is het normaliseren van het suikergehalte in het bloed, zodat het kind of de jongere zich goed en fit voelt én zodat er in het lichaam zo weinig mogelijk schade aangericht wordt door schommelende, hoge bloedsuikerwaarden.

Het is een zeer intensieve behandeling waarbij de ouders, leerkrachten, sportbegeleiders… ook nauw betrokken zijn. We moeten als het ware de verloren functie van de pancreas, namelijk het produceren van insuline, nu zelf van buitenaf gaan overnemen. Dat doen we in 2 stappen.

Het bloedsuikergehalte controleren

  • Via een vingerprik: hierbij wordt het gehalte aan suiker gemeten in het bloed.
  • Via een glucosesensor: deze sensor zit onder de huid en houdt continu het glucosegehalte in de gaten. Dit heeft als voordeel dat we een overzicht krijgen van de glucoseschommelingen tussen de maaltijden door en tijdens de nacht. Dit geeft veel extra informatie, waardoor de therapie beter opgevolgd en geoptimaliseerd kan worden.

Insuline toedienen

  • Via insulinepentherapie: hierbij maken we doorgaans gebruik van een basaal-/bolusschema. Dit wil zeggen dat er 1x per dag een langwerkend insuline wordt ingespoten en 3-4x per dag een ultrasnelwerkend insuline.
  • Via insulinepomptherapie: dit is een klein uitwendig apparaatje met een slangetje of katheter, aangesloten op een infuussetje in je buik, billen of bovenbenen. De pomp moet je 24/7 dragen omdat het continu insuline toedient. Verder geeft dit slim toestel je ook bolusadvies op basis van je glycemie (bloedsuikergehalte) en de hoeveelheid koolhydraten die je neemt. Met dit systeem zijn er aanzienlijk minder prikjes nodig.

Educatie, begeleiding en opvolging

Vanaf u de diagnose diabetes krijgt, moet u hier spijtig genoeg altijd en overal rekening mee houden en er zorg voor dragen. Dit is niet zo’n eenvoudige klus... Maar we streven ernaar dat elk kind een zo normaal mogelijk leven kan leiden en aan alles kan en mag deelnemen.

Wanneer de diagnose van diabetes type 1 wordt gesteld, nemen we uw kind meestal 5 werkdagen lang op in het ziekenhuis. Enerzijds om te hoge glycemie (bloedsuikergehalte) langzaam te stabiliseren en uw kind terug te laten aansterken. Maar anderzijds ook om uw kind en uzelf als ouders alle vaardigheden en kennis met betrekking tot diabetes aan te leren. Om dit te bereiken, komen de leden van het diabetesteam, namelijk de diabetesdokter, diabetesverpleegkundige, diabetes-diëtiste en psychologe dagelijks langs om uitleg te geven.

Educatie

De volgende thema’s komen aan bod:

  • Wat is diabetes?
  • Waar komt diabetes vandaan?
  • Wat zijn goede suikerwaarden?
  • Hoe meet je een bloedsuiker?
  • Hoe dien je insuline toe? 
  • Hoe bereken je een juiste insulinedosis?
  • Welke voedingsmiddelen bevatten suiker en hoeveel?
  • Wat te doen bij een te hoge of te lage bloedsuiker?
  • Hoe omgaan met onverwachte gebeurtenissen, sport, ziekte, reizen…? 

Uiteraard doen we dit op maat van het kind of de jongere en de ouders. We betrekken de kinderen al vanaf zeer jonge leeftijd bij de educatie omtrent insuline en voeding, zo vergroten we de zelfzorg en therapietrouw. Om diabetes uit te leggen aan de allerjongsten, gebruiken we bijvoorbeeld de vergelijking met een auto die benzine (energie) nodig heeft om te kunnen rijden en een sleutel (insuline) nodig heeft om te kunnen starten.

Kinesitherapie

Onze kinesitherapeuten bieden elke dag sport en activeringskiné aan om kinderen en hun ouders te leren omgaan met inspanning en hoe dit een impact heeft op hun ziekte. 

Na de ziekenhuisopname

Kort na de opname houden we dagelijks telefonisch contact om te bloedsuikerwaarden te bespreken en vragen te beantwoorden. Tot de leeftijd van 18 jaar begeleiden we de kinderen/jongeren en hun ouders doorheen alle levensfasen.

  • Er is er minstens 4x per jaar een diabetescontrole bij de arts en diabetesverpleegkundige. Ook tussentijds kan er steeds contact genomen worden via telefoon of e-mail of een afspraak ingepland worden bij één van de teamleden.
  • Vandaag de dag beschikken we over zeer handige tools om de diabetes vanop afstand te kunnen volgen en optimaliseren: zoals een programma om thuis de pomp of bloedsuikermeter uit te lezen, apps om waarden in op te slaan en door te sturen, ...
  • Onze diabetesverpleegkundige plant ook bezoeken in de leefomgeving van het kind of de jongere. We gaan bijvoorbeeld op huisbezoek, maar gaan ook langs bij de school, sportclub, jeugdbeweging, grootouders, ... Zo willen we ook deze mensen informeren en mobiliseren om het kind of de jongere bij te staan in de zorg voor diabetes.

Team

Ons multidisciplinair team staat klaar om de patiënten en hun ouders te begeleiden op medisch, sociaal en psychologisch vlak.

Kinderarts

Dr. Annelies Lemay, gespecialiseerd in kinderdiabetes 
(niet aanwezig op dinsdag)

Dr. Jan Vandersnickt, gespecialiseerd in kinderdiabetes
(niet aanwezig op donderdag)

Verpleegkundig-diabeteseducator

Sien Aertsen, Nathalie Puts, Wendy Van der Veken 
+32 (0)14 44 48 75 (niet aanwezig op donderdag)

Diëtist-diabeteseducator

Nele Van Hal, Jonas Lauwers 
+32 (0)14 44 40 15 (niet aanwezig op maandag)

Psychologe

Demi Swaenen 
+32 (0)14 44 42 64 (niet aanwezig op maandag)

Secretariaat diabetesteam

+32 (0)14 44 44 16 of kinderdiabetes@azturnhout.be

Erkenning RIZIV

AZ Turnhout is erkend door het RIZIV als kinderdiabetescentrum. Zowel onze arts, als diabetesverpleegkundige zijn opgeleid in het UZA en deden er ook jarenlang ervaring op.

Meer informatie over de revalidatieovereenkomst voor zelfregulatie van diabetes bij kinderen en adolescenten, vind je op de website van het RIZIV.

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.