Menu Sluit menu

Cardiologie

onderzoek verpleegkundige

Route

Campus Sint-Elisabeth: A68

Kamers

401 - 448

Telefoon

verpleegafdeling: +32 14 40 64 01 (altijd bereikbaar)

raadpleging bij een cardioloog: +32 14 40 64 61 (campus Sint-Elisabeth) of +32 14 44 44 12 (campus Sint-Jozef)

Bezoekuren

15 tot 20 uur

Uitzondering CCU (kamers 417-424) : Patiënten die verblijven op CCU (hartbewaking) hebben nood aan veel rust. Daarom is er enkel bezoek mogelijk van 12.30 tot 13.30u en van 17.30 tot 19.00u.

Wie verblijft op deze afdeling?

De dienst Cardiologie – Hartbewaking (CCU) – Vaat- en thoraxheelkunde staat in voor de behandeling en verzorging van patiënten met hartziekten. Ook patiënten die een vaat- of thoraxingreep ondergingen, verblijven op deze dienst. 

Het verpleegkundig team tracht samen met de cardiologen en de vaatchirurgen een kwalitatief hoogstaande en patiëntgerichte zorg aan te bieden. Een zorg waarbij we aandacht hebben voor de individuele behoeftes van de patiënt.

Revalidatie op de afdeling

Bij een opname op de dienst cardiologie kan kinesitherapie belangrijk zijn voor een goed herstel. Het is belangrijk om zo snel mogelijk terug in beweging te komen.

De kinesitherapeut zal, indien voorgeschreven door de arts, op uw kamer langskomen om oefeningen te doen. Zo worden uw mobiliteit en conditie geleidelijk aan terug opgebouwd en kan u op een veilige manier weer naar huis. We besteden aandacht aan kracht-, conditionele en functionele oefeningen zoals de trap of fiets. Indien nodig komen ook ademhalingsoefeningen aan bod. 

Hieronder vindt u een overzicht van aandoeningen / ingrepen waarvoor revalidatie nuttig kan zijn.

Hartinfarct

Na een hartinfarct kan uw hartspier verzwakt zijn.

De kinesitherapeut komt langs om samen met u te oefenen om zo uw conditie en kracht terug op te bouwen zodat u nadien zelfstandig kan functioneren thuis.

Indien van toepassing plannen we ook een kennismakingsgesprek voor de hartrevalidatie zodat u daar na uw ontslag uit het ziekenhuis ambulant kan verder revalideren (op afspraak).  

Hartkatheterisatie met stent

De kinesitherapeut komt langs om het verloop van de revalidatie uit te leggen.

Indien van toepassing plannen we een kennismakingsgesprek voor de hartrevalidatie. Hier kan u na uw ontslag uit het ziekenhuis ambulant (op afspraak) komen oefenen om op een veilige manier uw conditie te verbeteren. 

Openhartoperaties (zoals overbruggingen, klepoperaties, …)

VOOR de operatie 

Als u in de toekomst een hartoperatie moet ondergaan, zal de kinesitherapeut u meer informatie geven over het verloop van de operatie en verdere revalidatie. Ook leert u verschillende ademhalingstechnieken die u na de operatie onmiddellijk kan toepassen.  

NA de operatie 

Soms wordt de operatie in een ander ziekenhuis uitgevoerd en wordt u nadien bij ons gehospitaliseerd tot u stabiel bent. In deze periode komt de kinesitherapeut langs voor ademhalingsoefeningen en het aanleren van hoesttechnieken. 

Verder werken we ook aan uw conditie en kracht. Zo kan u nadien thuis zelfstandig functioneren. Indien van toepassing plannen we ook een kennismakingsgesprek voor de hartrevalidatie zodat u daar na uw ontslag uit het ziekenhuis ambulant (op afspraak) kan verder revalideren.  

Hartfalen 

Hartfalen is een chronische ziekte, het is dus belangrijk om uw conditie in de mate van het mogelijke te behouden/op te bouwen. Zo behoudt u een goede levenskwaliteit.  

De kinesitherapeut komt langs om met u te oefenen zodat u functioneel bent en alle dagelijkse activiteiten kan blijven uitvoeren. We leggen de nadruk op krachtoefeningen, transfers en wandelen.  

Indien van toepassing plannen we ook een kennismakingsgesprek voor de hartrevalidatie zodat u daar na uw ontslag uit het ziekenhuis ambulant (op afspraak) kan verder revalideren.  

Langere ziekenhuisopname of verminderde fysieke toestand

De kinesitherapeut zal samen met u bekijken wat nodig is om uw fysieke conditie te verbeteren (bijvoorbeeld oefenen op trappen lopen, gebruik rollator aanleren, …) 

Logopedie is mogelijk na aanvraag door de arts. De logopedist komt langs voor onderzoek en behandeling van:

  • slikstoornissen (dysfagie)
  • taal- en spraakstoornissen (afasie, spraakapraxie, dysartrie)
  • stemstoornissen (dysfonie).

We volgen u eerst diagnostisch en, indien nodig, therapeutisch nauw op. De logopedist neemt de nodige testen af om in te schatten welke problemen zijn opgetreden en stelt zo nodig een gepast behandelplan op. De patiënt wordt dan opgevolgd tijdens zijn verblijf. 

Vaatheelkunde

Volgende ingrepen/aandoeningen komen in aanmerking voor revalidatie:

  • VATS/lobectomie/wigexcisie 
  • Ribfracturen 
  • PTA 
  • … 

Long- en buikchirurgie beïnvloeden de ademhalingsfunctie, de beweeglijkheid van de borstkas en de mobiliteit van de ledematen. Na zo'n ingreep durft de patiënt vaak niet goed diep in- en uitademen of te bewegen ondanks de nodige pijnstilling. 
Een gebrekkige diepe in- en uitademing kan zorgen voor complicaties zoals atelectase of ontstekingen. Het is dus zeer belangrijk om na de narcose de ademhaling zo vlug mogelijk te optimaliseren. De kinesitherapeut leert u ademhalings- en hoesttechnieken aan, leert u correct uit bed te komen en zal u verder begeleiden om zo mobiel mogelijk te worden (oefeningen voor armen/benen, stappen, fietsen, trappen, …). 

Logopedie is mogelijk na aanvraag door de arts. De logopedist komt langs voor onderzoek en behandeling van:

  • slikstoornissen (dysfagie)
  • taal- en spraakstoornissen (afasie, spraakapraxie, dysartrie)
  • stemstoornissen (dysfonie).

We volgen de patiënt eerst diagnostisch en -indien nodig- therapeutisch nauw op. De logopedist neemt de nodige testen af om in te schatten welke problemen zijn opgetreden en stelt zo nodig een gepast behandelplan op. De patiënt wordt dan opgevolgd tijdens zijn verblijf. 

    Hoofdverpleegkundige

    Jan Colman

    Jan Colman

Bereikbaarheid

Deze dienst is gevestigd op campus Sint-Elisabeth.

Campus Sint-Elisabeth

  • Met de fiets:  Er is een fietsenstalling vlak voor de hoofdingang van de campus. 
  • Met het openbaar vervoer: Buslijn 2 (Turnhout Markt - Station - Parkwijk - Den Brand) rijdt langs de halte Turnhout Sint-Elisabethziekenhuis in de Rubensstraat. We verwijzen voor de dienstregeling naar de website van De Lijn. 
  • Met de wagen: Bereken uw route hier.

Infobrochures

De informatiefolders van AZ Turnhout worden met de grootste zorg opgemaakt. De inhoud ervan is echter algemeen en indicatief. De folder omvat niet alle medische aspecten. Hij vervangt de raadpleging bij je zorgverlener niet. Mocht deze folder vergissingen, tekortkomingen of onvolledigheden bevatten dan zijn AZ Turnhout, personeel en artsen hiervoor niet aansprakelijk.

Patiënteninformatie: Telemetrie op cardiologie
Laatst bijgewerkt op
Download
Patiënteninformatie: voorkamerfibrillatie
Laatst bijgewerkt op
Download
Patiënteninformatie: Welkom op de afdeling cardiologie - hartbewaking (CCU) - vaat- en thoraxheelkunde
Laatst bijgewerkt op
Download

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.