Menu Sluit menu

Prostaatkanker

scharen

Wat is prostaatkanker?

Indien bij u de diagnose prostaatkanker is gesteld, zal uw uroloog met u de verschillende behandelingsopties bespreken. Belangrijk is om te onderscheiden wat de gradering  (Gleason score) en de stagering van de tumor is. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen een lokaal beperkte prostaatkanker (laag-, matig-, en hoog-risico), een lokaal uitgebreide en een uitgezaaide prostaatkanker. Op basis van deze gegevens zullen de verschillende behandelopties met u besproken worden. 

Het is belangrijk dat u zich realiseert dat er in de meeste gevallen geen haast is bij de behandeling. Prostaatkanker is een kankersoort die langzaam groeit. Aangezien voor prostaatkanker verschillende mogelijkheden van behandeling zijn, is het verstandig u goed te laten inlichten en dan een weloverwogen beslissing te maken. Neem hier de tijd voor en stel vragen! Dit is uiteraard anders wanneer er sprake is van een uitgezaaide tumor.

Voordat een beslissing over een behandeling wordt genomen wordt hier door meerdere specialisten (urologen, radiotherapeuten en medisch-oncologen) in een multidisciplinair overleg (MOC)  uitgebreid over gesproken. Het is altijd zo dat een heel team van specialisten een behandeladvies uitbrengt dat met wordt besproken. Tijdens de bespreking van de verschillende behandelopties zal ook aandacht geschonken worden aan het feit of u andere ziekten heeft, die bepalend zijn voor de uitkomst van een bepaalde behandeling, en hoe u zelf tegenover de verschillende behandelopties aankijkt.

Criteria voor de keuze van behandelmethode

  • Stadium waarin de kanker zich bevindt. Zit de kanker in een klein deel van de prostaat of neemt het juist een groot deel van de prostaat in beslag? Is de kanker buiten de prostaat gegroeid, en zijn omliggende weefsels aangetast? Het is dus belangrijk om te weten of de kanker zich alleen maar in de prostaat bevindt of  ook daarbuiten, en of de botten zijn aangetast. 
  • Hoe agressief zijn de cellen ? 
  • Hoe is uw algemene conditie? 
  • Hoe staat u zelf tegenover de behandelopties ? 

Mogelijke behandelingen

Lokale behandelingen voor beperkte prostaatkanker

Actieve opvolging

Actieve opvolging is een optie voor mannen waarbij wordt verwacht dat de prostaatkanker de komende jaren of zelfs in het geheel geen problemen gaat geven. Het ziekteproces wordt gevolgd door regelmatig een rectaal toucher, PSA-test en herbiopsie uit te voeren. Afhankelijk van die uitkomsten, kunnen we in een later stadium, in overleg met de patiënt alsnog besluiten tot behandeling over te gaan. Dit is dus nog steeds een behandeling die gericht is op genezing.

Robotchirurgie

Open of Robot-geassisteerde  Radicale Prostatectomie is een operatie waarbij de gehele prostaat plus zaadblaasjes worden verwijderd. Soms worden ook de lymfeklieren verwijderd. Dit wordt gedaan om te kijken of er uitzaaiingen zijn in de lymfeklieren. Bij laag-risico prostaattumoren wordt via vijf kleine sneetjes met een kijkoperatie en met behulp van de 'Da Vinci-robot' de prostaat verwijderd. Meer info over robotheelkunde.

Bij hoog-risico tumoren opteren wij ervoor om een open ingreep via een onderbuiksincisie uit te voeren om zo een meer uitgebreide resectie te kunnen verrichten.

Indien mogelijk worden de zenuwbanen voor de erectie intact gelaten. Dit is afhankelijk van de omvang van de prostaatkanker. 

  • Voordelen: de hele prostaat wordt eruit gehaald en onderzocht.
  • Nadelen: risico van operatie, bloeding, risico van incontinentie en erectiestoornis.

Brachytherapie of inwendige bestraling

Brachytherapie is mogelijk als de prostaatkanker zich alleen in de prostaat bevindt en niet daar buiten. Er worden via het perineum radio-actieve staafjes in de prostaat geplaatst waardoor de prostaat inwendig wordt bestraald. Dit gebeurt onder narcose. De prostaat zal niet verdwijnen door deze behandeling, maar de kankercellen zullen afsterven. In AZ Turnhout wordt deze behandeling door de radiotherapeut samen met de uroloog verricht.

  • Voordelen: snel herstel
  • Nadelen: risico van operatie, bloeding, i erectiestoornis, lange termijn effecten van bestraling zoals moeheid, radiatie-enteritis/proctitis en radiatie-cystitis.

Uitwendige bestraling

Deze behandeling wordt gedaan door de radiotherapeut. U krijgt een behandelplan nadat er een speciale CT-scan is gemaakt om de precieze locatie van de prostaat vast te stellen. Tevoren worden vaak zogenaamde 'goudmarkers' in de prostaat ingebracht om tijdens de 7 weken van de behandeling de prostaat goed te lokaliseren, omdat de omliggende weefsels zo min mogelijk straling zouden krijgen. Vervolgens krijgt u gedurende ongeveer 7 weken dagelijks een korte bestraling. De prostaat zal niet verdwijnen door deze behandeling, maar de kankercellen zullen afsterven.

Indien er sprake is van een matig-, of hoog-risico prostaatkanker wordt vaak besloten om voor 6 maanden tot 3 jaar hormoonbehandeling toe te voegen aan de bestraling. Er is aangetoond dat dit een betere overleving geeft. Dit zal door uw uroloog en/of radiotherapeut met u samen besproken worden of dit nodig is.

  • Voordelen: geen operatie
  • Nadeel: bestralingseffecten op lange termijn, zoals moeheid, radiatie-enteritis/proctitis en radiatie-cystitis en eventuele gevolgen van de hormoonbehandeling

Hormoonbehandeling voor uitgezaaide prostaatkanker

Indien er sprake is van een uitgezaaide prostaatkanker naar de botten dan is hormoonbehandeling een optie. Hormoonbehandeling berust op het feit dat prostaatcellen voor groei afhankelijk zijn van androgenen, testosteron. De testes zijn de bron van testosteron. Door de productie van testosteron te blokkeren, groeien prostaatkankercellen niet tot nauwelijks meer. 

Er zijn twee manieren om de testosteron productie te blokkeren: met een chirurgische castratie (de testis worden beide verwijderd) of via een chemische castratie (hormoontherapie).

Nadelen hormoonbehandeling

Het nadeel van hormoontherapie is verlies van libido, erectiestoornis, opvliegers, toename gewicht, toename kans op diabetes en hart-, en vaatziekten. De uroloog zal ook met u bespreken hoe het mogelijk is om deze bijwerkingen zo veel mogelijk te voorkomen.

Nacontrole en opvolging

  • De nacontrole bestaat voornamelijk uit het meten van de PSA-waarde in het bloed. Er wordt gekeken hoe het PSA zich gedraagt nadat de behandeling afgerond is. 
  • Daarnaast zal tijdens elke controle naar uw algemene toestand worden gevraagd, en naar eventuele bijwerkingen van uw behandeling. 
  • Soms wordt een rectaal toucher gedaan om te voelen hoe het behandelde gebied voelt. 

Mocht er weer een PSA-stijging optreden na de behandeling of in geval er al uitzaaiingen aanwezig waren, dan zal opnieuw na overleg in het multidisciplinaire team een behandeladvies met u worden besproken en kan het zijn dat u verwezen wordt naar de radiotherapeut of de medisch-oncoloog voor een vervolg behandeling.

Het is voor u wel belangrijk te onthouden dat de uroloog in het gehele behandeltraject de aanspreekpersoon is in geval van vragen of problemen.

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.