Menu Sluit menu

Nierkanker

scharen

Mogelijke behandelingen

Behandeling van niet-uitgezaaide nierkanker

De behandeling van niet-uitgezaaide nierkanker wordt uitgevoerd door uw uroloog. Afhankelijk van uw situatie zijn er verschillende opties voor behandeling. Indien de tumor zich nog alleen in de nier bevindt en niet is uitgezaaid zijn er verschillende opties.

  • Niersparende operatie, de tumor wordt uit de nier gesneden (partiële nefrectomie)
  • De gehele nier wordt verwijderd (radicale nefrectomie) 
  • Actief afwachtend beleid (de tumor wordt in de gaten gehouden, maar (nog) niet behandeld)
  • Ablatieve technieken  (niet in AZ Turnhout)
  • Cryoablatie van de niertumor, de tumor wordt bevroren (niet in AZ Turnhout)
  • Radio Frequency Ablation (RFA), de tumor wordt dmv radiogolven verhit (niet in AZ Turnhout)

Niersparende operatie

Om gezond nierweefsel te besparen wordt tegenwoordig zoveel mogelijk bij kleine niertumoren enkel het deel van de nier verwijderd waarin de tumor zit. Dit is een partiële nefrectomie. Hierdoor blijft het gezonde deel van de nier achter en kan de nier zijn functie blijven uitvoeren. Uit onderzoek is aangetoond dat het ook voor uw hart-, en bloedvaten beter is om zoveel mogelijk nierweefsel te sparen, en niet de hele nier te verwijderen. 

Deze operatie is technisch gezien een complexe operatie. De nier is een bloedrijk orgaan en om de tumor uit de nier te kunnen snijden moeten tijdelijk de bloedvaten van de nier worden afgesloten. Dit vereist speciale expertise.

De operatie kan op twee manieren plaatsvinden: door middel van een kijkoperatie (laparoscopie) of door middel van een snede in de flank. In de meeste gevallen proberen wij de niersparende operatie via een kijkoperatie (laparoscopie) te verrichten omdat u dan sneller hersteld bent. Soms is het vanwege chirurgisch-technische redenen niet goed mogelijk dit via een kijkoperatie te doen en moet het toch via een snede in de flank. Het herstel duurt dan langer.
 

Gehele nier verwijderen

Niertumoren staan er om bekend dat ze lange tijd geen klachten hoeven te geven, waardoor deze soms pas in een laat stadium worden ontdekt. Een niersparende operatie is geen optie als de niertumor te groot is. In dat geval is het risico dat er tumorcellen achterblijven en opnieuw gaan groeien, te hoog.

Een radicale nefrectomie (of verwijderen van de hele nier) is dan de beste optie. In de meeste gevallen heeft de patiënt nog de andere nier, die de functie goed kan overnemen. Voorafgaand aan de operatie wordt de functie van de achterblijvende nier gecontroleerd, zodat er na de operatie geen onverwachte problemen met de nierfunctie ontstaan.

Afhankelijk van de omvang van de niertumor wordt meestal de gehele nier inclusief tumor via een kijkoperatie (laparoscopie) verwijderd en bent u redelijk snel weer hersteld. Soms is een niertumor te groot voor een laparoscopische benadering of is het om medisch technische redenen beter om via een open operatie de nier te verwijderen. Dit gebeurt via een snede in de flank of buik.

Actief afwachtend beleid

In sommige gevallen kan het zijn dat u samen met uw uroloog beslist de niertumor (nog) niet te behandelen. Indien dit het geval is, wordt regelmatig een scan genomen om de tumor goed in de gaten te houden. Indien  zich veranderingen voordoen in de situatie, kan het zijn dat u samen toch beslist alsnog te gaan behandelen. In sommige gevallen wordt besloten een biopsie (punctie oftewel weefsel uit de tumor halen) te verrichten door een echo of CT-scan.

Behandeling van uitgezaaide nierkanker

Het kan zijn dat er bij u een niertumor gevonden is, maar dat deze ook uitzaaiingen heeft gegeven. Dit kan naar de lever, longen, botten, maar soms ook naar andere plaatsen in het lichaam. In het geval van uitzaaiingen wordt op de MOC besproken of een radicale nefrectomie of verwijderen van de nier zinvol is. Er is aangetoond dat bepaalde medicijnen, zogeheten angiogeneseremmers, het proces  kunnen remmen. Deze medicamenten worden gegeven door de medisch oncologen in samenspraak met de behandelende uroloog.

Nacontrole en opvolging

Nadat u bent geopereerd of behandeld voor nierkanker krijgt u altijd een nacontrole voor meerdere jaren. De nacontrole omhelst een regelmatig bezoek aan uw uroloog. Er wordt bij u regelmatig een echo of een CT-scan gemaakt. Dit wordt gedaan om te kijken of er ter plaatse van het geopereerde gebied een ‘lokaal recidief’ is, d.w.z. of de nierkanker is teruggekomen. Ook wordt uw andere gezonde nier goed bekeken, want u heeft een verhoogd risico om daar ook nierkanker te krijgen. Verder kan door echografie van de buik, een longfoto en/of een CT-scan gecontroleerd worden op eventuele uitzaaiingen.

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.