Menu Sluit menu

Labo onderzoeken

labo onderzoek

Bloedafnames

Op campus Sint-Elisabeth kunt u voor veneuze bloedafnames (in de arm), aangevraagd tijdens een raadpleging buiten de ziekenhuismuren, terecht in het klinisch labo op werkdagen van 8 tot 12 uur. Op maandag en dinsdag kan u tussen 12u en 19u ook terecht voor bloedafnames via de huisarts, van woensdag tot en met vrijdag tussen 12u en 18u. U kunt zich laten inschrijven in het laboratorium zelf. In het weekend en op feestdagen gebeuren er geen bloedafnames in het klinisch labo van Sint-Elisabeth.  

Bloednames bij kinderen worden niet in het labo uitgevoerd. Deze kunnen alleen in het kader van een consultatie op de dienst pediatrie.

Bij raadpleging in de polikliniek van het ziekenhuis campus Sint-Elisabeth gebeuren de bloedafnames ofwel op de eerste verdieping (dienst vaat- en thoraxheelkunde) ofwel op de raadpleging zelf.

Sperma

  • In het klinisch labo wordt de fertiliteit van sperma onderzocht om een beeld van de kwaliteit van het sperma te krijgen.
  • In geval van fertiliteitsproblemen kan de gynaecoloog beslissen om over te gaan tot IUI (intra-uteriene inseminatie), waarbij zaadcellen rechtstreeks in de baarmoeder worden ingebracht. Bij deze procedure wordt het sperma eerst op het labo behandeld om zo de meest kwalitatieve zaadcellen te kunnen inbrengen.
  • Na een sterilisatie (vasectomie) moet het sperma onderzocht worden op de aanwezigheid van zaadcellen om te controleren of de ingreep is gelukt

Aanvraagformulier sperma capacitatie

Richtlijnen voor de collectie van een spermastaal (fertiliteitsonderzoek)

Guidelines for de collection of a sperm sample (fertility testing)

Directives pour le prelevement d'un echantillon de sperme (teste de fertilité)

Richtlijnen voor fertiliteitsonderzoek

  • Bij voorkeur tussen 3 en 5 dagen seksuele onthouding.
  • Gelieve voor het masturberen te wateren, de handen en de penis te wassen met water en zeep, af te spoelen en te drogen.
  • Het sperma wordt rechtstreeks opgevangen in een potje voor spermacollectie.
  • Het is belangrijk om een volledig staal te laten onderzoeken. 
  • Als er een gedeelte van het staal verloren gaat, gelieve dit te noteren.
  • Breng het staal binnen het uur naar het laboratorium (campus Sint-Jozef) en laat het zo weinig mogelijk afkoelen (NIET in de koelkast plaatsen – bij extreme buitentemperatuur (koude of hitte) het staal bijvoorbeeld in de binnenzak van uw jas vervoeren of onder de oksel). 
  • Het staal moet rechtstreeks op het laboratorium worden afgegeven nadat u zich in de inkomhal heeft laten inschrijven (etiketten op naam man), samen met het inlichtingenblad (volledig ingevuld) en een door de arts ondertekende aanvraag. 
  • Afgeven van een staal kan enkel na het maken van een afspraak op de dienst gynaecologie (014 44 44 20) of op de dienst klinische biologie (014 40 60 40).

Spermacapacitatie

In het kader van IUI of inseminatie waarbij zaadcellen rechtstreeks in de baarmoeder worden ingebracht, wordt het sperma eerst op het labo behandeld. 

Bij een capacitatie wordt het sperma speciaal onderzocht en in een speciaal milieu gebracht met als doel de kwaliteit van het sperma te verbeteren.  We scheiden de zaadcellen van het semenplasma om de nadelige bestanddelen uit het spermavocht te verwijderen. Daarnaast vindt er een soort rijpingsproces plaats, capacitatie genoemd. Op die manier worden alleen de meest actieve zaadcellen geactiveerd.

De afnameprocedure is net dezelfde als voor een fertiliteitsonderzoek. U laat zich inschrijven (etiketten op naam vrouw) aan de inschrijfbalie in de inkomhal (campus Sint-Jozef). In het weekend gebeurt de inschrijving bij acute opvang.
Op werkdagen tussen 08.00u en 08.30u (op zater-, zon- en feestdagen enkel op afspraak, in overleg met gynaecoloog).

Belangrijk is dat de man eerst een bloedonderzoek naar het opsporen van seksueel overdraagbare ziekten laat doen. Dit onderzoek vindt  maximum 7 dagen voor IUI en dus niet op de dag van de IUI zelf plaats. 

Controle na sterilisatie (vasectomie)

  • Breng  het staal binnen het uur na afname naar het laboratorium van campus Sint-Jozef.
  • Het staal moet rechtstreeks op het laboratorium worden afgegeven nadat u zich in de inkomhal heeft laten inschrijven (etiketten op naam man), samen met een door de arts ondertekende aanvraag.
  • De stalen worden aanvaard op het laboratorium tussen 8 u en 17 u op werkdagen.

Zweettest

Een zweettest bepaalt de hoeveelheid zout, meer bepaald chloride, in het zweet. De test wordt uitgevoerd bij kinderen of volwassenen die kampen met herhaalde luchtwegeninfecties, met frequente en onverklaarbare bleke stoelgang, met problemen van gewichtsverlies of onvoldoende groei of ten gevolge van een screeningsprogramma. Er zijn ook andere, meer zeldzame indicaties voor een zweettest.

Een positief resultaat kan betekenen dat u of uw kind cystische fibrose (CF) of mucoviscidose heeft, maar in de uiteindelijke diagnose wordt ook rekening gehouden met het klinisch onderzoek en andere symptomen en testresultaten. Personen die lijden aan CF hebben een hoger gehalte aan zout in hun zweet. Het is belangrijk CF zo snel mogelijk te diagnosticeren om de gepaste behandeling te starten. Een normaal resultaat kan nuttig zijn voor het uitsluiten van CF.

Een zweettest wordt enkel na afspraak uitgevoerd! In het klinisch labo (campus Sint-Jozef) voeren ervaren laboranten zelf de zweettest uit bij de patiënt en bepalen na de test het zoutgehalte in het zweet. Sommige personen ervaren een tintelend gevoel op de arm tijdens de zweetstimulatie. Er worden geen naalden gebruikt bij de test.

Informatieblad zweettest

De diagnose van mucoviscidose

Mucoviscidose: ziektebeeld, overerving en erfelijkheidsonderzoek

Ik heb mucoviscidose

Stoelgang

Voor een stoelgangonderzoek (bloed in de stoelgang) moet u gedurende 4 dagen een dieet volgen.  

  • zeer belangrijk:  gedurende deze dagen moet vooral residurijk voedsel gegeten worden, zoals rauwe groenten (o.a. sla), bruin- en roggebrood, fruit, noten.
  • belangrijk : het is wenselijk gedurende 3 dagen minder rood vlees te eten.
  • verboden: bananen, radijzen, rammenas, pijnstillers, vit. C preparaten.

De 2e, 3e en 4e dag neemt u de stalen van de stoelgang voor het onderzoek.  
Heeft u op één van de testdagen geen ontlasting, dan wordt de test één dag opgeschoven en het dieet langer volgehouden. 
Gelieve de stalen zo snel mogelijk naar het laboratorium te brengen (werkdagen tussen 8u en 18u).  In tussentijd bewaart u de stalen in de koelkast.

Urine

Collectie van midstream urine (bacteriologie)

  • Intiem toilet uitvoeren  (met water en zeep, naspoelen met water).
  • Mannen wateren pas nadat de voorhuid is teruggeschoven; vrouwen houden de schaamlippen uiteen.
  • Laat het eerste gedeelte van de urine wegvloeien (even stoppen met wateren).
  • Een gedeelte van de volgende urine opvangen in een urinepotje (dan weer even stoppen met wateren).
  • Laat het laatste gedeelte van de urine wegvloeien.
  • Breng op het urinepotje uw naam, voornaam en geboortedatum aan en breng het staal zo snel mogelijk naar het laboratorium (ondertussen staal in koelkast bewaren).

Bij kleine kinderen:

  • De genitale streek wassen en reinigen d.m.v. steriele kompressen en fysiologische zoutoplossing.
  • Een urinezakje aanplakken.
  • Urine nadien overgieten in een urinepotje.
  • Breng op het urinepotje de naam, voornaam en geboortedatum aan, en breng het staal zo snel mogelijk naar het laboratorium (ondertussen staal in koelkast bewaren).
  • Let op : bij het staal mag geen stoelgang aanwezig zijn.

Collectie 24-uursurine zonder zuur

  • Verzamel de urine enkel in de door ons ter beschikking gestelde collectiebus. Kies een dag uit dat u een hele dag thuis bent, zodat geen enkele urinelozing verloren gaat (bvb. zondag). 
  • De 24-uur urine collectiebus is voorzien van een etiket. Gelieve volgende gegevens op het etiket te noteren: naam en voornaam, geboortedatum, datum van collectie, het begin- en einduur van de collectie.
  • U start ‘s morgens uw urinecollectie (beginuur op het etiket noteren).  De eerste keer watert u in het toilet.
  • Vanaf dat ogenblik verzamelt u alle urine gedurende 24 uur (dag en nacht)in de collectiebus.  Indien u stoelgang hebt, water dan eerst in de collectiebus, opdat geen urine zou verloren gaan.  Tussen de collecties dient de bus in de koelkast bewaard te worden.
  • U eindigt de collectie de volgende morgen.  Deze ochtendurine hoort nog bij de collectie (einduur op het etiket noteren).
  • Breng de volledige urinecollectie op het laboratorium binnen (elke werkdag tussen 8u en 18u).

Informatieblad voor het verzamelen van 24-uursurine zonder zuur

Gebruikaanwijzing verzamelen van 24-uursurine

Collectie 24-uursurine met zuur

De afname instructies zijn hetzelfde als bij een 24-uursurine collectie zonder zuur alleen moet u eerst het potje met zuur in de collectiebus gieten alvorens u met de collectie begint. Let er wel op dat u niet rechtstreeks in de collectiebus watert om contact met opspattend zuur te vermijden.

Informatieblad voor het verzamelen van 24-uursurine met zuur

Gebruiksaanwijzing verzamelen 24-uursurine

 

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.