Menu Sluit menu

Laboratorium voor klinische biologie

In het klinisch laboratorium voeren klinisch biologen en laboranten onderzoeken uit op vraag van de artsen in het ziekenhuis en huisartsen. Met de resultaten van een onderzoek kan de arts een diagnose stellen of een behandelingsplan voor de patiënt opstellen. Waar nodig wordt multidisciplinair samengewerkt, niet alleen binnen AZ Turnhout maar ook met andere labo's. Zo werkt het labo van AZ Turnhout nauw samen met het labo van AZ Herentals.

 

Contactgegevens

Campus Sint-Elisabeth (Route A14)

 • tel 014 40 60 40
 • fax 014 43 69 59
 • bereikbaar elke dag 24/24u

Campus Sint-Jozef  (Route E45)

 • tel 014 44 44 71
 • fax 014 44 44 78
 • bereikbaar elke dag 7 - 24u 

Veneuze bloedname

Campus Sint-Elisabeth

Inschrijving en bloedname: klinisch laboratorium (volg route A14)

 • Werkdagen: 8u - 19u
 • Op zaterdag, zondag en feestdagen kunnen ambulante patiënten voor bloedname enkel terecht op acute opvang campus Sint-Jozef tussen 8 en 20u (volg route E26)


Campus Sint-Jozef

Inschrijving: inschrijvingsbalie in de inkomhal. Het personeel van de inschrijvingsbalie zal u verwijzen naar de bloedname, die niet in het laboratorium plaatsvindt.

 • Werkdagen: bloedname van 08.30u - 16.30u (indien nodig kan bloedname bij volwassenen en kinderen > 12j van 16.30u - 20.00u) 
 • Zaterdag, zondag en feestdagen: bloedname bij ambulante patiënten gebeurt op acute opvang campus Sint-Jozef tussen 8 en 20u (volg route E26) (breng een ondertekend aanvraagformulier mee) 

Capillaire bloednames (complet – formule)

Campus Sint-Elisabeth

Inschrijving en bloedname: klinisch laboratorium (volg route A14)

 • Werkdagen: 8u – 19u

Campus Sint-Jozef

Inschrijving: inschrijvingsbalie in de inkomhal. Het personeel van de inschrijvingsbalie zal u verwijzen naar het laboratorium, waar de bloedname plaatsvindt. Capillaire bloednames gebeuren 7d/7d in het klinisch laboratorium (volg route E45). 

 • Werkdagen: capillaire bloedname van 7u – 24u
 • Zaterdag, zondag en feestdagen: capillaire bloedname gebeurt op het klinisch laboratorium

Analyses op afspraak

Campus Sint-Jozef: zweettesten op afspraak via 014 44 44 71

Sperma-fertiliteitsonderzoek

Campus Sint-Jozef: op werkdagen van 07.30u tot 12u (bij voorkeur voor 9u)

Document met richtlijnen over spermacollectie voor fertiliteitsonderzoek 

Wat doet het labo?

Het laboratorium voor klinische biologie is een medisch-ondersteunende dienst die sedert 1 januari 2018 gezamenlijk wordt uitgebaat door AZ Turnhout in associatie met AZ Herentals. Het klinisch labo omvat 2 campussen in Turnhout en 1 campus in Herentals. Er zijn 3 disciplines: hematologie, chemie/immunochemie en microbiologie.
 
In het klinisch labo worden onderzoeken uitgevoerd op bloed, urine, stoelgang en andere lichaamsmaterialen. Deze onderzoeken zijn gericht op de opsporing van ziektes, bevestiging van diagnoses, opvolging van behandelingen en stellen van prognoses van ziekten bij de mens.
 
Met onze dienstverlening hebben we tot doel zo snel mogelijk hoog kwalitatieve resultaten af te leveren, informatie te verlenen en in overleg met de samenwerkende artsen en personeel de patiënt zo goed mogelijk bij te staan. Onze ervaren klinisch biologen volgen de recente ontwikkelingen in het domein van de klinische biologie op de voet zodat de meest recente technieken aangeboden kunnen worden. 

De stalen die in het labo behandeld worden, zijn afkomstig van patiënten opgenomen in het ziekenhuis of van patiënten die bij een specialist op consultatie zijn geweest, alsook van patiënten die door hun huisarts zijn geprikt of door hen naar onze prikdienst zijn doorverwezen.
 
Wij voeren een aantal gespecialiseerde onderzoeken uit (flowcytometrie, moleculaire biologische testen) en voor andere speciale analyses sturen wij de stalen door naar externe Belgische maar ook buitenlandse laboratoria. Zo bestaat er een goede samenwerking met nabij gelegen ziekenhuizen en verder gelegen laboratoria
 

Bereikbaarheid

Campus Sint-Elisabeth

 • Met de fiets: Campus Sint-Elisabeth is, dankzij haar ligging dicht bij het centrum van de stad Turnhout, perfect bereikbaar met de fiets. Er is een fietsenstalling voorzien vlak aan de hoofdingang van de campus. 
   
 • Met het openbaar vervoer: Buslijnen 1 (Turnhout - Vosselaar - Beerse halte Stadspark), 2 (Turnhout Markt - Station - Parkwijk) en 435 (Turnhout - Vosselaar - Hoogstraten) bedienen de halte in de Rubensstraat, waar campus Sint-Elisabeth gelegen is. We verwijzen voor de dienstregeling op deze trajecten naar de website van De Lijn. 
   
 • Met de wagen: Bereken uw route hier.

Campus Sint-Jozef

 • Met de fiets: Gezien de centrale ligging bij enkele grote invalswegen met afgescheiden fietspaden, is campus Sint-Jozef perfect veilig bereikbaar met de fiets. Vlakbij de hoofdingang van de campus is een ruime fietsenstalling voorzien. 
   
 • Met het openbaar vervoer: Buslijnen 432 (Arendonk - Turnhout - Merksplas - Rijkevorsel - Brecht) en 430 (Reusel - Turnhout - Hoogstraten - Meerseldreef) bedienen de halte voor de ingang van campus Sint-Jozef. We verwijzen voor de dienstregeling op deze trajecten naar de website van De Lijn. 
   
 • Met de wagen: Bereken uw route hier.

Infobrochures

De informatiefolders van AZ Turnhout worden met de grootste zorg opgemaakt. De inhoud ervan is echter algemeen en indicatief. De folder omvat niet alle medische aspecten. Hij vervangt de raadpleging bij je zorgverlener niet. Mocht deze folder vergissingen, tekortkomingen of onvolledigheden bevatten dan zijn AZ Turnhout, personeel en artsen hiervoor niet aansprakelijk.

Patiënteninformatie: Bloedtransfusie
Laatst bijgewerkt op
Download

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.