Menu Sluit menu
golf revalidatie

Snel naar

Be fit – als alleen fit worden niet lukt

Het Be fit programma is specifiek ontwikkeld als opvolgtraject van een afgewerkt revalidatieprogramma (bv. Eat fit, RTM, …).  Ook is dit programma een instapgroep voor ernstig gedeconditioneerde patiënten die graag actiever worden. 

Voor wie?

De revalidatie binnen dit programma richt zich op personen die:  

  • Na een specifieke revalidatie nog extra moeten werken aan hun conditie op vraag  van de revalidatiearts. 
  • Die zwaar gedeconditioneerd zijn en op vraag van de arts moeten gaan werken aan hun algemene conditie. 
     

You don’t have to be great to start but you have to start to be great! 

Wat?

In samenspraak met de arts wordt bepaald of u 1x per week of 2x per week kan komen trainen met een maximum van 24 sessies. 

Een team van kinesisten en een bewegingstherapeut begeleiden je tijdens de sessies.

Kinesist/beweegtherapeut 

Naast het aanbieden van verschillende trainingsvormen (cardiotraining, krachtoefeningen op verschillende toestellen, functionele oefeningen, …), leren we hoe je naar je lichaam moet luisteren om op een correcte manier je conditie op te bouwen.   

Ook begeleiden we je in het kiezen van beweegactiviteiten na de revalidatie. Zo krijg je een eigen beweegplan zodat je na het programma klaar bent om zelf verder aan de slag te gaan.

Bovendien kunnen er enkele weken na het beëindigen van het programma, indien gewenst (via telefonisch consult of per mail) zorgen voor opvolging door onze bewegingstherapeut vanuit het ziekenhuis. Zo kunnen we iedereen verder blijven helpen op weg naar een actiever en gezonder leven ook al heeft u de therapie binnen het ziekenhuis afgerond. 

Starten met het Be fit programma?

Maak een afspraak bij een arts fysische geneeskunde. Hij beslist of u in aanmerking komt voor het programma. 

Eat fit: begeleiding bij gewichtsverlies

Overgewicht en verminderde fysieke fitheid hebben belangrijke gevolgen voor je levenskwaliteit en gezondheid. Het doel van het eat fit programma is om iedereen te helpen die graag actiever en gezonder wil leven. Samen met jou gaan we aan de slag en werken we aan een positieve verandering van je levensstijl. 

Voor wie?

De revalidatie richt zich op personen met overgewicht en obesitas. 

Meer bewegen begint niet met meer sporten maar met minder zitten. 

Wat?

De eat fit revalidatie is een 12-weken durend programma, waarbij je 2 keer per week komt trainen in een groep met lotgenoten.

Hierbij word je begeleid door een team van kinesisten, een bewegingstherapeut, diëtist en een psycholoog.

De eat fit revalidatie heeft 3 vaste instapmomenten: januari, april en september. We trainen in groepen van maximum 10 personen. 

Kinesist/beweegtherapeut 

Er komen verschillende trainingsvormen aan bod: cardiotraining, krachtoefeningen op toestellen, functionele oefeningen enzovoort. We leren hoe je naar je lichaam moet luisteren om op een correcte manier je eigen individueel trainingsschema op te bouwen.  

Na het traject van 12 weken ben je klaar om de volgende stap te zetten en je actievere levensstijl verder te zetten. Deze stap moet je zeker niet alleen maken. Je krijgt een op maat gemaakt beweegplan zodat je zelfstandig aan de slag kan.

Enkele weken na het beëindigen van het programma kunnen we, indien gewenst, zorgen voor opvolging door onze bewegingstherapeut vanuit het ziekenhuis (via telefonisch consult of per mail). Op deze manier kunnen we je verder blijven helpen op weg naar een actiever en gezonder leven ook al heb je de therapie binnen het ziekenhuis afgerond. 

Diëtist 

Naast de fysieke ondersteuning door de kinesitherapeut en bewegingstherapeut wordt u door de diëtist begeleid naar een gezonder voedingspatroon. Tijdens het revalidatietraject is het aangewezen om minstens 3 keer een afspraak te maken bij een diëtiste. 

Psycholoog 

Indien gewenst kan je individuele begeleiding krijgen van een gezondheidspsychologe. 

Starten met het Eat fit programma?

Maak een afspraak bij een arts fysische geneeskunde. Deze bekijkt of u in aanmerking komt voor het programma. 

Longrevalidatie

Ademhalingsproblemen kunnen een ernstige impact hebben op de kwaliteit van je dagelijks leven. Tijdens deze sessies streven we naar een verbetering van je levenskwaliteit. 

Het programma

  • Na doorverwijzing door de revalidatiearts kom je bij de kinesitherapeut voor een kennismakingsgesprek. Ook worden er fysieke testen afgenomen. 
  • Op basis van deze resultaten wordt een individueel behandelingsplan opgesteld.  
  • De eerste 8 weken wordt er 3 keer per week getraind, nadien 2 keer per week.  
  • Het programma heeft als doel: 
    • Verbeteren van de uithouding en spierkracht. 
    • Vergroten van de zelfredzaamheid en zelfvertrouwen. 
    • Hernemen van sociale contacten en dagelijkse activiteiten. 
    • Verbeteren van de levenskwaliteit. 
  • De revalidatie verloopt over een periode van 6 maanden. 
  • Tijdens en op het einde van de revalidatie worden de fysieke testen herhaald: 
    • Samen met de revalidatiearts bespreek je of je derevalidatie zal verderzetten of beëindigen. 
  • Bewegingscoach: op verzoek beschikbaar voor toeleiding naar sport na de revalidatie 

 

Mijn longziekte heeft mijn leven veranderd. Dagelijkse bezigheden gaan niet meer vanzelf. Het is soms moeilijk te accepteren dat ik een longziekte heb of dat ik sneller moe ben en dingen niet meer kan doen zoals ik het wil. De longrevalidatie heeft me geholpen om beter met mijn longziekte om te gaan en mijn conditie is verbeterd. 

Wanneer kom je in aanmerking?

De longarts verwijst je door naar de revalidatiearts. Deze beslist of u in aanmerking komt voor het volgen van het revalidatieprogramma, bijvoorbeeld bij: 

  • Chronische obstructieve longaandoeningen (COPD)  
  • Longfibrose 
  • Longtransplantatie 
  • Operatieve ingreep (longvolumereductie, lobectomie,…) 
  • Chronische Astma 
  • Mucoviscidose 
  • Longcovid 

Starten met longrevalidatie?

Maak een afspraak bij een arts fysische geneeskunde.

Move to Improve – bewegen na een vermageringsoperatie

Uw ingreep was de eerste stap naar een gezonder en actiever leven. Vanaf dan is het opnieuw zoeken naar een nieuwe balans. 

Gezonde voeding en veel beweging zijn de sleutels voor een blijvend resultaat.  Het succes van de ingreep ligt grotendeels in uw eigen handen. Een multidisciplinair team zal je hierbij graag ondersteunen.

Voor wie?

Iedereen die een vermageringsoperatie ondergaan heeft zoals bijvoorbeeld:

  • gastric bypass
  • sleeve gastrectomie
  • distalisatie van de gastric bypass
  • re-sizing van de voormaag en banding van de voormaag,
  • … 

Wat?

De Move to improve revalidatie is een 12-weken durend programma, waarbij u 2 keer per week komt trainen in een groep met lotgenoten. Hierbij wordt u begeleid door een team van kinesisten, een bewegingstherapeut, diëtist en een psycholoog.

De revalidatie kan op elk moment gestart worden (instroomgroep). We trainen in groepen van maximum 10 personen.  

Kinesist/beweegtherapeut  

De kinesitherapeut en bewegingscoach helpen je om opnieuw fit en actief te worden. Centraal staat het kennismaken met het veranderende lichaam en het plezier leren krijgen in bewegen.  

Bij het afvallen verlies je niet alleen vet maar ook spiermassa, wat niet wenselijk is. Daarom zullen we inzetten op krachttraining. Deze training helpt ook om overtollige huid op de buik of de armen te minimaliseren. 

Er komen ook verschillende andere trainingsvormen aan bod: cardiotraining, functionele oefeningen enzovoort.

We leren hoe je naar je lichaam moet luisteren om op een correcte manier je eigen individueel trainingsschema op te bouwen.   

Je traint samen met mensen die eveneens een vermageringsingreep ondergingen. Dankzij deze contacten kan je ervaringen uitwisselen en wordt de zin naar lichaamsbeweging versterkt. 

De lessen worden aangepast aan de mogelijkheden van iedere deelnemer zodat het programma voor iedereen haalbaar is. 

Na het traject van 12 weken ben je klaar om de volgende stap te zetten en je actievere levensstijl verder te zetten. Deze stap moet je zeker niet alleen maken. Je krijgt een op maat gemaakt beweegplan mee zodat je zelfstandig aan de slag kan. Enkele weken na het beëindigen van het programma kunnen we, indien gewenst, zorgen voor opvolging door onze bewegingstherapeut vanuit het ziekenhuis (via telefonisch consult of per mail). Op deze manier kunnen we je verder blijven helpen op weg naar een actiever en gezonder leven ook al heb je de therapie binnen het ziekenhuis afgerond.  

Diëtist  

Naast de fysieke ondersteuning door de kinesitherapeut en bewegingstherapeut wordt je door de diëtist begeleid naar een gezonder voedingspatroon. Tijdens het trainingsprogramma is het aangewezen om minstens één keer een afspraak te maken bij een diëtiste.  

Psycholoog  

Indien gewenst kan je individuele begeleiding krijgen van een gezondheidspsychologe  

Starten met het Move to improve programma?

Maak een afspraak bij een arts fysische geneeskunde. Deze bekijkt of u in aanmerking komt voor het programma.  

Oncologische prevalidatie

Veel kankerpatiënten hebben tijdens hun behandeling last van extreme vermoeidheid. Het doel van de oncologische prevalidatie is om samen je terug op gang te helpen naar een actiever leven.

Het programma

  • 24 sessies, 2 trainingen van 1 uur per week . 
  • Zo nodig kan in samenspraak met de revalidatiearts het programma verlengd worden na 24 sessies. 
  • Geen vaste instapmomenten. 
  • Je oefent in een kleine groep (maximum 8 tot 10 personen), samen met lotgenoten.  
  • Je wordt begeleid door een team van kinesitherapeuten, een bewegingstherapeut en een psycholoog.
  • Met aangepaste bewegingsactiviteiten en aandacht voor ontspanning en mentale ondersteuning zorgen we ervoor dat je je beter in je vel voelt. 
  • Bij afloop van het programma krijg je een op maat gemaakt beweegplan. Met het advies van onze bewegingscoach ben je klaar om verder zelfstandig aan het werk te gaan. 

Wanneer kom je in aanmerking?

De revalidatie richt zich op patiënten met een oncologische pathologie:

  • die nog bezig zijn met hun behandeling
  • en die graag willen werken aan hun algemene conditie en gezondheid.  

Omdat er getraind wordt met kracht- en cardiotoestellen, en er ook regelmatig groepslessen aangepast aan de groep gegeven worden, dien je voldoende fit te zijn om aan dit groepsprogramma deel te nemen. Het is belangrijk om dit eerst te bespreken met je behandelende arts.  

Wat deed het deugd om tijdens de behandelingen toch een beetje te kunnen bewegen! Ik ben altijd sportief geweest maar was bang om te blijven sporten: ik wist niet wat ik wel of niet mocht doen. Onder de deskundige begeleiding van de therapeuten heb ik geleerd om op een rustige manier toch te kunnen sporten: heerlijk!

Starten met oncologische prevalidatie?

Bespreek dit met je oncoloog.

Na zijn akkoord kan je contact opnemen met het secretariaat fysische geneeskunde. Zij geven je meer uitleg over het programma en de te volgen procedure. Ook zullen ze je een afspraak bij de revalidatiearts bezorgen voor een intakegesprek. 

Oncologische revalidatie

Veel kankerpatiënten hebben na hun behandeling nog last van extreme vermoeidheid of andere fysieke ongemakken. Het doel van de oncologische revalidatie is dan ook om je terug op weg te helpen naar een actiever leven.  

Programma

  • 3 vaste instapmomenten per jaar: januari, april en september. 
  • Trainingsprogramma van 12 weken met een frequentie van 2 keer per week, 1 uur. 
  • Het programma bestaat uit: 
    • 24 sessies fysieke revalidatie onder begeleiding van de kinesitherapeut: cardiotraining, krachtoefeningen, functionele oefeningen, … 
    • 6 sessies psychosociale revalidatie: In kleine groep delen lotgenoten hun ervaringen: omgaan met emoties, communicatie, omgaan met onzekerheid, … 
    • U traint in kleine groep (maximum 8 tot 10 personen), samen met lotgenoten.  
  • Daarnaast leren we naar je lichaam te luisteren om zo het eigen individueel trainingsschema op een correcte manier op te bouwen. 
  • Op het einde van het programma krijg je een eigen beweegplan. Ook gaan we samen met jou op zoek naar beweegactiviteiten die je na de revalidatie kan verderzetten. Zo ben je klaar om verder zelfstandig aan de slag te gaan. 
  • Je kan enkel voor het volledige programma inschrijven.

Wanneer kom je in aanmerking?

Revalidatie voor mensen met een oncologische pathologie die:

  • hun behandeling reeds voltooid hebben
  • en die graag willen werken aan hun algemene conditie en welbevinden. 

Omdat we trainen met kracht- en cardiotoestellen, en er ook regelmatig groepslessen aangepast aan de groep gegeven worden, dien je voldoende fit te zijn om aan dit groepsprogramma deel te nemen. Het is belangrijk om dit eerst te bespreken met je behandelende arts. 

Wat was ik bang om te bewegen, ik zat met zoveel vragen en was vaak zo ontzettend moe bij aanvang van het programma. Nu, na het traject, ben ik iemand anders: ik durf weer te bewegen, ik ben fitter en vrolijker, durf terug in het leven te staan! Zo blij dat ik dit revalidatietraject gevolgd heb!

Starten met oncologische revalidatie?

Na akkoord van uw behandelend arts, neemt u best contact op met de coördinator van het oncologische revalidatieprogramma of met het secretariaat fysische geneeskunde. Zij geven je meer uitleg over het programma en de te volgen procedure. Ook zullen ze je een afspraak bij de revalidatiearts bezorgen voor een intakegesprek. 

Return to move

Heb je al maanden of jaren pijn in nek, rug, armen, benen of verspreid over het hele lichaam? Verdwijnen de klachten niet ondanks meerdere behandelingen? Zijn er dagelijkse activiteiten die niet meer lukken door de pijn? Dan is dit programma iets voor jou!  

Het doel van het RTM programma is om actiever te worden ook al beheerst pijn je leven en geeft dit problemen bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. 

Voor wie?

De revalidatie binnen het RTM programma richt zich op personen met chronische pijnklachten (CLB,LOK,CVS,…) die omwille van deze klachten nog weinig bewegen, conditie verliezen en zodoende in een negatieve spiraal terechtkomen.

De pijn gaat steeds meer overheersen waardoor de dagelijkse activiteiten worden beperkt en de mentale weerstand ondermijnd. Indien je wenst deel te nemen, maak je eerst een afspraak bij een revalidatiearts die nakijkt of je op fysiek vlak in aanmerking komt. 

 

Als woelig water tot rust komt, wordt het langzaam helder. Als iets traag in beweging komt, komt het langzaam tot leven. 

Wat?

De RTM revalidatie is een 12 weken durend programma, waarbij je 2 keer per week komt trainen in een kleine groep met lotgenoten (6 tot 8 deelnemers). Hierbij word je begeleidt door een team van kinesisten, bewegingstherapeut en een psycholoog.  

Kinesist/beweegtherapeut 

Er komen verschillende trainingsvormen aan bod: cardiotraining, krachtoefeningen op verschillende toestellen, functionele oefeningen, ….  We leren je hoe je naar je lichaam moet luisteren om op een correcte manier jouw eigen individueel trainingsschema op te bouwen.  

De beweegsessies zijn opgedeeld in 3 fasen:  

  1. Gedurende de eerste 4 weken oefen je elke week 1 uur in de oefenzaal en krijgt je 45 minuten hydrotherapie.  
  2. De volgende 6 weken oefen je tweemaal per week 1 uur in de oefenzaal .  
  3. De laatste 4 weken oefen je éénmaal per week 1 uur in de oefenzaal. Daarnaast is het de bedoeling dat je buiten het ziekenhuis een beweegactiviteit opstart die je op lange termijn actief houdt. Dit noemen we de afbouwfase.  

Tijdens de revalidatie monitoren we je vooruitgang. Indien de revalidatie vlot verloopt kan het zijn dat je sneller in een andere groep terecht komt met meer uitdaging (Be fit). 

Ook begeleiden we je in het kiezen van beweegactiviteiten na de revalidatie. Zo krijg je een eigen beweegplan zodat je na het programma klaar bent om zelf aan de slag te gaan. Bovendien kunnen we enkele weken na het beëindigen van het programma, indien gewenst (via telefonisch consult of per mail) zorgen voor opvolging door onze bewegingstherapeut vanuit het ziekenhuis. Zo kunnen we iedereen verder blijven helpen op weg naar een actiever en gezonder leven ook al heb je de therapie binnen het ziekenhuis afgerond. 

Psycholoog 

Naast de fysieke ondersteuning, is de psycho-sociale ondersteuning enorm belangrijk. Hiervoor kan je niet enkel terecht bij je groepsgenoten, maar ook bij de psycholoog verbonden aan de RTM revalidatie.

We geven 2 groepslessen in verband met pijn en hoe hiermee om te gaan. Indien nodig kunnen er individuele opvolggesprekken plaatsvinden.  

Starten met het Return to move programma?

Maak een afspraak bij een arts fysische geneeskunde. Hij beslist of u in aanmerking komt voor het programma. 

Wat was ik bang om te bewegen, ik zat met zoveel vragen en was vaak zo ontzettend moe bij aanvang van het programma. Nu, na het traject, ben ik iemand anders: ik durf weer te bewegen, ik ben fitter en vrolijker, durf terug in het leven te staan! Zo blij dat ik dit revalidatietraject gevolgd heb!”
S.M., over het oncologisch revalidatietraject
Wat deed het deugd om tijdens de behandelingen toch een beetje te kunnen bewegen! Ik ben altijd sportief geweest maar was bang om te blijven sporten: ik wist niet wat ik wel of niet mocht doen. Onder de deskundige begeleiding van de therapeuten heb ik geleerd om op een rustige manier toch te kunnen sporten: heerlijk!”
K.H. over de oncologisch prevalidatie
Mijn longziekte heeft mijn leven veranderd. Dagelijkse bezigheden gaan niet meer vanzelf. Het is soms moeilijk te accepteren dat ik een longziekte heb of dat ik sneller moe ben en niet meer kan doen zoals ik het wil. De longrevalidatie heeft me geholpen om beter met mijn longziekte om te gaan en mijn conditie is verbeterd. ”
patiënt over de longrevalidatie
revalidatie

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.