Menu Sluit menu

Team radiotherapie verifieert de nauwkeurigheid van de behandeling in realtime

1 juni 2022

Door de investering in een IQM systeem is het AZ Turnhout het eerste ziekenhuis in België (en het tweede ziekenhuis wereldwijd) dat een nieuw niveau van patiëntveiligheid biedt aan hun patiënten.

De twee ultramoderne lineaire versnellers Elekta Versa HD, die in 2021 en 2022 werden geïnstalleerd op de afdeling radiotherapie van AZ Turnhout, stellen de medewerkers in staat om complexe tumoren te behandelen met submillimeternauwkeurigheid. De versnellers geven een hoge stralingsdosis aan de tumor terwijl de dosis naar het omliggende weefsel wordt geminimaliseerd.

Met IQM zorgt het team medische fysica ervoor dat deze hoge stralingsdosis precies wordt afgeleverd zoals voorgeschreven door de radiotherapeut-oncoloog. Bij elke stap van het behandelingsproces en zelfs tijdens de behandeling van de patiënt. Wanneer het er het meest toe doet.

Nieuwe lineaire versneller op radiotherapie

Katrien Leysen, stralingsfysicus op radiotherapie, verduidelijkt: “In de meeste radiotherapiecentra test men enkel of de lineaire versneller de dosis kan geven die berekend werd voordat de patiënt wordt bestraald. In AZ Turnhout worden deze kwaliteitscontroles ook verricht maar gaan we een stap verder.  In onze lineaire versnellers zit een meettoestel dat ook tijdens de behandeling zelf verifieert of de stralingsdosis die berekend werd, ook effectief gegeven wordt. Dit is een enorme bijkomende kwaliteitscheck, die tijdens het volledige verloop van de radiotherapie de kwaliteit borgt. Zo kan de patiënt steeds gerust zijn dat de dosis straling die wordt toegediend, volledig klopt.”

IQM verifieert de juiste behandelingsafgifte op elk afzonderlijk controlepunt. Dosis, energie, veldgrootte, veldvorm, bestralingspositie, bestralingshoek worden allemaal in realtime geverifieerd met grote nauwkeurigheid.

De dienst radiotherapie zet al jaren sterk in op kwaliteitscontrole en is trots dat ze op dit vlak een voorloper zijn in België en ver daarbuiten. State-of-the-art kankerbehandeling wordt geleverd met de grootste nauwkeurigheid en het hoogste vertrouwen.

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.