Menu Sluit menu

Senioren langer actief dankzij revolutionaire schroeftechniek in de wervelkolom

29 maart 2019
Orthopedisten van ziekenhuizen Deurne en Turnhout zijn pionier in Europa op vlak van langdurige fixatie van schroeven in het bot.

Op vrijdag 29 maart demonstreren dr. Geert Mahieu van de dienst orthopedie van AZ Monica en dr. Patricia Verstraete van het Orthopedisch Centrum van AZ Turnhout een revolutionaire techniek aan een gespecialiseerd internationaal publiek via live surgery. Het gaat om een techniek, die gebruik maakt van 3D-printing, die een stevigere fixatie van schroeven in een wervel toelaat bij patiënten met botontkalking, waar chirurgie de enige oplossing biedt. Het resultaat is dat actieve senioren nu kunnen behandeld worden als jonge mensen en een rug hebben waar ze nog jaren mee verder kunnen.  

“De ingreep waarbij schroeven worden verankerd in een wervel om deze steviger te maken, bestaat al lang.” Zo zegt dr. Geert Mahieu. “ Traditioneel worden de schroeven vastgezet in het zachte binnenste gedeelte van het bot. Een veel voorkomend probleem hierbij is echter dat de schroeven op termijn makkelijk loskomen met alle gevolgen van dien: pijn, slechter kunnen bewegen, enzovoort.  Met name bij osteoporosegevoelige patiënten konden we tot voor kort geen lange termijn oplossing bieden. Met de nieuwe techniek komt daar verandering in. Van de wervel (waar schroeven in moeten komen) wordt een 3D- afdruk gemaakt met een daarbij horend perfect passend hulpstuk. Dat hulpstuk moet ervoor zorgen dat de schroeven zo precies worden vastgezet dat ze niet alleen in het zachte gedeelte maar ook in het harde bot worden gefixeerd.”

Dr. Patricia Verstraete van AZ Turnhout vervolgt: “De nieuwe techniek biedt heel wat voordelen voor de patiënt. Niet alleen moeten we de insnede minder groot maken en dus ook minder spieren raken, maar ook de hospitalisatie- en revalidatietijd wordt veel korter, er is minder bloedverlies en de fixatie van de schroeven in poreuze botten is vele malen groter in vergelijking met traditionele schroeven. We zien hierin dus  op de eerste plaats een enorme meerwaarde voor de actieve senior, maar uiteindelijk kan de techniek omwille van deze redenen ook bij jonge mensen worden toegepast. Bovendien is de techniek ook economisch interessant in vergelijking met de traditionele dure techniek van ‘navigatie’ van de schroeven.”

De techniek is in het buitenland ontwikkeld. Dr. Mahieu en dr. Verstraete zijn bij de eerste orthopedisten in Europa die ondertussen de schroeftechniek reeds een jaar toepassen in AZ Monica en in AZ Turnhout. Zij leiden andere internationale collega’s op en geven overal ter wereld demonstraties en presentaties. 

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.