Menu Sluit menu

Patiëntjes rijden zelf naar het onderzoek

Voortaan kunnen opgenomen kinderen in AZ Turnhout zelf met een miniauto naar een onderzoek rijden. Het project, een idee van de Vlaamse Kinderliga, neemt de stress bij de patiëntjes weg.

Het ziekenhuis heeft vanaf vandaag twee elektrische autootjes waar de kinderen zelf achter het stuur mogen zitten. Aan boord van een mini-Mercedes of een witte landrover – compleet met lichten, toeter en een radio die kinderliedjes afspeelt – is de tocht naar een onderzoek een hele belevenis. De elektrische wagentjes worden met een afstandsbediening bestuurd door het ziekenhuispersoneel.

“Het is veel aangenamer in zo'n autootje dan in een ziekenhuisbed of een rolwagen", zegt Ann Van den Bossche, hoofdverpleegkundige pediatrie.

“De auto zorgt ervoor dat kinderen blij en afgeleid naar het onderzoek vertrekken. Het neemt hun stress weg. En wanneer ouders hun kind blij zien vertrekken, zorgt dat er ook voor dat zij zich iets geruster voelen. Mocht het onderzoek wat zijn tegengevallen, dan zijn de kinderen nadien snel weer opgefleurd door de leuke rit terug naar de afdeling.” 

De CliniCars zijn een initiatief van de vzw Vlaamse Kinderliga. De hulporganisatie haalde de mosterd in de USA. "Ik zag recent een filmpje waarin getoond werd hoe een  brandweerkorps in de Verenigde Staten zo'n wagentjes aan een ziekenhuis schonk", vertelt Joeri Verbraeken van de Vlaamse Kinderliga. "Ik dacht, dat moeten we ook in België doen. We contacteerden enkele ziekenhuizen met de vraag of ze interesse hadden. AZ Turnhout is ondertussen het derde ziekenhuis in Vlaanderen en het eerste in de provincie Antwerpen waar kinderen voortaan met de auto naar een onderzoek kunnen rijden.”

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.