Menu Sluit menu

Magnetisch zaadje helpt om borsttumor voor ingreep te lokaliseren

27 juli 2020

De artsen van de borstkliniek van AZ Turnhout gebruiken sinds kort een nieuwe techniek om de precieze plaats van een niet-voelbare borsttumor te bepalen tijdens een borstsparende ingreep. Ze brengen enkele dagen tot weken voor de operatie een magnetisch zaadje of Magseed® in het borstletsel. Zo’n Magseed® is kleiner dan een rijstkorrel. De nieuwe techniek zorgt er onder andere voor dat de arts nauwkeuriger te werk kan gaan en de borst zo beter kan sparen.

Door de ontwikkelingen in de screening naar borstkanker zijn ongeveer de helft van de borsttumoren nog niet voelbaar op het moment dat onze artsen de diagnose van borstkanker stellen. Tijdens een borstsparende operatie zal de chirurg de tumor zo nauwkeurig mogelijk verwijderen. Om dat te kunnen doen, moet de chirurg bij niet voelbare borstletsels voor de operatie de exacte plaats van de tumor te bepalen. Dat gebeurde eerder door een metalen draad (harpoen) onder lokale verdoving in de tumor te plaatsen. Dankzij de draad wist de chirurg waar het borstletsel zich bevond.

De techniek van harpoenplaatsing heeft echter beperkingen. De procedure werd vaak als pijnlijk ervaren door de patiënt. Omdat er een kans is op verplaatsing, kon de harpoen bovendien pas kort voor de ingreep geplaatst worden.

Het gebruik van de nieuwe, magnetische zaadjes lossen deze problemen op. Het zaadje kan al enkele dagen tot weken op voorhand geplaatst worden op de dienst radiologie: zo kan de patiënt zich in alle rust voorbereiden op de ingreep. De voordelen van Magseeds® zijn dat het risico op verplaatsing verwaarloosbaar is en dat de ingreep comfortabeler en minder pijnlijk is voor de patiënt.

Nieuwe techniek spaart de borst nog meer

Maar veruit het grootste voordeel is dat we veel borstsparender te werk kunnen gaan. De chirurgen kunnen nauwkeuriger en preciezer werken, waardoor er een kleiner deel van de borst moet worden weg genomen. Bovendien heeft de arts meer flexibiliteit qua planning van de ingreep omdat het zaadje al  op voorhand geplaatst kan worden. Voor de radiologen is het plaatsen van het zaadje eenvoudig. Ook zij ervaren een voordeel van Magseeds® ten opzichte van harpoenplaatsing.

Magseeds®  worden reeds jaren wereldwijd toegepast in gerenommeerde borstcentra met duidelijke voordelen, een betrouwbaar veiligheidsprofiel en een hoge tevredenheidsgraad bij patiënt en arts. In de borstkliniek van AZ Turnhout behandelen we jaarlijks zo’n 200 patiënten. We gaan velen van hen nog beter kunnen helpen met deze nieuwe techniek.

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.