Menu Sluit menu

Maaltijden op maat van de patiënt dankzij vrijwilligers

26 april 2022

Sinds vorige week hebben de patiënten op onze palliatieve eenheid de mogelijkheid om zelf hun maaltijd samen te stellen naargelang hun eetbehoefte en kiezen ze het tijdstip van hun lunch. Best tijdsintensief, maar dankzij een enthousiaste groep van vrijwilligers op de eenheid, kunnen de patiënten nu in de voormiddag kiezen uit een ruim gamma van soep, groentjes, aardappelbereidingen, vis of vlees, en dessertjes. Alle combinaties zijn mogelijk. 

“Het grote nadeel van de klassieke maaltijdbedeling in het ziekenhuis is dat de warme maaltijd 's middags voor iedereen hetzelfde was en op hetzelfde tijdstip werd geserveerd. Vaak hadden de patiënten nog geen honger of geen zin om te eten of waren ze na de ochtendverzorging net terug in slaap gevallen. Zo ging er veel verloren van de maaltijd. Zeker op een palliatieve afdeling willen we alles zoveel mogelijk op maat van de patiënt doen en zorgen dat ze in de mate van het mogelijke van de maaltijd kunnen genieten.” Zegt Andi Couwels, diensthoofd voeding die het project coördineert. 

Vrijwilligers op de palliatieve eenheid spelen een cruciale rol in deze vorm van maaltijdbedeling. Zij gaan in de voormiddag langs op de kamers met een uitgebreide keuzelijst en nemen voor elke patiënt op wat ze graag eten voor de lunch. Op het ogenblik dat de patiënt honger of zin heeft om te eten, halen ze de juiste zakjes uit de 'voedingsbibliotheek', dresseren ze die netjes op een bord en wordt de maaltijd opgewarmd.

Ook aan de gezelligheid is gedacht door de maaltijd te serveren op mooi handgemaakt porseleinen servies. De voedingswaren zijn bereid volgens het systeem sous-vide, een bereidingswijze die de houdbaarheid, versheid en smaak van het eten volledig behoudt. 

Andi besluit: “De patiënten zijn alvast enorm opgetogen over het nieuwe systeem. Wij vanuit de keuken zijn  bovendien erg dankbaar voor de extra inspanningen die de vrijwilligers dagelijks leveren om de patiënten een lekkere maaltijd voor te schotelen. Zonder hen was dit project niet mogelijk.” 

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.