Menu Sluit menu

Leerlingen zoeken via kunst verbinding met patiënten

23 mei 2019

Leerlingen van het Heilig Graf in Turnhout werken samen met illustrator Fatinha Ramos aan het kunstenproject Blijde Gedachten. Dit project wil via kunst blijde gedachten creëren bij patiënten om zo hun genezingsproces te bevorderen. Het resultaat van deze samenwerking is vanaf 23 mei te bewonderen in AZ Turnhout, onder de titel ‘La Promessa’.

Blijde Gedachten is een vooruitstrevend initiatief dat met de hulp van kunst aan zorgverbreding doet. Dit jaar werd het project La Promessa uitgerold. Binnen dit project gingen de kunstleerlingen uit de eerste graad secundair onderwijs van het Heilig Graf aan de slag met postkaarten en verbindende teksten.

Initiatiefnemer Chris Campers licht toe: “Postkaarten ontvangen of versturen: het kan een manier zijn om te vertellen over verwachtingen en het kan mensen verbinden. Het kan beloften inhouden en iemand blij maken. Postkaarten zijn pas echt persoonlijk als ze ook zelf gemaakt zijn.”

Illustrator Fatinha Ramos zal leerlingen van het tweede jaar secundair onderwijs de basisprincipes aanleren om professionele illustraties te maken. Hetzelfde zal zij doen met bezoekers van Alegria, een open huis voor kankerpatiënten.

Blijde Gedachten 2019

Er worden manieren gezocht om niet enkel met beeld, maar ook met taal mensen blij te maken. De leerlingen zullen teksten en gedichten schrijven voor hun postkaarten. Campers: “De leerlingen worden uitgedaagd om hun individueel denken om te zetten in tekeningen, schilderijen, collages, teksten... Zo kunnen zij hun beeldend en literair talent ontdekken en ontwikkelen.”

Beide groepen, leerlingen en bezoekers van Alegria, zullen hun kaarten uitwisselen en beantwoorden.

Dit project geeft aan deze jonge leerlingen op een speelse manier de kans om in contact te komen met mensen die van dicht of ver te maken hebben met kanker. Zij leren het belang van kunst inzien bij het genezingsproces.

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.