Menu Sluit menu

SP locomotorische revalidatie

Revalidatie sp loco

Onderging u een operatie aan de heup, knie of schouder? Had u een verkeersongeval of een amputatie? Is hierbij verdere revalidatie noodzakelijk voordat u terug naar huis kan keren?  

U kan daarvoor terecht op onze hospitalisatieafdeling SP Locomotorische Revalidatie.  Een gespecialiseerde dienst waarbij we niet de nadruk leggen op het letsel zelf, maar op de impact die het heeft op uw functioneren.  

Route

Campus Sint-Jozef: E16

Kamers

51 - 67

Telefoon

+32 14 44 42 11 (altijd bereikbaar)

Bezoekuren

15 tot 20 uur

De revalidatie

Met een team, bestaande uit een revalidatiearts, verpleegkundigen, kinesitherapeuten, ergotherapeuten, psychologen en sociale werkers gaan we multidisciplinair aan de slag.  

Samen werken we aan de individuele doelstellingen die de patiënt wil bereiken en belangrijk vindt. Hierbij streven we naar een optimale kwaliteit van leven, gericht op zelfstandigheid, zelfzorg, sociale relaties en vrije tijd. 

Algemene doelstellingen zijn:

  • het aansterken van het lichaam 
  • opbouwen van conditie 
  • aanleren van nieuwe vaardigheden 
  • kennis opdoen over hulpmiddelen  
  • mogelijkheden voor woningaanpassing bekijken 
  • ​​​​​​​gezonde leefgewoonten aanleren 
  • … 

Revalideren sp loco

De afdeling 

De revalidatie gaat door in onze ruime oefenzaal waarin we beschikken over verschillende toestellen. 

Omringd door de natuur hebben we de kans om buiten te oefenen. Zo is er de mogelijkheid om een hulpmiddel op een andere ondergrond in te oefenen, uw wandelafstand te vergroten…  We hebben ook een buitenterras dat we kunnen gebruiken voor (huishoudelijke) buitenactiviteiten zoals de planten aanplanten en verzorgen. 

We beschikken eveneens over een mooie eetruimte met keuken waar iedereen samen kan tafelen en gezellig kan bijbabbelen. Deze ruimte gebruiken we ook voor kooktherapie zoals het inoefenen van hoog en laag reiken of het gebruik van loophulpmiddelen tijdens uw huishoudelijke activiteiten. 

Verder is er de mogelijkheid om gebruik te maken van een aangepaste en rolstoeltoegankelijke badkamer met inloopdouche, douchestoel en bad met badplank. Onze focus ligt hierbij op uw huidige bestaande woon- en leefsituatie, u kan oefenen op het nemen van een douche of bad. 

Daarnaast beschikken we over een therapiebad om oefeningen te doen in het warme water. Met een lift zorgen we ervoor dat ook mensen die niet mogen steunen of rolstoelgebonden zijn kunnen revalideren in het water.  

Proefweekend thuis

We bieden u de mogelijkheid om op proefweekend te gaan. Hierbij heeft u de kans om de technieken die u trainde tijdens de revalidatie toe te passen in uw eigen leefomgeving. Daarna bespreken we eventuele werk- of aandachtspunten en kunnen we hier verder op oefenen in de therapie.  

Het team

Revalidatiearts

De revalidatiearts bepaalt samen met u de behandeldoelen tijdens een intakegesprek. Deze zijn afgestemd op uw specifieke situatie. Doorheen de opname volgen we deze doelstellingen op en sturen we ze eventueel bij.

Deze arts staat ook in voor eventuele medische problemen die zich tijdens de opname voordoen.
 

Kinesitherapeut

De kinesitherapeut begeleidt u bij uw revalidatie. De oefeningen zijn er voornamelijk op gericht om:

  • uw beweeglijkheid en kracht te herstellen
  • uw statisch en dynamisch evenwicht te trainen
  • uw conditie te verbeteren.

Naast individuele therapie of groepstherapie in de oefenzaal, oefenen we ook gangrevalidatie en traplopen.  

Ergotherapeut

De ergotherapeut begeleidt u bij het terugwinnen of verbeteren van dagelijkse handelingen.

Om uw doel te bereiken, gebruikt de ergotherapeut alle activiteiten die u in die situaties zou kunnen doen. Hierbij gaat het om:

  • het ochtendtoilet
  • huishoudelijke taken zoals koken, afwassen en strijken
  • iets uit de kast nemen en oprapen
  • tuinwerk
  • boodschappen doen
  • op uitstap gaan, stadsverkeer trotseren
  • ...

De therapeut geeft u tips en hulpmiddelen om de verschillende rollen in uw leven te kunnen vervullen. 

 

Logopedie

Logopedie is mogelijk op aanvraag van de arts.

De logopedist komt langs voor onderzoek en behandeling van:

  • slikstoornissen (dysfagie)
  • taal- en spraakstoornissen (afasie, spraakapraxie, dysartrie)
  • stemstoornissen (dysfonie)

De logopedist zal u eerst diagnostisch en, indien nodig, therapeutisch nauw opvolgen. We nemen de nodige testen af om in te schatten welke problemen zijn opgetreden en stellen zo nodig een gepast behandelplan op. De patiënt wordt dan opgevolgd tijdens zijn verblijf. 

Psycholoog

De psycholoog kan zo nodig en gewenst op de kamer langskomen. Dit kan bijvoorbeeld een meerwaarde zijn na het doormaken van een traumatische gebeurtenis zoals een zwaar verkeersongeval of amputatie.

Verpleegkundigen

De verpleegkundigen hebben een bijkomende opleiding tot revalidatieverpleegkundige gevolgd. Hierdoor kunnen ze u helpen om verder te oefenen op de door de therapeuten aangeleerde vaardigheden.

Dit is zeker een meerwaarde om alles uit uw ziekenhuisopname te halen. 

Wanneer komt u in aanmerking?

Uw behandelende arts bepaalt samen met de revalidatiearts of u in aanmerking komt voor een opname op SP loco.  

Jullie spraken me telkens moed in na mijn ongeluk en jullie waren er om met mij te oefenen, te oefenen en nog meer te oefenen.”
Patiënt na het verblijf op SP loco
Na mijn amputatie hebben jullie mij terug leren lopen. Al jullie inspanningen hebben hiertoe bijgedragen.”
Patiënt na het verblijf op SP loco
SP loco revalidatie
    Hoofdverpleegkundige

    Ine Vos

    Ine Vos

Bereikbaarheid

Deze dienst is gevestigd op campus Sint-Jozef. 

Campus Sint-Jozef

Adres: Steenweg op Merksplas 44, 2300 Turnhout

  • Met de fiets: Campus Sint-Jozef is veilig bereikbaar met de fiets. Vlakbij de hoofdingang is een ruime fietsenstalling voorzien. 
  • Met het openbaar vervoer: Buslijnen 432 (Arendonk - Turnhout - Merksplas - Rijkevorsel - Brecht) en 430 (Arendonk - Turnhout - Hoogstraten) rijden langs de halte voor de ingang van campus Sint-Jozef. We verwijzen voor de dienstregeling op deze trajecten naar de website van De Lijn
  • Met de wagen: Bereken uw route hier.

Infobrochures

De informatiefolders van AZ Turnhout worden met de grootste zorg opgemaakt. De inhoud ervan is echter algemeen en indicatief. De folder omvat niet alle medische aspecten. Hij vervangt de raadpleging bij je zorgverlener niet. Mocht deze folder vergissingen, tekortkomingen of onvolledigheden bevatten dan zijn AZ Turnhout, personeel en artsen hiervoor niet aansprakelijk.

Patiënteninformatie: Welkom op de afdeling SP locomotorische revalidatie
Laatst bijgewerkt op
Download

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.