Menu Sluit menu

Kempense lotgenoten met transplantatie bewegen in groep

16 mei 2019

Met een kennismakingswandeling stak de gloednieuwe Kempense afdeling van Transplantoux van wal. Het doel is om samen met lotgenoten-getransplanteerden gezond te bewegen.

Transplantoux Kempen wandeling

Sporten of bewegen bevordert de revalidatie en het herstel na een orgaantransplantatie. Het is ook de ideale manier om de gezondheid voor of na de transplantatie op peil te houden. Daarom wil de vzw Transplantoux lotgenoten regelmatig ontmoeten en samen met hen bewegen. Op zondag 12 mei organiseerden zij een kennismakingswandeling waar ook enkele verpleegkundigen en artsen van AZ Turnhout aan deelnamen. 

De opkomst was een succes: 75 deelnemers, waaronder ontvangers van een donorhart, donorlongen en donornieren. Ook een dialysepatiënt (kandidaat voor een donornier) en een orgaan-donor nam deel. Zij werden geflankeerd door familie, vrienden en dialyseverpleging en –artsen.

"Het werd een hartverwarmdende namiddag", vertelt nefrologe dr. Zeegers. "Eens getransplanteerd worden de patiënten nog door één vaste arts opgevolgd: Voor de artsen en verpleging was het daarom fijn om patiënten, die wij vaak gedurende meerdere jaren aan de dialyse opgevolgd hadden, terug te zien in goede omstandigheden."

We hopen via de initiatieven van Transplantoux meer mensen aan het bewegen te krijgen. Dit is voor iedereen belangrijk, maar zeker ook voor (kandidaat-)transplant-patiënten.

"Meer en meer worden de gunstige effecten van regelmatige duur-inspanningen duidelijk op vlak van:

  • spiersterkte
  • botsterkte
  • gemoed (antidepressieve werking)
  • hart-en vaatziekten
  • geheugen (minder risico op dementie)
  • insulineresistentie (minder kans op diabetes en zelfs verbetering tot genezing van bestaande diabetes mellitus type 2)
  • immuniteit (lager risico op kanker, betere weerstand tegen infecties, maar ook verlaagde kans op afstoting van het transplantorgaan)

Wij zijn om deze reden zeer gemotiveerd om deze chronische patiënten, die dankzij hun donor een tweede kans kregen, zo goed mogelijk te ondersteunen en motiveren", besluit dr. Zeegers.

Transplantoux  organiseert allerlei sportieve activiteiten voor deze transplantpatiënten en organiseert daarnaast het zo noodzakelijke verdere wetenschappelijk onderzoek en congressen op dit vlak.

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.