Menu Sluit menu

Het Humaan Papillomavirus treft niet alleen meisjes!

2 februari 2023

Het vaccin Gardasil®9 tegen het HPV-virus wordt terugbetaald voor jongens van 12 tot en met 18 jaar. Dat is goed nieuws, want het HPV-virus, wat de meesten onder ons kennen als oorzaak van baarmoederhalskanker, kan ook andere vormen van kankers veroorzaken, ook bij mannen. 

HPV of het humaan papillomavirus is een virus dat 6 soorten kanker kan veroorzaken. Het HPV-vaccin beschermt meisjes en jongens hiertegen. Door het vaccin hebben zij later een veel kleinere kans op kanker door HPV.  Elk jaar worden in België meer dan 1000 nieuwe gevallen van HPV-gerelateerde kankers gediagnosticeerd bij zowel mannen als vrouwen. 

Het humaan papillomavirus (HPV) is een veelvoorkomende virale infectie bij seksueel actieve mensen. HPV is besmettelijk en wordt overgedragen via seksueel contact. Iedereen heeft 80% kans om in zijn/haar leven een HPV besmetting op te lopen. In de meeste gevallen vormt een besmetting geen probleem en verdwijnt een HPV-infectie vanzelf. Wanneer ons afweersysteem de infectie niet kan genezen, zal het virus zich langzaam aan in bepaalde cellen vestigen. Een dergelijke chronische infectie kan leiden tot veranderingen in de cellen van de baarmoederhals en op lange termijn overgaan in baarmoederhalskanker.

Vraag raad aan je huisarts, gynaecoloog of pediater!

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.