Menu Sluit menu

Coronavirus en zwangerschap

8 april 2020

Het coronavirus zorgt voor ongerustheid en angst. Ook zwangere koppels hebben veel vragen over de mogelijke impact van het virus en de gevolgen van de maatregelen. Via deze weg willen wij u informeren over de invloed van het coronavirus op de zwangerschap en welke maatregelen de dienst gynaecologie-verloskunde heeft genomen. Onderaan op deze pagina vindt u nog een video waarin onder andere enkele kersverse ouders vertellen hoe zij hun bevalling en verblijf op materniteit hebben ervaren tijdens deze coronacrisis.

Invloed op zwangerschap

Er zijn geen wetenschappelijke aanwijzingen dat zwangere vrouwen vatbaarder zijn voor deze infectie, of voor de gevolgen ervan. Geruststellend is dat er onder de erg zieke patiënten weinig zwangere vrouwen zijn. Ook zijn er in de leeftijdscategorieën waarin mensen zwanger worden heel weinig ernstige besmettingen. De meerderheid van de zwangere vrouwen zullen dus enkel milde tot matig ernstige griepachtige symptomen vertonen.

Er zijn tot nu toe ook geen aanwijzingen dat een infectie tijdens de zwangerschap een negatief effect heeft op de foetus of dat het virus tijdens de zwangerschap overgedragen kan worden van moeder op kind.

Raadpleging tijdens de zwangerschap

Alle niet-dringende raadplegingen en ingrepen moeten worden uitgesteld. Indien u geen telefoon of brief heeft gekregen om uw afspraak te annuleren, gaat deze in principe door.

Bij een laag risico zwangerschap worden volgende controles gepland:

  • 12 weken: nekplooi meting en eventueel NIPT
  • 20 weken: structurele echografie
  • 30 weken: echografie en suikertest
  • 35 weken: echografie en GBS screening
  • 38 weken: enkel monitor
  • 40 weken: monitor en echografie

Bij een probleem zwangerschap, zullen de afspraken door uw behandelend gynaecoloog ingepland worden.

Indien u symptomen (koorts, hoest, neusloop, keelpijn) ervaart, neemt u best voordien contact op met het secretariaat gynaecologie (tel 014 44 44 20) om advies te vragen.

Om risico op besmetting te verkleinen, kan uw partner niet aanwezig zijn bij de afspraak. Deze regel blijft van kracht, ook nadat we vanaf 4 mei weer iets meer patiënten mogen opvolgen in ons ziekenhuis. Tijdens de raadpleging mag u gerust telefoneren of videobellen met uw partner zodat hij/zij de raadpleging van op afstand mee kan volgen.

Verloop van een raadpleging

Bij de hoofdingang van het ziekenhuis zal u gescreend worden op symptomen van het corona virus. Indien u één van de symptomen vertoont, zal u gevraagd worden een mondmasker en handschoenen te dragen.

De poli gynaecologie is ingedeeld twee afzonderlijke zones: “COVID” zone (rode zone) en een “gezonde” zone (groene zone). Indien u symptomen vertoont, zal u door de gynaecoloog (met gepaste beschermingskledij) in de “COVID” zone gezien worden. Dit om overdracht van het corona virus te vermijden.

Prenatale infosessies

Wegens de coronamaatregelen kunnen onze prenatale infosessies voor zwangere patiënten tijdelijk niet doorgaan. Daarom namen Lut, Leen, Ilse, Lut en Els – de vroedvrouwen die normaal gezien de prenatale infosessies geven – enkele filmpjes op waarin ze jullie per thema de belangrijkste info meegeven.

Klik hier om alle filmpjes te bekijken. 

De bevalling

Om een veilige omgeving te creëren en besmetting van moeder en kind te vermijden, wordt de verloskamer en materniteit ook in twee afzonderlijke zones opgedeeld:een "COVID” zone en een “gezonde” zone.

De opname voor de bevalling gebeurt via de acute opvang. Daar wordt u gescreend op corona symptomen. Indien er vermoeden is van corona besmetting, wordt er een test uitgevoerd en zal uw bevalling gebeuren in de “COVID” zone.

  • Als uw test toont dat u besmet bent met het coronavirus, zal u na de bevalling verder verzorgd worden op de “COVID” zone van de materniteit. Indien de moeder niet ernstig ziek is, kan de baby op de kamer blijven en mag u ook borstvoeding geven mits hygiënische maatregelen.
  • Als uw test negatief is, zal u na de bevalling op de “gezonde” zone van de materniteit verzorgd worden.

Een gezonde partner van de moeder mag bij de bevalling aanwezig zijn.

In geval van een keizersnede, zal, bij een vermoeden van of bevestiging van corona besmetting, de partner niet toegelaten worden tot het operatiekwartier. De partner zal dan op de kamer wachten tot de baby terugkomt en daarna de moeder.

Alleenstaande moeders kunnen één gezonde persoon als partner aanduiden, waarvoor dezelfde regels als hierboven gelden.

Bezoek op materniteit

Na de bevalling mag de partner dagelijks op bezoek komen bij de pasbevallen moeder en baby. Dit geldt ook voor de opgenomen zwangere patiënten. Het bezoek is wel beperkt tot éénmaal per dag en steeds volgens de adviezen. De partner draagt bij het bezoek dus ook een mondmasker. Om het risico voor onze opgenomen patiënten en medewerkers te beperken, zijn andere bezoekers nog niet toegelaten. 

Bezoek op neonatologie

Bij vroeggeboorte of andere problemen zoals een te laag geboortegewicht, verblijft uw kindje op neonatologie. Beide ouders mogen hier op bezoek komen. Hierbij volgen jullie steeds de adviezen, zoals het dragen van een mondmasker. 

Indien u een verkoudheid heeft, zien we u - in het belang van de gezondheid van onze patiëntjes - liever niet op bezoek komen. Wanneer u positief test op COVID-19 is bezoek niet mogelijk. 

Video: coronamaatregelen en getuigenissen van kersverse ouders

In deze video ziet u welke voorzorgen ons ziekenhuis neemt om uw bevalling even veilig als voorheen te laten verlopen. We tonen u ook via welke weg u zich moet aanmelden wanneer u in arbeid bent. Onze vroedvrouwen vertellen welke extra zaken u zeker in uw vluchttas moet steken en we praten met enkele kersverse ouders. Zij delen hun ervaring over bevallen tijdens de coronacrisis en het verblijf op materniteit.

De kraamweken thuis

Ook weten wij dat na de bevalling er thuis nog ondersteuning nodig is. Onze zelfstandige vroedvrouwen en onze huisartsen doen hierbij hun uiterste best om jullie thuis mee te ondersteunen. Zij bieden graag hun luisterend oor aan en staan steeds klaar voor een gesprek. Mocht u ervaren dat het toch te moeilijk wordt, en u nood heeft aan meer steun, dan raden wij aan om de Facebookpagina "Mentale zorgen bij corona en zwangerschap" te raadplegen. Deze pagina biedt de mogelijkheid om in contact te treden met hulpverleners gespecialiseerd in perinatale mentale gezondheidszorg. Dit is een initiatief vanuit de Moeder&Baby Eenheden van Bethanië en Karus in samenwerking met de centra voor geestelijke gezondheidszorg en het ganse perinatale zorgpad. Mocht u twijfelen over de nood tot ondersteuning, dan kan u deze vragenlijst invullen waarbij u, afhankelijk van uw score, een aangepast advies zult krijgen.

Tot slot

Wij begrijpen zeer goed dat dit een bijzonder onaangename situatie is voor toekomstige ouders, welke niet strookt met de normale verwachtingen over de bevalling. We hopen dat we u met onze maatregelen kunnen geruststellen dat bevallen in ons ziekenhuis nog steeds veilig is voor moeder en kind. Ook hopen we dat we jullie met deze info weer meer vertrouwen en moed hebben gegeven om te bevallen in deze bijzondere tijd. De gynaecologen, kinderartsen en vroedvrouwen staan steeds klaar om u te begeleiden en uw vragen te beantwoorden.

Heel veel sterkte in deze periode.
Zorg goed voor elkaar en voor jezelf.
Wij zorgen voor jullie!

Nuttige websites

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.