Menu Sluit menu

Coronavirus en zwangerschap

12 november 2020

Ook zwangere koppels hebben veel vragen over de mogelijke impact van het virus en de gevolgen van de maatregelen. Via deze weg willen wij u informeren over de invloed van het coronavirus op de zwangerschap en welke maatregelen de dienst gynaecologie-verloskunde heeft genomen. Onderaan op deze pagina vindt u nog een video waarin onder andere enkele kersverse ouders vertellen hoe zij hun bevalling en verblijf op materniteit hebben ervaren tijdens de eerste golf van de coronacrisis.

Invloed op zwangerschap

Er zijn geen wetenschappelijke aanwijzingen dat zwangere vrouwen vatbaarder zijn voor deze infectie, of voor de gevolgen ervan. Geruststellend is dat er onder de erg zieke patiënten weinig zwangere vrouwen zijn. Ook zijn er in de leeftijdscategorieën waarin mensen zwanger worden heel weinig ernstige besmettingen. De meerderheid van de zwangere vrouwen zullen dus enkel milde tot matig ernstige griepachtige symptomen vertonen.

Er zijn tot nu toe ook geen aanwijzingen dat een infectie tijdens de zwangerschap een negatief effect heeft op de foetus of dat het virus tijdens de zwangerschap overgedragen kan worden van moeder op kind.

Naar welke raadplegingen mag de partner mee komen?

Indien je partner op de dag van de afspraak en enkele dagen daarvoor geen enkel symptoom van het coronavirus vertoonde, mag hij of zij mee naar onderstaande afspraken. De belangrijkste symptomen van het coronavirus zijn:

  • koorts (temperatuur gelijk aan of hoger dan 37,5°C)
  • moeilijke ademhaling
  • hoesten
  • reuk- en/of smaakverlies
Opvolging zwangerschap

De belangrijkste echo’s, hierbij mag de partner mee komen naar de raadpleging:

  • 12 weken echo
  • 20 weken echo
  • 30 weken echo
Fertiliteitstraject
  • Partner mag mee naar de consultaties waarbij de partner eveneens een afspraak heeft bij de arts
Overige consultaties bij de gynaecoloog

Omdat we 1,5 meter moeten kunnen garanderen in de wachtzalen, verwachten we patiënten op alle andere consultaties alleen. We kunnen op deze afspraken werken met moderne technische hulpmiddelen, zoals facetime, whatsapp en opnames op de smartphone, in overleg met uw gynaecoloog. Zo kan de partner de consultatie toch mee volgen en vragen stellen indien nodig.

Overige uitzonderingen in het ziekenhuis, deze patiënten mogen op elke afspraak een begeleider meenemen:

  • Patiënten van 75 jaar of ouder
  • Kinderen onder 18 jaar
  • Patiënten met een mentale of fysieke beperking
  • In geval van slecht-nieuwsgesprek

Indien u symptomen (koorts, hoest, neusloop, keelpijn) ervaart, neemt u best voordien contact op met het secretariaat gynaecologie (tel 014 44 44 20) om advies te vragen.

Prenatale infosessies

Wegens het hoge aantal coronabesmettingen zijn we genoodzaakt om de prenatale infosessies weer in kleinere groepjes te organiseren. Partners kunnen hierdoor tijdelijk niet deelnemen. Enkel de zwangere patiënt kan de infosessies in het ziekenhuis volgen.

Omdat er in normale omstandigheden ook veel partners deelnemen aan de infosessies, namen vroedvrouwen Lut, Leen, Ilse, Lut en Els enkele filmpjes op waarin ze per thema de belangrijkste info geven. Deze filmpjes kan je samen thuis bekijken, als aanvulling op de prenatale infosessies. 

Klik hier om alle filmpjes te bekijken. 

De bevalling

De opname voor de bevalling gebeurt via de acute opvang. Op de verloskamer nemen we een coronatest af.

  • Als uw test toont dat u besmet bent met het coronavirus, zal u na de bevalling verder verzorgd worden op de COVID zone van de materniteit. Indien de moeder niet ernstig ziek is, kan de baby op de kamer blijven en mag u ook borstvoeding geven mits hygiënische maatregelen.
  • Als uw test negatief is, zal u na de bevalling op de gewone zone van de materniteit verzorgd worden.

Uw partner mag uiteraard bij de bevalling aanwezig zijn.

  • Indien uw partner niet ziek is of recent negatief heeft getest mag hij/zij de ganse tijd bij arbeid en bevalling/keizersnede aanwezig zijn. Uw partner draagt wel heel de tijd een mondmasker.
  • Indien uw partner recent positief heeft getest mag hij/zij tijdens de arbeid en bevalling aanwezig zijn maar draagt hij heel de tijd de nodige extra beschermingskledij. Tijdens een keizersnede mag de partner in dit geval helaas niet aanwezig zijn .

Alleenstaande moeders kunnen één gezonde persoon als partner aanduiden, waarvoor dezelfde regels als hierboven gelden.

Een veelgestelde vraag: "Moet ik een masker dragen tijdens het persen?" Gelukkig niet. Tijdens de arbeid zet je een masker op telkens iemand de kamer betreedt. Tijdens het persen en net na de bevalling moet je geen masker dragen. Je partner dient zijn masker echter wel te blijven dragen tijdens het persen.

Bezoek op materniteit

Na de bevalling mag de partner dagelijks op bezoek komen bij moeder en baby. Het bezoek is wel beperkt tot éénmaal per dag en steeds volgens de adviezen. De partner draagt bij het bezoek dus ook een mondmasker. Om het risico voor onze patiënten en medewerkers te beperken, zijn andere bezoekers nog niet toegelaten. 

Bezoek op neonatologie

Bij vroeggeboorte of andere problemen zoals een te laag geboortegewicht, verblijft uw kindje op neonatologie. Beide ouders mogen hier op bezoek komen. Hierbij volgen jullie steeds de adviezen, zoals het dragen van een mondmasker. 

Indien u een verkoudheid heeft, zien we u - in het belang van de gezondheid van onze patiëntjes - liever niet op bezoek komen. Wanneer u positief test op COVID-19 is bezoek niet mogelijk. 

Video: coronamaatregelen en getuigenissen van kersverse ouders

In deze video ziet u welke voorzorgen ons ziekenhuis neemt om uw bevalling even veilig als voorheen te laten verlopen. We tonen u ook via welke weg u zich moet aanmelden wanneer u in arbeid bent. Onze vroedvrouwen vertellen welke extra zaken u zeker in uw vluchttas moet steken en we praten met enkele kersverse ouders. Zij delen hun ervaring over bevallen tijdens de coronacrisis en het verblijf op materniteit.

De kraamweken thuis

Ook weten wij dat na de bevalling er thuis nog ondersteuning nodig is. Onze zelfstandige vroedvrouwen en onze huisartsen doen hierbij hun uiterste best om jullie thuis mee te ondersteunen. Zij bieden graag hun luisterend oor aan en staan steeds klaar voor een gesprek. Mocht u ervaren dat het toch te moeilijk wordt, en u nood heeft aan meer steun, dan raden wij aan om de Facebookpagina "Mentale zorgen bij corona en zwangerschap" te raadplegen. Deze pagina biedt de mogelijkheid om in contact te treden met hulpverleners gespecialiseerd in perinatale mentale gezondheidszorg. Dit is een initiatief vanuit de Moeder&Baby Eenheden van Bethanië en Karus in samenwerking met de centra voor geestelijke gezondheidszorg en het ganse perinatale zorgpad. Mocht u twijfelen over de nood tot ondersteuning, dan kan u deze vragenlijst invullen waarbij u, afhankelijk van uw score, een aangepast advies zult krijgen.

Tot slot

Wij begrijpen zeer goed dat dit een bijzonder onaangename situatie is voor toekomstige ouders, welke niet strookt met de normale verwachtingen over de bevalling. We hopen dat we u met onze maatregelen kunnen geruststellen dat bevallen in ons ziekenhuis nog steeds veilig is voor moeder en kind. Ook hopen we dat we jullie met deze info weer meer vertrouwen en moed hebben gegeven om te bevallen in deze bijzondere tijd. De gynaecologen, kinderartsen en vroedvrouwen staan steeds klaar om u te begeleiden en uw vragen te beantwoorden.

Heel veel sterkte in deze periode.
Zorg goed voor elkaar en voor jezelf.
Wij zorgen voor jullie!

Nuttige websites

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.