Menu Sluit menu

Baanbrekend onderzoek van dr. Colyn naar stand van de knie

6 februari 2023

Orthopedist William Colyn van AZ Turnhout ontving vorige week zijn doctoraat aan de Universiteit Hasselt voor zijn baanbrekend onderzoek naar de stand van de knie. “In de studie hebben we onder meer 250 jonge gezonde vrijwilligers onderzocht en wat bleek: de meeste mensen hebben geen rechte benen, maar lichte o-benen. 

Tot 20% van de patiënten die vroeger een nieuwe knie kreeg, was niet tevreden, omdat er werd van uitgegaan dat mensen rechte knieën hebben. De prothese werd dus steeds recht gezet. Uit deze studie blijkt nu dat maar liefst 30% van de mensen O-benen hebben. 

Door het gebruik van robotchirurgie, kunnen de knieprotheses nu veel nauwkeuriger worden geplaatst. Zo kunnen we de knie terug plaatsen in zijn natuurlijke, oorspronkelijke stand”, zo legt dr. Colyn uit. De oorspronkelijke stand van de knie, kan de Kempense arts voorspellen dankzij een algoritme toegepast op een populatie met artrose. 

Kniechirurg Johan Bellemans was promotor van William Colyn en benadrukt het belang van dit onderzoek in de kniechirurgie. Een knieprothese kost bovendien veel geld voor een patiënt. Met deze nieuwe techniek, kunnen de klachten bij patiënten met een knieprothese drastisch verminderen. 

Nederlandstalige samenvatting 

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.