Menu Sluit menu

Revalidatiecentrum

Route

Campus Sint-Elisabeth: A13

Campus Sint-Jozef: D01

Telefoon

Campus Sint-Elisabeth : 014 40 63 45

Campus Sint-Jozef : 014 44 44 81

Herstellen na Covid-19

Als u de voorbije maanden Covid-19 heeft gehad, is het mogelijk dat u daar lange tijd nadien last van blijft houden.  Dit is afhankelijk van verschillende factoren:

 • hoe lang hebt u bedrust moeten houden?
 • hebt u op intensieve zorgen gelegen, al dan niet met beademing en kunstmatige coma?
 • had u voordien reeds ernstige gezondheidsklachten?
 • zijn er complicaties opgetreden zoals bloedklonters, verlammingsverschijnselen, …?

Hoe dan ook, deze ziekte kan voor een lange tijd een zware impact hebben op uw dagelijks leven en uw werk. Volgende klachten horen we het meest:

Als gevolg van aantasting van de longen:

 • kortademigheid in rust
 • sneller buiten adem bij inspanning
 • het gevoel hebben niet te kunnen doorademen

Als gevolg van aantasting van spieren en gewrichten:

 • verlies van spiermassa en spierkracht na langdurige ziekenhuisopname
 • pijn, tintelingen, verzwakkings- of verlammingsverschijnselen komen vaak voor na een langdurige opname op intensieve zorgen
 • gewrichtspijn en/of -stijfheid

Algemene klachten:

 • pijn verspreid over het lichaam
 • vermoeidheid doorheen de dag of grotere slaapbehoefte
 • angst, depressie, moedeloosheid
 • concentratie- en geheugenproblemen (komen vaker voor  na opnames op intensieve zorgen)

Covid-19 is dus een complexe aandoening met talrijke gevolgen. Om de impact van Covid-19 te beperken zijn verschillende vormen van revalidatie mogelijk.

Pluridisciplinaire revalidatie (kinesist, ergotherapeut, logopedist, psychologe…) in AZ Turnhout

Wanneer u meerdere van de hierboven beschreven klachten hebt, raadpleegt u best uw huisarts. Deze kan u specifiek doorverwijzen naar een longarts, neuroloog of cardioloog of naar een revalidatiearts.

Afhankelijk van de klachten kan er worden deelgenomen aan verschillende revalidatieprogramma’s.

Groepsrevalidatie (Campus Sint Jozef)

Elk programma begint met het peilen naar de impact van Covid-19 op de gezondheid, door het uitvoeren enkele eenvoudige beweegopdrachten. Afhankelijk daarvan maken we een individueel oefenprogramma voor u op. U oefent wekelijks meermaals in groep onder begeleiding van een kinesist en ergotherapeut. In sommige groepen is er ook begeleiding van een psycholoog.

Respiratoire revalidatie

Indien noodzakelijk kan er geoefend worden met zuurstof. We trachten via deze revalidatie benauwdheid, vermoeidheid, hyperventilatie en andere ademhalingsklachten onder controle te krijgen. De ergotherapeute begeleidt u bij het oppikken van uw normale dagelijkse leven en helpt u om te gaan met angst en vermoeidheid bij benauwdheid.

Conditionele revalidatie

wanneer Covid-19 vooral uw spiermassa en -kracht heeft aangetast, u bij de minste inspanning buiten adem bent (ook al blijkt uit onderzoek dat de longen of het hart niet beschadigd zijn) dan is deze revalidatie ideaal. Stelselmatige opbouwen van oefenintensiteit onder leiding van een kinesist is het hoofddoel van dit traject.

Pijnrevalidatie

Wanneer u eerder vage klachten heeft waarbij pijn en vermoeidheid voorop staan is een heel andere benadering nodig. De kinesist helpt u om terug te leren bewegen en vertrouwen te hebben in uw lichaam. De ergotherapeut zorgt dan weer voor een goed inzicht in mogelijkheden en beperkingen en hoe u uw dagelijkse leven zelf weer in de hand neemt. De psycholoog leert u omgaan met chronische pijn (pijncoping) en reikt u hiervoor de nodige tools aan.

Post-covid revalidatie

Wanneer verschillende van bovengenoemde klachten samengaan en u naast de medische klachten ook vragen hebt bij de verwerking van wat u overkomen is, dan is lotgenotencontact (naast professionele begeleiding) vaak aangewezen. Naast de klassieke fysieke oefentherapie is er ook tijd voor aandachtstraining, lotgenotencontact, leren omgaan met vermoeidheid (energiebesparende maatregelen) enzovoort. 

Hartrevalidatie

Wanneer de cardioloog bevestigd dat een intensieve hartrevalidatie noodzakelijk is, kan u daarvoor terecht op campus Sint Jozef waar u meermaals per week onder begeleiding en telemetrie (monitoring hartritme) kan oefenen.

Individuele therapie

Zijn uw klachten zo specifiek dat individuele revalidatie noodzakelijk is? Ook dan kan u terecht in AZ Turnhout. U kan voor individuele begeleiding ook terecht in de eerste lijnszorg, bij uw vertrouwde kinesist.

Ambulante neurologische revalidatie (Campus Sint Elisabeth)

Heeft u een onderliggende neurologische aandoening zoals Parkinson, MS, … dan is het best mogelijk dat de impact van Covid-19 er voor gezorgd heeft dat de symptomen verergerd zijn. Specifiek neurologische revalidatie is dan noodzakelijk. Maar ook wanneer u door Covid-19 een hersenbloeding of verlammingsverschijnselen heeft gehad of lang op intensieve zorgen hebt gelegen, is neurologische revalidatie een must. De neuroloog of  (neuro)revalidatiearts verwijst u graag door. Therapie kan bestaan uit kinesitherapie, ergotherapie en logopedie.

Ambulante locomotorische revalidatie (Campus Sint Jozef)

Wanneer gangrevalidatie, evenwichtstraining en fijne motoriek in combinatie met het opnieuw aanleren van dagelijkse activiteiten belangrijk zijn en er is geen onderliggend neurologisch letsel (zoals Parkinson of MS), dan kan u terecht op campus Sint Jozef (de therapie bestaat hier uit kinesitherapie en ergotherapie).

  Diensthoofd

  Suzy Schorrewegen

  Suzy Schorrewegen

Bereikbaarheid

Campus Sint-Elisabeth

 • Met de fiets: Campus Sint-Elisabeth is, dankzij haar ligging dicht bij het centrum van de stad Turnhout, perfect bereikbaar met de fiets. Er is een fietsenstalling voorzien vlak aan de hoofdingang van de campus. 
   
 • Met het openbaar vervoer: Buslijnen 1 (Turnhout - Vosselaar - Beerse halte Stadspark), 2 (Turnhout Markt - Station - Parkwijk) en 435 (Turnhout - Vosselaar - Hoogstraten) bedienen de halte in de Rubensstraat, waar campus Sint-Elisabeth gelegen is. We verwijzen voor de dienstregeling op deze trajecten naar de website van De Lijn. 
   
 • Met de wagen: Bereken uw route hier.

Campus Sint-Jozef

 • Met de fiets: Gezien de centrale ligging bij enkele grote invalswegen met afgescheiden fietspaden, is campus Sint-Jozef perfect veilig bereikbaar met de fiets. Vlakbij de hoofdingang van de campus is een ruime fietsenstalling voorzien. 
   
 • Met het openbaar vervoer: Buslijnen 432 (Arendonk - Turnhout - Merksplas - Rijkevorsel - Brecht) en 430 (Reusel - Turnhout - Hoogstraten - Meerseldreef) bedienen de halte voor de ingang van campus Sint-Jozef. We verwijzen voor de dienstregeling op deze trajecten naar de website van De Lijn. 
   
 • Met de wagen: Bereken uw route hier.

Infobrochures

De informatiefolders van AZ Turnhout worden met de grootste zorg opgemaakt. De inhoud ervan is echter algemeen en indicatief. De folder omvat niet alle medische aspecten. Hij vervangt de raadpleging bij je zorgverlener niet. Mocht deze folder vergissingen, tekortkomingen of onvolledigheden bevatten dan zijn AZ Turnhout, personeel en artsen hiervoor niet aansprakelijk.

Information aux patients: La kinésithérapie après l'accouchement
Laatst bijgewerkt op
Download
Information aux patients: La kinésithérapie après une césarienne
Laatst bijgewerkt op
Download
Patient information: Physiotherapy after a caesarian section
Laatst bijgewerkt op
Download
Patient information: Physiotherapy after childbirth (Engels)
Laatst bijgewerkt op
Download
Patiënteninformatie Preventie van lymfoedeem onderste ledematen
Laatst bijgewerkt op
Download
Patiënteninformatie: Aanpassingen aan het dagelijkse leven na schouderchirurgie
Laatst bijgewerkt op
Download
Patiënteninformatie: Bewegen tijdens isolatie bij COVID-19
Laatst bijgewerkt op
Download
Patiënteninformatie: Groepsrevalidatie Parkinson
Laatst bijgewerkt op
Download
Patiënteninformatie: Hartrevalidatie
Laatst bijgewerkt op
Download
Patiënteninformatie: Hydrotherapie
Laatst bijgewerkt op
Download

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.