
Werking dienst spoedgevallen
Dienst spoedgevallen
Rubensstraat 166
2300 Turnhout
Ingang via de Rubensstraat
Route B20
De dienst spoedgevallen is altijd toegankelijk. We trachten de wachttijden zo kort mogelijk te houden, maar patiënten met levensbedreigende en zeer ernstige klachten zullen steeds voorrang krijgen.
Acute opvang moeder en kind
Steenweg op Merksplas 44
2300 Turnhout
Volg de buitensignalisatie
Route E 26
Patiënten pediatrie (kinderen t.e.m. 14 jaar), gynaecologie en verloskunde kunnen terecht op de acute opvang moeder en kind (vroegere spoed) op campus Sint-Jozef.

Coronamaatregelen
In het belang van de gezondheid van onze patiënten en medewerkers houden we het aantal personen op spoed zo beperkt mogelijk. Een begeleider (max 1 persoon) mag enkel blijven indien de patiënt:
- 75 jaar is of ouder.
- Jonger is dan 18 jaar.
- Een mentale of fysieke beperking heeft.
- Een ingreep of onderzoek moet ondergaan met verdoving.

Eerst binnen betekent niet noodzakelijk eerst geholpen!
Nadat u zich heeft aangemeld aan de balie van de spoed, zal een triageverpleegkundige een eerste inschatting maken van de ernst van uw klachten. Op deze manier trachten we steeds de patiënten met de meest ernstige klachten (levensbedreigend) eerst te behandelen.
We werken hiervoor met kleurcodes. Klik hier voor meer info.
We beseffen dat u ongerust bent en zo snel mogelijk wil geholpen worden, maar we vragen toch het nodige begrip voor deze manier van werken.
Onze spoedartsen en assistenten
Van 8 tot 20 uur zijn er twee spoedartsen aanwezig op dienst. Zij worden bijgestaan door de specialisten van het ziekenhuis en hun assistenten. Vanaf 20 uur is er één spoedarts aanwezig, bijgestaan door de wachtdiensten van de andere disciplines.
-
Dr. Bouré TonyBekijk in detail
Chest Pain Unit voor spoedpatiënten met pijn op de borst
Om de doorstroming van patiënten die op spoed terecht komen met pijn op de borst te versnellen, werd de Chest Pain Unit (CPU) opgericht.
Pijn op de borst is een frequente aanmeldingsklacht op de dienst spoedgevallen van ons ziekenhuis. De oorzaken van pijn op de borst zijn echter divers en kunnen gaan van ernstige en dringend te behandelen hartproblemen, over slokdarmaandoeningen tot andere, minder dringende aandoeningen.
Via de CPU (gevestigd op de afdeling cardiologie CCU) worden enerzijds patiënten met een mogelijk acute cardiale problematiek nauwkeuriger geobserveerd en sneller adequaat behandeld. Anderzijds moet de CPU de eerste uren van een ziekenhuisopname voor de risicopatiënten vlotter doen verlopen, onder meer door een snellere doorstroming vanuit de dienst spoedgevallen.
Bereikbaarheid
Deze dienst is gevestigd op campus Sint-Elisabeth.
Campus Sint-Elisabeth
- Met de fiets: Campus Sint-Elisabeth is, dankzij haar ligging dicht bij het centrum van de stad Turnhout, perfect bereikbaar met de fiets. Er is een fietsenstalling voorzien vlak aan de hoofdingang van de campus.
- Met het openbaar vervoer: Buslijnen 1 (Turnhout - Vosselaar - Beerse halte Stadspark), 2 (Turnhout Markt - Station - Parkwijk) en 435 (Turnhout - Vosselaar - Hoogstraten) bedienen de halte in de Rubensstraat, waar campus Sint-Elisabeth gelegen is. We verwijzen voor de dienstregeling op deze trajecten naar de website van De Lijn.
- Met de wagen: Bereken uw route hier.
Infobrochures
De informatiefolders van AZ Turnhout worden met de grootste zorg opgemaakt. De inhoud ervan is echter algemeen en indicatief. De folder omvat niet alle medische aspecten. Hij vervangt de raadpleging bij je zorgverlener niet. Mocht deze folder vergissingen, tekortkomingen of onvolledigheden bevatten dan zijn AZ Turnhout, personeel en artsen hiervoor niet aansprakelijk.