Menu Sluit menu

Woensdag 5/10: spoed weer open, niet-dringende zorg nog uitgesteld na kabelbreuk

4 oktober 2022

Update 05/10/2022 - 13 uur

Bij werken gisteren onder een waterloop in Turnhout beschadigden arbeiders een glasvezelkabel die de twee campussen van AZ Turnhout verbindt. Door de kapotte kabel kan AZ Turnhout niet op volle capaciteit werken. Iedereen die spoedzorg nodig heeft, kan weer terecht in AZ Turnhout. Ambulances vervoeren patiënten die dringende zorg nodig hebben weer naar het ziekenhuis in Turnhout. Het ziekenhuis voert ook weer dringende operaties uit. Daarnaast gaat de prioriteit naar de zorg voor patiënten die al in het ziekenhuis opgenomen zijn.

Door te focussen op de zorg voor deze kleinere groep patiënten, kan het ziekenhuis veilige en kwalitatieve zorg blijven garanderen.

Consultaties, geplande operaties

Verder stelt AZ Turnhout vandaag de meeste afspraken uit. Ook mensen die voor een geplande opname naar het ziekenhuis zouden komen, krijgen een telefoontje om deze afspraak uit te stellen. Onze medewerkers bellen u op als uw afspraak niet door kan gaan.

We hopen op uw begrip dat dit even kan duren. In totaal moeten we bijna zo'n 1.500 mensen afbellen, dit vraagt  tijd. We vragen om ons niet zelf te bellen, om onze lijnen niet te overbelasten. Krijgt u geen telefoontje, dan wil dat zeggen dat we u wel in het ziekenhuis verwachten.

Wat is er aan de hand?

De glasvezelkabel die gisteren werd beschadigd is een belangrijke verbinding tussen campus Sint-Jozef en campus Sint-Elisabeth. Door de beschadigde kabel werkten de belangrijkste online programma’s waar het ziekenhuis mee werkt gisteren tijdelijk even niet, of zeer traag. Artsen en verpleegkundigen konden nog zorg verlenen, maar ze hadden onder andere een tijdje zeer beperkte inzage in de patiëntendossiers.

Het ziekenhuis heeft gisteren meteen zijn voorziene back-up oplossingen geactiveerd maar deze kunnen door hun beperktere capaciteit enkel de kritische toepassingen ondersteunen. Daarom besloot AZ Turnhout vanuit het oogpunt van kwalitatieve en veilige zorg om voorlopig enkel de dringende zorg terug op te starten. De urgentiediensten van het ziekenhuis kunnen dankzij de back-up systemen volledig normaal en veilig werken.

De firma die de glasvezelkabel heeft beschadigd, zal deze zo snel mogelijk herstellen, zodat het ziekenhuis weer volledig aan de slag kan. In afwachting daarvan werkt AZ Turnhout achter de schermen verder aan andere oplossingen om zo snel mogelijk, stelselmatig de opnames en raadplegingen weer op te starten.

Samengevat

  • De meeste afspraken op woensdag 5 oktober gaan niet door. We bellen u als uw afspraak niet door kan gaan. We zijn nog volop aan het telefoneren voor de afspraken van deze namiddag.
  • Alle patiënten met een geplande opname op woensdag 5 oktober die niet door kon gaan, kregen vandaag al een telefoontje.

  • Onze spoed is open. 

  • Of de niet-dringende afspraken en opnames van donderdag 6 oktober door kunnen gaan, is momenteel nog onduidelijk. Meer info volgt vanavond.

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.